Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Трионообразен сигнал с независима от честотата амплитуда ? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Трионообразен сигнал с независима от честотата амплитуда ?
Надявам се някой може да ми помогне!

Малко допълнителна информация:
Сглобих си DDS базиран генератор на сигнали (Използвах 8 битов PIC да подкарам по SPI-то един AD9833 да вади сигнал с програмируема честота и форма). Генераторът е в състояние да възпроизвежда синусоидални, триъгълни и правоъгълни сигнали с честота до 12.5Mhz. Въпреки това при по-високи (повече от 2 Mhz) честоти сигнала е далеч от перфектен (синусоидата и триъгълника приличат повече на стълба - тогава се ползват много по-малко точки при цифровото възпроизвеждане на формата).
Както и да е, в момента не ми трябва повече от 2MHz....
Добавил съм си елиптичен филтър от 7-ми ред за изглаждане на синусовия сигнал от DDS-а (т.е. да ползвам AD9833 само като програмируем генератор на синусоидален сигнал и въз основа на него да формирам правоъгълни и евентуално трионоброзни или триъгълни сигнали).
Сега след филтъра съм сложил тригер на Шмид (ползвам 74HC132) за да получа сигнал с правоъгълна форма (имам и потенциометър за нагласяне коефициента на запълване - т.е. променям прага на сработване на тригера на Шмид).

Проблемът е, че не знам как може да се създаде трионообразен или триъгълен сигнал с фиксирана амплитуда и честота базираща се на синуса от DDS-а или на правоъгълника от тригера. Честотния обхват, който желая да покрия е от 1 Hz до 2MHz.

Моят въпрос е:
Има ли евтино, лесно за изпълнение решение, което би могло да генерира трионообразен / рамповиден сигнал (триъгълник, като допълнение също е добре дошъл) с линеен наклон (по възможност без стъпаловидност - например артефакти от цифрова дискретизация), регулируема честота (в широк диапазон) и независима от честотата амплитуда (да е еднаква за всички честоти)?

За съжаление не успях да намеря решение на този проблем. Единственото нещо, на което попаднах бе пост в този английски форум:
http://www.eevblog.com/forum/blog/eevblog-483-microcontroller-voltage-inverter-tutorial/msg247080/#msg247080, където предлагат използване на 4046 PLL чип, който генерира по-висока честота спрямо подадения му на входа правоъгълен сигнал, а на изхода на PLL-а има 4024 двоичен брояч, който реализира евтин DAC базиращ се на резистивна стълба. Използвайки това, евентуално би могло да се генерира трионообразeн сигнал(почти) с произволна честота, и с фиксирана амплитуда. Въпреки това честотния диапазон, който може да се покрие с 4046 PLL няма да удовлетвори изискванията ми - от 1 Hz до 2MHz (в datasheet-a на 4046 гледам, че работи от няколко килохерца до няколко стотин килохерца в зависимост от стойностите на карантията около него), а и с такова решение ще се получи по-скоро стъпаловиден сигнал поради преобразуване на ЦАП-а.

Може ли някой да препоръча нещо, което може да свърши работа?

Предварително благодаря за всяко мнение и предложение.

Чет Авг 01, 2013 7:17 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Трионообразен сигнал с независима от честотата амплитуда
От правоъгълник да правиш трион с все същата амплитуда не става по прост и очевиден
начин. По-лесно е да генерираш трион а от него - правоъгълник. Така триона ще го държиш
в рамките на праговете, на които ти цъкат компараторите. 74132 е нещо дето човек винаги
трябва да го има по ръка но ако искаш честотата ти да ходи до 10-ина MHz просто го
забрави, и е бавен, и много работи. Максим имат разни бързи компаратори, с някой от
тях може да стане прилично.
По принцип трионът се генерира като зареждаш кондензатор с постоянен ток и
като стигне горния праг разреждаш до 0 и така в цикъл.

Но най-простото решение навярно ти е да сложиш достатъчно бърз DAC, примерно 100 MSPS,
да го обновяваш достатъчно бързо и толкова. Очевидно със 100 MSPS на 10 MHz ще имаш
10 стъпала, на 1 - 100 и т.н.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Авг 01, 2013 7:30 pm
Профил WWW

viewtopic.php?f=4&t=3321

max038 изглежда добре , само дето трябва да го намериш...
В ибей например.

Все пак - 1херц...2мегахерца ми изглежда много общо , предполагам 1херц чак не ти е нужен.

Чет Авг 01, 2013 9:21 pm
Профил
Аватар

не, няма лесен начин от синусоида или нещо друго да направиш трион, особено с посотяна амплитуда. цифровия трион е най-лесния, и това дето във английския форум препоръчват е най-доброто което може да се направи в любителски условия. прост 4 битов брояч, евтин цап, променлив генератор на 16 пъти по-висока честота.

Пет Авг 02, 2013 6:55 am
Профил
Аватар

Да имаш ДДС и 10 - битов цап и да се мъчиш с разни други методи си е някаква особена форма на мазохизъм.

Пет Авг 02, 2013 11:01 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]