| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Re: контролер за ламбда сонда
хмм... не съм запознат с контролерите, обаче от термодинамична гледна точка трябва да е точно обратното. Бедната смес води до детонации, което е опасно за двигателя. При богата смес просто има повече гориво, отколкото кислород и единственият проблем е че излишното гориво изтича през аспуха.
|
| Сря Авг 28, 2013 10:03 am |
|
 |
|
radolin
|
Ако има много излишно гориво, май не е много добре за катализатора. Сигурно затова го намалят.
|
| Сря Авг 28, 2013 10:08 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами той катализатора доизгаря (колкото може) недоизгорелите газове. Понеже в микса има най-различни гадости и доизгарянето им ги понамалява малко. Естествено не може кой-знае колко много да е. Съвременните коли, когато нещо не е в ред с датчиците, почват да преобогатяват сместа в рамките на приемливото. Аз имам опит с мойта бричка - богатата смес ми доведе до почти двойно увеличение на разхода. Другото което съм чувал (но не мога да го твърдя със 100% сигурност) е че ламбда сондата само докоригира сместа и то в статичните режими. Основната регулировка се прави на база постъпил въздух. С други думи прецакан дебитомер е мноого по зле от прецакана ламбда сонда. Всъщност това последното го знам от личен опит...
|
| Сря Авг 28, 2013 7:28 pm |
|
 |
|
dexterJr
Ранг: Новодошъл
|
сложих си купешки. колата върви бедна  . Имам грандиозни планове за подмяна на ЕКУ
|
| Вто Сеп 10, 2013 11:49 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Ами не си нито първия - нито ще си последния с тия идеи... Но по добре си намери читав маистор за да ти оправи колата отколкото да набеждаваш едикои си компонент и да си правиш ново ЕКУ.....
|
| Сря Сеп 11, 2013 5:09 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Е естествено че ламбдата е само за корекция, там информацията е индиректна, дебита е много по точен критерий. Но при някои коли примерно баба алфа, първите две ламбди които са ми преди катализаторите играят не малка роля, и като се прецакат и тъпото еку прави какви ли не глупости, вкл.в момента пак ми намалява предварението, същото става и при прецакан дебитомер, та ми се струва че влиза в сервизен режим в който кара само по таблици, и то доста консервативни. Само дето като сепрецака дебитомера изпреварване над 16-17 градуса не видях да сетва, докато сега май стига до към 20-22, ама на 5500 оборота това е малко.
|
| Чет Сеп 12, 2013 2:51 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ако не е за спорта, ами за резултати, най-добре си поръчай едно такова китайче и си реши проблема. 
|
| Чет Сеп 12, 2013 3:17 pm |
|
 |
|
dexterJr
Ранг: Новодошъл
|
OOO човеко за такова мога статия да напиша.... преди година с взех марково  течеше като лейка още на тестовете с вода. след ѝ опита за уплътнение се закрепи. тъкмо сглобих системата и пак се разтече.. оказа се нитовете се разхлабили. виско се оля с бензин и ми разтвори стъклоро на манометъра сега се вижда много трудно, замених нитовете с винтове и работа се подобри. за протокола колата работи с 4 бара, като дойде време за бууст дига на 6 - новаат ламбда си показва 15,2-16...
|
| Чет Сеп 12, 2013 11:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Добре де какво у е специалното на тоя регулатор, по нашенско има много читави, аз имам за вода но сигурно ина масло ще работят, но си има точно хидравлични, е .. май не са по 20 пари, ама нямаш транспорт.
|
| Съб Сеп 14, 2013 1:28 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ами не знам какъв е конкретния случай.  Но 4 бара е много и няма как да дига 6, освен, ако бууста не ти е 2 бара.  Манометъра май ти е преебан (не само стъклото).
|
| Сря Сеп 18, 2013 12:41 pm |
|
|