Отговори на тема  [ 119 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Цената на протеста 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Цената на протеста
Търговията с оръжие е съвсем друго неща, сигурно едина от малкото печеливши индустрии които сме имали. Ама аз все още имам идеи за други, един държавно контролиран канал за кока към европа може да вкара мого пари в икономиката, пък в ЕС да му мислят, ако искат да ни спрат фондовете :D

А за белене и харене на пари около белене не мисля че му е тук мястото, имаше тема по въпроса и там ясно се казваха за и против, аз лично съм за и не мисля че това ще навреди на икономиката, нито сега нито след 30 години. Нещо вмного взе да с емисли за внуци и правнуци, ти гледай да не умориш децата си от глад и студ та да не дочакаш до внуци. Голям ли си фен на възобновяемите ... ако да аз имам решение. Който не иска белене а подкрепя възобновяемите да подпише една декларация и нека да ползва ток само от възобновяеми, така цената няма да се финансира от държавата а от ползвателите, а ако нощно време стоиш на тъмно ще си търсиш тока от същите тия производители, па като е облачно и вятър няма ще готвиш у съседа който позлва ток от кюмюр.

Съб Юли 27, 2013 11:59 am
Профил
Аватар

Lupus написа:
zaphod написа:
3aek написа:
какви смешки? че Америка прави пари като продава оръжие и търгува и с двете воюващи страни?

за америка не знам, но българия го е правила със сигурност в ирано иракската война (инфо от човек който лично го е правил), за целта служителита са имали два паспорта, за да не се виждат печатите при врага. въобще, като теглим чертата, по новините се виждат само калашници , тъй че се съмнявам америка да продава повече оръжие на враждуващите страни.

Така беше, знам го.
Но това беше преди 25г и в него имаше икономически интерес и някакъв вид справедливост. А САЩ го правят и сега, а на нас ни го забраниха.

Оооо, не само в Ирано-Иракската война, а нявсякъде, където можеше - Перу-Еквадор, Етиопия-Еритрея... Номера с двата паспорта, при това дипломатически, съм го виждал с очите си.
САЩ, общо взето контролират износа си на оръжие (поне на държавно ниво), но ние в Соц. лагера бяхме без задръжки. Сега просто няма какво да продаваме.

Цецо,печалбата идваше от това, че купувахме материали и комплектовки с преводни рубли, а продавахме в долари, при това в някои случаи на неприлично надути цени.

Съб Юли 27, 2013 4:30 pm
Профил
Аватар

Lupus написа:
Но това беше преди 25г и в него имаше икономически интерес и някакъв вид справедливост.

Това беше много яко - и каква точно справедливост има в това БГ да продава оръжие на два противника, а САЩ е несправедливо да го прави и/или пък не е самно до икономически интерес :D ? Нали знаеш лафа, че на края всичко опира до пари, т.е. до икономически интереси :) .
Ще ме гръмните - все едно сме в детската градина :) .

Съб Юли 27, 2013 4:34 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Lupus написа:
Но това беше преди 25г и в него имаше икономически интерес и някакъв вид справедливост.

Това беше много яко - и каква точно справедливост има в това БГ да продава оръжие на два противника, а САЩ е несправедливо да го прави и/или пък не е самно до икономически интерес :D ? Нали знаеш лафа, че на края всичко опира до пари, т.е. до икономически интереси :) .
Ще ме гръмните - все едно сме в детската градина :) .

Нямах в предвид това. Под някаква справедливост разбирам да продаваш и на двете страни едновременно. Тогава никой не може да те обвини, че си страна в конфликта. Защото имаше и друг вид търговия - когато се продаваше и даже подаряваше само на едната страна с политически цели. А несправедливоста беше, че с политически натиск след 89г американците практически ни затвориха износа на оръжие с някакви мъгляви идеологически съображения и се насадиха на нашите пазари.

Съб Юли 27, 2013 4:42 pm
Профил WWW
Аватар

Стига сте го яли Димитър, че пълним форума със страници. Това е моя запазена територия! :) А той отдавна си призна, че вече не е от "наште" ами от "тяхните".

Всъщност наште "Глави" са за ебане - юруш на протеста! Ама с карабини!!!

Съб Юли 27, 2013 7:35 pm
Профил
Аватар

Всъщност може и да си струва в колониалната ситуация в БГ да има избори през
няколко месеца.
По-бързо елитните чужди агенти ще се превръщат в политически трупове, не е лесна
работа да ги произвеждат и дресират. А политически трупове по-трудно се продават.

Не че не са го правили успешно (Костов 97-а), но им струва допълнителен ресурс
и в крайна сметка ако могат да бъдат принудени към избори (в които никой да не участва
ако са предложени пак само труповете) през примерно 6 месеца за две-три години
може и да се поизчисти пейзажът донякъде.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Юли 27, 2013 7:58 pm
Профил WWW
Аватар

bongo_x2 написа:
Стига сте го яли Димитър, че пълним форума със страници. Това е моя запазена територия! :) А той отдавна си призна, че вече не е от "наште" ами от "тяхните".

Всъщност наште "Глави" са за ебане - юруш на протеста! Ама с карабини!!!

Откри Хамериката... :wink: Ами те "Главите" са си задници - те точно затова са за ебане. Всички! Ама лошото е, че ще им хареса. Свикнали са...

Всяка сутрин, като отивам на работа и вечер като си тръгвам, гледам протестиращите пред ВСС (те си имат график - сутрин и вечер). Държат плакати, дерат се... Що толкова примитивно бре!?! Ами хапнете, пийнете, съберете сили и извикайте както трябва, а после записа може да го плейвате колкото пъти трябва. Едно моторно возило със съответната аудио-хапаратура... За плакатите няма какво да споменавам - тия хора за мултимедия не са чували, а уж били хентилигентни...

Ей го и наш Бонго, та макар и по 2... Карабини и прочее архаизми! Бе ти за управляема ракета или снаряди с лазерно насочване чувал ли си? Верно си в Знзибар...

Съб Юли 27, 2013 8:10 pm
Профил
Аватар

Lupus написа:
Но това беше преди 25г и в него имаше икономически интерес и някакъв вид справедливост. А САЩ го правят и сега, а на нас ни го забраниха.

бе ти добре ли си, или просто имаш роднина негър?
ето ти един цитат:
Цитат:
Понятията му за добро и зло също бяха твърде африкански, в резултат на което между учителя и ученика веднъж възникна следният разговор:
— Кажи ми — попита Стас — какво е това лоша постъпка?
— Ако някой открадне на Кали крава — отвърна той, като си помисли малко, — това е лоша постъпка.
— Прекрасно! — извика Стас. — А добра? Този път отговорът дойде без много мислене:
— Добра, ако Кали открадне крава на някого.

Нед Юли 28, 2013 6:37 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

ToHu написа:
Търговията с оръжие е съвсем друго неща, сигурно едина от малкото печеливши индустрии които сме имали. Ама аз все още имам идеи за други, един държавно контролиран канал за кока към европа може да вкара мого пари в икономиката, пък в ЕС да му мислят, ако искат да ни спрат фондовете :D

А за белене и харене на пари около белене не мисля че му е тук мястото, имаше тема по въпроса и там ясно се казваха за и против, аз лично съм за и не мисля че това ще навреди на икономиката, нито сега нито след 30 години. Нещо вмного взе да с емисли за внуци и правнуци, ти гледай да не умориш децата си от глад и студ та да не дочакаш до внуци. Голям ли си фен на възобновяемите ... ако да аз имам решение. Който не иска белене а подкрепя възобновяемите да подпише една декларация и нека да ползва ток само от възобновяеми, така цената няма да се финансира от държавата а от ползвателите, а ако нощно време стоиш на тъмно ще си търсиш тока от същите тия производители, па като е облачно и вятър няма ще готвиш у съседа който позлва ток от кюмюр.

Аз не разбрах точно за кое си. Предполагам имаш предвид построяването на цетралата, която да заработи, евентуално, някой слънчев ден. Това, на кое и колко ще навреди е доста рано да се каже, не мислиш ли?

И като стана дума за слънчеви дни, в България има доста такива. :idea:
"Максималната стойност на сумарното годишно излъчване за най-слънчевите райони на Земята е около 9200МJ/m2.година. За географските и климатични условия на България тази стойност в зависимост от района се изменя в границите 1110 - 1420kWh/m2.година."
http://www.shtrakov.net/Publish/Haskovo_Solar_pb2.pdf

Изобщо не става дума за това на кое си фен и на кое не си. Дори не става дума за това какъв финансов смисъл има и за кого.
Ти ако си фен на АЕЦ "в задния двор", как си представяш една малка страна, като България, че ще осигури защитата на един такъв обект, умножено по целия период на експлоатация, а два обекта, при това в доста несигурни времена? Дори няма да засягам въпроса за консервирането на това, което ще остане.

Момент - отивам да видя дали не са ме съботирали, надупчвайки черната тръба, която съм навил на спирала, на покрива, за да си топля вода. 8) Още не се е случвало де.
Готвенето ли беше проблема, осветлението?!
Хайде, като говориш за подписването на декларации, довърши си мисълта. Може би тези, които ще ползват ток от евентуален нов АЕЦ трябва да се подпишат, че няма да ползват слънчева светлина и няма да си съдят плододайни култури на собствена земя?
Написаното не е съвсем по темата..., а може би е.
Не пиша за да се заяждам.

По темата - дали докато хората по улиците обикалят празни сгради за да гонят поредната спусната им отгоре кукла на конци, онези, по-хитричките, ще спрат да им изкупуват обезценените земи в "така омразната" провинция и ще ги изчакат да решат какво смятат да правят? Всъщност това, че хората са навън не е никак лошо. Със сигурнос е по-добре отколкото да се отчаят и затворят вкъщи(не говоря за хората, които просто не си падат по такива обществени изяви).
То от всичко това, само загубата на време и нерви, си е достъчно голяма вреда, несравнима с фиансовата предполагам.

Нед Юли 28, 2013 4:22 pm
Профил
Аватар

bLdC написа:
....
По темата - дали докато хората по улиците обикалят празни сгради за да гонят поредната спусната им отгоре кукла на конци, ....

С това сякаш съм съгласен, ако действително протестите успеят да им похабят повечко
ресурс на гадините - т.е. да трупират повечко "политици" та да им се налага да търсят
нови кукли, което не е лесна работа (лесно е да намерят мераклии, в БГ от 7 милиона
почти 7 милиона, трудното идва като трябва да правят каквото се иска от тях). Май засега
не са достатъчно силни протестите за тая цел де, 2-3 хиляди души медиите могат по желание
да го отразят и като "големи протести", и като "немного" "екстремисти", "антиглобалисти",
измисляй си имена на воля. Та в сегашния си вид протестите са по-скоро удобни именно за
баш обществения враг който е по кабинетите и в парламента.

За атомните централи приказките са съвсем празни, тук няма човек който да не може
да му направи сметката. Да има още една централа/фабрика/*нещо* което да произвежда
*нещо* реално може да е само добре, кой остана да се занимава с такива глупости напоследък в БГ,
всички се занимават с "мениджмънт", "финанси" и подобни важни преливания от пусто в празно.

Проблемът с Белене е, че не става дума за строене на каквото и да е. Май има вече над 30
години откак го "строят", колко пъти го спират и рестартират едва ли някой може да преброи.
И всяка промяна в статуса (едно битче в нечий файл някъде) е сложно и скъпо начинание за
което трябва да се плати някой-друг милиард на много вещи консултанти.... (които са полуграмотни
трътлеци ама *това* вече публиката няма как да го види, то то да беше проблемът).

Нед Юли 28, 2013 5:24 pm
Профил WWW
Аватар

Цитат:
Да има още една централа/фабрика/*нещо* което да произвежда
*нещо* реално може да е само добре

Адаш, тука вече се обърка - може да е добре да има още една фабрика или централа само ако е доказано предварително, че ще прави пари. Ако само построим нещото, за да се превърне в поредната черна дупка за пари, тогава няма как да е добре. Да инвестира една страна в само един обект 25% от БВП-то си и то в такива несигурни икономически и политичски времена може да е само едно нещо - пълна малоумност и яко крадене. Такива работи се случваха само по времето на социализъма, за да можем да се бием по гърдите колко сме велики, а дали има някакъв смисъл, това не е важен въпрос. Ей затова държава няма работа да инвестира в каквото и да било. Ако имаше идея нещо да бъде построено частните инвеститори нямаше да чакат някой друг, особено пък държавата да се накани да го строи. Държавата трябва да е там, само за да издава лицензи за такива неща и да следи дали се спазват законите. Супер малоумно е да вържеш две поколения да изплащат нещо, само защото някой корумпиран чиновник е решил да прибере едни 10% от нещото си.

Нед Юли 28, 2013 6:05 pm
Профил
Аватар

А бе нямаме данните за това колко тоци къде могат да се продадат и т.н., не знам.
И е вярно, че има 4 работоспособни блока в Козлодуй които стоят и могат да бъдат
пуснати за кратко време.

Но ако парите ги има - което в момента доколкото разбирам не е така - е по-добре
да отидат в *нещо* отколкото да бъдат изядени и изсрани от "мениджъри", "финансисти"
и подобна паплач, това е смисълът, който влагам в това "само добре".

Нед Юли 28, 2013 6:29 pm
Профил WWW
Аватар

Парите ги няма, а ще се вземат на заем. Те 1 млрд нямат та искат да го вземат на заем и стана голям проблем, ти тук ми говориш за близо 12 млрд евро. А за къде ще се изнасят тоците и кой ще ги купува и дали въобще ще има такъв трябва да е ясно преди да се изсипе самосвала с парите. Отделно ми се струва супер тъпо да се построи централа с единствената цел да се изнася тока, защото за сега, а и за в бъдеще на БГ май не и трябва повече ток от колкото има налични мощностти. Виж, ако икономиката почне да расте с китайски темпове от 10% на година и има изгледи да продължи поне 10-15 години, тогава ще съм съгласен и две такива централи да се построят. Ама при мижавата индустрия, дето имаме и при тоталното разхищение на енергия, коетосе наблюдава в БГ едва ли това е най-важния проект, от който се нуждае страната.

Нед Юли 28, 2013 6:56 pm
Профил
Аватар

Е държавата да тръгне да строи централа явно е безумие в момента, като няма пари няма.

Но тия дето говорят против централа обикновено са антиядрени активисти или са заучили
рефрена на последните - нали им е приготвен и сдъвкан в удобен за наизустяване формат,
че и им го бият в главите достатъчно често - и почват да плещят едни глупости за
опасности, слънчеви мелници, вятърни клетки и пържен вятър на скара, ум да ти зайде.

Ако някой с парите си поиска да строи централа там и да продава тоците после комуто
може предполагам и ти не би имал нищо против. С пари от данъци просто не може да се
построи, няма от кого да ги съберат, кой прави реални неща за продан в БГ и да има
излишък отвъд нужното му за едното оцеляване. Тия дето преливат от пусто в празно
нямат повече стойност като икономика от хартията, на която са напечатани парите, те
могат да бъдат спрени отвън с едно цъкване на бутон - а те са 90+% от "икономиката",
Цецо и Лео казаха нещо по-горе по неин адрес :D :D :D .

[edit] Май в друга тема беше това от Цецо и Лео де ама едва ли някой го е пропуснал :D [/edit]

Нед Юли 28, 2013 7:41 pm
Профил WWW

Както казах АЕЦ го дискутирахме другаде, ако искате да отворим една тема и да дискутираме там, защото много често се говори доста повърхностно и без реални анализи. Последните 7 години съм работил на проекти от 100 хил до към 300 млн, изработил съм си някаква схема на оценка и е що годе вярна. Към момента инфорацията която имам разбира се доста непълна, лично за мен говори че Белене първо няма да струва 12 млн евро, защото тия цени никой не ги е потвърдил HSBC или които там правиха оценката могат една свирка да ми направят, напълно е ясно как и каква оценка санаправили, и второ никой никога не е говорил държавата да вземе едни 12 млрд, винаги се е говорило за инвеститор, но като че ли хората много ги е страх на някакво обвързване, което лично за мен си е съвсем нормална бизне спрактика и въобще не значи че ще е прецакване.
По едно стечение на обстоятелствата имам познат който е доста навътре в тази сфета, консултира по доста въпроси вкл. и западни инвеститори за проекти далеч извън България, досега не съм го разпитвал но може би трябва да взема да поразпитам да видим той какво ще каже, защото може пък и да е така както боко го изкара, да е гьол и да струва 12 млрд, но като знам каква стъкмистика е било за всичко което казват просто не ми се вижда да е истина.

Нед Юли 28, 2013 11:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 119 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща