|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:02 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
 Автоматични светофари
Днес докато висях на един светофар, се замислих... Някой да се е занимавал със системи за управление на светофари и да може да ми каже какви сензори обикновено слагат на тези автоматичните светофари, дето пускат зелено на напречната улица само ако се появи кола на нея и спре на кръстовището? И то не само на тъмно, ами и на светло. Просто ми е любопитно. Мерси.
|
| Чет Дек 15, 2005 6:21 am |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ми случайно съм се занимавал / все още се занимавам
Използват се различни техники, но най-удачната е да се направят индуктивни рамки, с размери 2 на 2 или 3 на 3 метра, които се полагат под асфалта на лентата, която искаш да контролираш. Рамката се свързва към генератора на честота и е честотно определящ елемент. Когато върху платното с рамката премине автомобил, поради това че е джелезен, окъсява рамката, индуктивността се променя, а оттам и честотата. Мериш промяната в честотата на генератора и колко време остава променена и казваш: аха, току що мина лек автомобил 2 тона, или пък тир 20 тона. Може дори велосипедист да засечеш, но рамките трябва да са малки ( 1 на 1 метра ). Като си поиграш ден-два, можеш да различаваш всички видове превозни средства ( е, марки и модели няма как да стане ). По същия начин се засичат при маневриране самолетите по пистите и на едно табло на диспечерите им излиза къде се намира в момента на пистата самолета, щото от кулата може и да не може да види самолета. Недостатък е, че се случва да има фалшиви задействания, поради различни елетромагнитни полета, които влият на рамката, но с малко калибровка на място всичко се оправя. Веднъж годишно се прави да речем такава калибровка. По същия начин се правят преброителни постове, за да се мери трафика на дадено шосе. Така е по западналите държави, като БГ.
В по-модерните държави, като Austria например, се слагат през 50-60 метра инфрачервени приемници/предаватели на нивото на асфалта. Като мине автомобил, отразява сигнала и приемника засича че минава нещо отгоре. Недостатък е, че трябва редовно да се зачистват лещите иначе става пълна боза.
Ако се ровниш по австрийските фирми, които са лидери в тази област, ще намериш още поне десетина метода, които са обаче утопия за БГ.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Дек 15, 2005 4:12 pm |
|
 |
|
vlado
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Мерси, наборе... Помислих си че най-вероятно ти ще отговориш  . Знам че едно време се занимаваше със светофари, ама явно още се намира хляб в този бизнес.
Благодаря за инфото още веднъж. Иначе си прав за трафикметрите - от време на време виждам че са опънали по два маркуча през някоя улица, а кутийката отстрани вързана с верига за някой знак  . А ако мине Трабант над индуктивната рамка, ще го усетиш ли  ?
Иначе тук сензори над нивото на улицата май няма много да вървят. Че като почне да пада сняг и постоянно минават големи снегорини с около 50 км/ч по улицата, не знам колко сензора биха оцеляли от хвърчащите парчета сняг, киша и лед.
|
| Пет Дек 16, 2005 6:37 am |
|
 |
|
¶
|
А бе аз като мина с щангата, също ме хващат. Улавя и велосипеди, но характеристиката им е размита, поради малкото джелязо. Трабант и каруца с колелелета от автомобил също се хваща. Ако искаш пред вас, в Бъфало, да си направиш светофар свиркай  Ще ти пратя файловете за платките и програмите, пък ти там ще си ги наситиш на място 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Дек 16, 2005 10:39 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Хм ........ сфетофар ... от това голяма файда няма да има ..... да имаш карта за нефтено кладенче ???
Абе значи тук е много чудна работата, не съм се пробвал, но разни дрги твърдят че ако няма други коли премигват няколко пъти с фаровете и то пускало платното, това говоря за слуая когато лявото платно има отделна секция. Тук верно че по всеки по голям има камера, ама според мен е за запис на нарушителите, но може и с нея да са направили някаква автоматика, ма чак пък на фарове да реагира .. едва ли е толкова проста .....трябва да го пробвам.
|
| Пет Дек 16, 2005 5:51 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Това със шлейфовете, дето го обясни Pirev се използва и в големите паркинги и то при теб Vlado. Така се знае кои места са свободни за насочване на пристигащите. По-просто и евтино е отколкото с камери, защото е автоматизирано.
Това с примигването на фаровете е възможно, защото съм виждал знак "STOP" (не "СТОП"  ), който светва и май мигаше при осветяване от фарове и работи и през деня. Е, и карането на фарове е задължително през деня. Само кьорав не би го видял, но ако се сложи в БГ май ще има и изключения.
... и не се базикайте с Трабанта, моля!  Имам един консервиран в гаража. Чакам да се завърши ЕКУ-то и ще поръчам 2 бр. - по един на цилиндър. Така ще бия всички други возила по параметър ppc (processor per cylinder)  Само се чудя дали да не сложа и инжекцион. По време на бензиновите кризи го движех с гас за осветление+бензин (1:1). Миришеше на газена лампа и трудно гаснеше, но вървеше.
След това малко тунинг и го продавам за 20,000 USD. Vlado, ако помогнеш в рекламата, ще има комисионна. 
|
| Пет Дек 16, 2005 6:55 pm |
|
 |
|
vlado
|
 Паркинги
Аз лятото се чудех как на летището в Торонто като влезеш на многоетажния паркинг, над всяко "кръстовище" закачена една светодиодна матрица, на която пише "16 свободни места ==>". Но лесно установих къде бил ключът за бараката... Над всяко паркомясто има по един сензор (и на него два светодиода - червен и зелен, та вече като ходя там гледам не надолу, а нагоре - къде ще видя зелената лампичка по-близо до вратата на пътеката до терминала  ). И после само броят - просто и лесно. Но не много евтино, естествено! Но паркингът почти винаги е пълен с коли и си събират нужните пари. Ама парите не отиват за Мерцедеси на управителя, а за електронни джаджички, че да е по-лесно на паркиращите  .
|
| Пет Дек 16, 2005 9:55 pm |
|
 |
|
¶
|
А бе Владо, там има ли паяци, дето да събират неправилно паркираните автомобили ? Напоследък се разгарят спорове в България, дали е законно или незаконно да се вдигат неправилно паркираните автомобили. Ако питат мен, 5 пъти като вдигнат на някой автомобила за неправилно паркиране в централни градски части, директна конфискация в полза на държавата или по влака директно да го пращат в пещите на Кремиковци.
|
| Съб Дек 17, 2005 2:38 am |
|
 |
|
vlado
|
 Трабант
Що да се бъзикам бе, Leo? Ако знаеш едно време в БГ с на тъста Трабанта колко сме се движили... И аз съм минал тази школа, знайш.
Ама тук трудно ще продадеш Трабант. Не знам дали ще мине екотестовете, а и не знам отде ще намери евентуалният собственик оловен бензин. Като съм показвал наши снимки с Трабито на разни американски приятели тук, все ме питат това дали не е количка за голф. И като им кажа, че е нормална кола, много се смеят обикновено. И това без изобщо да споменавам с каква кубатура е двигателят и колко цилиндъра е  . Щото 600 см3 си е двигател за косачка.
|
| Съб Дек 17, 2005 9:21 am |
|
 |
|
vlado
|
 Паяци
Има "паяци", има. Е, не точно паяци, ама нещо много подобно. Ама ще пусна утре нова тема в "Общи приказки", че сега доста късно стана и нещо ми се доспа лошо  .
|
| Съб Дек 17, 2005 9:34 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Трабито кара и на безоловен. Щом може и на газ за осветление, все ще се намери нещо подходящо по вашите магазини. Нали Бен Ладен прави бомби от такива компоненти
Имаше и филм "Traby goes to Hollywood". Там се звижеше с екологично супер-гориво от цвекло. 
|
| Съб Дек 17, 2005 9:40 am |
|
 |
|
CM600
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Окт 21, 2005 9:35 pm Мнения: 152 Местоположение: Варна
|
А някой дали се е занимавал ( т.е. ровил се е из нета) с математическото описание/представяне на трафика и евентуално какви стратегии прилагат интелигентните светофарни системи, за да оптимизират работата си?
_________________ LDAA
|
| Съб Май 06, 2006 12:57 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|