|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:48 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Новини от цивилизования свят
В коя да е фирма за лабораторна химия. Има поне 2-3 големи (питай google). Аз изопропанол най-често пазарувам. По-рядко толуол и етанол (като купя литър етанол ми стига за година че и повече). Но абсолютния е бая по-скъп, примерно двойно. И трябва да го държиш в хубаво шише че поема влага и престава да е абсолютен. Ако ще почистваш нещо друго, а не рани - изопропанола е по-доброто според мен. Не е токсичен като метанола, а е в пъти по-евтин от етанола. Платките чистя баш с такова, обилно. Безопасен е - не сваля надписи, не топи пластмаса, не е вреден за зрението, и поема по-малко влага, ако помня добре. Винаги гледам да имам някой литър наличен. ПП: Конкретно, аз пазарувам от Химтекс (ако не се лъжа), че ми е най-близо. Има и такива, дето пращат по куриер. Поръчвал съм фосфорна киселина така. Не съм пазарувал нищо твърде опасно и не знам какво може и какво не може да се купува от частно лице, и кога записват и кога не данни.
|
| Чет Авг 29, 2013 9:37 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ааа, не ви препоръчвам да пиете аптекарския! Пък тук 400 гр аптекарски може да стигне и 15 евра Иначе синичкият е пак етилов (не метанол като в БГ напоследък) и е без пари. И има една малка ама значителна подробност: на всички тапичката отгоре е с "църкалка" като на верото ама по-ситна, не като в БГ обикновено шише. Докато изцръцкам половин литър почиствам няколко машини вместо да не ми стигне за една. Офтопик: скоро ходих да оправям една фурна - същата като на Дедо ама там трябва да ги дадат под съд за злоупотреба с недвижимото имущество. Готвачката ме посрещна церберски и с любезните думи "Сега и ти ми липсваше!". Гледам, че от задръстената и спукана система за самоизмиване се наводнило всичко, щедро напръсках със син спирт и защото нямах духалка отидох да видя някой задник на площада. Като се върнах Церберът замалко да ме вдигне наръце: "От дни ме боли гърбът но ми мина от миризмата!" - добичето или се разтрива със син спирт или има твърде големи дробове обаче не рискувах да попитам 
|
| Чет Авг 29, 2013 11:05 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
То аз ракия не пия, ти спирт от аптеката... Какво му е? Горчилка ли са му сложили?
|
| Пет Авг 30, 2013 12:46 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Неотдавна попълвах запаса от аптекарски спирт тука - нали трябва да има в къщата за дезинфекция като потрябва - и не помня колко беше ама ми се видя скъп. И беше само 90%, нямаха по-концентриран. То ние за дезинфекция го разреждаме с чешмяна вода до 60-70% де (с мерителна чашка без особено взиране) та върши работа де но май наистина са го оскъпили повече от нужното.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Авг 30, 2013 6:26 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами цената му е увеличена толкова колкото литър спирт да е маалко по скъп от два литра и половина боклучава ракия. Целта ти е ясно каква е. Иначе търговската му цена си е 4-5 лв.
|
| Пет Авг 30, 2013 8:14 pm |
|
 |
|
tgi
|
Да, някаква такава цигания си и мислех, че е. Ми кво да се прави, мизерия. Помня история от 80-те, бая група приятели бяхме в Созопол - някои от тях стояха по месеци там. И си носеха откраднат от някъде чист спирт който си разреждаха за пиене (аз тогава май и бира не пиех). Имаха пластмасови *туби* с такъв  . Всичко беше добре докато не ме сбараха един ден как си мажа изгорялата кожа с безценния им спирт  . Помагаше ми доста, то тогава и нямаше анти-UV мазила та човек първата седмица там трябваше някак да се справя с изгарянията  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Авг 30, 2013 9:00 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Просто вече не е известно какво съдържат останалите 10% и съдейки по синия спирт... Между другото най-готината и безопасна пиячка се получава от спирт Ч.З.А. + вода и евентуално есенция ако си гевезе. А ракията от магазина със сигурност не я правят от плодове нито от Ч.З.А. спирт. За който не знае: на Ч.З.А. спирта всичкото съдържание е описано под формата на нула цяло нула нула ... процента и срещу метилов алкохол има чертичка.
|
| Пет Авг 30, 2013 9:02 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
А, легалния нелабораторен го кръщават с горчилка, май митничарите. Боята отделно. Това ако е етилов де. Тоя в аптеките - не знам. Не знам и дали кръстения с горчилка става отровен, но за пиене не става категорично - горчилката е най-горчивата известна на човека горчилка с промишлено приложение. Иначе хавата е там че той и сам си се кръщава - поема влага до някакво равновесно състояние. Отделно дето за медицински цели разреден с вода си върши работата по-добре от чистия, до колкото съм чувал. Затова и не продават съвсем чист - няма смисъл. Сега, може и да му слагат още нещо безвредно за тия цели - това не знам.
|
| Пет Авг 30, 2013 11:02 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
Абсолютен алкохол (100% етанол) се прави лесно, но е глупаво и безмислено занимание, щото е еб@сихигроскопичното нещо и за секунди обира влагата от въздуха и става 90-95% разтвор на етанол във вода...
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Пет Авг 30, 2013 11:40 pm |
|
 |
|
tgi
|
Изсушава много кожата ако е прекалено чист заради хигроскопичността си, знам го от опит (известно време след бръснене се дезинфекцирах с такъв баш от аптека, 90-95% да е бил, и си пролича на кожата ми; загрях какво е, разредих го до 60-70% и кожата ми се възстанови и не се оплаква оттогава  ).
|
| Пет Авг 30, 2013 11:46 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Остави съхненето. Казвали са ми че дезинфекцира по-добре разреден отколкото чист.
|
| Пет Авг 30, 2013 11:57 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Аз пък знам, че дезинфекцира главно с хигроскопичността си.
|
| Съб Авг 31, 2013 12:40 am |
|
 |
|
sparkybg
|
В прав текст, от Wiki:  |  |  |  | Цитат: Alcohols are most effective when combined with purified water to facilitate diffusion through the cell membrane; 100% alcohol typically denatures only external membrane proteins.[9] A mixture of 70% ethanol or isopropanol diluted in water is effective against a wide spectrum of bacteria, though higher concentrations are often needed to disinfect wet surfaces.[10] Additionally, high-concentration mixtures (such as 80% ethanol + 5% isopropanol) are required to effectively inactivate lipid-enveloped viruses (such as HIV, hepatitis B, and hepatitis C).[10][11][12] High concentrations of alcohol or solvents or combination with other disinfectants can result in drying out much more quickly on the applied surface. Such drying could lead to cyst formation and thus ineffective or incomplete disinfection. Alcohol is, at best, only partly effective against most non-enveloped viruses (such as hepatitis A), and is not effective against fungal and bacterial spores.[9][11] The efficacy of alcohol is enhanced when in solution with the wetting agent dodecanoic acid (coconut soap). The synergistic effect of 29.4% ethanol with dodecanoic acid is effective against a broad spectrum of bacteria, fungi, and viruses. Further testing is being performed against Clostridium difficile (C.Diff) spores with higher concentrations of ethanol and dodecanoic acid, which proved effective with a contact time of ten minutes.[13] |  |  |  |  |
|
| Съб Авг 31, 2013 1:03 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Какво ще стане, ако към шишето свържеш вакум помпа, а изхода на вакумпомпата - към компресор.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Сеп 01, 2013 9:29 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ще трябва да отрегулираш и вакуума доста точно и налягането. Щото не се знае "добавките" кога се изпаряват и кога се втечняват.
Между другото разни спедиторски фирми транспортират презгранично спирт като го обявяват за течност за чистачки (съответно оцветен и вмирисан) а после вече как му махат добавките - те си знаят.
|
| Пон Сеп 02, 2013 7:56 pm |
|
|