Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Програма за чертане и симулиране на ел.схеми 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Програма за чертане и симулиране на ел.схеми
Добър вечер/за някой може да е добро утро, незнам :D/ трябва ми програма с която мога да чертая схеми и платки, също така да мога да пускам симулация на начертаната от мен схема. Гледах Protel, но след 5 опита да я инсталирам и след 5 преинсталации на Windows реших, че е крайно време да попитам вас. Windows-а в момента ми е Windows 7 Ultimate x64. Ако не можете да се сетите за друга програма освен Protel-a дайте ми линк от където мога да сваля напълно работеща версия, защото 5 различни версии свалям и накрая и 5-те ми прецакват Windows-а. Благодаря предварително. :)

Съб Сеп 07, 2013 3:18 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Програма за чертане и симулиране на ел.схеми
Единственото за което се сещам да може да прави всичките неща на куп е Tina 9. Аз лично я ползвам само за симулации. Платкаджийската и част не е баш на върхово ниво. Откъм симулатор обаче си е ок - мисля че ползва Spice симулация обаче е доста интерактивно направена.

Съб Сеп 07, 2013 11:02 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Вероятно и Proteus ще свърши работа

Съб Сеп 07, 2013 12:20 pm
Профил

За spice симулации ползвам CircuitMaker2000 и по-рядко MultiSim. За останалото Altium.

Altium-а също може да прави симулации, но е дървена работа в тая си част. CircuriMaker-а ми е любим - много лесно се чертае схема, и след като изчисли всичко можеш да изкарваш графики на коя да е жица от схемата - точно все едно пипаш по платката с осцилоскоп. multisim ползвам когато CircuitMaker-а не се справя със симулацията.

Съб Сеп 07, 2013 12:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Честно казано единствения случай в който съм виждал Tina-та да не може да симулира е серийни кондензатори със средна точка висяща в нищото. Всички останали грешки са ми били от неправилни настройки или някой откровена глупост. Малко е бедничка от към елементи обаче.

Съб Сеп 07, 2013 12:37 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Честно казано единствения случай в който съм виждал Tina-та да не може да симулира е серийни кондензатори със средна точка висяща в нищото. Всички останали грешки са ми били от неправилни настройки или някой откровена глупост. Малко е бедничка от към елементи обаче.

Ще я пробвам. Току виж ми допаднала, че в CircuitMaker-а spice е старичка версия и не поддържа някои по-нови и екзотични примитиви в моделите, та трудно се добавят някои модели. Ако Tina-та позволява добавяне на нови модели по човешки начин, бедността и няма да е особен проблем. Multisim-а определено не ме кефи откъм интерфейс и начин на симулация - концептуално е различен и макар да има 1-2 предимства (да си въртиш потенциометри в реално време например, както и сам да се оптимизира за подкарване на проблемни симулации), общо взето си е дърво като интерфейс и начин на работа.

Съб Сеп 07, 2013 12:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами поддържа Spice макроси - дори съм правил "композитни" елементи в един макрос и работи - става си интуитивно. Не съм си играл да вкарвам някви готови модели или да си правя сам. Симулацията и може в "реално време" - осцилоскопа показва всички сигнали в едно и като пипнеш потенциометър си се променя - буквално все едно си гледаш със скопа нещата.

Голям зор обаче е намирането на пълната версия с хапче. Има безплатна от TI обаче тя пък е съвсем орязана от към елементна база и май не поддържа макроси - работиш с квото има вградено. Няма и платкаджийската част, ама тя и без това ми се струва куца. Пълната версия има и симулация на процесори (пикове има със сигурност) ама един път се мъчих и не можах да подкарам с няква 12-ка и елементарна програмка.

Ако искаш мога да ти пратя пълна версия, ама е много вероятно да е с бубулечки - поне при мене AVG-то реве като пускам хапчето - примирил съм се, щото ми върши повече работа отколко поразии.

Съб Сеп 07, 2013 1:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Първо добро утро :D. Свалих и инсталирах Altium Designer и за сега върви супер. Ще я поразуча и ако има някакви проблеми ще пиша, а по-късно може да погледна и другите програми които сте споменали. Благодаря !

П.П: Да ви питам има ли някакъв начин за търсене на компонентите ? Например пиша името на транзистор и да го намира в коя библиотека е ?

Съб Сеп 07, 2013 4:08 pm
Профил

Cekins написа:
Ами поддържа Spice макроси - дори съм правил "композитни" елементи в един макрос и работи - става си интуитивно. Не съм си играл да вкарвам някви готови модели или да си правя сам. Симулацията и може в "реално време" - осцилоскопа показва всички сигнали в едно и като пипнеш потенциометър си се променя - буквално все едно си гледаш със скопа нещата.

Голям зор обаче е намирането на пълната версия с хапче. Има безплатна от TI обаче тя пък е съвсем орязана от към елементна база и май не поддържа макроси - работиш с квото има вградено. Няма и платкаджийската част, ама тя и без това ми се струва куца. Пълната версия има и симулация на процесори (пикове има със сигурност) ама един път се мъчих и не можах да подкарам с няква 12-ка и елементарна програмка.

Ако искаш мога да ти пратя пълна версия, ама е много вероятно да е с бубулечки - поне при мене AVG-то реве като пускам хапчето - примирил съм се, щото ми върши повече работа отколко поразии.

Ааа, аз модели не си правя. Просто като има модел от някой производител на чарка, който ползвам и симулацията е критична по отношение на тоя компонент - добавам го в библиотеката. Само дето не всички работят - има примитиви, които XSpice-то което ползва CircuitMaker не приема, защото е дърто. Последно гризах дръвцето с едни операционници на микрочеп, затоваи бях принуден да ползвам multisim - в него си ги имаше в библиотеките и бяха 1:1 със свалените от сайта на микрочеп.

Нед Сеп 08, 2013 3:46 am
Профил ICQ
Аватар

Зачовъркаме това със Spice моделите та проучих как става в Tina и пробвах - микрочипски модел за MCP6021 влезе безпроблемно и сякаш работи нормално. Вече колко вярно - не знам - би трябвало да си работи нормално. Само дето от 2MHz синусуида нагоре дъни няква грешка в модела дето не ми е ясно какво е.

Аз го пробвах като повторител със 1MHz синусуида и изглежда достоверен изхода.

По принцип няма модели на операционни освен на TI и малко на AD. Все пак TI имат вземане-даване напоследък с DesignSoft и Tina.

Нед Сеп 08, 2013 8:22 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Зачовъркаме това със Spice моделите та проучих как става в Tina и пробвах - микрочипски модел за MCP6021 влезе безпроблемно и сякаш работи нормално. Вече колко вярно - не знам - би трябвало да си работи нормално. Само дето от 2MHz синусуида нагоре дъни няква грешка в модела дето не ми е ясно какво е.

Аз го пробвах като повторител със 1MHz синусуида и изглежда достоверен изхода.

По принцип няма модели на операционни освен на TI и малко на AD. Все пак TI имат вземане-даване напоследък с DesignSoft и Tina.

То на повечето големи производители моделите им се мъдрят на сайта. Конкретно това, с което се човърках беше модел на MCP6V07, или някой друг от тая серия (самонулиращ се операционник с офсет най-много 3uV в целия температурен обхват). Е, CircuitMaker-а не се справи. В мултисим си го имаше в библиотеките, едно към едно с тоя, дето свалих от сайта на микрочип.

Та, щом може да се яде външни модели, еле новите, бедните вградени библиотеки не са чак болка за умиране. Ще я пробвам тия дни.

Пон Сеп 09, 2013 1:34 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]