Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Микроконтролер за TFT дисплей 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Микроконтролер за TFT дисплей
Здравейте!

Трябва ми микроконтролер с който да управлявам ТФТ дисплей, да има ethernet, усб буутлоадер и уарт. Преди две години на работа бяхме започнали подобен проект, но впоследствие се появиха по-спешни и този беше отложен. Ето едно клипче на което изпробвах как мога да правя менюта и т.н. http://vbox7.com/play:a66d38f15a.
Проекта е правен на PI24FJ256DA210. Сега отново се връщаме на подобен проект, който ще бъде само HMI и комуникация и стои въпросът какъв mcu да използвам. Мислех си да пробвам с pic32 каквито има с вградени ethernet, usb, uart.
Интересно ми е обаче с какъв друг микроконтролер мога да пробвам, досега съм използвал само пикове. Гледам че има голям избор от контролери които могат да се спрявят със задачата, но ми е тъмна индия от къде да почна. Говорил съм с шефа, каза да огледам какво има и ако трябва да се купи и плати нещо няма проблеми.
Та въпроса ми е можете ли да дадете някакви съвети, трябват ми микронтролери, към които по възможност да се предлагат готови библиотеки както на microchip за по-бърза работа, дори и да са платени.
Ако някой е правил нещо подобно да сподели малко опит.

Също така по възможност гледам да са QFN корпус за да можем да ги запояваме. Гледах във фарнела че има армове на LPC, NXP и stm във такъв корпус.

Нед Юли 14, 2013 11:17 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Микроконтролер за TFT дисплей
Погледни Renesas RX600 серията. Има и библиотеки, и примерни и т.н.

Аз лично бутам един проект за FPGA, играещо графичен контролер за дисплеи до 800x600, ама върви бавно и ще е скъпо решение, най-вече заради SRAM-а, който ползвам (10ns, 256 или 512k x 16), но пък за MCU-то изглежда като външна SRAM памет, в която просто пишеш.

Друг вариант е микроконтролер + готов външен контролер - погледни вариантите на solomon systech - http://www.solomon-systech.com/

Микрочипци имат даже китове с контролери на тая фирма.

За разните ARM-ве от по-висок клас - другите да кажат. Такива животни не съм борил.

Нед Юли 14, 2013 11:59 pm
Профил ICQ
Аватар

При твойто задание, гледай да е нещо за което има портнат линукс. Ще ти спести месеци труд!

Пон Юли 15, 2013 9:04 am
Профил ICQ

Да тези Ренесас са итнересни предлагат библиотеки и май безплатно като микрочип. sparkybg ти лично използвал ли си ги?
Иначе вариант с външен контролер отпада, предпочитаме да има по-малко неща по платката, по възможност само контролер SRAM, и physical layer. И размер гоним. И да се поправя QFP а не QFN корпус.

Досега линукс не съм използвал, и не знам за кои контролери има портнат линукс дори честно казано не знам къде да търся, Иначе предполагам че за много може да се намери готов инициализиран линукс и тогава остава аз да пиша приложението. Но въпросът ми е откъде да почна като цяло защото с линукс не съм работил. И ако някой е писал нещо подобно да даде съвет с кое мога да почна.

Последна промяна grafic на Пон Юли 15, 2013 10:52 am, променена общо 1 път

Пон Юли 15, 2013 10:42 am
Профил
Аватар

Разгледай това:

http://www.mikroe.com/mikromedia/pic32/

и това:

http://www.mikroe.com/visualtft/

Мисля, че доста бързо ще направиш HMI контролер с тези. Ако искаш, може да ти ги покажа на живо, да добиеш реална представа.

Пон Юли 15, 2013 10:50 am
Профил ICQ WWW

Най-евтино и с най-малко компоненти става или с вграден контролер, или някой от вариантите с PIC32, дето ползват вътрешната му памет. Слeдващото е външен контролер като SSD19634, или варианта на Renesas с външна SRAM. Чак след това и като цена и като сложност идва моето (външен FPGA + SRAM), което те задължава да ползваш и микроконтролер с интерфейс за външна SRAM, като например пак RX600 серията на Renesas.

Като че ли най-най-бюджетно решение засега си остава PIC24-ката с вградения контролер или PIC32-ката.

Пон Юли 15, 2013 12:02 pm
Профил ICQ

Е то за 480х272 външният срам ще е задължителен. Иначе знам че пика е общо взето най евтиния вариант. Но ме интересува дали не може да се използва някой друг контролер.

За микроелектрониката преди време един колега каза, че имат много удобна и интуитивна среда, поне за пиковете. И, че много лесно се работило с нея. Но виждам че те имат и дисплейни платки не само за пик но и за други контролери. relsys ти на какво мнение си по удобни ли са за от graphic display designer -a на microchip? И btw откъде си ?

Пон Юли 15, 2013 12:29 pm
Профил
Аватар

Тоя чип на FTDI изглежда много интересно. Ама не мога да разбера каква му е идеологията, няма никакви дейташити още. За да подържа QWVGA + 24 битов цвят му трябват близо 300К SRAM, това вътре ли е??? Ако е да, ще е чудно, щото да навреш толкова SRAM в чипче + камара още чудесии...

А и така гледайки по брошурките оставам с впечатлението, че това направо си има части от GUI вътре, демек управляваш директно през обекти. Т.е. има и някаква сметалка вътре и т.н.

Абе странна птица, ама с предишните си чипове наложиха стандарт при комуникациите през USB, може и това да е нещо такова.

Пон Юли 15, 2013 1:05 pm
Профил ICQ

Аха, и аз го загледах. Ама май още не е масово достъпен.

Като знам SSD1963 с каква клизма се намираше....

Пон Юли 15, 2013 1:12 pm
Профил ICQ
Аватар

Е има малко писано тук : http://www.ftdichip.com/EVE.htm

256к вградена памет имало...

Спарки, той сякаш изобщо не е достъпен... Има някъв ПДФ, ама е Preliminary

Пон Юли 15, 2013 1:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Това Микрочипското само съм го виждал, не съм го разцъквал много. Обаче пък то си е само за техните процесори. Visual TFT поддържа 4-5 платформи и 11 графични контролера и работи все едно пишеш програма за PC на Борландски компилатор. Предполагам, ще може да ползваш генерирания код и с други компилатори, само драйвера за TFT-то ще трябва да е.... някак си същия... щото там е вграден в компилатора и го няма като сорс код.
Иначе съм в София.

Пон Юли 15, 2013 1:44 pm
Профил ICQ WWW

Това FTDI е интересно но не се вписва в проекта.
GDD-то на микрочип е просто за работа но и не предлага кой знае какви опции, не че и кой знае какво повече от това е нужно по принцип. PIc32-ката върши работа но от гледна точка на по нататъшно развитие ми се иска да знам за други контролери с какво да започна. Във библиотеката на микрочип пик32-та иползва ДМА да предаде 1 хоризонтален ред, след това софтуерно се вдига и сваля H-synca (малко наизуст говоря преди време го разглеждах) и се зарежда следващият хоризонтален ред. Та предполагам, че много други контролери го могат. Само библиотеки да имат за улеснение.
Или направо линукс както предложи колегата по-горе. Но пак не знам откъде да започна.

Пон Юли 15, 2013 8:54 pm
Профил

Вариантите са:
- за малки дисплеи с вграден контролер и какъв да е процесор.
- до 320*240 енерджи микро имат direct tft drive. В рекламните клипове изглежда доста добре, ниска цена, консумация и т.н.
- варианта с ftdi става, ама на мен не ми харесва..
- В новините за производителите дадох наскоро линк за една нова серия куртех А9 na Renesas. Те са точно за тая цел, с няколко мегабайта вградена RAM, истински процесор, инстински графичен контрооер и ги има в qfp корпус.
- и остана вариантът с истинки линукс. Има много варианти с АРМ9/11 но за нов дизайн по-добре куртекс А5 от Атмел. Прилична производителност, пълна документация, съпорт за линукс, андроид, уйндовз... Но само bga естествено. За по-голяма производителност има и по-големи прасета, само дето са и по-трудно достъпни за простосмъртни...

Пон Юли 15, 2013 10:16 pm
Профил
Аватар

Аве тва FTDI ме впечатли - за разни дребни проекти, защо трябва да се отделя време да се правят неща, като ги има готови. Колкото и да е куцо, с него ще може бързо да се правят шаренийки.

Пон Юли 15, 2013 10:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами те са специалисти в подобни неща. Същото е с комуникационните им чипове, може да се направи и по 1000 други начини, 999 по - добри. Но с техния чип - слагаш и продължаваш натам.

Вто Юли 16, 2013 8:53 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща