Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Проектиране на устройство/детектор за удар. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Проектиране на устройство/детектор за удар.
Да, майточно АПМ се казваха за номера идея си нямам. Иначе електорниката, абе проста беше но съвсем спомен нямам какво беше точно. По едно време нещо ме бяха гласили за стрелбищар и искаха да съм ги модернизирал, ама зводния ме спаси и ме качи на застава ... сега като си спомня, хората правеха услуги и носеха подаръци да не ги качват на застава, пък аз му оправях електриките по ладата за да ме качи .... а стрелбищар беше много желано място, ама мен не ме влечеше идеята.

Вто Авг 20, 2013 12:36 am
Профил
Аватар

Абе изтървал си да ти кажа :) Ние си прекарвахме много харно на нашто. Отначало бяхме дваминца - селото беше на 2 км. Поделението на 7. Ако някой тръгнеше да идва, обикновенно ни се обаждаха - изненади са ни правили 1-2 два пъти ама ние винаги си бивахме "подготвени". През останалото време... Баси поркането, баси купона. Нашто стрелбище "вишката" си беше едно средноголяма застава, като размер на сградата, и вечер (особено лятото) купона нонстоп беше при нас. После ни направиха и трима - новобранеца - дежурен - слуша станцията и ако има инфекция свирка на другия канал на станцията дето сме си я зели с нас в кръчмата в селото. За 10 минути сме на позиция дето винаги можем да излъжем нещо защо сме там... Имахме си и язовир развъдник на шаранче на 300 метра от нас - пазачите - наши хора - отядохме си на шаранче. И те така си изкарах половината служба.

Вто Авг 20, 2013 12:48 am
Профил ICQ

Абе горе долу същата постановка, явно е било copy/paste но аз си предпочитах заставата, и не съжалявам. При нас и изненади нямаше, да дойдат от съседна .. трудна работа, пътя беше зле, а през портала само ако им се отвори. И се пиеше и се ядеше,аз тогав ане пиех, не много ами хич, то и без да пия ставаха бели ... оспамихме темата.

Вто Авг 20, 2013 1:37 am
Профил
Аватар

В момента правим едни изпитания на удари и вибрации. Акселерометрите отчитат до 90 G-та удари и вибрации с до към 1200 херца. Вече се занимаваме близо две години с такива изпитания за един от продуктите ни и до сега не съм видял счупен сензор. Та много ми е интересно да видя кой ще е тоя човек, дето ще счупи такъв сензор с удар с ръка :) .

Вто Авг 20, 2013 5:15 am
Профил
Аватар

Къде се отплеснахте?
Съвсем различни неща са мишените и това, което му трябва на човека!
Та ръкавици, та изкуствени кожи и какво ли още не. В каратето няма ръкавици, а ударите се нанасят и с ръце и с крака. Важна е както посоката, така и силата на удара. В бойния вариант на карате има удари, които нанесени точно по определен начин убиват!

Вто Авг 20, 2013 8:31 am
Профил WWW
Аватар

За тренировка с лапи не се гледа нито сила нито ъгъл на попадение. Важна е бързината. Т.е. времето от "откриване" на лапата до момента на удара. Човека си е написал ясно какво точно иска.

@KikyPet:
Тая схема е достатъчна за сензора. За времената и зумера е най-лесно с някакъв малък микроконтролер. Проблем ще ти е бутона за старт, не виждам къде ще го завреш за да действаш и с него и с лапата с една ръка. Който е държал лапи знае за какво говоря. Другия проблем е да набуташ датчика в лапата. Разпориш ли я веднъж пиши я бегала, както и да я шиете няма да е читава след това. Варианта е да залепиш пиезото с двойна лепенка някъде отвън по кожата та дори и отзад около хватките. Мисля, че ще може да се регулира да лови вибрациите без грешки.

Вто Авг 20, 2013 10:51 am
Профил
Аватар

CarBeta написа:
За тренировка с лапи не се гледа нито сила нито ъгъл на попадение. Важна е бързината. Т.е. времето от "откриване" на лапата до момента на удара. Човека си е написал ясно какво точно иска.

@KikyPet:
Тая схема е достатъчна за сензора. За времената и зумера е най-лесно с някакъв малък микроконтролер. Проблем ще ти е бутона за старт, не виждам къде ще го завреш за да действаш и с него и с лапата с една ръка. Който е държал лапи знае за какво говоря. Другия проблем е да набуташ датчика в лапата. Разпориш ли я веднъж пиши я бегала, както и да я шиете няма да е читава след това. Варианта е да залепиш пиезото с двойна лепенка някъде отвън по кожата та дори и отзад около хватките. Мисля, че ще може да се регулира да лови вибрациите без грешки.

Ако това само ще се мери, пак опираме до акселерометричния датчик, закачен на китката на човека с лапата. Отчита както вдигането на лапата (или преместването и) така и удара. Въпрос на софтуер и то не сложен.

Вто Авг 20, 2013 11:48 am
Профил WWW
Аватар

bongo_x2 написа:
Бай Бонго би разделил две пластини с нещо пружиниращо, би го направил яко, евтино и лесно сменяемо и най-вероятно на контактен принцип.

В тоя ред на мисли, две пластини и между тях слой гума, няма ли да се получи отличен променлив кондензатор? :)

Вто Авг 20, 2013 12:34 pm
Профил

Абе става ама това е по трудничко за мерене, иначе става,клавиатурите са горе долу така. И с инерционен ще стане, и с пиезо, въпреки че тоя който си е харесал е за вибрации, не знам доколко ще е ок ако е на гърба на лапата. Аз все така си мисля за кабелче, едно под дланта на тоя който държи, така няма нужда да пориш лапата за да го вкарваш, може и да не е кабелче, може и от тиа гъвкавите фолиа, бутона и той може да е там някъде, близо до ръцете на държащия, пък може и с крак да се наиска, ама не е удобо май, току виж удрящия се оказал бърз и до де си върнеш в устойчива стойка си се озовал по гръб. При всички положения пиезото изисква по малко писане от колкото акселерометъра, и е по във възможностите на човек който е по далечка от тая сфера.

Вто Авг 20, 2013 12:49 pm
Профил
Ранг: Минаващ

CarBeta написа:

@KikyPet:

Точно това е идеята, целта е да хващам каквото и да е шляпване по лапата, без значение от големина и посока на силата на удара. Другото важно е времето за удар. След натискане на бутон, който мисля да изнеса с кабел на около метър от лапата, да се задейства звуков сигнал за старт и за 0.5 секунди трябва да бъде нанесен удар с ръка/крак. В едната ръка на треньора ще е лапата в другата (скрита зад гърба му) бутона. Треньорът натиска бутона, след това състезателят чува сигнала и има минимално време да нанесе удар, след което лапата трябва да индикира пак звуково, дали е бил бърз или бавен.

След всичко изчетено по темата, окончателно се спирам на варианта с малко контролерче изнесено в кутийка заедно с бутона за старт.Още съм в МЕИ-то и още не съм навътре с контролерите, това с което разполагам е STM32F4-Discovery, мисля да пробвам първо с него. Ако може обаче сега да ми дадете съвети изцяло по софтуерната част за времената и сигнализацията, също как да използвам периферията на STM-a. Сензора явно ще бъде пиезо, но точен модел на компонента ако може. Също така варианти за захранване.

Имам един готов вариант, но се е развалила електрониката направено е точно така както описах с кутийка с бутон и кабел на 1 метър от педела. Така че педел си имам, просто трябва да му обновя мозъка, а това нещо е правено за дипломна работа на човек завършил МЕИ-то 80-те така, че вътре електрониката е далеч от контролер и не искам даже да я отварям. Евентуално ще споделя какъв е датчика след като го изкорубя. Ето какво представлява тя:

Изображение Изображение Изображение

Ключа е за захранването, варистора за настройка на времето и от страни има бутон за старт, който не се вижда. Бих инвестирал и до 100 лв, евентуално за друг контролер и сензори

Вто Авг 20, 2013 1:15 pm
Профил

Хммм ако имаш тая лапа по добре разбери какъв ти е сензор аи позлвай него, може и да е съвсем прост, може и да е пиезо .. кой зне, но във всички случаи ако е работело по добре го позлвай, ткаа ще си спестиш и покупкаъта на сензор, който сам по себе си може да не е скъп, ама ако трябв ада го доставяш от фарнел или другаде .. почва да не си струва.
За софта .... това което имаш, особенно ако не си навътре с нещатат е по-добре да го забравиш, това е много, много ама мноооог далеч от това което ти трябва. Работа ще ти свърши всеки 8 битов контролер, за атмел не мога да ти помогна, нямам нито развой, нито им помня периферията, но ако силабс или пик те устройва може да ударя ендо рамо и с кода. Иначе то като цяло, кода е един и същ на всичко, ама проблема ще ти е в подкарване на таймерите и I/O-то ако ще закачаш и дисплей да показва времето. Е винаги може да се направи идиотски код който да не позлва таймери но това е друг въпрос. Зависи и на какво ще пишеш, ако е asm там за атмелите не ме търси, не помня ни една от инструкциите им, еле пък регистри и др. но пък има други колеги които ги изпозлват и биха могли да помогнат.

Вто Авг 20, 2013 1:35 pm
Профил

Значи нещата отиват към PIC, конкретен вариант, магазин и цена и как седят нещата с debugger, linker и развойна среда? Иначе идеята за LCD в/у кутийката за показване на времето много ми допада.

Вто Авг 20, 2013 1:38 pm
Профил

Абе преди да решиш дали да е ПИк помисли, със сигурност не е перфектния за начинаещ, в смисъл той е прост и ще стане лесно, но ако ще се учиш на него не е върхът, но е възможно. Сега ако тябва да говорим за твоя случай, начина да стане бързо и лесно и с външна помощ според мен е да е на С,не знам някой ще седне ли да ти помага да го правиш на asm, просто е по времеотнемащо. Та за С-то CCS и друго общо взето не ти е нужно, това според мен, някои колеги може би ползват матлаба и с-то на майкрочип, аз лично не съм им привърженик, ама то и почти не ползваме пикове та ... Със сигурност по тоя наичн може да напраивш устройството, но е съвсем друг въпрос какво ще научиш. Ако искаш да учиш според мен каквото и да хващаш трябва да почнеш с асемблер, и ако ще почваш така PIC не е най-доброто средство за учене на асемблер.
Иначе за pIC ти трябва С компилатора, този на CCS върши добра работа, и един дебъгер/програматор, там вече зависи колко пари си склонен да дадеш, мисля за около 40 лв.имаше на олимекс ICD-2 което става и за програмиране и за дебъгване, има и оригиналнио PIC-KIT 2/3 но са по скъпички, май новия CCS поддръжаше и тия на майкрочип ама не съм мнного сигурен, от годинине ми се е налагало да дебъгвам пик, не че за тоя проект ще тие нужно, но все пак като купуваш нещо да има някакво бъдеще.

Вто Авг 20, 2013 2:00 pm
Профил

Със C код ще ми бъде най-добре, има ли от къде в София на място или доставка да си купя ICD-2 и контролерчето и какъв точно PIC да взема? Компилаторът (CCS) с тях ли си върви?

Видях че CCS се разпространява безплатно, остава да видя от къде да се сдобия с дебъгер и контролер.

Вто Авг 20, 2013 2:10 pm
Профил

Абе CCS не е безплатно, тук във форума има линкове към него. За ICD-2 комет ги продават, те са на олимекс, имат и другите варианти. Относно пика, почти всеки ще е ОК, какво финално искаш да имаш, вход за датчика, бутони дисплей някакъв?

Вто Авг 20, 2013 2:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща