Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Надежни,средно и високо интезивни,червени/зелени светодиоди 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Надежни,средно и високо интезивни,червени/зелени светодиоди
Някой използвал ли средно и високо интезивни червени и зелени 5мм светодиоди ? Ползвахме едни на Кот'ко в старата фирма, обаче след 1г. работа, зеленото ставаше жълтеникаво зелено, а червеното отиваше къде розово. Смениха къде 20 000 светодиода. Трябва ми наблюденията на някой, дето повече от 1г. да са му работили, без да са си загубили цвета и яркостта. Знам, че са много капризни на запояване, обаче си мисля, че са много капризни и на ток. Дали да не заложа генератори на ток ?

Пон Ное 28, 2005 2:44 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
И с генератори на ток, и с гасящо съпротивление, псе тая. Аз си избирам светодиоди така: гледам кои имат по-малко динамично съпротивление - най-малка разлика на напражението в права посока при 1 и при 10 mA. Обикновено те имат по-слабо стареене от другите (при еднакви условия). ама не ме питай защо. Не знам. Преди 4-5 години така си избирах светодиоди и си сложих някакви, сега като сравня едно устройство, дето си е седяло в склада с друго, дето е светило 5 години, разлика на откривам. Светодиодите бяха червени, жълти и зелени, правоъгълни.

Пон Ное 28, 2005 3:32 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Мнение 
несъм се заглеждал по проблема но от работа ни купиха такива "идиоти" във фенерчета. По принцип за фенерче е златен но когато батерийте започват да здават багажа светлината се променя слабо от луминисцентно бяло до леко жълто. Колкото за работа за сега съм стова фенерче от 2 години и още работи добре. Дано да съм помогнал :oops:

Пет Дек 02, 2005 4:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
За фенерче съм сигурен, че и 20г. ще те изкара, но при мен светодиода ще работи почти 24 часа в денонощието, при индустриални температури ( за светофарна уредба са ). От натрупания опит разбрах, че са много капризни, затова търся надежни диоди, в противен случай, ако започнат на 1-вата година да плякат, трябва да стъпна на две мистрии и да се хвана за дръжките им :(

Пет Дек 02, 2005 11:13 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не знам дали ще ти е от полза, но можеш да провериш тук:
http://www.osram-os.com/
Със сигурност имат каквото ти трябва, въпроса е на каква цена го предлагат. Но относно качеството трябва да са железни.

Пет Дек 02, 2005 2:12 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ха? че ти не ги ли светиш с токови генератори?
тока е от огромно значение. можеш да го изсветиш диода за нула време, или поне да му промениш спекъра.
би трябвало да можеш да разбереш даден диод дали е читав, като му мериш изменението на дължината на вълната при 10-30% над максималния ток. НО: (1) трябва ти спектрометър; (2) не е сигурно, че партидата която мериш ще е същата, като тези която ще ти достявят в последствие.

иначе не мога да ти дам акъл, но като цяло избягвай китайците, колкото и атрактивни да ти изглеждат. или направи баланс цена/поддръжка. ако са много по-евтини, може да ти е по-изгодно да ги считаш за консуматив :roll:

Пет Дек 02, 2005 3:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:

иначе не мога да ти дам акъл, но като цяло избягвай китайците, колкото и атрактивни да ти изглеждат. или направи баланс цена/поддръжка. ако са много по-евтини, може да ти е по-изгодно да ги считаш за консуматив :roll:

Е ба си консуматива! Аз не бил се навил веднъж годишно да презапоявам 1000 леда консуматив! По-скоро LUMEX бих сложил, отколкото да се навия на такава китайщина.

Пет Дек 02, 2005 7:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Точно щото може да се наложи всяка година да се презапояват, вместо да ги запоявам слагам цангови цокли, така че дерта за това, че платката ще се скапе за 1г.-2г. отпада. @Дедо, имаше една тема на име "Мнението ви за безтрансформаторно захранване", там сме го разисквали основния проблем, а той е: вишки, шофьор, елтехник, задръствания. Там разходите ще са много повече, отколкото да извадиш повредените светодиоди от цоклите и да ги подмениш.
От друга страна, инвестора иска да даде 2г. гаранция, иначе какво ще поддържа, ако не се повреждат.

Пет Дек 02, 2005 8:57 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
знам бе човек, и аз го дъвча същия с тези пусти "инветитори". като им кажеш цената с хувави диоди, все едно им бъркаш в джоба. не могат да схванат простата аритметика и тва си е. обяснявал съм го, писал съм го на хартия, таблички и диаграми съм правил - нищо. пак си държат на ниската цена.

логиката е: по-доре желязото да струва 500лв и да пращаме всеки ден някой да го ресетва, отколкото желязото да струва 1000лв, ама никой да не го пипа. на този някой заплата му е 350лв, ама те и без това му я дават, та що да не върши нещо.

ей на това му се вика "мЪниджмент" :x
съжалявам, че не мога да помогна с диодите, освен общите приказки

Съб Дек 03, 2005 12:39 am
Профил

Мнение 
тука гледах рекламата на Houme Depo че продават светодиодни крушки (миньон цокъл) но ако искаш ще се поинтересувам :)

Нед Дек 11, 2005 5:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
Гроздан Грозев написа:
тука гледах рекламата на Houme Depo че продават светодиодни крушки (миньон цокъл) но ако искаш ще се поинтересувам :)

Мерси, обаче ми трябват червени и зелени светодиоди 1000-3000 миликандели. От тях ще синтезирам 30-40 сантиметрови 7-сегментни цифри. Знам, че има такива готови блокове, горе долу с такива големи размери, но са само в един цвят, пък на мен ми трябват два цвята.

Нед Дек 11, 2005 11:02 pm
Профил WWW

Мнение 
сега те разбрах. По принцип несъм се интересувал но ако видя нещо такова ще ти се обадя. Тук използват разделени на две матрици но какво им е поведението на студено незнам. Владо може да има по добра идея ако погледне при тях какво използват.

Пет Дек 16, 2005 4:38 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Хммм, Пирев, ще трябва наистина да погледна какви диоди ползват наоколо ако ми остане малко време. Че доста светофари са със светодиоди, а не с прости крушки. Какви цифри ще изписваш - колко още секунди ще държи зеленото за пешеходците ли? ;-)

Пет Дек 16, 2005 6:33 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не, ще изписвам обратното, колко червено/зелено остава за автомобилистите. Преди година, в старата фирма, правих такива за гр.София, използваните светодиоди се оказаха пълна скръб. Сега имам поръчка за проектиране на такъв брояч и не искам да използвам на тая фирма светодиодите, а пък кой знае защо всяка фирма доставчик на електроника в БГ все тия ми препоръчват, обаче парен каша духа :D
Не съм се още свързал с Акерман, а пък те са като стара къща, все нещо добро ще предложат в последния момент :D

Пет Дек 16, 2005 10:20 am
Профил WWW

Мнение 
Преди години Акерман бяха внесли светодиоди за светофари и за тунела на магистралата.
Мисля, че бяха на Тексас.
Обади се на Томи Маляков- предполагам, че ще ти реши проблема.

Последна промяна Wise на Съб Дек 17, 2005 1:26 pm, променена общо 1 път

Пет Дек 16, 2005 10:24 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща