|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:59 pm
PADS,Alegro, Altium или друг КАД
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: PADS,Alegro, Altium или друг КАД
И алтиума би трябвало да се справя, всъщност аз съм го ползвал доста и съм доволен. Но това преди години и за по-прости платки без диференциални линии и изравняване на шини... За тия неща не мога да бъда сигурен, но като цяло силата на Алтиум е работа с мишката и вярвам че не само работи, но и е по-удобно. Докато силата на падса е във файлове, автоматизация, интеграция, скриптове... но съдейки по въпросите на Емо май май протела ще е по-подходящб 
|
| Чет Авг 08, 2013 9:59 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе виж сега, PADS може и да може всичко да направи, но изобщо не съм сигурен че ако се хванеш днес да правиш платка на PADS след 1-на година ще си я свършил, прави си сам сметката. Аз цял живот ползвам кадове всякакви, но стигна ли до продукт на ментор все едно ми е за пръв път. Както казах единствено флотерм, и то като импортвам от солида. Всичко останало което съм видял е успяло да ме откаже дори още преди да съм тръгнал да правя нещо.
|
| Чет Авг 08, 2013 10:36 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
силата на менторсите продукти е в симулациите. новия симулатор за SI вече може да бръмне цялата платка паралелно, до сега беше тел по тел (говоря за борд-симулатора). в шенън са насъбрали 100 компа с по 96 ядра и симулиргат за клиенти. ментора от ментор ми показа една платка като твоята (тони) с куатрис и две шини по 128 бита DDR3. правят пълна битова симулация с няколко производствени толеранса на платката, различни чипове за паметите и т.н. за 3 дена успяват... е, и цената на услугата беше подобаваща, но е многократно по-бързо от реален тест с желязо. други силни неща са reusable blocks. ако подходиш правилно, може да си направиш блокчета, да си ги изсимулираш и да са ти готови за навръзване помежду им. отделно, ако няколко хора ръчкат в лайното едновременно, скоростта отскача. но това има значение само, ако си фирма за рутене на платки с голям екип и поръчки с малки срокове и големи бюджети. тони, една година за първа платка е силно преувеличено. прекалено оптимистично е 
|
| Чет Авг 08, 2013 11:20 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
За ПАДС не знам но за Екпедишън ( Което по описание е по големия брат на падс) може.Но с условие - приосто трябва да се сетнат разните му дизаин рулове -кое как и каъв приоритет и т.н . Руловете се сетват в зависимост от това кое ти е важно - например при мене има една камара компоненти които имат точно определни места така че компонентите са с приоритет а не пистите.Може и да се нагласи на зони -, смесено и т.н Аз също ще повторя това дето и другите са го казали - ако сега почваш - Алтиум. Аз повече от 10 г ползвам Ментор ( Д кeпчар -после станa ДХ дизаинер и Експедишън) и още си има една камара тъмни неща в тая система ..... В моита екс фирма дадоха повече от 50 к евра за мощни пц,треининги и незнам си какво -и пробваха с HyperLynx и неща от сорта да се прави EMC предсказване, сигнал интегрешън и т.н и т.н .... За другото иди доди нещата имаха някакъв смисъл -имаше нещо общо между това на екрана и деиствителноста -ама за EMC.... вятър и мъгла .... нямаш ли опитен човек - кавал свири на поляна .... не мои машина да оправя такива проблеми.
|
| Чет Авг 08, 2013 11:31 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и друг път съм го казвал - с изкуствен интелект е желателно да се занимават само хора, които имат естествен такъв. разбира се, че не можеш да очакваш машината да ти го проектира вместо тебе. ако не си наясно с материята, половината неща изобщо не знаеш защо ги правиш или даже какво значат. и като блъснеш крушата се чудиш тези звездички от къде се пръкнаха... инструментите служат за да се усили някое умение на човека, да се повиши ефективността му. чука сам по себе си бе може да забие пирон, трябва му ръка. и ако ръката е на майстор, пирона влиза с два удара, не е изкривен и ще държи. ако си някой левак, ще млатиш пирона цяла сутрин, накрая ще го забиеш до половината и накриво, и той няма да държи дъските. когато за първи път видях метафонт шрифтовете на кнут, си казах, че са много красиви. но когато им прочетох сорсовете (на шрифтовете) и как те се компилират и математически моделират, разбрах защо са красиви. да пуснеш дадена платка без симулация е възможно (е, със съвременната елементна база е по-скоро невъзможно). но докато не видиш картинки на сигналите, които често е невъзможно да се премерят физически, и на които им влияе посоката на ецване на платката, не можеш да оцениш красотата на творението си. тези ми разсъждения не касаят който и да е от обсъжданите продукти. напоследък имам философски забежки.
|
| Пет Авг 09, 2013 12:10 am |
|
 |
|
ToHu
|
.. и творчески, почвай да пишеш, ние ще издаваме.
|
| Пет Авг 09, 2013 12:22 am |
|
 |
|
ToHu
|
Чудно с една рендер фермичка какво ли може да се направи, е няма 9600 ядра но пък 20 ксеона са има няма 160 ядра, все е нещо ...е сещам се за една друга баш ферма ... ама там няма докопване. Лошото е че май софта е доста по-скъп от тия 10 машинки.
|
| Пет Авг 09, 2013 12:56 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: и друг път съм го казвал - с изкуствен интелект е желателно да се занимават само хора, които имат естествен такъв. разбира се, че не можеш да очакваш машината да ти го проектира вместо тебе. ако не си наясно с материята, половината неща изобщо не знаеш защо ги правиш или даже какво значат. и като блъснеш крушата се чудиш тези звездички от къде се пръкнаха... инструментите служат за да се усили някое умение на човека, да се повиши ефективността му. чука сам по себе си бе може да забие пирон, трябва му ръка. и ако ръката е на майстор, пирона влиза с два удара, не е изкривен и ще държи. ако си някой левак, ще млатиш пирона цяла сутрин, накрая ще го забиеш до половината и накриво, и той няма да държи дъските. когато за първи път видях метафонт шрифтовете на кнут, си казах, че са много красиви. но когато им прочетох сорсовете (на шрифтовете) и как те се компилират и математически моделират, разбрах защо са красиви. да пуснеш дадена платка без симулация е възможно (е, със съвременната елементна база е по-скоро невъзможно). но докато не видиш картинки на сигналите, които често е невъзможно да се премерят физически, и на които им влияе посоката на ецване на платката, не можеш да оцениш красотата на творението си. тези ми разсъждения не касаят който и да е от обсъжданите продукти. напоследък имам философски забежки. |  |  |  |  |
Надявам се написаното в единствено число да не е насочено към мене- щото ако е така може би не съм се изразил ясно в поста от които си цитирал. Аз споделям напълно твоето мение относно изкуствения ,естествения интелект ...чука и пирона и т.н Аз само споделих за колегата които пита относно точка 7 в първия пост.
|
| Пет Авг 09, 2013 1:58 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
Аааа, аз си пиша в ед.ч., щото повечето разсъждения важат и за мен да пиша за себе си в мн.ч. (Ние, Дедо първи) ми е рано
|
| Чет Авг 15, 2013 11:43 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
Като стана дума за ментори, та се сетих да питам дали накой ползва ментора с DMS? Много ни набъбнаха библиотеките, липсата на йерархия в стандартните партишъни и т.н. Ме карат напоследък да мисля все по-често за DMSа или нещо подобно, но стила на ментор при интеграция на външни тулове ме хвърля в уууужасТ
На хартия всичко изглежда уж добре, но ако някъде някой ползва тази модофикация, ще се радвам ако сподели опит
|
| Пет Авг 16, 2013 12:15 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Много хубава тема, мисля че мястото и е най-отгоре. Преди време ползвах cadstar за дос и все още не съм виждал по-хубав ръчен рутер. Пробвах версията за уин, не ми хареса , но това беше отдавна. Интересно ще е ако някой ползва някоя от новите версии, да сподели впечатления. За преминаването към уин/линукс пробвах какво ли не и накрая се спрях на KiCAD. Сигурно не е най-добрият кад , но и моите платки не са основно от типа микропроцесорни, повечето са RF и не усещам липсата на някои от изброените екстри.
|
| Пет Авг 16, 2013 2:25 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
като спомена стари рутъри, та се сетих за един SmartWork - първата програма с която започнах да рутвам навремето. събираше се на една 360к дискета и имаше много интересна стратегия за прекарване на пътечките в автоматичен режим.
на мен пък ми е чудно дали някой има преки впечатления от DipTrace - изглежда симпатично, пускал съм го за проба, но не знам как е за по-сериозно рутване
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Авг 16, 2013 2:39 pm |
|
 |
|
polinom
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Юни 09, 2012 12:23 am Мнения: 146 Местоположение: София/Стара Загора
|
Извинявам се че се натрапвам, но някой да му се намира читаво кракваем OrCad 10.5 или нещо над това ?
|
| Съб Авг 17, 2013 12:57 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Има я в замундата тази версия и си работи добре под седмица ( е поне за сега ) 
|
| Пон Авг 19, 2013 2:03 pm |
|
 |
|
polinom
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Юни 09, 2012 12:23 am Мнения: 146 Местоположение: София/Стара Загора
|
И аз нея ползвам и нямах проблеми но след като смених РС-то не се получи инстала, явно е на магия.
|
| Пон Авг 19, 2013 7:35 pm |
|
|