Отговори на тема  [ 114 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Честит празДник 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Честит празДник
Ами аз носталгия мога да имам не за времето а за преживяванията и хубавите и лошите, иначе се приспособявам към всичко и оцелявам, и лично на мен ми е все тая какъв е строя, режима и страната. Обикновенно предпочитам да ми е по-лесно, но ако няма лесно ще е трудно. Аз съ от хората които спят спокойно без значение как постигат целите си, в тоя аспект всеки строй би ми бил ОК, а в това отношение се причислявам и към ония проценти заради които казах че България не може да е обединена, само с тая разлика че вместо да мрънкам колко е зле и как нищо не става просто се възползва от системата за да става и да ми е добре.

Сря Сеп 11, 2013 4:19 am
Профил
Аватар

И що да не могат да се обединят българите?! Създай им справедливи закони, погрижи се за спазването им и ги остави да си вършат работата. След време (десетилетия за съжаление) всеки ще е постигнал това което заслужава и мрънкането ще звучи смешно а гледането в канчето на другия ще се намали до минимум. Ще се възстанови здравият български морал помагал ни през вековете.

Сега какво е: мафията граби и се подиграва, голяма част от народа и да работи и да не работи получава все същото нищо, друга хленчи за социални помощи и съвсем малка част драпа по нанагорнището с надеждата да свърже двата края. Как да ги обединиш?!

Мноого разкази съм слушал от баби и дядовци, имало е далеч по-тежки времена, но дори по турско май е имало повече лична свобода и законова справедливост от сега. А българите са работили усърдно в собственото си село точно както сега го правят в чужденеция, дори гастарбайтери са приемали. Моралът поне по селата е бил такъв, че пъдарят е бил повече от достатъчен в ролята на силов орган.
Навсякъде и във всички времена има добри и лоши, въпросът е кои се сочат за пример.
Малкозависимият човек работещ предимно за себе си е спокоен, морален и добър по дефиниция. Сиромах човек - жив дявол, за мафиота е ясно. Не случайно комунистите се заядоха със селячеството, с интелигенцията не е много по-различно - едните имат мъдрост а другите акъл, и двете групи искат да не им се мешат.
Често срещан пример от старите разкази: на работна вдовица с деца е помагало цялото село докато на мързеливо семейство всички са се подигравали, от "разбойниците" са страняли всички - нещо което днес го няма.
За обединението и доверието: помня "портичките за комшиите" през които можеше да кръстосваш цяло село по диагонал...

Де да имах народната мъдрост и красноречието на баба ми да кажа само с две-три поговорки как трябва да се оправи шибаната държава...

Сря Сеп 11, 2013 7:14 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
бат Бонго,
"„Селото е обречено на гибел, ако сто на сто влезе в кепезето”. Така селяните в килията му са наричали ТКЗС-то".
Казал го е Атанас Буров по време на инервю в затвора преди сума ти години:
http://www.svobodata.com/page.php?pid=10235&rid=20

Сря Сеп 11, 2013 10:48 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
а в реда на мисли на Тони за обединението:
"
...Буров все ми повтаряше, че българинът не е научен да плаща за своите удоволствия. Гледа да мине гратис, а така не дават никъде.........
Много се учудих, когато ми каза, че на българина никога не трябва да му се плаща висока заплата.
- Защо?
- Защото като забогатее, го удрял на грабеж, разврат и покер. Така се забравял, че ставал злобен и завистлив, губел човешки образ. Като гледаш нещата днес - не е ли така? Виж колко е бил прав, пиленце. Буров беше убеден, че за българина идва момент, когато пердето му пада и за него няма нищо свято на този свят. Затова са виновни парите. Те отприщват пороците му, слабостите и злобата му. Този, който има много пари, се смята за много по-умен от този, който ги няма. Често ми повтаряше: “Момче, запомни от мен, българинът прощава за всичко, но не и на преуспяващите, не и на тези, които стоят над него.”
"
и те така.
Не е виновен управляващия строй, нещо на генетично ниво е сбъркано и тва си е :!:
Трябва да го приемем като факт ида мислим може ли да се превъзмогне това :) или не :(

Сря Сеп 11, 2013 10:54 pm
Профил
Аватар

Муха, тва изглежда е вирус (нещо подобно на бацилус булгарикус) - който стъпи на наша земя и го хваща. Чужденците и те се заразяват. Пък тия дето са се махнали, за 10-тина години изглежда се излекуват. Та така де. Няма оправия

Сря Сеп 11, 2013 11:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Няма оправия и защото всички повтарят все тая мантра като малоумни. И медиите им
помагат да не я забравят, разбира се.

По-горе ясно обясних защо и как, кога хората имат затворнически манталитет и кога
такъв на свободни хора. (Разликата идва от това дали хората вярват, че правилата са едни
за всички).

Толкова елементарно нещо и не щат да го загреят бе, като програмист дето блъска по клавиатурата
и си мисли какви ли не висши пируети на програмирането защо все му се рестартира системата;
"е то оная жица на захранването там прекъсва постоянно наистина ама не е интересно да
се занимавам с нея, дай да видим сега тука ако напиша едно такова дето да видя какво
прави едно друго".

Тоя бил каза това, оня онова. Пълно е с гласовити тъпанари, агитатори и всякакви.
Човек не е зле да мисли над казаното, не над това кой го бил казал.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Сеп 12, 2013 12:59 am
Профил WWW

Не знам tgi, изобщо не зна дали е строя. Да рече сега ни е виновен строя, ами преди кой ни е бил виновен, или кой строй е за нас. Защото това сега не е ново явление, и преди 9-ти е било същото, не е само Буров, Алеко изобщо не преувеличава, дори според мен посмекчава в неговите разкази. 50-те пак е било така, тогава строя който набеждаваш тъкмо се е зараждал, не може да е той. и 30-те пак е било така, и преди освобождението пак, а аз подозирам че и преди турците пак е било така. Много, много отдавна, когато прабългарските родове са управлявали може да е било малко по различно, не за друго ами рязането на глави не им е било проблем.

А за Българите в чужбина, аз лично не познава такива които да са се проенили и след 20 години пребиваване, тези които са били мрънкала в БГ са си мрънкала и навън. Тия които са тарикатели в БГ тарикатеят и навън, изобщо всичко си е по нашенски. То затова е Българите не се интегрираме никъде, винаги сме разединени и в БГ и навън. Аз познавам и такива които са родени навън, пак са си като да са родени в БГ, не казва че и обратното го няма, но както се казва крушата не пада по далеч от дървото, па ако щеш я засади на луната.

Не съди по теб или твои познати, нещата за съжаление са доста по зле и строя ни е най-алкият проблем според мен. А ако погледнеш другите нации, нима та е било по добре? Дори и сега законите не са еднакви за богати и бедни където и да е по света, а преди 30 години пък е било още по различно. В най-демократичната страна шепа индустриалци са купували президентите и са диктували политиката деситилетия, корупцията в САЩ е била по разпространена от проституцията в БГ до съвсем скоро. Е как хората в тези страни са различни, кое им е различното, не са живели в по различни условия. Да остави западните държави, да погледнем бившия СИВ, Сърби, Румънци, Поляци, Чехи .. да не би да са живели в друг строй ? Напротив, дори строят при нас е бил ного по лек и либерален в сравнение с някои от тях. Да но те са различни, отиди в чехия, или дори в Румъния отиди, дето по времето на Чеушеско са се топлили на крави лайна и са яли корени, не че и по времето на краля преди това са били по добре, виж ги и ще наериш разлики. За Сърбите няма да говорим, а за Хървати и др. от сорта .... Това е при нас, и руснаците са по добре, много по добре.
Та да приписваме нашите си болести на 45 години строй не е реалистично, много нации са били затворници, много и все още са, но не са като Българите. Ето вземи Кубинците, толкова са далеч от нас като нрав и характер .. и манталитет, а са в затвор в какъвто ние никога не сме били.

Чет Сеп 12, 2013 2:29 am
Профил
Аватар

Не говоря за "строя", макар видимо да си съглсен с мене, че в БГ си цари все същият комунизъм,
само приказките са ги променили - е, и са пуснали каквото им се е наложило (не малко но далеч от
застрашаващо контрола им).

Алеко написал за простотията, ми то за нея има писано от автори от всички националности.

Това, че в БГ не е имало суверенен контрол независим от чужди интереси от столетия
насам не значи много.
Да се жалваш, че не ти стига акъл да напишеш работещ софтуер без да си имал в ръцете
система дето да не и премигва захранването не е особено смислено.

През 1944-а руснаците са влезли и държат властта тук и до днес. Това е днешната реалност
и това е жицата, заради която прекъсва захранването. Да се разтягат локуми как никога
не тръгвал кодът ама така било ама инак било просто няма отношение към днешния ден.

Първо да оправим захранването, после да мислим за кода. Как се е държал при тая или оная предишна
жица - все са прекъсвали - не носи нищо градивно освен за съветските другари, които искат
да убедят раята в БГ, че си е там, където и е мястото. Нищо вярно разбира се - кой може
да анализира код на машина дето и мига захранването като дискотека - ама това им се
пее на хората.

Ако се изчисти от чужди шпиони (амнистия) и техните слуги (лустрация, и то не само за
тия от преди 89-а а и за работили за тях и след това) и хората повярват, че правилата
са едни за всички - за 10-20 години нещата ще тръгнат прекрасно.

Чет Сеп 12, 2013 4:00 am
Профил WWW

Да де, но както казах така е не само тук, но само тук имаме такув проблем. Примерно Латвия, или Естония, да се твърди че руснаците са изпуснали власта е доста наивно. В латвия примерно 60% са рускоговорящи, повечето бизнес се държи от руснаци, в Естония нещатаа са млко по добре, но не кой зане колко. И двете държави са много, много по напред от нас и като икономика и като общество. Та защо там може а тук не, и ние и те имаме горе долу еднаква съдба и управляващи последните 100 години. Или вземи Казакстан, там правителството много уж е анти руско, ала бала, същата рбаот акато тук, дори е по зле, те са като руска провинция, само дето не си го признават, но и там нещата са различни.
Румъния ... мислиш ч еима много разлика, едрия бизнес е в ръцете на бившите началници от сикуритате. Аз лично знам 3 доста големи компании, ткаива с по над 2000 души персонал, чисто румънски, в различни сектори, и трите са собственост на бивши комунисти, може и настоящи да са не знам. от към организирна престъпност и там нещата не са много по розави, от към правителство също, да но Румънците макар хич да не ме кефят са много по сплотен и задружен народ. Не само това, ако минеш с кола през румънско ще видиш че има голяма разлика, а релано с по бедни от нас. Да по статистика са по добре, но тази статистика не отчита че сигурно 70% от Българите получават поне 50% от заплатата си без да я декларират, не отчита недекларирани доходи от наеми, ренти и др. подобни .. та мога да ти кажа че са по бедни, чисто финансово. Да но не изглеждат така, нито селата им нито градовете.
Аз дълго време бях убеден че една от причините за нашия манталитет и характер са 500 години под турско управление. Да де, ама пообиколих турция доста, ами там не е така, а нека не мислим че мюсюлманите в турция са били по-добре от християните в България, и на тях живота име бил също толкова труден ако не и повече. Та явно друго нещо не ни е наред, от другаде идва цялата работа. Айде мързеливи сме, и Гърците са такива, и Румънците, може би е балканска черта. Но това хитреене, надхитряне, омразата към по преуспелите ... товаот къде идва, и гърците хитреят но не съм забелязал да има такава ненавист към някой по успял. А Българина това му е в кръвта, ней-му е кеф когато на вуте му фалира магазинчето, или му откраднат колата ... това ли идва от строя.

Строят това, строят онова, комунистите това онова ... аз съм твърдо убеден че ако направиш статистика процентно колко от населението е снасяло на ДС ние ще водим класациите пред всички бивши членки на СИВ. Нима Щази е било по-човечно, или е контролирало по-малко?

Изобщо идеята да обясняваме всички наши проблеми и недостатъци просто с това че са ни управялвали комунисти, и да речем че още ни управляват .. някак не ми се връзва, както казах, строй като строй, има си своите особенности, но не е по-ралзичен от всички останали по това време. Защо при нас е така а другаде не е?

Аз си мисля че точно строя може да се обясни с народо психологията. Истината е че не народа поиска промяната, не народа направи промяната. Нашия народ беше щастлив и безгрижен, не са го мачкали с танкове, не е стоял гладен и на студено, бил затворен ... не повече от всички останали, бил лишен от информация, от каква, всеки който иска слушаше и свободна европа, и дойче веле, и гласът на америка, и BBC и какво ли не още т.е. информация идваше. Получаваха се чужди списания по еидн или друг начин, за филмите няма да говорим, всеки град имаше КВК, дори по няколко, там се излъчваха основно американски филми ... не сме били с капаци. Не искам да кажа че строя е бил добър, искам да кажа че съвсем не е било толкова черно колкто се описва. Народа не беше толкова зле, и никога нямаше сам да поиска промяната, тя беше поднесена. Хората бяха изведени на улиците организирано, от тия демократи които бяха демократи само на думи. Ако народа беше народ на място той нямаше да търпи 24 години едно и също управление, и едно и също отношение. Голяма промяна не може да има тъй като при нас е както навсякъде другаде, но можеше да има малки промени, които пък щяха да се отразят на доста неща. Дребната корупция лесно може да бъде спряна, едрата никога. Дребните бюрократи могат да бъдат разкарани и нещата опростени, едрите никога. Дребната престъпност може да бъде огрнаичена, едрата никога. И много, много още, където по света да погледнеш е така, но това прави разлика в усещането, и в Германия, и в Норвегия повярвайте на високо ниво се краде както в БГ, но това на хората не им пречи, те не го усещат директно.

Та всичко това е не за да оправдавам строй и управляващи, а по скоро с идеята че те са следствие а не причина.

Чет Сеп 12, 2013 4:34 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Да де, но както казах така е не само тук, но само тук имаме такув проблем. Примерно Латвия, или Естония, да се твърди че руснаците са изпуснали власта е доста наивно. В латвия примерно 60% са рускоговорящи, повечето бизнес се държи от руснаци, в Естония нещатаа са млко по добре, но не кой зане колко.

Бизнес и политическа власт не са едно и също. Кой чии конци къде дърпа из тия страни
знаеш не по-добре от мене а аз въобще не знам. За БГ знам, достатъчно дълго съм живял тук,
затова и говоря за тук.

Цитат:
... аз съм твърдо убеден че ако направиш статистика процентно колко от населението е снасяло на ДС ние ще водим класациите пред всички бивши членки на СИВ. Нима Щази е било по-човечно, или е контролирало по-малко?

Ами като не си живял в Германия по времето, когато отваряха архивите на щази ще си мислиш така
(както са ти набили в главата тия с медиите), естествено. Всъщност там е било и по-зле от тук.
Трябваше да видиш халетата с касетофончета към телефони и подобни неща, доста нещо
показаха. Или историите как са се шпионирали по съседска, че и по вътресемейна линия.

Цитат:
Изобщо идеята да обясняваме всички наши проблеми и недостатъци просто с това че са ни управялвали комунисти, и да речем че още ни управляват .. някак не ми се връзва, както казах, строй като строй, има си своите особенности, но не е по-ралзичен от всички останали по това време. Защо при нас е така а другаде не е?

Не е по-различен строй. Come again? :D :D :D

Докато властта е в ръцете на съветската мафия никой никъде не е прокопсал, и тук
няка да е по-различно. Хората ще почнат да се идентифицират с държавата и да приемат
правилата в нея когато повярват, че правилата важат за всички. Къде се е случило
това под съветска власт.
Това е първото, пускането на захранването и осигуряване на свястна връзка до него.
Програмирането може да почне след това.

Цялата комунустическа пропаганда разбира се приказва за всичко касаещо
програмирането и не дава и дума да се чуе за неработещото захранване.

Цитат:
...
Истината е че не народа поиска промяната, не народа направи промяната.

Точно така е, разиграха му театро на промяна докато все още можеха и така си опазиха властта.

Цитат:
Нашия народ беше щастлив и безгрижен, не са го мачкали с танкове, не е стоял гладен и на студено, бил затворен ... не повече от всички останали, бил лишен от информация, от каква, всеки който иска слушаше и свободна европа, и дойче веле, и гласът на америка, и BBC и какво ли не още т.е. информация идваше.

Айде стига глупости де. Това не може да не ти е ясно колко смешно е. Прекалено млад си бил
по него време за да знаеш кой бил щастлив кой не, по-горе писах за спомените от детсвото.
Щастливи били хората, че могли да слушат с ВЕФ-а на някоя пропусната от заглушителите
честота Свободна Европа и че не били гладни, я се стегни. Щастливи са били малоумните
партийни комисари и повечето партийци щото не им е стигал акълът да разберат
колко са мизерни, това е.

Чет Сеп 12, 2013 7:20 am
Профил WWW
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Щастливи са били мързеливите и простите, които като бивши партизани са получавали много неща. И големите комунисти, членове на разни партиини организации.

И сега все още властта е в техни ръце, ето примерно в Пловдив: свинаря Гергов получава куфарчета с пари като "наш" човек и в момента е фактор, от който зависят доста неща, защото парите му дават възможности.

Чет Сеп 12, 2013 10:37 am
Профил

Ами нека да кажем така. По природа Българина освен мързелив е и с нулева инициативност, желание за развитие или някакъв род издигане, освен чисто материално. Това живота го доказва постоянно, отново, не говорим за малкото изключения. Българина обича спокойствието, безотговорността и отлагането, не случайно и икономиката ни е на такова дередже. Та да кажеш че еидн такъв човек не е бил щастлив, само защото някой му бил ограничил възможността да се развива когато този същия никога не е имал желание за развитие, е това е меко казано несериозно. И изобщо не говорим за тия които са получавали това или онова даром, аз имам много познати, всички от тях бяха с норални роднини, родителите на повечето не бяха и партийни членове, учители, техници в пощата, кранисти, шьофьори ... какво ли не. Та всички тия хора живееха лично според мен доста прилично. Да истина е че повечето нямаха видео от корекома, нито пък ТВ, нито пък вносни дънки ... но едва ли това ги е правило нещастни. Мога да го кажа и за себе си и собственото си семейство, но при мен имаше една не малка разлика, дядо ми си имаше частна дейност, започнала с разжданеот на баща ми и продължила до неговата смърт, това все по времето на социализма. В това отношение докато беше жив /86/ никога не сме имали финансови затруднения. Отново да отбележа, дейността си беше съвсем законна, непокровителствена от партията, дори беше влизал в затвора защото го бяха обвинили в някакви измами, после го оправдаха .... е тов апосле беше по дългичко. Та да е нямало възможност въобще не съм съгласен. Значи, 50-те когато се е родил баща ми са били с баба ми агенти към ДЗИ, нямали са твърди заплати а са получавали процент от реализираните полици. Така със собствена кола е обикалял по села и паланки и е застраховал хората. След това работи като посредник в търговия на едро, но там е имало отново посредници които не са на заплата. АПК Салманово е произвело 100 тона цвекло, в същото време Захарната фабрика в каменово си търси цвекло, посредника е свързвал едните с другите и е получавал комисионна, точно както днес. След това идва грешката да приеме да стане директор там, да ама той е земеделец по душа, ненавижда БКП, никога не е искал да става член, и отделно не са предали доброволно земите си. В същото време за тая позиция има партиен кадър със солидно потекло но по някаква причина назначават дядото. Естествено на втория месец се склъпва някакво обвинение и е пратен в затвора без никой да знае къде е и защо. Най-накрая с познати се разбир акакво става, насрочва се дело и го оправдават. И от там нататък дейността е съвсем частна, гледаше пилета, орехи, дини, пъпеши, подправки .. като казвам гледне на пилета иам в предвди индустриално, по около 100.000 годишно, отново съвсем законна дейност, както и останалите неща. Работеше и печелеше и то никак не зле. Никой не му е помагал, та според мен начин е имало и тогава. Отделно пъкимае други роднини в Севлиево, и те си имаха частен бизнес, някои произвеждаха копчета, други някакви текстилни истории, не ги помня много, но и те работеха.
Та аз съм израснал виждайки че всичко става когато човек иска, и обратното. След като дядото почина всичко замря и пропадна за една година. Останаха само парите, които по късно инфлацията изяде защото баба ми вярваше само в левчетата.
Но нито аз нито познатите ми са се чуствали нещастни, може би недоволни заради едно или други, но нима има човке който от всичко да е доволен.
Не иска да отричам това че е имало репресирани,нито да оправдавам режима, но не искам и да обвиняваме едно нещо до безкрай.

А tgi, аз там не съм бил като са отваряли архивите, но съм гледал достатъчно филми за това, не напразно направих сравнение с ГДР, защото много добре знам там колко са били доносниците.

Пет Сеп 13, 2013 6:25 am
Профил

MidNighT_SpiRiT написа:
Щастливи са били мързеливите и простите.

Да и си много прав за това, следващото не е вярно, изобщо не е задължително те да са били партизани. Но това не е в разрез с тов акоето казвам, дори напротив. Аз твърдя че строя се определя от нацията и манталитета, ако ти не искаш да приемеш че мнозинството в България са мързели и простаци това е друг въпрос. На мен ми се налага да работя с хора, с много хора, мога да твърдя без капка съмнение че мнозинството българи са страшно мързеливи и безотговорни, а не млка част са и доста прости,и нека не бъркаме прост с глупав, въпреки че и не малко глупави има.
Ха сега ако погледнеш от тук кажи нима и предипния и сегапния ни "строй" не са огледало на обществото, и обществото не си го е направило само.

Пет Сеп 13, 2013 6:29 am
Профил

ToHu написа:
Ами нека да кажем така. По природа Българина освен мързелив е и с нулева инициативност, желание за развитие или някакъв род издигане, освен чисто материално. Това живота го доказва постоянно, отново, не говорим за малкото изключения. Българина обича спокойствието, безотговорността и отлагането, не случайно и икономиката ни е на такова дередже. Та да кажеш че еидн такъв човек не е бил щастлив, само защото някой му бил ограничил възможността да се развива когато този същия никога не е имал желание за развитие, е това е меко казано несериозно. ..

Как можа да напишеш толкова много глупости с толкова малко думи???
Българинът е бил известен с предприемчивостта и работливостта си някъде до 45та година. След това предприемчивите стават "фашисти" и "врагове на народа".

Ето ти нещо лесно смилаемо: http://www.youtube.com/watch?v=b9TsFU-LJ40

Пет Сеп 13, 2013 9:48 am
Профил
Аватар

Това са мантри на анти-комунистите. Които са също толкова преиначени като комунистическите повели :)

В определени периоди от съществуванието е ставал човек, ама това обикновенно е било в годините, когато е било възможно да има единоначалие - цар, султан, шантав министър председател. Другия момент, в който българина става човек е като види як зор - война, глад и т.н.

В днешни дни никой от тия фактори не е възможен (за щастие), та и българина се е отдал на първичната си природа.

Това естествено търпи корекция. Но минава през не толкова демократични методи, които в днешно време са неосъществими. :) Обаче поради спецификата на глобалното село българина ще - не ще, ще се промени. Или ще изчезне.

Правя уточнението, че говоря обобщено, всяко стадо си има крастави магарета, така е си българите, има и немързеливи и предприемчиви. Но масата... и да не искаме да си го признаем... огледайте се.

А и това не е само за българите. Ние сме си типичен южняшки народ. С всичките негативи и позитиви от това. Проста физика и биохимия :)

Пет Сеп 13, 2013 10:52 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 114 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща