|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:31 am
Предпазни шлейфове - за и против
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Предпазни шлейфове - за и против
Преглеждам една платка, който преминава във втора версия от 2 към 4 слоя (такайско произведение, под Allegro). За мен е странно че има един непрекъснат слой свързан към маса, и в същото време на горния слой около кварцовите резонатори (и двата 8MHz, HC49S SMD корпус) се сложили по един тънък шлейф свързан към маса. А от долната страна е направено същото, но този път за два аналогови и един цифров сигнал. Връзката е между АТXMega и една NiMH зареждачка.
Въпроса ми е - за и против за подобни замасени шлефове, при положение че имаме отделни слове за захранванията (т.е. възможно най-къси връзки към тях)?
|
| Чет Авг 08, 2013 9:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Предпазни шлейфове - за и против
За аналогови сигнали, особенно ако имаш големи входни съпротивления и малкисигнали е желателно. За кварцовете ... нямам наблюдения дали помагат или не.
|
| Чет Авг 08, 2013 10:24 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
ами аналоговите сигнали са за управление на зареждачката, и даже 100mV в повече или в по-малко няма да са критични.
има обаче нещо друго за което сега се сещам - възможно е целта да ограничава излъчванията, т.е. пазим външния свят от нас, EMI и т.н. кварцовете ясно защо, а тия напрежения се генерират от ЦАП-а на мегата, т.е. и те зашумяват донякъде
|
| Чет Авг 08, 2013 10:40 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Винаги слагам такива около кварцовете без значение какво има на другите слоеве. Помагат за emi/emc.
|
| Чет Авг 08, 2013 11:19 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Абе то е така и не е така  Зареждачката ще "шуми" най-вече от превключването на големите тоци на импулсния преобразувател. щото не мисля, че кварца е в порядъка на ГХз-ци? там се слагат спред спектрум осцилатори, ма то е друга бира. Ако кварца е с метален копрус реално дали имаш проходен отвор към слоя "земя" или гоолям полигон "земя" който е свързан с няколко проходни отвора към слоя "земя" е все таз  Има си ЕМИ/ЕМЦ правила на рутиране на кварцовите осцилатори и те все са около това пистите да са директно към проца-без проходни отвори, да няма прави ъгли на пистите, да няма проходни отвори, баластните кондензатори да са правилно подбрани,къде са разположени, как са рутирани... Най-вероватно големите петна около кварца са наследени от вариянта с двата слоя  Ако търсиш екраниране то се слагат едни кутийки около проблемните области, които са доста скъпи ако искаш да са къстъм форма
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Авг 09, 2013 1:19 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Баш кварцовият осцилатор за да е EMI проблемен трябва бая да му се постарае човек...  . Нито е на особено висока честота, нито текат тоци-майки да правят големи dI/dt-та, просто нормално късо опроводяване трябва да е предостатъчно. Белите почват с многото SSO, със стръмно щракащи писти минаващи над прекъснати GND planes и т.н.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Авг 09, 2013 1:28 am |
|
 |
|
zaphod
|
повечето схеми нямат нужда, но пък ако имаш изграден полезен навик що да не го прилагаш без да мислиш трябва ли.
|
| Съб Авг 10, 2013 6:50 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И аз така мисля. Кварца си е спечелил лоша слава от как е бил най-високо честотното нещо на платката. И днес му се обръща прекалено много внимание. Ама в момента масовия дизаин е на кварц под 10Мхз залепен за проца, а шините на проца щракат на 10 пъти отгоре тая честота при това из цялата платка.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Авг 10, 2013 9:45 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Да ама не трябва да се забравя и обратната страна на EMI/EMC, не е въпроса само да не лъчиш макар че това е най-честия проблем, тябва и да си устойчив към лъчения, този шилд около кварца би тябвало да помага точно в тая насока ми се струва, въпреки че както казах аз рядко съм слагал такъв, и не знам дали е бил от полза реално.
|
| Съб Авг 10, 2013 1:03 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Ако се загледате в повечето ПДФ-и и референсни дизайни на процовете - винаги има такова шилдване - особено около 32 кХз кварцовете. Причината според мен е по-скоро гарантиране на работата на генератора (опазването му от смущения и утечки по платката), отколкото опазване на платката от неговите смущения. Това важи особено за тези кварцове, тъй като тоците с които се драйват са малки, а входните съпротивления на драйверите са големи ... Все пак целта на този кварцов генератор е да е ниско консумиращ.
И аз съм фен на късите пътеки между кварца и проца.
|
| Пон Авг 12, 2013 6:56 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Емиле, проблем при EMI са ми правили няколко пико ампера през един светодиод. Така че не се знае знае ли се дали малките тоци с правилната антенка няма да направят беля. Особено когато си говорим за conducted емисии, а не за излъчвани. Като сложат ония големите кутии около кабелите и хващат доста слаби сигнали  . Сега примерно почнах да ползвам тези новите контролери на Фрискел от S12 серията, дето бачкат на по 80MHz и имат вградени копроцесори за периферията. Ако погледнеш тяхната препоръка как трябва да бъде опроводен кварца и по специално граунд плейна под процесора и ще видиш, че тоя шлейф е най-малката грижа. Аз лично избягвам да проявявам волности, дори и да съм почти убеден, че и с "по-нормално" опроводяване ще работи, зашото един ден в лаба ни струва $3000. Затова спазвайте си всички препоръки дето се вика "то би он дъ сейф сайд"  .
|
| Вто Авг 13, 2013 12:48 am |
|
 |
|
tgi
|
Бе пикоамперите едва ли са правили EMI-то, ама dI/dt то като нищо може да е било немалко, стръмен фронт, капацитет за зареждане и айде готово. Кварцовите осцилатори са капризна работа та човек наистина трябва да внимава да не ги сговни, не е трудно (последното  ). Изненадан съм, че 12-та серия живее та и нови ги има - то е наследник на 6800 все пак (е развито е като 11 че и нагоре де). Явно имат доста привлекателни периферии из тях за твоите automotive неща та да ги избереш пред CF и power. Виж аз да го направя не би било чудно, опкодове за 00, 09, 11 сигурно още мога да ги чета/бърникам шестнайсетично, по спомен 12 бяха практически като 11  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Авг 13, 2013 1:19 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Ооо, s12 са много добри контролерчета и много ми харесват, особено тези от последните две-три години. CF и Power а и Кинетис не ги ползвам, защото или не са 5 волтови и/или не са до 125 градуса, а аз след 10-тата минута вече съм на поне 110 градуса жега и така мога да си бачкам и 200 часа нонстоп а понякога, какъвто е случая с двуетажните автобуси на стрипа в Лас Вегас и завинаги. Там се бачка 24/7/365 и е един от най-трудните, да не кажа и най-трудния апликейшън за автомобилна електроника  .
|
| Вто Авг 13, 2013 8:30 am |
|
 |
|
tgi
|
Ясно защо и как им живее серията  . Години без спиране над 100C как се преживява, баси зора.
|
| Вто Авг 13, 2013 10:21 am |
|
 |
|
Grubi
|
понеже гледам, че дискусията продължава, да сложа малко съчки
погледа е отдолу. 4 слоя, top, GND, Power, bottom. отдясно е NiMH зареждачката, и от нейната силова част GND част (отдясно), тия са дръпнали шлейф на две управляващи напрежения и един цифров enable/disable. Не ми се вижда правилно, при положение че наоколо плейновете са от батерията и захранващото напрежение. Според мен, тия две заграждения са си чисти излъчватели на смущения. Ако все пак ги оставя, бих взел масата от контролера и щях да прекъсна шлейфа преди територията на зареждачката?
|
| Вто Авг 13, 2013 12:50 pm |
|
|