|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 5:53 am
| Автор |
Съобщение |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
ToHu, разкажи малко за Китай, нали скоро беше там...
|
| Пон Юли 22, 2013 1:57 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Аз бях, ама аз бях в провинция Гуандонг и дори не запомних името на градчето, и то само за 3 дни, това което съм видял едва ли е и 1/1000 от китай като разнообразие и специфика та не знам до колко може да се разчита на тия ми впечатление. Иначе това градче е в близост до шенжен, съвсем ново, доколкото разбрах не повече от 20 годишно. Всичко е ново, добре планирано и построено. Имат хубави пътища, сграите масово изглеждат нови и добре поддържани. Масово индустрията от шенжен се изнася на там поради по ниските такси. Сега като говорим за малко градче, населението май е около 4 млн. Фабриката в която бях беше много над това което си представях, машините и оборудването бяха основно немски и японски, дисциплината предвидимо е добра. Kачественият им контрол е добър и работи, което също ме учуди, видях че наживо се правят измервания на контролни детайли преди отделни операции, примерно след рязане на лазер част от детайлите минават лазарен скенер. Готови огънати детйали или сглобки минават 3D сканиране.. абе не каквото очаквах. Храната е хубава, няма нищо общо с китайското тук или по САЩ то това може и да се предположи де, като визирам и китайски китайски ресторанти, т.е не такива за бели в китай. Топло и влажно, според коелгаат доста скъпо, той беше там по дълго и е обикалял да види за техника някаква цените масово били високи, аз не съм проверявал. Много камери, през живота ми толкова снимки не сами направили колкото на път от и до летището, като камерите не снимат при превишение а снимат постоянно всяка минала кола. Повече инфо трябва да го даде Дедо, той се подвизава там отдавна и за дълго 
|
| Пон Юли 22, 2013 2:14 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е поне научи ли се да казваш нещо повече от "ше-ше" (аз толкова от филми съм научил)  . За четене на йероглифи не питам, сигурно ти е рано (дедото май знае някои).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Юли 22, 2013 3:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
За пореден път се убеждавам как в БГ журналистите така изкривяват нещата, че историите придобиват съвсен друг смисъл  . Например последните дни ми се обадиха поне 10 човека, които направо ми заявяваха - "Баси и смотаните американски коли щом завода в Детройт им фалира". Чакайте бе - какви коли, какъв завод какви 5 лв.  . Това, което фалира е града Детройт и по-точно пенсионната му система за държавните служители. Основен проблем за това са профсъюзите, които просто унищожават всичко, до което се докоснат. Съответно града заради нереалните пенсии и заплати на тези служители има натрупани 18 млрд дългове и повече не може да си обслужва плащанията. Съответно отива в съд за банкрути и там съдията след като се запознае с положението или преструктурира задълженията или направо казва на имащите да вземат пари да пият по една студена вода и всичко почва от начало. Т.е. абсолютно нормално нещо както за град, така и за фирма, така и за човек. Банкрута е идеално средство някой да се оттърве от пиявици като профсъюзите. Проблема е, че май в случая с Детройт ще го издухат само кредиторите, но не и профсъюзите, защото съдията вече каза, че ще се постарае да не пипа пенсиите (и как не, след като и Обонго се намеси и каза че не трябва да страдат "добрите" профсъюзи, защото нали му напълнаха предизборната касичка с близо 500 млн.  ). Та аз лично очаквам след няколко години Детройт пак да е в същото положение, ако не отрежат всичко със замах и то сега, когато му е времето. Това е голям проблем на много от градовете тук сега. Всичко почва с бума на имотите след 2000-та година и когато са събирали данъци като за световно, заради надутите цени и съответно са вдигали и заплатите на служителите и обещанията за големи пенсии. Сега обаче цените паднаха и съответно и събираните данъци. Не знам дали друг път е ставало на въпрос, но тук всичко на локално ниво се издържа от данъците върху къщите, които съответно са процент от стойността на къщата. Училища, пожарни, полиция, паркове, общини - всичко това се финансира от тези данъци. Аз например плащам $6800 на година данък на моята къща, т.е. система е доста по-различна от тази в БГ и помага за това да се създава икономическа сегрегация, т.е. да има 1001 различни америки в зависимост от това какви доходи има човек. Например винаги добрите училища са в скъпи райони и обратно районите са скъпи заради добрите училища. А тук ходиш на училище там където си плащаш данъците, а не където си искаш. Та Детройт запада от 1950 г. насам, не е от сега и няма нищо общо с автомобилните фирми (поне не в последните години - последния завод, който е бил в града, този на Пакард е затвоерен през 60-те години), чиито заводи са по кварталите, а не в града. Т.е. сега града е много зле и прилича почти на военна зона, докато по кварталите е по-добре. Отделно в момента автомобилните производители преживяват някакъв огромен бум и до колкото знам последните 2-3 години наемат като луди. Парите обаче както казах не отиват в града, а по кварталите, които са си отделни градчета. Чикаго например също има огромен проблем с пенсиите - около 48 млрд са на минус. И как няма да са като ченгетата и пожарникарите хич не е рядко да вземат по над 150к заплати и пенсиите им са 80% от заплата последната година, ама не нормалната ами тази с овъртайма, дежурствата и платената отпуска. Т.е. супер нормално е последната година преди да се пенсионират да работят като луди по 60 часа на седмица, да не взимат никаква отпуска и на края на годината заплатата имм става двойна и те се пенсионират с 80% от това + здравна застраховка за цялото семейство докато са живи, а само застраховката е още едни по 20к на година. Миналата година имаше своеобразен рекорд за едно ченге в Лос Анджелис, което последната госина беше заработило около 450к  . Та не е чудно, че градовете един по един фалират като за световно  . Относно дупките в Чикаго - ТоНи, преди няколко години беше много зле, даже по-зле от в БГ, но последните 3-4 години оправи почти всички улици и е почти перфектно. Аз поне нямам никакви оплаквания за това. Проблем тук е, че лятото имат само около 4 месеца време да ги оправят и не им стига времето, не парите. Отелно зимите са такива, че и настилката се руши много по-бързо от колкото по на юг. Ето тук малко снимки от Детройт да видите какво представлява: http://www.guardian.co.uk/world/gallery ... 13&index=2http://www.time.com/time/photogallery/0 ... 73,00.htmlhttp://www.guardian.co.uk/artanddesign/ ... hy-detroit
|
| Пон Юли 22, 2013 4:42 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ти май си забравил, че в БГ няма журналисти, има само "журналисти".
То и другаде се самоцензурират но тук старателно ги подбират още преди да ги пуснат в системата да не са прекалено умни (чак прекалено тъпи също не става да са, трябва да могат да пишат все пак) и да са по природа покорни, рядко ставащите грешки просто ги разкарват, не могат да работят в БГ на длъжност "журналист".
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Юли 22, 2013 5:17 pm |
|
 |
|
tgi
|
http://dnes.bg/eu/2013/07/21/viceshampi ... ent-newestАз това още не мога да го смеля/повярвам. От цитираните числа излиза, че в БГ се плаща към 30 пъти повече на глава от населението само за тоя вид чиновници отколкото в Германия.
|
| Пон Юли 22, 2013 9:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ами аз бях доста в индустриалната зона, може затова да съм случвал на куци улички, иначе беше миналата година. Но за училищата, примерно във вегас без значение в кое коунти няма читаво нито държавно нито частно, верно вегас в тая насока е дъното на класацията, но относно добри държавни вегас не е еиднстения град където те изобщо липсват, добрите де. А за нашите журналисти .. ами те от къде да знаят горките, то и системата там е доста различна. А иначе, аз в Инди съм на 40 мин от центъра, тов ане пречи нашето каунти да е баш това дето им плаща сметките ...
|
| Пон Юли 22, 2013 9:18 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
E то каунтито е като областите в БГ - обхваща доста повече от един град.
|
| Пон Юли 22, 2013 9:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
тц аз го гледах в 2 или 3 телевизии и си беше отразено почти нормално. Единствено дето имаше смешни опити от Детройт да правят намеци за икономиката на САЩ като цяло. Видите ли дали империализма не загнива  Но тая "добавка" беше дребна и във въпросителна форма, така че това у нас не се брои за манипулация 
|
| Пон Юли 22, 2013 9:34 pm |
|
 |
|
741
|
От статията: " На второ място е България, където разходите в същата категория ще възлязат за текущия период на 16,6 милиарда евро." Като го прочете това, поне за момент не се ли опита да си представиш колко е това число и дали има начин да е вярно. За сравнение, общо планираните приходи в републиканския бюджет за тая година са 9 милиарда евро 
|
| Пон Юли 22, 2013 9:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Миро, аз БГ медии не следя, с изключение на един два сайта. Просто споделих какво хората са ме питали  .
|
| Пон Юли 22, 2013 10:43 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе зададох си и тоя въпрос ама отде да знам с какви числа да сравнявам, имах само наличните. Но както казах не можех съвсем да го повярвам, бих очаквал да го направят тия тука ако могат но не ми изглеждаше възможно и на мене.
|
| Вто Юли 23, 2013 12:49 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Току що прочетох, че съдията е отказал банкрута на Детройт, защото това не било честно към профсъюзите и към Обонго, дето бил положил толкова усилия да спаси града. Баси и цирка  . Та Детройт за сега избягва фалита  .
|
| Вто Юли 23, 2013 5:20 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
А после плюят нашата съдебна система, че била зависима от политиците!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Юли 23, 2013 7:59 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
А всъщност фалита не е ли по-добрия за града изход? По-лошия за кредиторите естествено... Не съм наясно с това как се фалира град, ама ако е като другите фалити?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Вто Юли 23, 2013 8:19 am, променена общо 1 път
|
| Вто Юли 23, 2013 8:17 am |
|
|