Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
.NET Micro Framework 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение .NET Micro Framework
някой случайно да разбира от това чудо за да може да го портне на пик32 795? в момента има портове за разни арм7 от сорта на 2378 и подобни, които са с по-слаб хардуер, така че от хардуерна гледна точка проблеми не би трябвало да има.

дълбоко философските проблеми от сорта на чия пишка е по-голяма предлагам да ги оставим за друг път, сега въпросът ми е сериозен.

ще се договорим за парите в лична кореспонденция...

Пон Юли 29, 2013 4:33 am
Профил
Аватар

Мнение Re: .NET Micro Framework
Дори да може, това е проект за много пари.

Вто Юли 30, 2013 1:21 pm
Профил
Аватар

че аз къде съм казал че е за без пари? :)

Вто Юли 30, 2013 1:57 pm
Профил

Абе не е чак толкова сложно ... т.е. едва ли ще е нещо неразумно като цена.
Не писах нищо по темата досега да не изпадаме в пишкомерство ... та, тая работа да стане ти трябва някой който да знае .нет + да разбира нещата на много ниско ниво - такива хора са рядко. По едно стечение на обстоятелствата ги разбирам добре и двете - но не ми се занимава с .нет и виндовс. Не става въобще въпрос за много или малко пари - просто няма перспектива, ще науча нещо което няма да ми носи пари във времето, виж ако беше да се портне линукс, андроид и т.н. да го вижда човек, че се търси на пазара, че и пари ти дават да го научиш за да свършиш работа. Та така, да не навлизаме в излишни приказки, просто малко рошави мисли по темата.

Вто Юли 30, 2013 2:24 pm
Профил
Аватар

аз ли нещо съм пропуснал?
.net си е продукт на М$, който не е отворен. т.е. получаваш каквото и колкото ти даде М$
има някакви деривати, които са под apache лиценз, но продължава да се мъдри клауза, че трябва да се ползват само под windows.

студиото да се пусне с друг компилатор е възможно. дори признавам, че в доста отношения е по-добра среда, ако говорим за чисто писане на С и приятели. с дебъгването борбата е почти същата като с еклипса, поне това е моята оценка. така че, теоретично, може да се закачи на студиото един gcc за mips и да се почне борбата по прекомпилация на компоненти.

но си признавам, че не следя материята...

Вто Юли 30, 2013 5:48 pm
Профил

.NET MF (Micro Framework) си е чист интерпретатор на .нет байткода. Трябват му 200-300к ако не бъркам от епрома + неясно колко рам - като цяло може да се подкара на доста микроконтролери без да се добавя външна памет. Друг е въпроса колко памет остава после за присане на приложения. Голямото му предимство е, че си пишеш на C# направо във визуал студио, също и дебъгваш и не на последно място TCP/IP стек. Недостатъка - бавен, тежък, изяжда прекалено много ресурси от процесора за това което върши - всичкото това в името на RAD (Rapid Aplication Development) - не, че няма приложение, ама си имаме един лаф "Бързата кучка слепи ги ражда ... "
Като цяло не се наложи на пазара - има няколко хардуерни кита и това е.

Вто Юли 30, 2013 6:09 pm
Профил

.NET трябва да се забрани със закон. От 10 години пускам тежки софтуери, от както започнаха да ги пишат на .Net живота ми се стъжни, венро че е и проблем на писачите, но е и концептуален. Не може да плащаш по 10-15 и нагоре хил евра за лиценз, да получаваш нещо коеот неможе да го подкараш и дори като тръгне да е в предтой 30% от времето ... Да не забравяме, калпав прогрмаист се генерира и не в малка степен от супер, друпер хипер развойни среди и езици в които имаш обект от типа " ...иди изчукай жена ми, оправи мивката, занеси дрехите на химическо чистени и си еби майката ..."

Вто Юли 30, 2013 6:46 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
.NET трябва да се забрани със закон. От 10 години пускам тежки софтуери, от както започнаха да ги пишат на .Net живота ми се стъжни, венро че е и проблем на писачите, но е и концептуален. Не може да плащаш по 10-15 и нагоре хил евра за лиценз, да получаваш нещо коеот неможе да го подкараш и дори като тръгне да е в предтой 30% от времето ... Да не забравяме, калпав прогрмаист се генерира и не в малка степен от супер, друпер хипер развойни среди и езици в които имаш обект от типа " ...иди изчукай жена ми, оправи мивката, занеси дрехите на химическо чистени и си еби майката ..."

+1 :twisted:

Вто Юли 30, 2013 7:27 pm
Профил ICQ

.нет не е много лош като обща концепция, даже и като реализация. Основния му проблем е GC (garbage collection) или с по прости думи - управлението на паметта и живота на обектите. Т.е. правиш си една програма, тя работи с едни огромни данни - чете, смята, въобще чудо на чудесата ... и в един момент целия компютър се успива за 30 и повече секунди - и ти тотално не можеш да разбереш какво става, камо ли да обясниш на клиентите си. Най лесно е да им кажеш, че компютрите са им бавни и да ги ъпгрейднеш - ама и това става малко като за лъжливото овчарче. А то проблема е че .нет зад гърба ти блокира всички нишки (представи си какво е ако комуникираш с някакъв хардуер и има примерно 5 секунди таймаут) за да разчисти паметта, подреди наново всички обекти, съответно да ъпдейтне и де що има указател към преместен обект. Ей за това C/C++ си остават най сериозните езици за разработка - там нещата са си ясни, няма изненади зад гърба ти. Е, те имат други проблеми, ама нейсе ... абе щом дедото дето кой го знае откога е в бранша не е чувал за .нет мф говори достатъчно.
Сори - оакахме малко темата ... ама специално за .нет и моя опит е болезнен ...

Вто Юли 30, 2013 8:03 pm
Профил

Без да съм много навътре (опита ми с нетмф е малко и с stm32f4), бих предположил че портирането за тоя процесор е за да се отвори пазар на някаква развойна платка. А когато клиентите ти разбират от .net, това е начина да ги привлечеш.
Проблемите с GC са във всеки език, който го ползва. И ми се струва че е въпрос на това колко добре е имплементиран. Не знам, може в концепцията на .net runtime да има някаква тегавост. Но подобни ефекти се наблюдават и в Java.
Да, има алтернативи, много по-добри от нет, ама те не са оферта за .нет програмист.

Сря Юли 31, 2013 9:04 am
Профил
Аватар

проблемите с GC и фрагментацията са стари колкото динамичното алокиране на паметта. кнут го разнищва (добре) проблема още през 1967-ма 8) , само дето днешния и вчерашния масов "програматор" не е чувал за кнут. респективно, не е чувал за GC и фрагментация и си бичи код, както му е удобно.

самия проблем възниква бързо при малко памет, но и също относително бързо се решава. при повече памет просто стената на дигата е по-висока, момента на преливането на водата възниква по-късно, но и трябва повече време за разчистването на боклука и отломките. затова е хубаво да ти свети една лампичка непрекъснато, докато твориш софтуера. проблема е, че при днешната концепция за RAD, 95% от боклуците не са твои, нито пък имаш контрол върху тях. така че, решението е в гигите - висок дувар (гигабайти памет) и бърз процесор (8 гигахерцови ядра).

това, което Н'бабане Гт'муан'га (абе как се произнася и какво значи това нещо?) иска, е да се направи един изцяло нов клон на .net за МИПС.
което не знам дали въобще е възможно без участието на М$. така или иначе студиото ще се ползва само като среда, тулчейна ще е външен. а за визуалния дебъгер не ми се мисли, там лайната са многопластови.

по-вероятно моното ще е по-лесно за подкарване, но не съм сигурен, че има mono-micro. в днешно време нивото на опън сорса е деградирало толкова, че е чудно как работи. за затворения код е трудно да се говори, но съдейки по ефективността на използването на ресурсите, положението надали е по-добро.

не знам каква част от компонентите на .net micro ги има на сорс, нито пък дали подлежат на компилация с не-м$ компилатор. ако някой е по-навътре, ще се радвам да прочета коментари, че да си запълня белите петна в тази област.

Сря Юли 31, 2013 11:12 am
Профил
Аватар

Н'бабане Гт'муан'га написа:

Първо е за много пари, второ е за много хора. Сам човек ще го прави много дълго.

Сря Юли 31, 2013 11:35 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Н'бабане Гт'муан'га написа:

Първо е за много пари, второ е за много хора. Сам човек ще го прави много дълго.

изглежда имаш твърде ниско мнение за себе си и колегите наоколо. аз видях точно това като проект в един фрилансърски сайт, направено преди две години от сам човек за някъде около $4-5к (не помня точно цифрата). при това клиентът му беше оставил супер оценка, което ме навежда на мисълта че човекът се е справил добре. естествено и аз мога да пусна по фрилансърските сайтове, просто исках да питам първо тук. винаги е по-добре да се налеят пари в родната икономика ;)

Чет Авг 01, 2013 2:09 am
Профил
Аватар

Е без да знам какво точно искаш звучи като доста работа, та за $4-5k може
да го направи само някой, който вече го е правил - и сигурно няма да откаже
през фрилансърския сайт. Тоя с отзивите дето го е правил отде е?
То не е и минало много време де, още някой-друг ден и току виж някой изникнал
тука дето поглежда рядко (шанс 1:1000 и надолу ама не нулев сякаш).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Авг 01, 2013 2:39 am
Профил WWW

Не е чак толкова много работа. Трябва да се направи боотлоадер, да се напишат драйвери за конкретната периферия в този пик32, да се залепят съответно към функциите на .нет и горе долу е това. После едно хубаво тестване че всичко работи и готово. (Май) Не се налага да се рови из червата на .нет интерпретатора. Би се справил и студент мераклия - хем ще понаучи това онова, пък и сигурно по лесно ще се хвърли в подобен проект - особенно ако има скилс и не е много наясно с какво се захваща ;)
Старите пушки са тежки гемии - не им се занимава, не им е интересно, имат си доволно работа и т.н.

Чет Авг 01, 2013 10:23 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща