|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 4:28 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Добре де, как го виждате това пробуждане, какво ще се случи, всички ще станат ангели или какво? Човека е такъв какъвто е има стремежи, желания и страсти. Човек е жесток поприрода, по-малко или повече, такъв е. Утопично общество не е възможно по една еиднствена причина, в утопичното общества винаги ще има изключения които ще се възползват от всички недостатъци за тях предимства, което това общество ще им даде да имат повече от всичко, вкл. сила и власт от останалите и неминуемо ще се превърнат във водеща класа а всички останали в послушни овце, като че ли много подобно на това сега. Каквото и да променим, не можем да променим самите себе си, няма как да сме по различни, а обществото в което живеем е огледало на самите нас. Затова и всички строеве и обшщества в гоелма степен си приличат макар външно да не изглежда така, и всички имат едни и същи проблеми. Ако трябва да има някаква промяна тя е към независимост, но как тази независимост се свързва с постоянните искания към правителствата, искането трбява да е едно, не се интересувайте от нас и ние няма да се интересуваме от вас. Да но не, има протести, протести срещу уолстрийт, срещу бизнеса, срещу корпорациите но никой не протестира защо корпорациите наемат служители, или плащат заплати, или дават бонуси, протестите са по скоро защо корпорациите не дават слоя дан ... защо държавата не защитава дребните хорица и др. подобно. Нима корпорациите и банките са тия които насила немат хората, или насила им дават заеми ??? Та какво би могло да се промени, верно кратичка ни е историята, само няколко хилядолетия, но както и да гледаш всичко се повтаря, само декора е по-модерен. А като говорим за комуникация, дори да е така, да има някой който ръководи всичко нали се сещате докога ще има комуникации, докато има полза от тях, GSM мрежата и интернет могатд а бъдат унищожение за броени часове и никой от останалите милиарди пробуждащи няма да може да направи нищо за да възстанови тази комуникация. Та в тоя ред намисли, ако някой наистина има силата да контролира модерните общества то той със сигурност има силата да унищожи коя да е тяхна придобивка за броени часове и дни. Просто пример, утре BP, Шел и Шеврон казват нефта свърши, повече няма . какво прави човечестовто, ще разчита на рос нефт и другите по малки, до кога на каква цена ... а защо и те да не са в схемата ... светът ще замре и ще се върнем 150 години назад, и никой нищо няма да може да направи.
|
| Сря Юли 24, 2013 6:54 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Tgi, никой не те кара да се присъединяваш към каквото и да било. Но да ми говориш какви са фактите на база това дето гледаш по медийте е меко казано смешно. И аз ли съм режисиран протестиращ или платен лумпен? И аз ли съм един от 2-те хиляди дето пълнят пространството м/у университета, през орлов мост та чак до НДК? Тъжно ми става като те слушам, 3 пъти по-тъжно ми става, че на сляпо повтаряш кретениите на ченгетата и на същите тия твои врагове. Не усещаш ли, че така ставаш част от тях? Иди една вечер като страничен наблюдател и виж с очите си кои са там и колко са, какво им пише по плакатите и дали някой от тях иска да се върнат гроб, цоко, боко, да останат станишеф ореха или който и да е от другите отрочета на ДС... Всички искат промяна и го изразяват там. Няма алтернатива - да така е! И за това дай да си седим тихо зад клавиатурите и само да мрънкаме, че тия са ни врагове. Много мъдра позиция няма що! @ Тони - една питанка - ако сега излезе тоя подпухнал очилат плюжек дето се води финансов министър и каже "бизнеса - анулираме всички задължения към вас и горите" ще ли си седиш така мирно и тихо или пръв ще си на оградите да им чупиш главите? Стига бе хора, осъзнайте се малко !
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Сря Юли 24, 2013 7:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами въпроса е дали може да излезе и да го каже, ако беше министъра на боко да, и сигурно не го казасамо защото боко гое заплашил с линчуване, иначе г-н пица като нищо щеше да анулира всички държавни задължения и да каже криза е. Ето затова предпочитам тия, ако предполагам че могат да направят нещо такова не бих ги подкрепял, но от тях е много по-млако очаквано колкото от боко. В момента лично мен не ме засяга нищо защото нямам да вземам пари от държавата, но като цяло това ще скапе и без това скапания бизнес ако се случи няма да изляза на барикадата,просто ще си го преместя от единия в другия и просто няма да съм тук. В момента все повече ме налягат такива мисли, но не заради назначенията на правителството защото както много пъти казх от тях не зависи нищо, а от протестите и негативите които щетърпим. Оставка ще се подаде, но след това ... после пак ли ще с еиска оставка, до кога ... ммм почвам да си мисля че ми идва много.
п.с. чудя се на колко ли още от работодателите на тия на улицата им минава същото през главата, накрая ще си осанат недоволни протестиращи,с 10 работодателя монополисти и едни държавни службици което твърде много ми напомня на нещо от преди 23 години. Повярвайте хората които правят бизнес гоправят защото имат изгода, да стоят на сила някъде като могат да са навсякъде какъв е смисъла, всеки по сериозен бизнесмен има достатъчно средство за да си осигури поне нормалне стандарт на живот където и да е на запад без да си дава мого зор. Сигурно много от тези бизнесмени могат да си започнат друг бизнес там и да са добре, защото всеки има праг на търпимост. Бизнеса губи от неработещо правителство, то е по лошо и от това на боко и от това на жан, и ако тия протести са наистина некотролируеми и спонтанни какво гарантира че няма да има протест срещу следващите. Очевидно е че следващите ще са или БСП + ДПС или Боко + ДПС или Боко + БСП .. все хора за които протестиращите казват че не искат, и докога така .... аз не съм от търпеливите. При мен нещата са дребни зависят има няма 60 работни места и някакви стотинки за хазната на фона на бюджета, ама ако мултиплицираш ....а не само дребните ще им писне, големите отдавна са диверсифицирлаи бизнеса и извън БГ, те ще останат като фирми, но само като кожодери на същите тия протестиращи.
|
| Сря Юли 24, 2013 7:13 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Пробуждането се случва вече,но е бавно. Нищо не става с магическа пръчка,изведнъж. Поради това и за хората които не излизат от ежедневието признаците за това са незабележими. Нямам желание да обяснявам надълго и широко какво мисля и чуствам. Важното е че нещо се променя. Всеки сам е отговорен за това което сам вижда. Че няма да ставаме ангели то за всеки нормално мислещ човек е ясно. Но всеки от нас ако се замисли честно за себе си,за това което представлява на практика,би се съгласил че е изключително примитивен. В повечето случаи първичен направо. Пробуждането е процес който се случва и ще се случва не някъде си около нас а в самите нас. Би трябвало себеосъзнаването да се засили. Да спрем да се приемаме като нещо което е и е непроменливо. Ние сме способни да се променяме съзнателно. Трябва да започнем да се променяме и то интензивно. Всичко около нас е запонало да се променя и ако си стоим на едно място това е като да се движим назад. А май тази посока на развитие не ни е разрешена. И като не става доброволно,ще става доброзорно  Като не става доброволно,то външните условия ще ни принуждават да вървим напред. Най общо виждам вярната посока в която трябва всички да се промянеме по следния начин - Осъзнаване на смисъла на съществуването си и край на безхаберното пилееене на време и ресурси. Осъзнато търсене на собствения си път. - Осъзнаване на свободата си и че това е единственото нещо което ни различава от всичко друго на тази планета. Засега свободата като че ли е нещото което най лесно разменяме в замяна на разни дребни нещица и благинки. - Завръщане към природата. Толкова сме се откъснали като хора и като общество че връзката може да се каже че е разрушена. Това е като дърво дето е загубило връзката с корена си. Ако не се оправи тази връзка,дървото си изсъхва. Не смятам да обсъждам повече темата. Просто ми стана болно като гледам колко късогледо се говори за нещата които се случват в България. Винаги съм си мислил че хората способни да мислят трябва да са в авангарда на човешката еволюция. Но в последно време виждам че хора с хуманитарно образование,неспособни за ясна логична мисъл се справят доста по добре от нашего брата. Просто карат на интуиция и им се получава. Най вероятно става поради това че логичната мисъл трябва да бъде насочена в подходящата посока,да и се дадат и необходимите начални знания за да работи ефективно. А това не става като човек я кара по течението. Иска си да се понапънеш.
|
| Сря Юли 24, 2013 7:31 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами Никола може и така да е, аз за себе си признавам че съм първобитен и първосигнален, каквто и промени да станат, едва ли ще е нещо което ще промени света в рамките на моя живот и от моя гледна точка не виждам смисъл в промяна, а и аз съм от тези които дори и да могат много трудно ще се променят. Има и друго обаче, аз лично нямам проблем да живея с много малко ресурси, обаче това важи само за мен, как да живееш в материален свят ако не си материален, как ше обезпечиш нуждите на тези около теб. Да мога да кажа на децата ами няма да пилеем ресурси, няма нужда да имате айфон, айпад, ще имаме една семейна кола, ше се позлва градски транспорт ... и какво, кой ще спечели и ще изгуби от това. Аз примерно нямам айфон, дори няма смартфон .. ааа имам но все едно че нямам, нямам айпад, но ако лиша децата от някои ткаив анеща много добре знаеш че в модерния свят те отиват във втора класа. Колкото и да ми се иска да бъдат непукисти като мен най-вероятно те няма да са, а и може би по-добре, защото моя непукизъм не е свързан с нищо друго а с пълното ми безразличие към хората наоколо, предполагам не си представяш бъдеще населено с такъв тип хора.
|
| Сря Юли 24, 2013 7:46 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Първите неща първо - не съм нарекъл никого там лумпен. Не смятам, че хората там знаят какво правят но по мои предположения около 90% от тях са там по собствена воля. 10% са ченгетата водещи ги да хвърлят камъни тук, да блокират онова там. Не се и съмнявам, че настроението е приятно. Преди 20 години бяха по-многолюдни събиранията, знам какво е. Но не мисля, че хора събрани от едното "знам какво не искам" без да имат отговор на прости въпроси като "кого искате за министър-председател след тая оставка" могат да останат неупотребени. Просто не им стига цинизъм да могат да видят какво става а виждат каквото им се иска да видят. Не ме разбирай криво, по принцип съм твърдо "за" това да има протести и да се диша във врата на тия по кабинетите. Просто съм против театър организиран в тяхна услуга, което става в момента. Кой нормален човек ще иде да мята камъни та да предизвика сбивания и т.н., ти би ли го направил? Ако ще почваме битка дай първо да се организираме и да си преброим мунициите да видим какви са ни шансовете. Това "мятай камъни и после се жалвай, че те бият" е циганска работа. Инак е добре, че хората почват да се замислят. Ей го и Никола почнал да търси смисъла на живота  , това е пътят .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юли 24, 2013 7:59 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
"Инак е добре, че хората почват да се замислят. Ей го и Никола почнал да търси смисъла на живота  , това е пътят." Стига си бил на всяка манджа мерудия в тоя форум. Вземи излез малко от дупката си навън. Забрави го тоя комп за малко поне. Отдавна бие на очи че не се вместваш в категорията психично здрав човек. Жалко за теб,не че не ти сече пипето ама те компютрите не прощават. Така си зациклил че вече и да понеш да живееш по нормално незнам дали ще помогне.
|
| Сря Юли 24, 2013 8:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе tgi аз навремето се имах за нормален но тов ане ми пречеше да се бием с полицаи и да искаме да щурмуваме раьонното. Е и аз се оплаквах че са ме били, но колкото да има за какво да ги псуваме а не че е нямало за какво да ме бият, даже малко са ме били. Най-ме беше яд за якето, в зората на демокрацията макар да се намираха бяха на солени цени, а това беше и корекомско, а и добре че беше, че ако беше от турските сигурно още щяха да ме болят ребрата.
|
| Сря Юли 24, 2013 8:13 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
ToHu не пиша специално за теб. Наблюдението ми е по общо. Извинявай ако е излязло че визирам специално теб.
|
| Сря Юли 24, 2013 8:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
А не, но това което казваш не изключва мен, изобщо не го отричам, и по никакъв начин не ме обижда, аз много добре осъзнавам какъв съм. По принцип, може би не като правило, но тези с инжинерна мисъл са по праволинейни, тов ане значи че не са конструктивни и нямат идеи, но според мен много по трудно се ориентират в новите тенденции в обществото. Това на пръв поглед може би е странно защото същите тези хора усвояват нови хардуерни и софтуерни продукти за много кратко време, лесно следват тенденциите и промените в своята сфера ... но само толкова. Това по отношение че много от хората тук като че ли не виждат промените, аз мога да го кажа директно пък ако иска някой да с еобижда, инжинер който да има усет към обществото и неговия дух и стремежи е като белите лястовички че и по-рядък. Това по горното пък изобщо не означава че хората с технически наклонности и способности следва да са първичен, праволинеен и малко или много първобитен, това го казвам конкретно за себе си.
|
| Сря Юли 24, 2013 8:26 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
е като ти казвам, че това е пътят не казвам, че си изминал много по него де  . Дори още не си научил, че въпросът за смисъла на живота няма отговор до днес  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юли 24, 2013 8:33 pm |
|
 |
|
stefan63
|
....защото моя непукизъм не е свързан с нищо друго а с пълното ми безразличие към хората наоколо, предполагам не си представяш бъдеще населено с такъв тип хора.... ToHu, щом можеш да напишеш подобно изречение - то не е вярно.  Не може да няма алтернатива, трудно ни е да я видим. Един от проблемите е , че искаме да видим радикално променяща света алтернатива, а най- вероятно - не ни е съдено. Хуманитарните специалисти наистина дават (малко) повече идеи , но ако не беше така - значи живеем в Матрицата. Проблемът е, че дават твърде малко идеи. И доста от тях са онемели - по различни причини. Ясно е , че в нашата история няма извори за днешното време - трябва да се тълкуват чуждите истории - но това или е неприемливо, или няма кой, или и двете. От дълбоката провинция си мисля, че протестът срещу гнилия морал е основателен - и един лаф "Признаваме, сгрешихме, дайте да продължим нататък...." е лицемерен. Разкаянието трябва да включва обяснение за вината... което никога няма да се появи. Орешарски трябва да си ходи - не защото е(не е) лош, лъжлив , честен,прям,лицемерен или не/кадърен - той не може да поеме политическа отговорност, не може да изисква от партията си, НЯМА НИКОГО зад себе си - за да прокара някоя своя идея. Каквито и обещания да са му дали , той все повече ще разбира ,че е г-н Никой. Единствено егото му (и може би някои частни интереси за дообслужване) го задържат. Следващите протести ще са пак за ток и хляб, и той нама да има какво да предложи.
|
| Сря Юли 24, 2013 9:08 pm |
|
 |
|
relsys
|
Ми ела и ти там, ако ти стиска разбира се. То от форума е лесно да се дават определения.
|
| Сря Юли 24, 2013 9:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
А дали е до стискане или да желание,не говоря за себе си а за много други, аз лично нямам желание и все повече и повече ме обхваща апатия към всичко което се случва тук. Ако някой ми беше казал че това ще е сценария можеше и за боко да гласувам, не ме притеснява това което прави БСП не е по различно или по лошо от това което прави боко 4 години, ако иска не делян пеевски ами румен пашата да сложи за шеф на ДАНС и да изтегли 20 млрд и да построи АЕЦ белене и каквото още си поиска, но тоя народ по улиците хем ми къса нервите хем със сигурност няма да доведе до нищо добро защото той самия не зане какво иска и няма никога да научи, а очевидно е упорит и ми се струва че следващите избори ще доведът отново до предсрочни и това ще продължи мнооого дълго. Искренно съжаклявам за всички протестиращи защото съм почти убеден че именно техните протести ще ги докарат до имиграция или броене на стотинките им, дано греша но на там отиваме, постоянни протести не е вариант за никого и ше съсипе страната, а аз не виждам ако наистина са сериозни и упорити в исканиата си кой ще е този избран срещу който да не протестират, друг е въпроса ако искат да свалят конкретно БСП и да върнат ГЕРБ ... но тогава това което казват няма нищо общо с това което правят.
|
| Сря Юли 24, 2013 9:53 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Ключовата дума е "Заедно" Крайно време е да започнем да се учим да правим нещо заедно. Това е и една от посоките на промяната. Това което става на протеста е и част от пътя до достигане на това "Заедно". Малка част но всеки напредък е важен. Надали ще се постигне нещо в материален план с тези протести. Но важен е пътя. Важен е напредъка. В момента мисля че се гради усилено там. Това което сега се гради ще даде плодовете си по късно. Може би зимата.
|
| Сря Юли 24, 2013 10:14 pm |
|
|