Отговори на тема  [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
Миро, какви са тия холандски фондове, дето са на плюс вече 50 години и най-вече точно колко са на плюс? Кажи ги кои са, за да видим къде точно инвестират толкова успешно, за да си сложим и ние парите там, а може и нобелова награда за инвестиране да им дадем :) .

Вто Юли 16, 2013 5:16 pm
Профил
Аватар

бе аз съм на минус, за две години ми искат 72лв да им ДОВНЕСА! за каква доходност говорите?

не може да не се внася. не може и да се внася минимално. даже не се внася по "реалната" заплата, а по едни измислени "осигурителни прагове"

примерно: аз съм си шеф. определил съм си "шефска" заплата, от 300лв. да, обаче от НОИ са измислили, че шеф на по-малко от 500лв няма как да е шеф.
затова е една табличка с минималните осигурителни прагове са записали - за позиция шеф - 500лв. ти си изплащай 300лв, но се осигурявай на 500.
дори не си длъжен и заплата д плащаш, а само осигуровката!

за някои професии, осигуровки се плащат даже върху ДВОЙНИТЕ осигурителни прагове.
държавата хич не я е еня дали плащаш заплати, нито колко са, дали си имал приходи, дали случайно си излязъл на печалба. важното е всеки месец да кихаш осигуровки за всички работници. и чорбаджиите пуснаха пилците да кълват из двора, що те да ги мислят.

затова са и неистовите напъни да се вдигне МРЗ

Вто Юли 16, 2013 5:17 pm
Профил

на практика всички, понеже данните които съм гледал са обобщени по стълбове. И аз самият когато за пръв път чух си казах - е такова животно не може да има. Капиталов фонд, който да удържи на 10% ръст на икономиката. Щото това е най-големият ни проблем и се надявам да стане още по-голям. Демек надявам се доходите ни да се доближат до европейските. Ако това стане нали се сещаш, че спестявания дето сме ги правили при 10 пъти по-ниски доходи ще изглеждат смешни.
Та бях много скептичен и много старателно търсих данни, за да докажа че има измама. Не можах.. Може и ти да поровиш, току виж откриеш нещо :-)
За съжаление не мисля, че може да инвестираме просто ей така. Щеше да е готина опция. Доходност като най-добрите инвестиционни и хедж фондове, но при далеч по-висока сигурност. Все пак това са публични дружества с идеална цел и активите се управляват безплатно, без такси и комисонни.
У нас това няма как да стане, че и у вас ме съмнява. Затова е по-скоро любопитно, отколкото модел за прилагане. Ех има и приложими идеи. Примерно как държавата контролира подобни неща. Интересно е, че контролът е право пропорционален на успеха. Ако даден фонд покаже много добри успехи, веднага автоматично му се налагат рестрикции. И обратно, ако тръгне към киреча, държавата автоматично вдига ръце и го оставя да прави каквото си иска.
И друго нещо, което у нас не беше приложено е, че капиталовите трябва да предлагат и двата варианта - фиксирана пенсия и фиксирана осигуровка. Демек ти избираш едното, а другото ти го определя фонда. У нас осигуровката е фиксирана, фонда определя пенсията. Трябва да има вариант да си избереш пенсия и фонда да ти изчислява осигуровките. Така става ясно много бързо как работи един фонд. У нас вече 12 години хората внасят, а идея си нямат какво ще получават.

п.с. не ти давам линкове щото мисля че лесно ще си ги намериш :-)

Вто Юли 16, 2013 5:54 pm
Профил

Добре, за какъв чеп ми е държавата да ме осигурява, аз ако искам ще сиоткрия сметка и ще си внасям. Ще кажете ами тия които вече не работят .. ами и за тях има лесно, вмвсто да хрантутят мързеливата си челяд, ще им затворят кранчето, ще продадът квито имоти имат, ще си вземат едно малко къщле някъде по провинцията и с остатъка ще си живеят добре. Това важи не само за софиянци, защото дори и в смотан град като Шумен еидн апартамент е доста повече от колкот къщичка в някое селце. А който пък нищо няма ... или ще разчита на децата .. или ще мре, такъв е живота.

Вто Юли 16, 2013 6:09 pm
Профил
Аватар

Извадка от нета - Алианц:

Стойност на един дял 2004 - 1.000
Стойност на един дял 2013 - 1.300

Толкова им е "инвестиционния" капацитет. Сега от това си вадим 5% признати разходи на фонда.

Инфлацията не я отчитаме, за да не ни стане лошо :)

Вто Юли 16, 2013 6:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Цитат:
За съжаление не мисля, че може да инвестираме просто ей така. Щеше да е готина опция. Доходност като най-добрите инвестиционни и хедж фондове, но при далеч по-висока сигурност

Хехехе - нали и сам осъзнаваш колко смешно звучи това. Някой някъде инвестира в нещо, но другите не могат. И що не могат - забранено ли им е или там където инвестират приемат само холандски капитали :) ? След като някой постига 10% средногодишна възвращаемост в продължение на 50 г. то той е достоен за нобелова награда. На всичкото отгоре инвестициите били и сигурни. Нали се сещаш, че средствата (и съответно възможностите), с които разполагат тези фондове са едно нищо в сравнение със средствата и възможностите примерно на Уолстрийт. Знаеш ли колко хора и фондове там с много по-големи възможности от на холандците само могат да си мечтаят за такава доходност и сигурност. Това звучи супер несериозно затова дай моля ти се някой линк, защото не искам сега да си загубя няколко часа да търся данни за холандските фондове.

ПП. Аз отказвам да повярвам, че при липса на комисионни някой ще успее да управлява такъв фонд толкова време с такъв успех. Тоя човек или група хора могат да имат всичко каквото си пожелаят на тая планета :) . Малка сметка показва, че 10% за 50 год. правят цели 117 пъти доходност за тоя период. Нали си чувал лафа - "if it's too good to be true it probably isn't" :D .

Вто Юли 16, 2013 6:25 pm
Профил

Абсолютно Димитре и аз мислех като теб :-)

затова сядай и рови, за да се убедиш сам...
Струва си, интересно е, особено в детайлите.

Между другото не всички се управляват про-боно. Те са няколко стотин стълба. Една част са си само фондове и независими. Друга са към големи фирми. Тва мисля че трябва да го имате и у вас? Не съм чел за щатите...
А за фирмите интересното е, че повечето са на фиксед бенефит, демек фирмата ти удържа колкото си иска, но ти гарантира определена пенсия, която се определя на база последната ти заплата. Междувременно фирмата управлявайки фонда може да ползва една част от парите, та имат и те далавера, не ги мисли за глупаци. Просто не начисляват такси. По-важното е, че трябва да ти гарантират пенсията. И тъй като това е свързано с размера на заплатите, познай дали не им действа отрезвяващо върху ръста на заплатите :-)

Вто Юли 16, 2013 6:47 pm
Профил
Аватар

Е, аз все си мислех, че ще ми дадеш поне един линк, ама здраве да е - нямам намерение да се ровя никъде :) .

Вто Юли 16, 2013 7:23 pm
Профил

Dimitar написа:
Малка сметка показва, че 10% за 50 год. правят цели 117 пъти доходност за тоя период. Нали си чувал лафа - "if it's too good to be true it probably isn't" :D .

мда, точно за това говорим :-)
за 50 години БВП е нараснал 100 пъти!!!!!
А сега обясни на Цецо каква пенсия да чака от неговите фондове :-)

За линковете каже кое искаш? Какви пенсии се изплащат в момента? Какви са осигуровките? законите?
казах ти, аз също бях много скептичен че при такъв един ръст на икономиката има смисъл от спестявания... изрових какво ли не, ама не открих измама.

Вто Юли 16, 2013 7:32 pm
Профил
Аватар

Искам линк към поне един от тези фондове, за да мога да видя къде и как инвестират.

Вто Юли 16, 2013 7:49 pm
Профил
Аватар

Ти сериозно ли очакваш, че някой БГ "фонд" ще ти даде информация. Те не казват
кой ги притежава ти за "инвестициите" им ще ги питаш, ROFL :D :D :D .

Бих се учудил ако въобще правят някакви инвестиции, каквото приберат отива
"по предназначение" (това, което те разбират под думата, не това, което се води
като тяхно предназначение, естествено).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Юли 16, 2013 8:19 pm
Профил WWW
Аватар

tgi, ние си говорим за холандски фондове бре - българските са ясни :) .

Вто Юли 16, 2013 8:50 pm
Профил
Аватар

А бе забелязах ама възкъсно :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Юли 16, 2013 9:00 pm
Профил WWW
Аватар

Българските си дават доста информация. Има си цена на дялове от създаване, имаш възможност да си следиш и личната партида. Инвестиционния им портфеил мисля, че също е достъпен за определен период. Може и да бъркам за последното, но май съм ги срещал като отчети към КФН, нещо ми се мота, че през 6 месеца трябваше да ги публикуват. Разходи им са фиксирани в закона на 5%. Ако докарат по - висока доходност си на +, ако не, си на -. Като с всяка инвестиция. Просто е.

Собствеността е ясна (изключае последната далавера с Доверие).

Аз не съм в Доверие, в друг съм. Но поради ред причини в него има натрупана сума за която би ме било яд и подобни партизански изказвания като на оня тъп синдикалист не ме кефят особенно.

Както и факта офшорка да притежава пенсионен фонд. Не че офшорна значи престъпна, а поради факта, че офшорна може да значи престъпна, но няма как да го провериш.

Нямам избор, трябва да се осигурявам, не ми се партизанства. Но предпочитам да следя какво се случва с парите, а в държавния фонд няма никакъв механизъм за това, всичко е въпрос на това, както ще заповяда Бойко, Сергей или следващия педераст по веригата.

Сря Юли 17, 2013 3:13 pm
Профил ICQ

Да го провериш има как, може би не конкретно този който си дава парите, но регулаторите иат много начини да го проверят. От друга страна пък, офшорните фирми които са свързани с българи много лесно се разбира чи и са, почти винаги с едни и същи адреси, или адвокати, прокуристи, управители ... .

Сря Юли 17, 2013 3:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243 ... 1080  Следваща