|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:22 am
| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Великите си отиват
http://it.dir.bg/news/konchina-souz-ale ... 1107?nt=13За съжаление всички люде които имат постижения в ракетостроенето си отиват безвъзвратно. Доста време ще трябва за ново поколение учени и конструктори, които да измислят нещо фундаментално ново, а не да копират и повтарят(наистина с по-нови и съвършенни технологии) постиженията на старите пушки.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Авг 18, 2013 1:42 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Великите си отиват
Лека му пръст на човека. Остава въпроса какво фундаментално ново е измислил?
|
| Пон Авг 19, 2013 6:08 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ами той едва ли е гооглил за да проектира ракетата(е не той еднолично, а целия екип дето е бил уютно някъде в Сибир) Та като се почне от двигатели, горива, комуникации, жизнеобезпечаващи системи,навигация, контрол и управление, та чак до боята отвън на ракета всичко се е измисляло за кратки срокове от нула(или ниво откраднато от американците) и е правено за още по кратки срокове 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Авг 19, 2013 7:05 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Гуглил си е съвсем сериозно, даже доста по-сериозно от сега гуглещите. Гугъл в ония времена се е казвал "разузнаване".  ...което никак не отменя постиженията му, неговите и на екипа. Тогава това е бил първостепенен държавен приоритет, със всичките произтичащи от това неща (което важи и за ония от другата страна на голямата вода). Сега е друго и въпреки гугленето ония неща са леко невъзможни. Не и с ония темпове и в оня обем. Хич да не е друго, няма я и обществената нагласа - виж тогавашните бюджети и ги сравни със сегашните.
|
| Пон Авг 19, 2013 8:00 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
И аз така го виждам, даже бях почнал да пиша нещо в тоя дух ама го омотах и изхвърлих Човекът ще да го е бивало естествено, навярно много, но каквато информация е имало по него време да му върши работа я е имал както би я имал и сега. Нямал е много неща които ни помагат сега но достъп до данни не е било между тях.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Авг 19, 2013 8:42 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе не е било баш така, като правиш нещо ново дори всички чертежи на конкурента да имаш е все тая. Ако не можеш да видиш идеята каква полза, да не говорим че приложимото в сащ не е приложимо в ссср, всичко трябва да се съобрази с наличните ресурси, тихнологий и кадри.
|
| Пон Авг 19, 2013 9:46 pm |
|
 |
|
tgi
|
Не е нужно да имаш всичко на конкурента, това и сега го нямаш когато би ти свършило работа. Колко години вече разни се опитват да ми прекопират анализатора, дори не почват да разбират колко жалки са им опитите (е някои разбраха и се отказаха, други излязоха по-упорити и тъпи  ). Става дума за това, че достъпът до данни е бил по-неудобен от сега, но толкова - за неудобство само става дума. Сегашните симулатори, CAD-ове и подобни са това, което прави голямата разлика спрямо него време.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Авг 19, 2013 9:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
 |  |  |  | tgi написа: Не е нужно да имаш всичко на конкурента, това и сега го нямаш когато би ти свършило работа. Колко години вече разни се опитват да ми прекопират анализатора, дори не почват да разбират колко жалки са им опитите (е някои разбраха и се отказаха, други излязоха по-упорити и тъпи  ). Става дума за това, че достъпът до данни е бил по-неудобен от сега, но толкова - за неудобство само става дума. Сегашните симулатори, CAD-ове и подобни са това, което прави голямата разлика спрямо него време. |  |  |  |  |
Честно да ти кажа понякога изпитвам съмнение, усещам как ставам роб на софтуера. Говоря за механичните кадове, да много хубаво, всичко го виждаш в реални размери, така да се каже визуализираш си го ... ама аз и без када си го визуализирам, чертежа му се прави на един лист на ръка, и след 5 мин може да го пуснеш да се копае. Верно има сложни сглобени единици, ама пак не съм сигурен дали чертаейки на ръка не се справяш по-бързо от колкото в када, иначе позлвам кад за всичко, дори и за най-елементарните детайли, въпроса е дали наистин за всичко ми е нужен или не.
|
| Пон Авг 19, 2013 9:58 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Да де, но всичко тръгва от идея, принцип, откритие. Да знаеш какво има в главата на конкурента винаги е било ценно, а понякога и определящо за успеха. Технологиите идват чак след това. Например, руснаците в един момент изведнъж поголовно започват да губат въздушни боеве. Все едно противниковите пилоти са станали извънземни и издържат на супер претоварвания, на които руснаците на издържат, колкото и да се напъват. Оказва се че някой отсреща измислил противопретоварващия костюм. Ама се разбира след сваляне на самолет, чиито пилот е оборудван с такъв, а не преди това. После доста бързо е въведен - направата му не е велико инженерно изпитание. Но без идеята всичката технология на света не може да ти помогне. Случая си е съвсем реален, от ония времена.
|
| Пон Авг 19, 2013 10:22 pm |
|
 |
|
tgi
|
 |  |  |  | ToHu написа: ... Честно да ти кажа понякога изпитвам съмнение, усещам как ставам роб на софтуера. Говоря за механичните кадове, да много хубаво, всичко го виждаш в реални размери, така да се каже визуализираш си го ... ама аз и без када си го визуализирам, чертежа му се прави на един лист на ръка, и след 5 мин може да го пуснеш да се копае. Верно има сложни сглобени единици, ама пак не съм сигурен дали чертаейки на ръка не се справяш по-бързо от колкото в када, иначе позлвам кад за всичко, дори и за най-елементарните детайли, въпроса е дали наистин за всичко ми е нужен или не. |  |  |  |  |
Е това е положението, ставаме зависими от средствата дето ползваме, от това няма спасение. Ако правиш нещо с чук и ти го вземат ще се озориш, най-вероятно пътят ще е да намериш друг чук а не заместител на чука. Аз що поддържам собствени средства за практически всичко което правя, минимизирам зависимостта си. Но всичко е донякъде вече, нали купувам чипове, поръчвам платки и т.н.
|
| Пон Авг 19, 2013 11:00 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
Защо темата се осра така безвъзвратно  Незнам защо като се напише че някой човек е велик или че има постижения в техническа област далече преди други, и се появява рой(неопределено като количество множество) непризнати гении, дето изтръскват: - той не го е направил първи, - той го е прекопирал - .... аз на негово място какво бих направил ехеййй - аз какво съм правил ехеййй, - моите неща колко са сложни и велики, и никой не е могъл досега да ги прекопира.... Да ме прощавате ама аз от непризнати гении не се впечатлявам, и може би има нужда от форумен раздел "На мене колко ми е голям" , или "Аз колко съм велик", и най-вече "Другите нищо не разбират, само крадат идеи"  , който със сигурност ще е пълен с потребители и аз със сигурност няма да посещавам  Факт е , че СОЮЗ носителите ги има и са ползвани толкова години и от руснаци и от европейци и толкоз. И главният им конструктор е починал - лека му пръст. Велик е , защото в онези времена особенно в Русия е било много опасно да си налагаш идеите въпреки някои партийни ръководни линии и т.н. и не само да ги налагаш, но и да ги осъществяваш.
|
| Вто Авг 20, 2013 12:35 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Струва ми се, че бъркате фундаментални и инженерни постижения.
|
| Вто Авг 20, 2013 12:47 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Че кой му е отричал постиженията, та се газираш толкова? Да не ти е роднина някакъв? Сори, ама не се стърпях.  Просто нещата малко се преекспонират - колко трудно било тогава и колко лесно било сега. Ми няма такова нещо. Истинските неща и тогава и сега се правят от истински хора с идеи, знания и възможности да ги прилагат. Сега парите са по-малко, плявата е повече, достъпа до информация е по-лесен, поне до едно ниво. Няма как да се случи постоянен технически прогрес със скорост еднаква с тая пред 50-те - 60-те години на миналия век. Няма и как да впрегнеш цяла нация да ти играе по свирката, нито да я мотивираш по оня начин. Сега сме преяло апатично общество в голямата си част. А истинските хора с идеи и знания си копат някъде там, без много-много да надигат глас колко са велики.
|
| Вто Авг 20, 2013 12:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами .... то понякога е трудно да кажеш и кое какво е. Кой е генератора на фундаментални идеи, Цилоковски, Нютон или Архимед...нещата доста се препокриват, всеки е добавял нещо към предишните, малко или много може да се каже че постиженията са му били фундаментални. Ако се замислиш в смисъла на думата, българският и аналог е основополагащи, т.е. нещо върху което се развива да речем определена дисциплина. Въпроса обаче е какво се развива, защото както Цилоковски може да се каже че има фундаментални постижения, или поне теории,то и за другите след него също. Малко или много Руските и хамериканските носители имат доста различия, и релано са стъпили на различни концепции, иначе и двете са едно и също, кюнец от единия край с конус, от другия с фуния обединяват ги зконите на Нютон. Иначе ще стигнем до едно място, физика и математика, и повече второто, защото без него първото е доста безсмислено. Значи американците не са творили кой зане какво, фон Браун е пренесъл know how и опит. Руснаците също са се пооблажили, може би не толкова с кадриколкото с технологии, но отново и това което писах по-горе, всичко опира до налични технологии и ресурси. Да се сравняват САЩ и СССР от това време е безсмислено, революцията е унищожила и малкото кадърен персонал, или го е заточила в Сибир. Та според мен постиженията на руската космическа програма са доста по ценни от тези на американската, едно е за д теб да имашнадеждна и рбаотеща индустрия, друго е да тръгнеш от нищо, та ако ще да са имали и детайлните чертежи на всичко.
|
| Вто Авг 20, 2013 1:06 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами до Аполо 7 или 8 или там който номер първи каца на луната, общо взето руснаците са били водещи в космическата надпревара. Ракетите им са били по-мощни и са можели да изстрелват по-тежки товари. Всъщност това е една от причините американците първоначално да ползват чист кислород за атмосферата на капсулата - кислорода е значително по-лек от азота. Така че определено са имали постижения в областта. Е имали са и провали, ама кой е нямал...
|
| Вто Авг 20, 2013 4:40 pm |
|
|