|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 1:16 am
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Отчитане на разстояние
Иване ако продължаваш да пишеш общи приказки по темата, колкото да се намираш на лаф мохабет съвсем скоро вече никой няма да ти отговаря по нея. Казах ти вече, че докато не почнеш да говориш конкретно и по същество няма смисъл да се разтягат безсмислени локуми от сорта на "що не ползват тагове за по 3 цента и що радарите са по над 3000$"  .
|
| Нед Юли 28, 2013 5:48 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е то аз като погледнах линка към RFID-radar останах изненадан, че го има. Това едва ли някой друг скоро ще го има, $3k е съвсем добра цена за това, което е, колко да струва. Би могло някой да го повтори по самодеен начин и да тръгне да се бори с цената им но ще му отнеме години а ако е способен да го направи, освен години ще му струва и милиони в пропуснати заплати.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Юли 28, 2013 5:53 pm |
|
 |
|
IvanStefanov
Ранг: Минаващ
|
Добре, ето нещо конкретно. Искам на разстояние от към 50м с 2 ултразвукови датчика да измервам разстоянието от 1 до 2. Искам да мога със същите тези 2 датчика да отчитам и разстояние до съседен твърд обект на най-много 10м (при 1 - странично, а при 2 - нагоре). Искам, но дали може вие ще ми кажете. Приемам и схеми за да е конкретно. Бюджетът е ограничен
|
| Нед Юли 28, 2013 6:35 pm |
|
 |
|
tgi
|
Това е винаги така. Ако искаш да дадеш инфо по въпроса ще трябва да си послужиш с число, "бюджетът е ограничен" носи не повече информация от "Земята се върти".
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Юли 28, 2013 6:39 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
На 50 м с ултазвукови датчици май работата няма да стане, най-добре да се мине на лазерни. Тия обекти ще се движат ли един спрямо друг, ще се въртят ли, т.е. датчиците ще трябва ли постоянно да се насочват или всичко ще е фиксирано?
|
| Нед Юли 28, 2013 6:52 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3753 Местоположение: София
|
макара с въженце, едно моторче да я навива, и една ФРП да я чете.
|
| Нед Юли 28, 2013 7:38 pm |
|
 |
|
tgi
|
Мии валидно решение е, какво. Е, че сега пишещият заданието ще се сети и за скоростите на движение и други детайли които трябва да влязат в него (след като е определил границата на бюджета си) е друга тема  .
|
| Нед Юли 28, 2013 7:47 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
С лазер ще има проблеми при прах, гъста мъгла, силен дъжд или сняг... Най-добре е да се използва Лазар. Обхвата му на измерване е от "На е един х*й място" до "На майната си" и евентуално "е*а ли м**а му" при срив в системата. 
|
| Нед Юли 28, 2013 8:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
50 м може да стане с ултразвук но не с тия трансдуцери които са тук по пазара. За лазер освен ако не намери нещо много готово според мен няма шанс да го направи. Иначе има готови лазерни далекомери вмалки размери, непомня точно до колко мереха но навремето като правех един ултразвуков далекомер бях взел едно такова за да сравнявам с него, но така и не стигнах да му направя стенд. То идеята ми беше да е релса да мести обекта вмин/макс граници и да семери с двете едновременно за да се проверява грешката ... Та тия са сравнително малки,някъде 5х5х2 см е, има интерфейс, лесно се позлва. Иначе за ултразвука ... трябва да потърся, бях намерил доста добри трансдуцери навремето но бяха големи и не ги позлвах, но в сравнение с тези които ползвах бяха доста по-мощни и чуствителни.
|
| Нед Юли 28, 2013 11:23 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Има разбира се, като купиш няколко стотин хиляди бройки  Купувайки на дребно трудно ще намериш таг за по малко от $0.20-$0.30 (данните са ми отпреди 2-3 години, сега може да са паднали, но едва ли с цял порядък) Със 100лв части от магазина не виждам как може да стане примитивнен предавател който да чете рфид тагове, с 200-300 е малко по близко до реалноста. От тук нататък започвай да смяташ няколко човеко години труд докато се стигне до добре работещ прототип + сравнително скъпа измерваща апаратура. Да речем, че това е минало и имаш устройство - трябва да му се организира серийно производство, да се лицензира за битова/промишлена употреба, да се поддържа сервиз, маркетинг (реклама, участия по панаири и т.н.). Всичкото това някой трябва да го плати, да инвестира, и този инвеститор ще си търси парите обратно с печалба. Ако продаваш големи количества с времето може да си позволиш да работиш с малка горница върху себестойноста на продукта, но тръгнеш ли още първите бройки да ги продаваш с 10%, 20%, 50% печалба си си фалирал за нула време. В живота има много примери в които хората са успявали само с добра идея и ученически ентусиазъм - но това което хората запленени по тях не обръщат внимание е, че има 100 пъти повече провали отколкото успехи. Та надявам се да ти е ясно сега защо цените са по $3000 - както и колегите ти казаха, това даже е евтино.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Юли 29, 2013 12:34 am |
|
 |
|
ToHu
|
Хмм аз нещо много се обърквам вече от целите и заданието. Че за 100 лв може да с еспретне четец може, че няма да определяш положение и раздтояние с него няма, но като тези за контрол на достъп е напълно възможно. После .. говорим за контейнери и такове за стотинки .. абе каква е тая иконоия която ще реализираш с тая система че цепиш стотинката на две. Оптимизацията на един темринал носи десетки хиляди на ден, цената на таговете не е никакъв фактор. За радари и др. неща ... тия 3000 са смешна сума, това ще е за някой китайски боклук който е много далеч от това което ти е нужно. Неми се рови по ценови листи от преди години, но по спомен, long range четеца на тия италиянци беше около 700 евра, нещо което е доста по евтино и просто. Активните тагове за контейнери по спомен бяха около 10-12 евро едното, не помня колко струваше софтуера и сета от "радари" имаха някакъв пример но никога не съм го заглеждал сериозно. Аз както казах имам решение което струва над милион, не са само радари разбира се. А иначе батето не знам това сериозно ли го говори, или се шегува, но едно че има такива датчици, но по интересното е че в момента е и патентовано за измерване на обем. Един "поплавък" виси на едно въженце и едно серво го спуска и вдига. Освен че мери обема, може да открива и течна фаза, т.е. удобно е за газови резервоари.
|
| Пон Юли 29, 2013 12:49 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Не са китайци, южноафриканци са (т.е. предполагам са бели). Някак си са останали в страни от голямата шумотевица покрай RFID, това което им прочетох на сайта си е доста сериозно, знаят какво правят, знаят как да го направят и то евтино. Мисля, че им куца маркетинга, в сайта им доста трудно може да се ориентираш кое къде е, дизайна е от началото на 90-те миналия век. Съвсем разбираемо някои важни детайли относно системата им са пропуснати и човек само може да гадае как аджеба са успели да го направят докато не докопа нещо в ръцете си. От няколко години в свободното си време активно работя по UHF RFID и за момента от всичко което съм виждал, тези са най-добри, най-напред и с най много разбиране как се правят нещата.
|
| Пон Юли 29, 2013 10:46 am |
|
 |
|
ToHu
|
Хммм ами може, не мога да кажа, аз лично съм се интересувал от системи, и като такива съм намерил различни варианти, но цените са далеч от тия 3000, но говорим за система. Иначе UHF RFID трябва да погледна как се казват, но пак бяха италианци, имаха продукт за контрол на магистрали, в смисъл отваряне на бариерите, хвалеха се че работело при 150 км час и можели да отворят бариерата достатъчно надеждно ... аз лично не бих искал да пробвам, най-малкото е италиянско.
|
| Пон Юли 29, 2013 11:06 am |
|
 |
|
palavrov
|
Не се хващай за тези $3000 - всъщност това е цената на нормалния им четец. RFID-radar-а не е ясно колко струва, би трябвало да е доста повече - нищо, че на практика е само софтуер който имплементира алгоритъм за определяне на разстояние. Италиянците са CAEN Има едни много сериозни китайци - Convergence Systems или нещо от сорта Лидера за чипове/цели решения е Impinj - те са купили поделението на интел за рфид. Моторола (не гугълската, не фреескейл) също има разни четци, има и още 5-6 големи западни фирми на пазара, всичко останало са китайци които продават хардуер за без пари (със съмнително съотвествие на параметрите, ама то това важи на практика за всички - само тези южноафриканци са ми интересни колко са добри - пишат за разстояния от 40метра)
|
| Пон Юли 29, 2013 11:25 am |
|
 |
|
IvanStefanov
Ранг: Минаващ
|
На скрития въпрос ми отговорихте, но никой не отговори на въпроса, за който питам. Може или не може това да стане с едни и същи чаркове (за да ми е по-евтино)? Иначе благодаря, 50м сложих да видя дали ще панирам някой с дистанцията. Аз на повече от 10-20 няма да работя, ама ми беше любопитно до 50 дали има начин. Приятели, не искам от вас да ми свършите работата, искам варианти за реализация. В момента имам 3 схеми в главата, ще избера 1 и ще кача после снимки
Още един въпрос: Продава ли се електронен нивелир (не лазерния, който отчита от разстояние, а нещо, с което да знам дали товарът се накланя). Ако не - някакви предложения как да си направя?
|
| Пон Юли 29, 2013 4:41 pm |
|
|