|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 11:20 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Е аз за късмет не съм стигал до командване, дори и звод ми се размина, иначе имаше шанс за ЗКВ ама аз съвсем предвидливо хванах към заставата при първа възможност  Ама думата беше за тия на протеста, тия дни протестите са много рехави, не знам какви цифри споделят медиите, но са рехави. Преди да пътувам, т.е. преди около 5 седмици, бяха малко по сгъчкани, там имаше по 2-3 хил човека, но за другите имам голямо съмнение, вкл. и тов аонази вечер като щеше да ги гази автобуса. п.с. което ми напомня за ходенето ми до Индия, както пътувахме и полицията отби цялото движение на една бензиностанция. Мина известно време и стана ясно че селяните нещо се бонтуват. Съвсем в реда на нещата никой не им обръща внимание, но са блокирали магистралата. Накарахме шьофьора да пита полисая кога ще може да тръгваме и по едно време вика а няма да е скоро, те са се събрали 100-200 хил и никой нищо не може да направи ... е тръгнахме, по едни заобиколни "пътища" ама тойотите здрави се оказаха.
|
| Съб Авг 03, 2013 3:34 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами и тук затова протеста е толкова рехък, хората не са идиоти да викат пред празна сграда. И протестиращите ходят на море.... За разлика от свитата бабишкери водена от мишо шамара, противниците на правителството са друг тип хора. След месец пак. Както казах не е въпроса дали, а кога. В най лошия случай до май.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Авг 03, 2013 4:11 pm |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Пон Авг 05, 2013 12:01 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Егаси пропагандата ... особенно коментарите под статията 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Авг 05, 2013 1:06 pm |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Вто Авг 06, 2013 6:14 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
До два месеца всички фирми трябва да си изберат прекупвач на тока... поредното безумие - да си задължен да купуваш от "свободния" пазар. Е нямат край безобразията в енергетиката  Ще ми слагат поредните топлинни счетоводители от които нищо не зависи, нито ще могат да влияят на производството, нито на баланса, нито ще поддържат мрежа, нищо... само посредници, наложени със закон. 
|
| Вто Авг 06, 2013 9:37 am |
|
 |
|
Цецо
|
Хабсолютно. Това е пълна дебилщина. Ще тургаме едни паразити по веригата и ще се надяваме те да се конкурират и да ни дават по-ниски цени. Само дето никой не споменава простичкия факт, че няма как да дадат по-ниски цени от сегашните по ред причини.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Авг 06, 2013 10:45 am |
|
 |
|
741
|
Абе влече си ви държавен чиновник от ДКЕВР да ви смята с калкулатора колко да ви струва тока...
|
| Вто Авг 06, 2013 11:18 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Есента идва един образ и вика ние сме дъщерно дръжество на вашето ЕРП предлагаме ви да подпишем договор да купувате от нас, щото е през сводния пазар... Питаме го на какви цени - ми същите. Е къде е далаверата тогава? Ми засега няма, ама в бъдеще ще има.... Разбрахме се като имат нещо смислено да предложат тогава да идва да ни губи времето. Е явно вече има далавера, но май основно за тях - ще ни продават тока с до 3% надценка. А ако не се съласим ще ни назначат служебен посредник, с още по-солени цени.
|
| Вто Авг 06, 2013 11:36 am |
|
 |
|
741
|
При вас е дошъл един, ако потърсиш за Германия, ще намериш няколкостотин тарифи от поне стотина различни доставчика. В момента в БГ ги няма, като им стане интересно, ще се появят и тук. Все отнякъде трябва да се тръгне. Не го проумявам тоя мерак за държавно регулиране на цени, ама е факт.
|
| Вто Авг 06, 2013 12:00 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Нали трябва да има откъде да се лапа, да се пълнят партийните каси след избори ... добави и 'хармонизацията' с директивите на ЕУ, че да стане тотална каша.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Авг 06, 2013 12:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Въпросът не е в бройката, няма АБСОЛЮТНО никакво значение дали са 1, 5, 10 или 1000. Смисълът на свободния пазар е по-голяма ГЪВКАВОСТ и по-добро РЕГУЛИРАНЕ. Гъвкавост се постига от свободата. Примерно аз да мога СВОБОДНО да избера дали да купя от един или друг, без да трябва да подпиша 5 годишен договор и без да съм ЗАДЪЛЖЕН да го правя. Или пък един производител да има свободата ако днес не му изкупят тока, да се разтича по заводите да си намери консуматори, а не ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да минава през някакъв посредник-лайно, лицензиран по партийна линия. И второто - по-добро регулиране също е следствие на свободата плюс довеждане до ФАЛИТ на ненужните централи. Но не фалит чрез източване, а фалит от ниска ефективност или нужда от дадения тип, което ще се види при една свободна конкуренция. Не както досега, АЕЦ продава през няколко посредника (щото само те имат лицензи и само те печелят обществените поръчки). НИЩО от последните промени не е в тая насока. НАПРОТИВ всичко е направено с идеята едни предварително определени фирми, с капитал от 2лв да станат посредници в един бизнес за 5-10млрд. лева. Без да са инвестирали нищо, без да рискуват нищо. Няма какво да чакаме "да видим". Това е все едно да чакаш да видиш накъде ще тръгне една игра на покер с белязани карти...
|
| Вто Авг 06, 2013 12:56 pm |
|
 |
|
Цецо
|
1. По каква икономическа логика, вкарването на посредника във веригата би намалило крайната цена??? Тоя посредник ще я субсидира ли цената??? Кой ще му плаща на тоя посредник (ако не потребителя)??? 2 Това, че в Германия е така и работи, съвсем не значи, че в Германия тока е евтин! Т.е. да, в Германия имаш избор, кой точно да паразитира на гърба ти. 3. Примера с топлинните счетоводители не ти ли стига? Какво те кара да мислиш, че с тока ще е друго? 4 .С новия закон, ДКВЕР не отпада! Тя пак определя цената на енергията, просто ти слагат едни паразити, които ще слагат надценка над тази цена!
|
| Вто Авг 06, 2013 1:26 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро, тук има десетки такива търговци. Например преди година и половина няколко села около нас се събраха заедно и подписаха договор с една такава фирма и съответно успяха да свалят цената на тока с около 30%. Обяснението беше, че те успяват по-добре да планират колко ток им трябва и затова го купуват на по-ниски цени. Съответно за да го направят искат да подпишеш договор за 2 г. с тях (в нашия случай за една, защото сме много). Та мисълта ми беше, че те няма как да ти предложат по-добри условия ако ще можеш във всеки един момент да ги сменяш. Иначе идея си нямам защо те успяват да дадат по-ниски цени, а тукашното "енерго", дето доставя на почти всеки от как съществува не успява да го направи. Има някаква врътка в цялата история, ама още не съм разбрал каква е. Та и в БГ-то може са стане така, ама при тоя малък пазар нещо ме съмнява. Отделно като сложим и родните политици в картинката и хич не се учудвам, че са го направили "задължителен, доброволен" избор  .
|
| Вто Авг 06, 2013 2:06 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
На гадовете изглежда им намаляват опциите за смукане. "Фирмите" дето станаха нелегалната част на БКП след 1989-а в голям процент сигурно са изяли каквото изяли и заминали (какви фирми ще се водят успешно от ченгета) и сега наследникът на Лилов - дето още не го и знам кой е - посяга към каквото си знаят от 1944 насам, "държавата" (сиреч с пушките и милицията), ще минат пак на един тур за обиране. Ей го днес гледах организират някакъв "протест" искащ референдум за концесията на "софийска вода", тук поне свършиха много добра работа хората (престанаха спиранията, смениха старите тръби и т.н.) и сега пак ще ги национализират в полза на поредното неграмотно ченге да хрантути рода и подчинените си.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Авг 06, 2013 2:07 pm |
|
|