|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:52 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 MOSFET вместо диод
Тая тема май сме я дъвкали преди но нека пак да попитам.
Мисля да направя долната схема. Само дето не мога да реша: 1 - ще има ли някакви проблеми ако напрежението на входа е по-ниско от напрежението на батерията 2 - как е по-правилно - сорсовете отвън или сорсовете отвътре (за двата MOSFET-a). Има някаква разлика, но не можах да измисля смислена причина да са по единия или по другия начин свързани.
Схемата ще служи като power selector - като отпадне входното напрежение да се захрани от батерията. Имам си някакви съображения да има и диод там (нужен ми е пада от ~0.7V).
Най-добре е с два диода, ама втория диод ще ми дойде в повече откъм място (SMC корпус...)
Последна промяна velio на Пет Авг 09, 2013 1:25 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Авг 09, 2013 1:19 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
 Re: MOSFET вместо диод
Тая, "долната" схема: де я ?
ЕДИТ: Вече се появила
Последна промяна bateAz на Пет Авг 09, 2013 1:22 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Авг 09, 2013 1:20 pm |
|
 |
|
velio
|
Добавих я 
|
| Пет Авг 09, 2013 1:22 pm |
|
 |
|
stefan63
|
тоест двата транзистора са изключени , докато има входно? Става, само като отпадне входното ..може би едно резисторче още между маса и POWER_IN. Мисля , че така нарисувани са си добре сорсовете - гледам посоката на паразитните диоди - срещу обратно включване на батерията (но мисля ,че се налага усложняване на схемата за гейта на близкия до батерията транзистор). Едно кондензаторче маса-обща точка на транзисторите може да е плюс.
|
| Пет Авг 09, 2013 2:42 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Не знам колко голям е токът ... Вместо входния диод бих сложил прехода база-емитер на един PNP транзистор, колекторът през един резистор от 1-2 килоома към маса. Е, и точно от този колектор бих взел управляващия потенциал за гейтовете. И единият мосфет май е излишен, диодът мъ ще се ползва за начално вкл на батерията.
|
| Пет Авг 09, 2013 2:47 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
ами не знам, ама на мен така както са нарисувани, ми се струва малко безсмислено. P-каналния хибаво ще се включи ако няма основно напрежение (допускаме че има някакъв високоомен ресистор между гейта и маса), но N-каналния за какво е там? ако е да пази батерията при наличие на основно напрежение, то само диода му ще провежда ако то липсва. демек пак отиваш на диоди с общ катод. ако искаш да направиш това което мисля че искаш, по-скоро ще трябва да ги вържеш по един малко по-засукан начин. после като седна на алтиума може да ти спретна едно примерче...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Авг 10, 2013 2:45 am |
|
 |
|
stefan63
|
nbabane, те и двата са П-канални.
|
| Съб Авг 10, 2013 2:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Схемата принципно е ОК.. така се прави - два транзистора, сорсовете в средата накъсо... При схема с един транзистор, заради боди диода не може да се гарантира прекъсване от ключа, когато на дрейна му е по-високо напрежението. Но в тая схема диодите са един срещу друг и се блокират... Сега за да се отпушат транзисторите поне на единия край трябва да дойде положително, то ще мине през съответния боди диод, ще вдигне сорсовете и ако дрейновете (ужас!) гейтовете се опънати към маса имаме отпушване.. Забележете, че управлението на двата транзистора е паралелно и няма значение от коя страна ще дойде захранването. Това трябва да се има предвид ако се ползва тая схема като защита от отрицателно напрежение. Отрицателното напрежение се блокира от боди диодите и само по себе си не може да отпуши транзисторите. Но ако другата страна е с положително и тя отпуши става весело. В случая трябва да се прецени времето за разряд на адаптора и на консуматорите. Особено ако има яки кондензатори. Ако на входа има яки кондензатори те ще държат батерията изключена докато напрежението на товара не падне 3-4 волта под това на батерията... Ако пък товара е капацетивен и се откачи рязко адаптора, ще се включи директно батерията към кондензаторите. Обикновено не е проблем... стига батерията да не е наопаки 
Последна промяна miro_atc на Сря Авг 14, 2013 1:05 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Авг 11, 2013 5:01 pm |
|
 |
|
velio
|
Мдаам, с други думи - има много "ако". Явно все пак е хубаво да има управляваща схема. BQ24133 например (ако трябва и зарядно). В крайна сметка май ще се задоволя с два диода. Намерих място.
Иначе по схемата - явно си трябва резистор към маса - опростил съм схемата повече от необходимото. Защитата от обратно включване на адаптора я осъществява диода, но батерията няма такава защита от транзисторите.
Иначе смятах да го ползвам за токове около 3А макс и средни 1,5 - 2А.
|
| Пон Авг 12, 2013 4:40 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
LTC4411 не ти ли върши работа?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Авг 13, 2013 2:54 am |
|
 |
|
velio
|
Ами... по принцип бива, тока му е малко малък, ама що Linear?... Linear не е ли мазохизъм за доставка и цена? Освен това откак се занимавах с един техни зарядни за NiMH не съм много убеден че са толкова добри във всичко което правят.
|
| Сря Авг 14, 2013 12:56 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ползвал съм поне 3 вида щракащи техни (на Линеар де) stepdown, работят ама нищо неообичйно добро. Регулирането им далеч не беше най-гладкото, което съм виждал (но то аз си правя щракалките обикновено сам за да имам контрол над баш тия работи та много поглед над други нямам, е, преди 20 години една щракалка на Максим докато я усмиря известен зор видях - за нищо и никакво). Но ако правя захранване съдържащо батерия дето трябва и да се зарежда и т.н. пак от 20 години насам изборът ми е бил все мое си MCU да върши и това - на времето го правех с HC11, неотдавна го правих пък с MCF52211 (то обикновено батерията е малка част от задачите де). Ако ти се очертават и бъдещи такива задачи навярно си струва да покопаеш някоя друга седмица за първото, следващите стават много по-лесно  . Ако продуктът го оправдава де, очевидно не знам детайлите.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Авг 14, 2013 2:27 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами на мен ми се струва малко опасно да оставя зареждане на батерия или регулация на напрежение на MCU. Ако е NiMH иди-дойди, ама LiIon... Тук при нас софтуера се пише от 5-6 човека едновременно и кой какво направил, какво омазал никой не знае, току виж сме направили бомба. BTW, като заговори за щракалки, за момента най-съм впечатлен от TLV62130 на Тексас (от тея които съм ползвал де). Ако се сложи феритно битче преди и след него нещата изглеждат много добре. Е, за аналогови схеми не знам. Там са други нещата по принцип.
|
| Чет Авг 15, 2013 11:04 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|