| Автор |
Съобщение |
|
dexterJr
Ранг: Новодошъл
|
 контролер за ламбда сонда
Привет, ламда сондата на колата е сдала багажа, мисля да я заменя с широколентова такава. Свързано е с проектчето което правя. Идеята е напърво време да се държи като тясно лентова и да записвам данни от различни сензори, зада мога да програмирам бъдещата електроника на колата... в момента да си карам с стандартното ЕКУ на колата
|
| Пон Авг 19, 2013 11:47 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: контролер за ламбда сонда
И какъв е въпроса ако има такъв.
Ако е : как да го направиш - отговора е че дори не ти трябва контролер. Един компаратор - на единия вход сигнала от ламбда сондата, на другия половината от максималното напрежение на новата (честно казано не ги знам колко вадят широколентовите за които говориш - знам че на мойта таратайка играе между 0 и 1 волт), след компаратора слагаш един делител да докараш напрежението от 12-14 на около 1 волт и може едно кондензаторче, за да не е с много стръмни фронтове, че идея си нямам как ще ти реагира еку-то ако види наносекунди фронт...
|
| Вто Авг 20, 2013 12:40 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами .. проста работа, зависи какво искаш да постигнеш, аз правих .. недоправих едно такова симуалторче по скоро в моя случай. Правих .. до там да имам платка, свалени записи от баба алфа, даже и таблиците съм направил .. не съм го донаписл като свят. При мен целта беше работа без катализатор, т.е. изобщо без сензор след катализатора, а сигнала идва от сондите преди него, на база тоя сигнал изработвам този от катализатора. Принципно може да стане и аналогово, с някои малки изключения. Моето ЕКУ явно е хитро, и следи аномалиите разтоварване на двигателя и при рязкоподаване на газ, и с проста схема не се лъже. Иначе катализатора си е интегрираща верига, ако имаш читави предни, сигнала лесно се докарва с операционен и малко R/C. А иначе ако имаш широколентова, да я направиш тясно лентова не е голям зор, каква си взел ?
|
| Вто Авг 20, 2013 12:44 am |
|
 |
|
dexterJr
|
е чак проста... не знам. За сега разглеждам http://wbo2.com/2y/default.htm иначе за сензор съм се спрал на бош LCU 4.2 или 4.9 каквото намеря по-евтино (има разлика в конролерите). Мислех ако някой имаопит да сподели както колегата с катализатора. Принципно и аз съм махнал катализатора и втората ламбда си седи леко 'заслонена' зада имитира наличието на катализатор. Но колата нещо върви много бедна и ме е страх да не я прецакам. Затова искам да сложа нещо което реално да показва колко е бедна. Въпросът е яко накой е правил да сподели/продаде схема
|
| Вто Авг 20, 2013 7:45 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами сега разгледах тоя линк, нещата като цяло са доста усложнени, най-вече заради идеята да са на модули но и не само. Някои решения лично за мен са съмнителни, примерно термодвойките, ако наистина там се връзва термодвойка, също така интерфейса към ламбдата малко ми е мътен, то и както всичко му е разхвърляно на парчета е трудно да се придобие цялостна представа, поне не с бърз преглед.
|
| Вто Авг 20, 2013 11:51 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Wideband сензорите обикновено си вървят с контролери. Самия контролер не е никак просто нещо, още повече, че трябва да се отчитат спецификите на конкретния сензор. Най-добре не се мъчи, купи си цял кит сонда/контролер, на изхода ще си имаш прекрасен чист сигнал в интервала 0-5В със стехиометрия на 2.5. 
|
| Вто Авг 20, 2013 12:44 pm |
|
 |
|
dexterJr
|
за покупка си прав, но гладайки цените в щатите и това което се предлага на българския пазар, не мога да го преживея надценка от 200%. Втора употреба не ми се рискува. Но пък от едно питане няма да ме заболи идеята беше ако някой се е блъскал аз да продължа  накрая ще поръчам от щатите и ще си платя митото като поп. П.С. Ще огледам за опен сорс проектите за сега стехиометрия ми трбва на 0.5V или емулация на тясна сонда и ако мога да вкарам още един параметър (нялягане от компресора) с който да подлъжа фабричния комп да пусне още бензин. за такива благинки си мисля които няма как да получа от innovate например
|
| Вто Авг 20, 2013 1:04 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами като гледам спецификацията на Bosch не изглежда чак толквоа да е зор работата, има си таблица с корекциите, не е върха на сладоледа като описание но става. Виж ако отделно се прави нещо като калибрация, за да постигнеш по-висока точност,проблема ще дойде от начина за калибрация, в смисъл еталона по който да се калибрираш, иначе самото калибриране пак не може да е мн сложно. Но да, като цяло идеята да правиш нещо такова спрямо това да го купиш .... ако го има готово, дори да струва 1000 усд пак ми се струва по рационално от колкото да го правиш, ще изгубиш повече пари под формата на време а и компоненти, а току виж и някоя убита ламбда, не че мрът лесно но .... Тия пичове от линка гледам че имат и по професионални устройства, не знам до колко работят, предполагам че чисто схемните решения са по-различни от тия в евтиня вариант, иначе ако са така лично аз изпитвам голямо съмнение.
|
| Вто Авг 20, 2013 1:16 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ами можеш и за 150$ да си намериш, кво толкова. Оферти в ибей има колкото искаш.  Сложността на емулацията е пряко зависима от "умността" на ЕКУ-то, някои са особено хитри и е зор да ги излъжеш. А за повече бензин просто си сложи един настроеваем регулатор на налягането.
|
| Вто Авг 20, 2013 2:46 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
повечето готови контролери имат изход емулиращ теснолентова ламбдаи по това което си описал като изисквания го покриват идеално. Ако твоето нещо ще прави и други неща тогава има смисъл да се занимаваш
|
| Вто Авг 20, 2013 9:23 pm |
|
 |
|
dexterJr
|
снабдих се с купешки
|
| Съб Авг 24, 2013 5:29 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Айде честито.  По някое време като се опарича и аз ще взема един кит за бегачката. Може после да споделиш как се държи. 
|
| Пон Авг 26, 2013 4:17 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Не точно по темата но просто се опитвам да помогна . Колкото и да е Хитро ЕЦУ то - на една камара коли може да се влезне с диагноза (къде официална-къде не толкова -демек иска по спец апаратура) и да се сложи да ЕЦУ да не следи дори параметрите на ламбдата. Например на Мерцовете от евро 5 може да се слезе на Евро 2- което си е кажи речи че няма сонда. Иначе в общия случаи като се махне катализатора наистина сместа се обеднява малко- ама вместо да се гърчиш да ковеш това или онова мини на газ анализатор и може да се види колко е обеднено- ако е в допустими граници -каквъв е проблема...
А ако цялото упражнение е с учебна цел -това е друга работа .
|
| Пон Авг 26, 2013 4:21 pm |
|
 |
|
dexterJr
|
то да ти кажа за пробата.. тъй като не можах да я измеря текущата- я махнах, компютъра даже и не разбра че е откачена. Сега я мъча с ножовката че няма развиване. Колата е с учебна цел, и да махнат е катализатора, но втората ламбда си е ня място (нямам сили да я мерна колко работи). Бедна е спред дино теста на видна  софйска фирма.
|
| Пон Авг 26, 2013 11:12 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Е то и 2 те да махнеш то колата пак ще върви - ЕЦу то си има и такъв режим - няма инфо от ламбдите и то регулира по други параментри .....поне на повечто коли е тъй , ако се прецакат тия сигнали колата си работи пак в някакъв режим- няма да спре насред полето я... В съвсем груб вид и пробвам да обясня елемнтарно - първата сонда мери какво излиза от мотора -да го наречем непречистено - 2 рата е сле катализатора и вече мери какво е пречистено . Та в ЕЦУ то има зададени параметри и онова в зависимост от сигналите на тия 2 сонди ( естествено и други сигнали ) добавя или намалява гориво та накрая да се получи желнаото нещо като газове в аспуха. На много коли алгоритъма е -ако се прецака първата сонда -ЕЦУ намалява горивото до някаква степен ,демек сместа е бедна...не ми се влиза в подробности -тва ако ти се чете си го намери и чети - та това обеснява и що кат няма първата сонда колата даже не е разбрала... Тука в Америка някои дет леко поназнаива даже нарочно разкарват първата сонда да им падне разхода ... А иначе тия от видната фирма - нагледал съм се на такива , то може и да са добри - не знам, ама обикновено се дават числа и тогава се вижда дали е бедна и колко и т.н .... Ама щом е с учебна цел -копаи .... то така се учи .
|
| Сря Авг 28, 2013 2:20 am |
|
|