|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:28 pm
| Автор |
Съобщение |
|
741
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Строителство...
Не съм виждал да правят такова нещо. Или голямата перка на мачта, или малка перка в нивата на метална кула да изпомпва вода, или класическата мелница само за разкрасяване на ландшафта. Проблем е ориентацията към посоката на вятъра. Едновремешните им мелници имат приспособления за завъртане на цялата кула, сигурно ще си отвориш работа, ако решиш и ти така да го правиш.
|
| Съб Авг 17, 2013 1:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Че не трябва да е бетон спор няма. За мазето ибурето с вино, ами ще си направиш тъмна хладна стая до гаража .. ако ще правиш гараж, ако не в някой забутна ъгъл на първия етаж .. иначе ако ще копаеш мазе с тая подземна вода си имаш грижа. Офиса е така, за сега сме ОК, ама да видим. Общо взето слага се добра изолация, дълбаеш няколко отводнителни кладенчета и от там с помпа изхвърляш, но това си е 24/7 разход на енергия. Ако ще копаеш те съветвам някой добре да ти насмята отводнението, да не се окаже че мазето изпълнява и функция на басейн. Дори да не се наводнява мухлясваенто и то не е готино. С мазето няма да ти се размине и бетона, от там нагоре варианти много . В БГ дървото излиза скъпо, иначе е добър вариант, торнадота нямаме, кумчо вълчо няма да те яде та дървото си е екстра. Друг вариант е някакъв микс, бетон, джилязо, сухо строителство ... ама трудно ще стане пасивно в обем на къща 100 кв, предполагам 2 етажа. За озеленяването.. абе искането е хубаво нещо ама фактите са други, ако мерака ти е за асми ... то нямаш голям избор. иначе дръвчета можеш да си купиш после и отгледани. Като знам как е по строежите или ще трябва да с екомандироваш там и да станеш падар, или докато ти го построят ще ти съсипят дръвчетата, пък недай божи и треволяци да наредят ... тъжна картинка ще е. Тц .. имаше една мацка ама съм и изгубил контактите, имаше свежи идеи, работи при няколко клиента и добре и с еполучиха проектите, с изключение на едни лилии 
|
| Съб Авг 17, 2013 3:09 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
@741 - за такова място перка му не требе. Пък ето тук 53.004266,-2.266335 можеш да видиш как изглежда нашто нещо на пилон - няма никакви въртящи се неща освен ротора. Само дето тва нещо струва майка си и баща си в този вид.
|
| Съб Авг 17, 2013 11:05 pm |
|
 |
|
741
|
Ами видях го, само дето прилича на всичко друго, не и на вятърна мелница  Иначе варианти всякакви.
|
| Съб Авг 17, 2013 11:33 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро, аз от цялата работа нещо не разбрах - ще строиш вили за туризъм и искаш ти сам да измислиш и проектираш абсолютно всичко ли? Ако е така, защо не си наемеш проектанти, дето с това се занимават, а ти да си се занимаваш с твоите си неща  ? Не заради друго, ами ще потрошиш толкова време, пари и нерви ти да ги мислиш нещата, че според мен не си заслужава. Иначе съм с две ръце за климатизацията с въздуховоди плюс разните му там филтри, UV лампи, еър ексчейнджери и т.н. Става перфектна инсталация и върши много добра работа и е много комфортно. Не знам какви неща се продават в БГ сега на тая тема и какво могат да ти спретнат, но ето ти един американски сайт, дето продават компоненти за такива системи поне някои идеи можеш да видиш: www.alpinehomeair.com
|
| Нед Авг 18, 2013 1:46 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Dimitar, естествено че ще се ползват проектанти/архитект... Но всеки тук си е специализирал нещо и не става да се поозва за друго. Поне колкото и майстори и специалисти досега дето сме карали да направят нещо нестандартно винаги е ставало кофти. Там при вас е друго... тук ако ти сам не знаеш какво и как ще се прави по-добре не го поръчвай, особено пък и ако изпълнителя също си няма идея Ето примерно за въздоховодите всеки казва че не било добро, ама никой не намерих реално да е правил... Не знам да слушам ли, да не слушам ли... Наистина ако излиза твърде скъпо не мога да си позволя тръби със сребърни или златни покрития. Но при всички случаи трябва да седна да прочета, да проуча.... Мерси за сайта, ще поразгледам задължително.
|
| Нед Авг 18, 2013 2:17 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тук всичко е с въздуховоди и никога не съм чул да са с такива покрития. Също така не съм видял някой да ги слага в земята, т.е. виждал съм няколко пъти да са го правили и все с проблеми после. Относно въздуховодите в БГ - в Пловдив има една фирма Атаро клима, та те вече близо 20 г. все такива въздуховоди и цели инсталации правят. Свържи се с тях, говорете и те ще ти кажат кое как става и те какво могат да направят.
|
| Нед Авг 18, 2013 2:37 am |
|
 |
|
ToHu
|
Wuzduhovodite sa si ok, ne e da ne se pravi, ima dosta kushti ot po novite koito sa taka, no e po skupo kato instalacia. Za efektivnost sushto ne e mn iasno 100 kv ne sa kato 1000, mnogo zavisi i ot oborudvaneto a tuk us takova niama. Niama zlatni i sreburni pokritia. Masovo kato e za domove se polzwat vuzduhovodi ot neshto kato fibran s al. folio otgore. Ne znam dali zastoto takowa imat ili ima predimstwa no tova se izpolzwa.
|
| Нед Авг 18, 2013 7:00 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Тръбите със сребърно покритие на Рехау които споменах са САМО за вграждане под земята за затопляне зимата и охлаждане лятото на входящия свеж въздух преди постъпването му в рекуператора. До колкото схванах идеята им е да се възпрепятства развитието на флора по повърхността им, тъй като влажността (лятото) е голяма и има и конденз.
Относно АтароКлима - ходих преди година при тях, за да ми направят проект на вентилация на двуетажна къща. Не знам на калпав инЖинер ли попаднах, но като ми пратиха проекта щях да падна ... Разправям им - пичове - искам тръбите да са вградени в архитектурата и забравете за окачени тавани и да ги криете под тях. Все пак го правя за живеене, а не за продаване или отбиване на номера ... Не бяха и чували за почистване на тръбите на въздуховодите ... според тях нямало нужда при скорост на въздуха в тях 1-3м/с ?!? Ако толкова съм държал на почистване - въздуховодите се разглобявали и се чистели ?!!? А-бе никаква мисъл в повече от "стандартното" вентилиране на халета (е в това може и да са много добри - не знам). В общи линии вентилацията не е толкова сложен и нерешим инженерен проблем. Особеността е, че обемите на вентилирания въздух са малки (за 200кв.м. къща са около 120куб.м./час ) След много четене и разговори със специалисти изградих някакво виждане и моята ще си я проектирам сам. (говоря само за вентилационна, а не за въздушна отоплителна система)
За архитектите - сигурно аз съм крив, ама след среща с над 20 стигнах до извода, че основно аз трябва да си "архитектствам". Започнах с един, смених го и сега довършвам с друг ... (Мнението което си изградих от собствения ми опит е, че фантазията и надувката им е доста в повече от възможностите им ...) А-бе проблема въобще не опира до пари ... Като започнеш да се занимаваш с това - ще ме разбереш...
|
| Нед Авг 18, 2013 11:29 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе Димитър е в Хамериката - не му обръщайте внимание  Пък аз ползвам тръби с платинено покритие - вий луди ли сте с това сребърното?! Къщата на дядо ми е топла зимата и хладна лятото, вода от кладенеца бол, ток се плаща само за ламбите - на кой ли архитект е платил дядо ми...?!
|
| Нед Авг 18, 2013 11:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бонго, вместо да ръсиш абсолютни глупости по почти всяка тема, в която пишеш се заеми с нещо по-полезно, за да не ти се налага да живееш баш като туземец. Все пак сме 21и век ако нямаш нищо против и как точно е живял дядо ти едва ли на някой му пука  .
|
| Пон Авг 19, 2013 12:46 am |
|
 |
|
ToHu
|
Emile, абе с тръби само в констуркцията много зор работа бе, то те затова в БГ не е много популярно, иска окачени тавани и двойни подове, а тук и двете не са масовост. другото вече малко почва да куца според мен, отиваш далеч от оптимални сечения и пропорции, както и разположение, та от там и ефективносттане знам дали съвсем не отивана вятъра, тя и без това е малка при малки обеми. За почистване, абе чеснто да ти кажа освен филтрите на входа не знам в US да имаме още нещо. Загряването на въздуха също си е тънкост, по БГ не съм виждал нищо читаво за малки дебити, при големите сидтеми, които с епозлват основно за индустриалн оотопление има що годе ефективни решения.
|
| Пон Авг 19, 2013 1:29 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Тони, има разни фирми, дето идват и закачат едни големи машини (цял голям камион) за въздуховодите и като създават вакуум на принципа на прахосмукачката разправят, че почистват въздуховодите. Аз лично не, че не им вярвам но много ме съмнява (освен ако цялата къща не в тоя тукашния килимо-мокет) въздуховодите да се замърсяват. Ако инсталацията е изпълнена както трябва и е добре уплътнена, сложени са си каквито трябва филтри не ми се вярва да има някакво замърсяване. Миналата година понеже жената и тя все ми намилаше за почистване на въздуховодите отворих един от моите и ламарината отвътре си беше абсолютно чиста, а кой знае колко години са минали от както са ги правили. Минаваш с пръста отвътре и нищо не остава по него. Ама много хора като ги слушам дават по 300-400$ да дойдат тия с камиона и да чистят  .
|
| Пон Авг 19, 2013 2:18 am |
|
 |
|
stefan63
|
и аз да поспамя малко... Имашеле един филм с Шер - "Лунатици" , та бащата беше водопроводчик и обясняваше на един приятел как ще му направи водопровода - ...ще ти направя инсталацията както трябва - с медни тръби....пък ако искаш да е вечна - ще ти я направя с оловни. Много се учудих и още не съм разбрал що с оловни(нали оловото е отровно) , но така беше във филма. Не разбрах на кое море ще е строежа, но най-добрата климатизация лятото си е гората - сади дървета - ако не за тебе - за децата  . При тез подпочвени води някои видове сигурно много бързо ще израстнат.
|
| Пон Авг 19, 2013 8:16 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе за оловото тоскично е да, амаколко и как не знамнякой доказал ли е, в смисъл дали ако тръбите са оловни е толкова токсично, иначе за самото олово спор няма. А за вентилацията, аз моята не съм я отварял, ще взема да погледна как е. Проблема в БГ е че както казах много фирми правят разводката от тия композитни плоскости, незнам къде им се връзва, може би е по евтино катоматериал, ли пък изработката щото едва ли не я коват и после изолират ръбовете с фолио .. не знам. Но в тях може да има проблем. Случвал съм да видя такива които не са сандвич, т.е. да имат от двете страни алуминиево фолио, а само отвън, а това вътре едно че задържа прах, второ че самото то сигурно се рони с времето.
Но така или иначе, въздушно се прави със замисъл, трбява да си имаш най-малкото окачен таван, добре е и двоен под, т.е. да не е двоен, но да можеш да вадиш от долния еташ решетки през пода. После си иска обем, не става така да топлиш 300 кубика, нее рентабилно. Отделно пък, ако говорим само за лятно обиталище и то на морето, аз бих помислил за нещо друго, но ако мислиш и зимата да го обитаваш е друго. Дълго мислихме по тоя въпрос за офиса, първо мислехме да е въздушно, но както и някой друг каза се наложи да си го проектираме сами, не че не го направихме, ама после се оказа че някои компоненти са проблемни. Най-накрая си напраивхме система с термопомпа и подпрозоречни конвектори, разбира се всичко беше заложено като идея така, съотвенто не се вижда нищо. В момента консумацията по спомен е към 10 kW за цялата сграда, на UPS са около 5, т.е. охлаждането ми е не повече от 5, а всъщност в тях влизат и коло 1500 W отделен климатик за сървърното, мога да проверя колко консумират само термопомпите, сградата е около 8000 куб.м Зимата е различно, като се включат нагревателите дърпа повечко, но те не се включват много често, нямам сега спомен за консумациите зимно време, но като цяло за тая сграда в полето, като имаш в предвид че 3000 куб. са отопляем хангар не се плаща много.
|
| Пон Авг 19, 2013 4:40 pm |
|
|