|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 9:04 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Koleto
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Тука някъде е заровено кучето... Защото цялата верига храни повече от едно паразитно звено прекупвачи (то ако ги хранеше пак добре ми то те направо повръщат от преяждане), които някак си са в схемата и не могат да бъдат заобиколени. Не може един идиот за това, че има 2 камиона (или 3 буса) и място на борсата в Дружба, дебел врат и 1 мозъчна клетка в главата си да изкупува череши примерно (същото е и при зеленчуците и при млякото и месото...) по 30ст. и за това, че ги е докарал до пазара да ги продава на 2 лева после... И това се толерира от държавата.... Е като как при тая схема искате да имаме конкурентни производители, а? Може ли някой да ми го обясни? В същото това време тоя дето произвежда черешите не може да дойде директно той да ги продава на 1.5 лева щото най-малкото ще се размине със средна телесна повреда... Това, което Тони е написал е 150% истина - опитай да продаваш твоя марка стоки в Била примерно или в Кауфланд... После ще те питам ще ревеш ли или направо ще си сложиш въжето. За каква конкуренция говорим тука незнам - това си е чист рекет и няма нищо общо с конкуренцията (или ще ми доставиш млякото на 15 ст кофичката или го духаш - сещай се какво има в тая кофичка за тия пари, но иначе ти я продават като за истинска). Иначе по твоята логика и сега пазара работи - български зарзават почти не можеш да намериш по тия вериги - всичко е внос (дори и от македония, щото е евтино, па кой го бОли че не става за ядене - като няма друго ще го ядеш и ушите ще ти плющят), а най-куриозното за мен беше с чесъна - внасяме го от китай... wtf ??? Някой да е ял читави домати примерно купени от Кауфланд? Не става така мамка му... Така читав роден производител няма да има... 
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Сря Авг 28, 2013 3:54 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4939 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Tgi, , леекинко да те поправя - Ленин въобще не е бил против частната инициатива  както знаеш НЗП(новая зкономическая политика) точно дава възможност на малките частни предприемачи да въртят търговия, и на селяните да си продават продукцията. Даже е имало милионери . по късно малко преди смъртта му следващия поред Троцки или някой друг беше преди Сталин пак спира частната инициатива  и милионерите са избити ама това е друга тема
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Авг 28, 2013 4:34 pm |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
А да е бил против, ама в последствие да му е дошъл бързо акъла и е направил НЕП-а?
|
| Сря Авг 28, 2013 6:34 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Малко изгугляне му трябва на цитата ми за да се убедиш, че не си го измислям. "Н"-то в НЕП е за нова, както казваш - каква е била старата, и тя ли е разрешавала частно. Колко време са ги оставили да частничат. Точно НЕП-ът е олицетворение на разбойническия характер на комунизма, на милиционерския манталитет на "властта" - обикновена въоръжена банда интересуваща се само от собственото си преяждане. Не за друго, просто членовете и никога не са имали акъла да проявят интерес към нещо отвъд храна и секс. Идеята на НЕП-а е да оставят хората да понаправят нещо (че в момента е нямало *нищо*), за да има после какво да им се вземе; което и са направили, разбира се. Съвсем същата политика водена от тях до ден днешен. Това, че не взимат всичко с един замах е главно по две причини: - не им трябва наведнъж, вече имат доста натрупано откраднато през десетилетията, - не могат да го направят, прекалено изнежени са вече като сила имаща властта.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Авг 29, 2013 5:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30858 Местоположение: София
|
Ами не знам дали са глупости, както по горе предложиха пробвай да продаваш нещо на някоя от веригите, а синьо сирене то
|
| Съб Авг 31, 2013 2:09 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами не знам дали са глупости, както по горе предложиха пробвай да продаваш нещо на някоя от веригите, а синьо сирене точно от голяма верига няма да си купя, има и други места където се продава и то качествено, това че на някой не му харесва цената е друг въпрос, но то като онази приказка, да ловиш маймуни с трици, и ако може да си носят триците сами ... не става. Аз лично предпочита да купя нещо качествено или да не купя нищо, т.е. ако нямам пари за хубаво може и да не ям синьо сирене. По тия вериги не знам има ли нещо читаво за ядене, всичко им е менте. Едно време от Била купувах зайци и тоалетна за котката,сега вече ги няма и тях, специално тоалетната. В била влизах последно преди около 2 месеца, просто бяхме на близо и имахем 30ин за губене, изгубих 40 и не купих почти нищо, след това зеленчуци и плодове си купих от пазара, млека от фантастико а месе от месарницата .... за какво да ходя до Била ...
|
| Съб Авг 31, 2013 2:13 am |
|
 |
|
tgi
|
Е синьото сирене дето Люси го носи от Метро си е много хубаво дори. То не подлежи на ментисване, (още?) не знаят как да излъжат мухъла да се развие върху трици та се налага да е истиснко. После в БГ масата хора (80+%) плащат половината от дохода си и нагоре за храна а ти искаш да ги пратиш да не си купуват нищо за ядене ако не могат да си купят свястно  . ("свястното" в 99+% от случаите дето го дават в малките магазинчета е същото като от Метро ама с по-стара дата просто защото се зареждат от там). Тая с малките магазинчета умира, премахването на веригите магазини и то ще стане в не толкова далечно бъдеще - като се отработи онлайн търговията пряко от производител, склад и т.н. Малки търговци които изтичват зад единия ъгъл да купят нещо за да ти го продадат с надценка зад другия като тия за които се застъпваш скоро въобще няма да има. А те и от БСП дадоха заден ход по темата със затварянето на МОЛ-овете през уикенда вече та темата сякаш я изчерпахме  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Авг 31, 2013 3:05 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Във веригите магазини продават боклуци при това на пРимоция. Добре, че тук там има още някой дребен производител от който може да си купиш свястна стока. Има и нещо друго съществуват и дребни производители, които правят качествена продукция но всичко изнасят за чужбина. Преди време имах късмета да купя кашкавал от такъв производител - е беше същия какъвто си го спомням преди 30 години.Същия в магазина няма нищо общо с това което е за износ - с две думи пълен боклук. С пчелния мед и плодовете ситуацията е същата. Забелязва се, че се извиват и ръцете на хората които искат да си произведждат нещо сами. Почити всичкото семе за разсад което се продава е ГМО и от него нищо не става  Но това си е следствие от политиката на Монсанто. Работата върви натам всичко да ти контролират и да казват какво да правиш. Същото е с положението в Сирия в момента. Хората не искат война там - даваха англичани, които не искат Великобритания да взема участие, но министъра им е на друго мнение ... Явно имащите власт трябва да се сменят , ама с какво ...
|
| Съб Авг 31, 2013 9:52 am |
|
 |
|
tgi
|
Всъщмост английският парламент вчера гласува против участие във военна операция в Сирия; в щатите не се спират ако и да имат 6% одобрение на идеята.
Правиш ли разлика между дребни производители и дребни магазинчета.
За приоритетите на съветската власт по отношение на дребите частни производители писах по-горе. В свестните държави малките фирми правят повече от половината от икономиката, не помня над 70 ли, 90 ли % беше. Това важи за щатите, Англия, Германия и т.н. В БГ я има някой-друг процент я не, не знам какво твърдят официално но то е без значение така или иначе, колко истина ще има в него.
|
| Съб Авг 31, 2013 10:27 am |
|
 |
|
sthx
|
Метро не взима стоки от малките производители. За да можеш да продаваш в Метро, пък преполагам и в другите големи магазини, трябва да се внесе депозит - като минимум 10-15000лв. Все едно са банка. След това на производителя вероятно ще му се наложи да си "купи" рафт. За стоките с изтекъл срок на годност Метро не носи отговорност - производителят е длъжен да знае какво се намира в момента на рафта му. И т.н. Допълнително е изстискването на цените. Малките магазини се зареждат от борсите, но в повечето случаи не им се налага да ходят до там. Камионите на "борсаджиите" обикалят периодично магазините, които са се абонирали за тях. Отделно самите производители често имат транспорт, който да зарежда магазинчетата - с хляба например няма как да стане иначе. Малките производители продават директно, или чрез борсаджиите в малките магазинчета. В Метро те не могат да се вредят. В това отношение големите магазини са вредни, както и почти всичко голямо.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Авг 31, 2013 11:44 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
В щатите Обонго така се е разклечил, че идея си няма какво да прави, защото щатите нямат интрес да помагат нито на сирийското правителство, нито на бунтовниците, които са с Алкайда. Та на мен ми е много интересно какво ще измисли черния, дето се насади сам на пачи яйца да определя червени линии, дето ако били преминати щяло да последва наказание. Е сега линията е премината, ама никой не го подкрепя да "наказва" и на него това май хич не му харесва, щото пък като видят как никой не ебава червените му линии и следващото е иранците да почнат и те да не ги ебават и всеки да почне да се бъзика с тъпака Обонго. Та с две думи той няма никаква подкрепа от абсолютно никой за военни действия срещу Сирия, ама ако не го направи, тогава пък всички ще му се смеят дето голям го вади и никой няма да го бръсне за слива повече. Та аз лично очаквам, че има много голяма вероятност да заповяда да атакуват, като сигурно и той самия не знае какви точно трябва да са оачкванията от тая атака, щото най-вероятно ще е нещо супер лимитирано, колкото да покаже мускули колко е велик  .
|
| Съб Авг 31, 2013 5:00 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе не им знам детайлите, това ми звучи прекалено но не бих се учудил ако е и по-зле. Не ги харесвам големите повече от когото и да е, просто не виждам дребния търговец като спасение. Може и да греша в това де. Имам двама приятели които по различно време разкарваха с кола (обикновена кола с багажник) някакво хранително производство по магазини, и по малки и в Метро ходеха да карат. Сега колко малък е бил производителят не знам, но едва ли е бил и много голям с тая кола. Е вредни са де ама при тая пренаселеност май няма друга опция засега. По-ефикасни са (изстисквайки повече от маса хора чиито продукт продават, естествено). Пътя напред го виждам през превръщането им в складове и онлайн търговия, тогава ще почнат да се борят да им даде някой продукцията си. Засега не работи, поне не в БГ, като тръгна да търся нещо да купя попадам на купища онлайн магазини дето ако не видя адрес и реален магазин просто ги отхвърлям; но с времето и това сигурно ще се промени някак.
|
| Съб Авг 31, 2013 6:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Има много малки магазинчета които не са с никак лоша стока, сега предполагам че всичко зависи и от квартала. А за големите вече казах ... а сега си спомням, преди години закарах малкото на един комплкес до банско. Отидох до разлог да им взема разни неща да имат, влизам в Лидъл , и единственото с коеот излязох беше някакви сладки и един суджук, суджука само го опитах и изхвърлих.
|
| Съб Авг 31, 2013 7:32 pm |
|
 |
|
tgi
|
А бе храните че ще стават все по-хартиени ще стават, 7+ милиарда двуноги, това е положението.
Ако някой иска да помогне на малките производители като начало трябва да престане да им пречи - т.е. да ги пъди от пазарите правейки ги закрити и оградени та да не може да припари някой дребен без да е платил непосилна такса. Всичко останало е демагогия докато не ги оставят на мира тях; и всякакви мерки са изцяло против дребния производител. Първо да престанат да пречат, после да видим кой кому ще помага. А ще престанат да пречат чак след десъветизацията на БГ, която я се случи това хилядолетие я не.
|
| Съб Авг 31, 2013 8:25 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Само да се изцепя: преди да напусна БГ имаше голям бум на частните фурни, конкуренцията беше огромна но бизнесът се смяташе за печеливш. Сега дори по селата "хлябът" (някакъв боядисан дунапрен) се носи от някой "голям" от стотици километри даже и зимата. Малки фурни има тук-там но и те продават същия боклук пък са на ръба на фалита. Според мен ключовите думи са мизерия и мафия - омагьосан кръг който трябва да се разчупи. Тук в ГР хлябът се произвежда от много на брой малки фурни, всяка със собствена "технология" и почитатели, има и големи ама въпреки рекламите продукцията им е просто за допълване на рафтовете и защото трае седмици. Всъщност ги слагат на съседен рафт. Вярно, че хлябът е 2-3 пъти по-скъп (като пари само) от в БГ ама е хляб и най-вероятно се прави от българско жито.
За млечните продукти - същото. На село си купих кутия сирене от преславената местна мандра но не ме впечатли с качество а цената му беше като за хубаво. За кисело мляко вече не можем да говорим - германското 1.5% в Лидъл (и някои румънски) бият всичко българско. А някои европейски страни от десетилетия водят съдилища само за едно наименование.
И въобще БГ е рай за ментетата заради посочения по-горе омагьосан кръг но най-вече заради мафията която си купува каквото пожелае. Съвсем страничен пример: отивам в магазин за майстора и искам най-дебелата тефлонова лента. Питат ме дали съм сигурен, защото струвала лев-два вповече. При използването й не останах никак доволен, добре че малко ми трябваше. В ГР я изрових и гледам, че пише дебелина 0.2мм докато стандартната която ползваме е 0.1мм, има и по-дебели - аха, "сгрешили" с една нула след десетичната запетая. Не съм единственият работил в чужбина, в БГ добрите майстори искат почти германска заплата и явно проблемът е в това, че можеш да се оплачиш само на Арменския поп.
П.С.: За кафето бях писал още докато бях в БГ, в края на краищата заебах еспресото и минах на разтворимо но доставено от ГР - същият външен вид, същата цена но различно съдържание. И т.н. - аман!
|
| Нед Сеп 01, 2013 4:45 pm |
|
|