Отговори на тема  [ 16187 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Абе сигурно tgi и сам ще си каже, но аз да ти кажа. Съседа ми в Шумен имаше висше и беше член на БКП, в същото време баща му е ген. Куцаров, ако направиш справка ще разбереш кой е. Истина е че нито виспето го взе в първа младост нито член на БКП стана в първа младост, но е факт. Е той член стана не по собствено желание, но това е друг въпрос. Та щом той е могъл да стане и да вземе висше, защо друг да не може. Иначе и друго има. Единия ми дядо отявлен земеделец никога не е исмпатизирал на партията, и земята са им я взели насила. Цял живот е въртял частен бизнес, защото макар много хора да не занят такава възможност е имало не само 80-те ами още от 60-те. Та той също имаше висше, не беше партиен член и като че ли в реда на нещата беше в затвора, ама това е друг въпрос. Системата беше доста гъвкава, може да е имало затруднения, но не е било невъзможно за тия които са искали, това е факт, Тези които казват не ми позволяваха не са искали достатъчно силно.
С това разбира се не оправдавам изобщо системата по това време, само излагам факти. Аз може би нямаше да стигна до комсомола и университет, поне така ми обещаваха в младите ми години. Не им допадаше че рисувах прeчупени кръстове, слушах метъл, преобразявахме димитров на хитлер .. е и не на последно място подпалихме поликлиниката, за което ми взеха червената връзка, тъй де, физически не успяха щото никой не знаеше къде е ама това е друг въпрос.
Иначе за комунизма и фашизма .... някой дали се замисля че двете са много, много близки системи, направо са едно и също.

Последна промяна ToHu на Пет Авг 02, 2013 3:39 pm, променена общо 1 път

Пет Авг 02, 2013 2:36 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Тони,
аз не написах поста да обиждам Тги или някой друг.
Нито да давам коментари кой колко е добър и т.н.

Просто приказки от типа колко беше лошо по "онова време", колко са гадни комунистите, как КГБ съсипва държавата са били актуални до преди 20 години. и да се редят приказки в същия дух пост след пост някак си не ми се връзва.

то верно мога и да не ги чета тези постове ;)
явно така трябва и да правя :)

Пет Авг 02, 2013 3:01 pm
Профил
Аватар

Що да не са актуални сега? Особенно ако човек е страдал в ония години пряко или косвено. Истината си е истина. За едни ония са си били майка, за други мащеха, а за трети - погребален агент. Факт е, че и тия сега в 99% от състава си са производни на ония. Не можеш да очакваш човек да махне с ръка и да забрави.

Разбираемо е да има и хора, за които ония години са били в рязък положителен контраст, спрямо сега. Аз ги разбирам. Точно поради тази причина всеки трябва да гледа историята през собствените си очи, защото тя не е универсално еднозначна. И всеки има право на своя прочит на миналите години! Както и на настоящите междувпрочем (егати готината дума, а върви я преведи на ирландски :) ).

Пет Авг 02, 2013 3:48 pm
Профил ICQ
Аватар

MYXATA написа:
...
Просто приказки от типа колко беше лошо по "онова време", колко са гадни комунистите, как КГБ съсипва държавата са били актуални до преди 20 години. и да се редят приказки в същия дух пост след пост някак си не ми се връзва.
...

И ти и останалите дето ме "цитират" как КГБ правело всички безобразия или не сте внимавали
като сте чели или умишлено го изопачавате (може би има и двата вида).

Безобразията ги вършат много хора по веригата, от най-горе до най-долу. Но днешните човешки
общества, харесва ни или не, са пирамидални и на върха на пирамидата има един човек. Е тоя един
човек за БГ се контролира от все същото място от 1944 насам, *това* е тезата ми.

MYXATA написа:
...
Тги,
Извинявай не искам да ти дигам кръвното рано-рано
И много съжалявам за родата ти, обаче нещо не ми е ясно:

Щом дядо ти, баща ти и прочие рода са били такива врагове на народа,

как си отишъл да учиш висше образование, и как си работил в БАН... :?:
в годините когато си бил студент се е гледало много сериозно на тези работи нали така :?:
или си избягал на "запад" и там си получил образованието си?

Надценяваш възрастта ми, майка ми не са я пуснали да учи за висше образование
заради произхода и. На мене не са пречили, не че го завърших МЕИ-то но фундаменталните
неща дето се учат в началото ги научих, после пък работих няколко години като стругар
там в експерименталния завод и имах приятели и познати по практически всички
лаборатории свързани с нашата тук техника, досаждах им непрекъснато и така.
После ме повикаха да конструирам неща в една от тия групи, после бях и в друга,
бях за кратко и в БАН (там оставих едни ниво/водомери с 6800, последното,
което съм правил по соц времето тук, то и основната част от работата ми беше
на тавана моя си собствена).
Но не знам да съм спъван да уча заради произхода ми.
На баща ми са дали някак да учи, вкарали са го в лагер и са го били
в полицията след 9-ти 44-а (от него знам на какво викат биячите "кантар", провесват
те за ръце и крака и те пускат да си паднеш на кръста) - бил е скаут, не може
то така - но произходът му не е бил "вражески", баба ми и дядо ми са били
14 годишни като са ги оженили и натирили да заминават от селото за София да
освободят заеманото пространство та някак е успял да стане адвокат и
да ме произведе/отгледа мене и сестра ми.
По другата линия нещата са били още по-зле, баба ми германка, дядо ми Борис
Янчулев - брат му в политиката, братовчед му главнокомандващ армията по него
време и все такива работи, та не са и дали на майка ми да учи. Май жената на
тоя братовчед на дядо ми беше са я били изселили някъде, нямала какво да яде,
някоя-друга седмица ходела до някаква гара на няколко километра дето
давали безплатни закуски, после се самоубила. Брат ми на дядо ми по това
време заедно със същия братовчед в Белене - предполагам там им е било по-леко
отколкото да ги изтезават в милицията в София, помня, че са ги увисвали с главата
надолу докато припаднат, дядо ми по-късно **10 години** в затвора за "шпионаж"
(работел е в библиотеката на американското посолство, достъп до секретни данни е имал нулев).

Все такива дреболии, как да не махне човек с ръка и да ги остави да си се
радват на жалкия безполезен (то де да беше само безполезен) животец.

Цитат:
Е хем ги мразят комунистите хем са се ползвали от облаги от режима.

Това не е приложимо към мене. Ходил съм на училище, че и в МЕИ-то съм понаучил
доста, това не би ми се разминало при каквато и да е власт освен ако не съм бил
пряко репресиран, което не съм бил. Никой от познатите ми връстници не е.
Привилегии за една част е имало, и са били пробутвани там където не им е
мястото - че и сега са там и то масово, това за сметка на други много по-качествени
от тях. Това да но то не е феномен само на комунизма, дали ще е с пари или инак
все тая.

На края - защо мразя комунистите. Истината е, че имам приятели от такъв произход,
между тях едни от хората, които ценя най-много. Някои от тях са се записвали партийци,
голяма работа. Това да е нечий грях, каква връзка си вързал. Нямам никакъв проблем с нечий
произход докато произходът му не го поставя в позиция да може да ме контролира.
Та не "комунистите" са това, което мразя, а самия комунизъм какъвто го помня.

Нали заради него трябваше да бягам. Съвсем ясно знаех защо го правя - при комунизма
нямаше частна собственост върху средствата за производство, не можеше да имам
фирма, а името TGI като избягах вече беше на повече от 5 години....
Сега ще питаш и "ама как те пуснаха да избягаш като бяха толкова лоши".
Ми срещу 4000 марки тогава, ето как.

Баси дългото писание, ще трябва да го архивирам и да запазя линка към него
ако някой пак пита същото.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Авг 02, 2013 4:56 pm
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
:partyman:
Добре де.
Мир да има.
Пак казвам не е лична нападка, не и общо генерализиране, аз затова се помъчих да опиша, че има толкова много хора с толкова различни съдби, че нищо не може да се сложи в рамки и да се генерализира -даже протеста на жълтите павета пак не е възможно.

За съжаление по мое виждане протеста е под мотото "Я не знам как е , ама и така не е " :!: е това е е най-яд.

Пет Авг 02, 2013 6:15 pm
Профил
Аватар

Не го приех като лична нападка, затова и отговорих както отговорих.

Самият протест доколкото виждам е предизвикан съвсем умишлено от властите, кой точно
от кой кабинет какво иска, кой из властта мрази протеста защото ще му коства кабинета в полза на
другото ченге нито знам нито ме интересува.

След 1989-а властта от Живков я пое Лилов, успя доста добре да потъне и да мине в "нелегалност",
т.е. да си упражнява властта дадена му от пакета контролни досиета без да го показва.
То част от стратегията им беше и партията тогава да я разделят на легална (БСП) и
нелегална (т.нар. "бизнес" в БГ) части, това продължава да е така и сега.

Разшумя се откъм протести и т.н. малко преди Лилов да умре, то аз тогава и предположих, че
нещо сигурно не е добре та затова се е размърдал мравунякът. Познал съм, оказа се.

Още не знам дали някой е получил вече досиетата на "елита" в БГ (без досие дотам просто
не пускат, от 1944 насам, просто така работят тия от Москва). Навярно ще се разбере кой е
но ще трябва да минат година-две поне, няма да ни го кажат директно както през 1989-а.

MYXATA написа:
...
За съжаление по мое виждане протеста е под мотото "Я не знам как е , ама и така не е " :!: е това е е най-яд.

Е това е съвсем разумна логика де, ако някой ти каже, че земята тежи 100000 тона точно
и му кажеш "бе не знам колко е точно ама не е колкото ти казваш" къде е проблемът?
Никой няма всички отговори.

Пет Авг 02, 2013 6:27 pm
Профил WWW
Аватар

http://press.mvr.bg/NEWS/news130802_08.htm?ill=1

Ей го протеста днес. В някаква новина (дето ме прати на тоя линк) пишеше, че МВР ги
били преброили на 1000.... Да не сме виждали рота от 100-200 души как изглежда
да ни разправят такива басни.
Или много държат да има протест след като вече се е разотишъл практически
напълно, или е двоен блъф ако греша в това от коя страна е искан.

Пет Авг 02, 2013 9:08 pm
Профил WWW

То тия дето сме виждали роти май не ходят по протеста.

Съб Авг 03, 2013 12:10 am
Профил
Аватар

А бе имах предвид как изглежда група от толкова души, не че ги оприличавам тия хора
на снимката на рота. Просто рота от 100-200 души изглежда така някъде, къде са видели
1000 души на тая снимка какви глупости.
Но пък отдавна беше като съм виждал такива работи та може и да греша, не съм ги броил.

Съб Авг 03, 2013 12:32 am
Профил WWW
Аватар

Баси и въшливия протест на тая снимка. Ако някой очаква правителство, което и да е то да си подаде оставаката заради такава махленска седянка нещо много се е объркал.
Иначе според мен също са някъде 200 максимум 300 души. Явно са отишли по моретата хората - както смятам и аз да направя само след 2 часа :D .

Съб Авг 03, 2013 12:52 am
Профил
Аватар

Е това днеска де, в началото трябва да са били повече. Но не съм виждал друга снимка от тая
гледна точка, все едри планове - хора с грамофони са ги правили, та не мога да сравня.

Може да се предположи, че МВР са пуснали снимка чак когато хората са намалели
достатъчно, това е първото което ми хрумна всъщност. А що говорели за 1000 днес
да ги пита човек.

Ти на какво море ще ходиш? (оф да можех и аз ама не мога...)

Съб Авг 03, 2013 12:58 am
Профил WWW
Аватар

Отивам на Cocoa beach, Florida (точно под Кейп Канаверал) за две седмица да се отдам на мързел и пиене на мексиканска бира Корона по цял ден :) . От време на време ще чеквам и как върви протеста :D .
След малко тръгвам и ме чака около 18 часа каране. Утре по обяд тукашно време вече ще се пека на плажа :D .

Съб Авг 03, 2013 1:28 am
Профил

А честита почивка, аз пък тръгвам за сръбско ама довечера се връщам .. горе долу пак 18 часа, ама резултата по друг :D
Тоя протест нямаше и 300 човека сигурно, поне като минах от там около 8.30. В началото ходеха повече хора, но аз на едно място повече от 2-3 хил не съм виждал, това в най-масовите му дни. Къде ги брояха тия 10 -12 хил не знам, изобщо не знам дали имат предства как изглеждат 12 хил на едно място.

Съб Авг 03, 2013 7:23 am
Профил
Аватар

Минах с колата по цялото "трасе" на протеста в 19ч., от ЦУМ покрай парламента и от там Орлов мост за "Младост". Нямаше куц протестиращ! Това упражнение го правя всеки божи петък и от три седмици е същото. Има само по десетина души в градинката около Коня, ама те май висят там по цял ден да пазят "украсата".
Та как после телевизиите ги виждат хиляди не знам. :D

Съб Авг 03, 2013 8:40 am
Профил WWW
Аватар

едно е да си виждал рота, друго е да си бил в рота, а съвсем трето е да си отговарял за цялата рота.

да ги събудиш, нахраниш, да има раздадеш пушките и да не се самозастрелят от неопитост, да ги организираш за някаква работа.
да знаеш всеки не само по име, ами какво е завършил, какво може и какво не може, с кого може да го събереш в група и кого не трябва. кой го е зарязало гаджето, кой е болен, дори кой с коя ръка лъска цевта... един си смазал пръста на вратата, друг има възпалена пришка на крака, а ония тримата, дето са се посрали - някаква зараза ли е или са яли гъби от поляната. количеството дивотии, който може да сътвори произволна група хора е удивително. и това всеки ден...

да изкомандваш стотина души над които имаш формална власт е лесно. по-трудно е да не ти се качат на главата. а още по-трудно е да ги накараш да ти имат доверие.

Съб Авг 03, 2013 9:27 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16187 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262 ... 1080  Следваща