Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Литиева таблет батерия издула пликчето 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Литиева таблет батерия издула пликчето
Един приятел след седмици чакане вчера си получи китайчавия 9 инча таблет. Уж беше фабрично упакован ама малко бременен - поотворил се от щракалките. Днес ми носи надуто метализирано пластмасово пликче надписано като батерия 3.7 волта 3.5 амперчаса, пробих го с карфица и викам "Честита ти плоска батерия!" Премерих я и мощен LED святках - О.К.
Той вече си поръчал нова от ибей щото не му се чака още толкова за рекламация, проверил за отзиви в нета и не срещнал сериозни оплаквания. Таблетът си върви и само на адаптор.

Въпросът е: да ползва ли батерията докато дойде новата и дали и новата няма да забременее?

Чет Юли 18, 2013 10:05 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Литиева таблет батерия издула пликчето
Това май е от летенето в карго отделение - под леекичък вакумм.

Чет Юли 18, 2013 10:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Бонго, всяка литиева батерия над 2.5Аh е потенциална бомба - така че решавайте си сами дали да я ползвате :D .

Чет Юли 18, 2013 10:36 pm
Профил
Аватар

Да де ама доколко е често срещано явлението, нормално ли е да се отделят газове и въобще - някакви наблюдения.
Щото пликчето май случайно беше херметично - излизащите жици бяха прилепени с лепенка и китайката я натиснала по-прилежно от обичайнито...

Пет Юли 19, 2013 12:18 am
Профил
Аватар

Ами колко е обичайно зависи как е направено зарядното и дали са си спестили защитите в самата батерия.

Пет Юли 19, 2013 12:35 am
Профил
Аватар

От батерията излизаха само две жички, на опипване не се усещаше платка. Колегата я зареждал наколко часа, при мен дойде на 4.12 волта.
Само това знам но се предполага, че зарядното е стандартно чипче каквото ръгат навсякъде.

Пет Юли 19, 2013 12:56 am
Профил
Аватар

Щом е само две жици, значи най вероятно няма термо сенсор и защита.
Ето ти една снимка да видиш какво има в хубавите батерии макар, че тая е от преди 5 години поне :) :

Прикачени файлове:
IMAG0419.jpg
IMAG0419.jpg [ 110.55 KiB | Прегледано 3240 пъти ]
Пет Юли 19, 2013 1:17 am
Профил
Аватар

Бонго, провери напрежението на батерията отново.

Димитър, това е литиево-полимерна батерия и въобще не е бомба.

Пет Юли 19, 2013 10:42 am
Профил
Аватар

Може, с такива не съм си играл още :D .

Пет Юли 19, 2013 3:08 pm
Профил
Ранг: Минаващ

bongo_x2 написа:
Да де ама доколко е често срещано явлението, нормално ли е да се отделят газове и въобще - някакви наблюдения.
Щото пликчето май случайно беше херметично - излизащите жици бяха прилепени с лепенка и китайката я натиснала по-прилежно от обичайнито...
Обикновено се получава, когато батерията е презаредена. Ако напрежението се държи над някаква максимална стойност(зависи от химията вътре), продължително време, се получават необратими химически реакции. Просто енергията, която идва в повече отива за тези реакции.
Опаковката е херметична и трябва да се пази да си остане такава. Доколкото знам влагата от въздуха реагира с литиевите съединения вътре. Ако влезе повечко влага, може да се получи бурна реакция!
Най-добре да я махне, но първо да я сложи в солен разтвор докато се разреди, преди да я хвърли.

Пет Юли 19, 2013 7:44 pm
Профил
Аватар

Като знам как натрият се пали хвърлен във вода, калият как направо избухва, си представям
какво прави пък литият :D :D .
Не знам има ли го чист вътре де но не бих държал съмнителна литиева батерия близо до неща
дето не искам да ги паля/гърмя.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Юли 19, 2013 7:59 pm
Профил WWW

Тъкмо да се неутрализира колкото има. Полимерните имат съвсем малко литий вътре, но дори и да не е от тях не ми се вярва да се получи чак такава реакция. Освен ако единия електрод не е направен от чист литий, но не ми се вярва все още да се правят такива батерии. :)

Пет Юли 19, 2013 8:27 pm
Профил
Аватар

Маа му стара, досега чаках (безрезултатно) колегата да се прибере вкъщи и да замери волтажа на батерията ама те младите ергени понякога само глупости правят :)

Но на мен защо ми се струва, че опасността от литиевите батерии е градска леденда?! Не говоря за първите дето отнесоха съдилища и издърпване от производителя а за сегашните. Все пак и аз ги ползвам ежедневно, няколко пъти съм се заигравал с тях, но не съм чувал за познат или комшия пострадал от тях. То май най-голямата паника е в този форум.

bLdC : "Обикновено се получава, когато батерията е презаредена. Ако напрежението се държи над някаква максимална стойност(зависи от химията вътре), продължително време, се получават необратими химически реакции. Просто енергията, която идва в повече отива за тези реакции.
Опаковката е херметична и трябва да се пази да си остане такава. Доколкото знам влагата от въздуха реагира с литиевите съединения вътре. Ако влезе повечко влага, може да се получи бурна реакция!
Най-добре да я махне, но първо да я сложи в солен разтвор докато се разреди, преди да я хвърли."

@ bLdC : Първата част ще я проверим ама за втората решително не съм съгласен. Тук ги хвърлят в едно прозрачно кошче наред с всички останали батерии и все още гръмнал/запален магазин няма. Последно от контейнера за рециклиране събрах достатъчно читави за фенерчетата на колегите. Ще ги зареждам на 5 волта през диод и с токово ограничение ама на подходящо място и с предупрежденията.

Темата обаче е за таблет вкъщи и затова се бъзнах.

Пет Юли 19, 2013 10:01 pm
Профил
Аватар

Най-после добитъкът е в ръцете ми. Батерията бе на 4.08 волта, сигурно дето съм святкал диода. Платка за защита все пак има. Запуших дупката и я турих да сезарежда, стабилизира се на 4.14 волта и токът като падна на 100мА зареждането спря (може и заради изтичане на времето). Не се поду забележимо.
К'во да правя?

Съб Юли 20, 2013 12:53 pm
Профил
Аватар

Димитър, на снимката ти е литиево-полимерна батерия. Те нямат метален корпус, а винаги са опаковани във фолио. Използвам само такива, защото за пилешките тракери е най-важна масата на дивайса.
Първите батерии идваха без защитната платка, но сега вече всички са така.
Основно внасяме от тези:
http://www.gmbattery.com/product/showproduct.php?lang=en&id=23
Разгледайте технологията на производство и тестовете.
Вече и китайците не използват метален литий за тезе батерии, така, че споко. :wink:

Окъсявал съм такава до пръсване на фолиото. Нямаше горене или пушеци. Разхерметизираната батерия поддържаше енергия, но на следващия ден напрежението беше паднало почти до нула. Предполагам заради влагата във въздуха.

Бонго, ползвайте батерията докато работи. Но се увери, че си херметизирал пробива добре, защото в батерията има органичен разтворител и ако потече, може да повреди пластмасите.
Не е много, но е достатъчно да направи беля.
Имах подобен случай, при който ръб на вътрешната повърхност на кутията беше причинил пробив на фолиото, изтичане на разтворител и петно от размектната пластмаса на кутията (до речем с диаметър 5мм, като батерията беше 430mAh). Батерията кротко си бе умряла (фолиото беше леко сбръчкано), но дивайса си заработи при поставянето на нова.

Съб Юли 20, 2013 6:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща