|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:14 am
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
555 бих го сравнил с 34063. И двата чипа са супер универсални всичко-можещи ИС, които с радост избягвам да използвам. 
|
| Пет Авг 16, 2013 11:29 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Хм, интересно защо. 555 съм го позлвал в миналото, върши не лоша работа, 34063 също не е никак лошо DC/DC, просто си има особенности и ограничения, но правилно изпозлвано върши чудесна работа.
|
| Пет Авг 16, 2013 9:39 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
И двата чипа успешно могат да се заменят вече с 12F182x с изключение на силовия транзистор в 34063. И на всичко отгоре може и някой друг светодиод да мига. Честно казано предпочитам да сложа пикчето отколкото да се мъча с допълнителните черволяци около тях. Пък ако трябва и ARM с 8 пина да се ползва - що не. То реално ядрото при тия процесорчета не е кой знае колко важно, колкото е важна периферията.
|
| Съб Авг 17, 2013 9:09 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
За 555 - таймерите от CMOS серията винаги са били по-функционални според моите схващания. Особено преди да се появи CMOS версията на 555. 34063 - позабравил съм му всичките глупости, но по спомен: смотан силов ключ, с големи загуби. Имаше и някаква простотия с ограничението по ток. Малко наизуст, но например ако около "Uout" токът на ограничаване е Х, при късо в изхода е 2 или 3Х. Вече го произвежда го кой ли не, с всякакви отклонения от параметрите. Дразнеща е и купчината кинкалерия. В резюме, античен чип със скромни като изходна мощност възможности, с ниско КПД и купчина чаркалък около него.
|
| Съб Авг 17, 2013 11:57 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе то по тя логика вместо OU да вземем да слагаме армове с ADC/DAC в 8 пинов корпус ..... Да и двата чипа са стари, ако 34063 има мого заместители, за 555 не се сещам нищо конкретно, да до някъде може да се замени с малък конктролер, ама до някъде, чипа сам по себе си има доста приложения и не всички от тях са по силите на малък процесор, за арм изобщо няма да говорим, за мен армовете не са процесори за работа с I/O, ще правиш ти нещо малко и ще бориш тайминг на I/O-то на арма ... арма е за съвсем други цели, пък ак онякойиска може и светодиоди да мига с него,а з знам по лесен начин  И конкретно в една такава замяна на 555 която правих скоро, направих я щот ми трябваше да следя и външен сигнал, а като екстра от процесора доабвих още едно време .. .да де ама с избрания PIC10 без прекъсване по таймер .. трябва да постна кода, не че не стана, стана кратко, работещо и точно, ама отиде 1 час да му пиша кода .. е естетсвено можеше да не го рпавя точно да мери времето, даже да го направя с функция delay_ms() ... сигурно щях за 5 мин да го напиша, ама мразя функция delay_ms(), както и while() гледам да имам само еидн while в кода който пиша, този на основния цикъл. ... та отплеснах се де, мисълта ми беше че с тая 10-ка не можеш постигна и 1/10 от тов акоето можеш с 555, и за 12-ката не съм много убеден, айде там повече неща можеш да направиш ама ...
|
| Съб Авг 17, 2013 12:24 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
5 волта 32 бита: http://www.edn.com/electronics-products ... hite-goodsIndustry’s first 5V Cortex-M0+ MCUs target industrial and white goods
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Авг 20, 2013 7:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ако ги направят и вместо 40°C to +105°C да са поне до +125°C цена няма да имат и направо им намирам приложение  .
|
| Вто Авг 20, 2013 9:02 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е тестовете през които очакваш твоите да са минали преди да ги купиш едва ли скоро ще позволят някому да ти ги даде под долар парчето. Макар че знае ли човек.... 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Авг 20, 2013 9:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз не ги искам под долар парчето - на колкото ми ги дадат все е ОК. И без това по закон нямаме право да продаваме на правителството с повече от 14% печалба, така че колкото по-скъп ни е BOM-а, толкова повече печелим в абсолютни цифри  .
|
| Вто Авг 20, 2013 10:08 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Може после устройствата дето ги продавате да ги специфицирате с онези $45 болтове. 4 болта = $180.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Авг 20, 2013 10:40 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ония картинки, дето ги беше пуснал за болтовете и кабелите са си ОК, но коментарите ви за тях бяха пълна смешка  .
|
| Вто Авг 20, 2013 10:51 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тука такива чипове попадат в "оня списък" - имат си всичко, което им трябва: и температура, и битове, и честота. а ако беше и М4, щеше да се попълва още един формуляр.
ако някой от нашето правителство реши, че му трябва баш такъв чип (разбирай - има далеверка в него), вероятната му цена ще е поне $125, ще се искат сертификати от БОП, МОП, ДАЙ, КАТ, НОИ, пожарната, ВиК, парното и т.н., а вносителя ще се наложи да попълни формуляр в новото е-говно формуляр от 2000 страници.
така че, чипчето си има пазара, не берете грижи. за мен беше новост, че има Е серия на китнетисите, ще се поогледам какво друго има във фамилията.
|
| Вто Авг 20, 2013 11:03 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Първия 5 волтов ARM - може. Пирвият 5-волтов 32-битник въобще - тсъ. Вярно че не са по долар, ама RX на Renesas има и 5 волтова серия, че и на по-висока честота. А ето ви и още една новина - ARM Cortex A9 от Renesas. До 400Mhz и с до 10MB вградена SRAM: http://www.renesas.com/products/mpumcu/rz/index.jsp
|
| Сря Авг 21, 2013 3:50 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Аз пък чувам, че Интел много сериозно се е заел да превземе бизнеса на АРМ за мобилни телефони - незнам Quallcom ли иска да затрие що ли
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Авг 21, 2013 12:20 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
То ако отняма ARM, интересно какво ли ще дойде на негово място. Малко ще ми е странно ARM да бъде изместено от x86, ама знае ли човек. В PC индустрята успяха да зарият кажи-речи всякаква конкуренция, поне на ниво архитектура. Дали е за добро - малко ме съмнява.
|
| Сря Авг 21, 2013 12:48 pm |
|
|