Отговори на тема  [ 119 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Цената на протеста 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение Re: Цената на протеста
Тони, не разбрах какви са твоите аргументи за, хваленето по какви проекти си работил и кой познаваш не може да бъде довод. Турците до колкото знам си строят АЕЦ, а и останалите съседи не е сигурно дали ще искат да купуват от нас ток, когато се построи Белене. Тогава какво ще я правим? По-добре тия пари да се налеят в икономика и образование, отколкото в гьола.
Според мен е по-добре да имаме индустрия, която да произвежда стоки с висока добавена стойност, вместо суровини дори и това да означава (о, срам!) да внасяме ток. Сега каква ни е ползата като изнасяме? Нашите заплати са най-ниски.

Пон Юли 29, 2013 9:50 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Dimitar написа:
Аз мога да задам и следния въпрос - защо е трябвало Сталин да избива толкова народ в Манчурия, след като няколко дена преди той да почне операцията е хвърлена първата атомна бомба и вече е било 100% ясно какъв ще изхода?

Нахлуването е на 8-ми август, ама решението за това не е взето на 8-ми сутринта докато Сталин си пие кафето. Решението е взето месеци, ако не и години преди това. Следвало е планиране и преход от 10 хиляди километра през едни от най-дивите региони на планетата. Говорим за близо милион човека и цялата им бойна техника, танкове, артилерия и т.н.
Така че макар първата бомба да е пусната ДВА ДЕНА преди атаката, решенията за взети в обратен ред. Решението за бомбата без всякакво съмнение е взето СЛЕД като са видяли че руснаците готвят нахлуване. Това се опитвам да ти обясня през цялото време - руснаците имат пръст за пускането на бомбите. Не казвам, че ако не са били руснаците американците щяха да се бият още няколко години с конвенционални оръжия. Много вероятно пак са щели да използват бомби, само че датите и целия напън "да свършат" буквално за дни е свързан изцяло с руското придвижване.

Цитат:
Друг факт е, че има споразумение от 1943 г, между САЩ и Британия, че САЩ няма да използват бомбата без съгласието на англичаните и преди Труман да нареди да я ползват е имало съвсем официално такова съгласие от Чърчил. Даже той е настоявал бомбата да бъде използвана.

Не мисля че това споразумение е било 43-а. Иначе, да конфликтът е бил между Сталин и Чърчил. Сталин му е бил много бесен, вероятно и това има пръст за решението за манджурия. Значи всичко започва през 43-а в Техеран. Тогава за пръв път има обрати и то по всички фронтове. Руснаците обръщат на източния фронт, англичаните в Африка, американците почват да контролират въздуха и моретата. Ако са продължили така и от 3-те страни да натискат с немците е можело да се приключи до една година. Само че нещо се чупи между тримата или поне между Чърчил и Сталин и англичаните забавят темпото. Сталин се е надявал на втори фронт, за да не се бие с цялата немска армия. Едва в началото на 45-а на срещата в Ялта най-накрая се разбират как да си разделят баницата. Но на тая среща никой не е предполагал че Сталин е толкова луд, че да атакува сериозно толкова далеко на изток. Съответно нямало е нужда да делят изгряващото слънце. Така тая част от планетата е останала без уговорки, което не значи че Сталин зад гърба е било редно да действа сам. Но предполагам той се е почуствал изигран в Европа и егото му го е карало да си го върне на изток. Сметките му излизат криви, въпреки че за японците врагът е САЩ и империализма, въпреки бомбите, въпреки всичко предпочитат да не се предават на Сталин. И не можем да ги виним ;-)

Пон Юли 29, 2013 10:52 am
Профил

MidNighT_SpiRiT написа:
Тони, не разбрах какви са твоите аргументи за,.

На база опита ми по различни проекти съм твърде мнителен към цифрите, начина им на тълкуване и подмятане, това се прави толкова аматьорски че няма как в това да има нещо наистина действително, някой чул, друг интерполирал ... извинявай, някой излезе ли с нещо конкретно. Наетия от боко консултант на каква база прави проучване и остойностяване ... аз имам едно предположение, правил го е по същия начин по който НАСА възлага а фирми вече 20-та годиа правят нова совалка, шарени картинки, смукане от пръстите и нищо реално. някой поиска ли проекта от руснаците, или консултанта е казал а тук ще ползваме френски реактори, ама те не са съвместими с нищо тъй че още 1 млрд да се махне гьола, и още 12 да се смени със френски гьол ...
Относно другото, спрените блокве на АЕЦ първо че са малки, второ нямат много ресурс, и трето не виждам никакъв реален шанс да се пуснат, който е подписвал е бил идиот, но това не променя нещата.
За работещите блокове ресурса им изтича, същественото му удължаване би било огромен политически успех, но ме съмнява някой да го постигне.
Като излезе Козлодуй от микса оставаме с няколко печки на въглища и няколко ВЕЦ-а, и огромен процент възобновяеми които дори някак да докарат ефективност, което мен ме съмнява, цената ще е страшна. А докато вятърните имащ шо годе по дълъг ресурс някой замисля ли се за ресурса на слънчевите ? Изобщо има ли яснота с какви панели са правени, какъв им е ресурса и експлотационият разход ? Ние имаме клиент, возим го с хеликоптер да обикаля слунчевите си паркове, финладци ли бяха някакви такива, има доста паркове в БГ. Всичко което е сложил е китайско. Времето оказва влияние на ефективността, колкото по калпав панел, товлкова по бързо умира. В един момент ще с еокаже че на теория имаме 2 Гвт възобновяеми които в най-добрия случай могат да ни дадът 300-400 Мвт .. и какво после ?
А замисляте ли се и друго, чакат се инвеститори, нещо да се прави, да се промени, да но инвеститора взема под внимание и това, има ли от къде да купува евтин ток. В момента работим във фабрика, потреблениетоп и е около 20 Мвт, работи на 3 смени, т.е. около 480 МВч на ден, имат около 300 работника. Сега сметни кое и е по голям разход и кое би било по важно, цената на енергията или цената на работната ръка.
Та аз имам едно неприятно усещане че в един момент ще трябва да си внасяме енергия, ама вноса не е като износа, и цената не е акквато си я искаме, цената е каквато ни я определят. Нека не се бъркаме, България не е турция, и няма кой знае какъв избор, с разширяване на избора е увеличава и цената ...

Пон Юли 29, 2013 11:50 am
Профил
Аватар

цената на протеста ??? 23 години икономическа мафия и шуробаджанащина...

Пон Юли 29, 2013 4:01 pm
Профил ICQ

и те ще изчезнат от един протест ... блаженни са вярващите, накраяа ще се окаже че наивниците в БГ не са по малко от тия в САЩ.

Пон Юли 29, 2013 4:33 pm
Профил
Аватар

Промяна с бездействие не се прави. Все от някъде трябва да се почне. Щото не вярвам да ни убеждаваш че управляващите сами ще се сетят да променят нещата.
А това че в момента хората не знаят точно какво искат не е проблем, ще мине време ще разберат...
Аз съм за протестите. Най-малкото така хората мигновенно реагират на очевидните простотии. Поне има НЯКАКВА реакция. Иначе е все едно хората одобряват каквото се случва.

Нали така беше - "Ако не са харесвали какво става, защо нищо не са казали..." Често се случва някой да изтърси нещо такова.

Вто Юли 30, 2013 1:38 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
[...
Като излезе Козлодуй от микса оставаме с няколко печки на въглища и няколко ВЕЦ-а, и огромен процент възобновяеми които дори някак да докарат ефективност, което мен ме съмнява, цената ще е страшна. А докато вятърните имащ шо годе по дълъг ресурс някой замисля ли се за ресурса на слънчевите ? Изобщо има ли яснота с какви панели са правени, какъв им е ресурса и експлотационият разход ? Ние имаме клиент, возим го с хеликоптер да обикаля слунчевите си паркове, финладци ли бяха някакви такива, има доста паркове в БГ. Всичко което е сложил е китайско. Времето оказва влияние на ефективността, колкото по калпав панел, товлкова по бързо умира. В един момент ще с еокаже че на теория имаме 2 Гвт възобновяеми които в най-добрия случай могат да ни дадът 300-400 Мвт .. и какво после ?
...

А бе да обясняваш за безсмислието на всякакви вятърни мелници, панели и подобни празни работи
дето без субсидия нито ги е имало нито ще ги има е за жалост бита кауза, толкова са им промити
мозъците да подскачат като чуят "ядрен", че ще трябва поколения да минат без промивка това
да се изчисти.
Какво ще правим като спрат централите, ми какво, обратно по пещерите, ето какво.
И не се съмнявай, че поне половината антиядрени активисти (а поне половината население
е зомбирано в такива) ще почнат да обясняват как по пещерите ще сме по-щастливи щото
по-близко до природата и подобни мъдрости.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Юли 30, 2013 3:22 pm
Профил WWW

Е те за това трябва да се правят парни машини, хем ще правят ток, хем вряла вода да попрваме зелените преди да ги одерем, опечем пак на котелчета, и изядем :D ..то месо лесно ще намерим, какво ще правим с другите продукти, те тия зелени ни за доене стават ни за стригане, аз подозирам че и на вкус няма да са добри но.

Вто Юли 30, 2013 3:33 pm
Профил
Аватар

Бе на вкус не сме ги пробвали та знае ли се. Пък и трябва човек да пробва с по-младички
и по-дърти теленца, знаеш ли кое ще е по-така :D :D .

Вто Юли 30, 2013 3:44 pm
Профил WWW
Аватар

малките патенца като порастнат стават големи патки...

Вто Юли 30, 2013 3:51 pm
Профил
Аватар

Е те патките освен за ядене и за друго стават де... :D

Вто Юли 30, 2013 3:52 pm
Профил WWW

Я веднага да си преразгледате отношението към зелените - вече са галеници на властимащите! МИРНО !

http://news.ibox.bg/news/id_1714110464

Вто Юли 30, 2013 3:54 pm
Профил ICQ

Зелените збежки на властимащите не ме греят изобщо, реално аз ги подкрепям само защото ми се струват по безопасни и евентуално полезни ...
TGI някои патки стават други не, то те и всичките патки двукраки, ама едните са по двукраки от другите ;)

Вто Юли 30, 2013 4:07 pm
Профил
Аватар

Е малка част стават де ама то според един пръч една става според друг - друга (кой ги предпочита
клечести кой поохранени а кой пък - и бая прехранени :D ) та усреднено ставащият процент
е изненадващо висок :D :D :D .

Вто Юли 30, 2013 4:13 pm
Профил WWW

Абе не, това за което ти говориш са все еидн род патки, аз говорех за ония другите с перушината, не че и те не стават ама ...

Вто Юли 30, 2013 4:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 119 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща