Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Геловите акумулатори могат ли да работят обърнати на страни. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Геловите акумулатори могат ли да работят обърнати на страни.
Не съммяркал нещо по темата. Някой има ли идея?

Чет Юли 25, 2013 8:52 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Геловите акумулатори могат ли да работят обърнати на стр
По принцип тук е забранено да шипват заредени акумулатори, заради опастността електролита да не направи поразии и геловите са единствените, които са разрешени, защото няма как да стане беля. Отделно си спомням някъде из литературите ми е попадало да съм чел, че могат да работят и обърнати. Обаче пък никога не съм виждал някой да ги слага различно от вертикално, може би защото аз където гледам трябва да могат да се монтират всякакви акумулатори. Та 99% съм сигурен, че могат да работят обърнати, но все пак имам 1% съмнение :D .

ПП. Сега чекнах и попаднах на ей това:
http://www.atbatt.com/faq/1.asp
"More often than not AGM Batteries are mistakenly identified as Gel Cell Batteries. Both batteries have similar traits; such as being non-spillable, may be mounted in any position, low self discharge, safe for use in limited ventilation areas, and may be transported via Air or Ground safely without special handling."

Демек могат да работят обърнати във всякаква позиция.

Чет Юли 25, 2013 9:33 pm
Профил
Аватар

Nikola Kirov написа:
Не съммяркал нещо по темата. Някой има ли идея?

Ами то е като да обърнеш буркан с мармалад, пълен до горе.

Чет Юли 25, 2013 9:59 pm
Профил WWW

Ами не съм забелязал да има разлика, имаме в експлоатация над 400 акумолатора, част от тях са обърнати, не съм наблюдавал някакви фрапиращи аномалии.

Чет Юли 25, 2013 10:47 pm
Профил

На моето самоделно електрическо колело два от акумулаторите са обърнати настрани. Работят нормално почти 2 години вече, не се забелязва съществена разлика с третия, който е в нормално положение. Тогава си спомням, че и аз се чудех същото и ако не се лъжа в дейташийта на акумулаторите пишеше, че може да работят обърнати настрани. Това обаче можело да доведе то намаляване на капацитета с до 15-20%.

Пет Юли 26, 2013 10:31 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

стария ми UPS работеше с 2 акумулатора, но не съм сигурен дали бяха гелови... та те бяха обърнати един към друг с изводите, т.е. единия беше обърнат с "главата надолу"

Пет Юли 26, 2013 11:17 am
Профил
Аватар

Тука в офиса има един много стар НР UPS, с 4 х 7Ah акумулатора, всичките поставени вертикално (т.е. изводите им са на страни). Явно е допустимо.

Пет Юли 26, 2013 11:38 am
Профил
Аватар

Аз пък никъде не съм ги видял обърнати. Имат клапанчета които издишват но не вдишват. То и мотоциклетът може да го караш само на задна гума ама по-добре да не го правиш.
А на тези батерии нормалният живот е две години, от ден на ден поскъпват и не виждам що да не ръгнеш литиеви.

Пет Юли 26, 2013 10:00 pm
Профил

А като каза UPS, има много модели в които са на една страна, аз за това не се бях замислял изобщо. Живота им не е две години, живота зависи от това как се зареждат и на каква температура работят.

Пет Юли 26, 2013 10:15 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
А като каза UPS, има много модели в които са на една страна, аз за това не се бях замислял изобщо. Живота им не е две години, живота зависи от това как се зареждат и на каква температура работят.

А който не вярва в това, нека дойде при мен в лабораторията - ще му покажа един, който ми служи вече 10 години, без специални грижи за здравословното му състояние.

Пет Юли 26, 2013 11:44 pm
Профил WWW
Аватар

Бонго стига си дрънкал глупости вече. Последно време по няколко теми направо се оливаш. Придържай се там към фурните, дето уж ги разбираш и не давай акъли за неща, дето са на светлинни години от теб. Две години им бил живота - дрън дрън. Мотора ми вече 4 та година е с такава батерия и няма никаква грижа. Всяка пролет, след като е седял зимата в гаража пали от половин оборот, дето се вика. Ако Никола говори за някой голям акумулатор, а не батерия за таблет имаш ли идея колко струва еквивалентна литиева батерия и какво става с нея под 0 и над 50 градуса?
Lupus, на стайна температура никой акумулатор няма грижи, ама дето вика Тони сложи го на различни температури, не го зареждай с правилното напрежение и нека видимм колко ще изкара. Тук най-редовно сдлушам такива безхаберници като Бонго,дето си сложили такъв за 200$ в колата и викат баси гел батерията, дето не може да изкара и две години. Ама не си правят сметка, че алтернатора им не знае че зарежда гел акумулатор :) .

Съб Юли 27, 2013 12:16 am
Профил
Аватар

Абсолютно съм съгласен. Акумулатора за който писах си седи на лабораторната маса и не е виждал зор с температурите. По-интересното е друго - оказа се много устойчив към саморазряд. Имаше период, в който повече от година не се наложи да се ползва, а когато го включих той си беше все още в нормите.
С литиево-йонните акумулатори нещата никак не са прости! Висока цена, тесен температурен диапазон и страшно много китайски боклук, който циркулира на пазара. За сега моето решение е - литиев акумулатор само в краен случай!

Последна промяна Lupus на Съб Юли 27, 2013 9:48 am, променена общо 1 път

Съб Юли 27, 2013 8:29 am
Профил WWW
Аватар

Lupus - имаш късмет с акумулатора явно. Щото има и откровени китайски боклуци дето пет пари не струват. Имам един мноо дърт UPS - APC ама от истинските - дето на тях пише Made in USA. Той с оригиналния си акумулатор изкара 5-6 години. После като почнах да сменям с китайски повече от 2-3 години не даяни батерия в него. Колата ми пък оригинално е била с 24Аh акумулатор - обаче с клеми като за мотор. Някъде преди мене си е сменила клемите и е станала с 36Ah (най-малкия с нормалните авто изводи). Акумулатора който и смених миналата година беше 9 !!! годишен. Просто като взе да захлажда, сутрин почна да пали трудно вече колата.

Съб Юли 27, 2013 9:43 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]