Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Някой с опит в PCM звуците? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Някой с опит в PCM звуците?
Значи имам една джаджа дето трябва да говори. Оргиналните файлове са на 41Khz, ама това ми е ужасно много. Свалихме ги със Sox до 16 КHz, още е прилично. Обаче ми се ще да слезна на 8KHz, а там простата конверсия със SOX (в смисъл без никакви допълнителни параметри), прави звука да звучи с ехо и скапва значително качеството.

Има ли нещо което мога да направя - специфичен начин на даунсемплинг, нещо с филтриране и софтуер за такива фокуси, за да подобря качеството на 8KHz записа? Държа да си остана на raw формат, т.е. всякакви компресии не са опция.

Ето ги трите файла, разликата между 8 и 16 се чува добре и на компютъра.

Прикачени файлове:
Sound PDA_12.rar [901.52 KiB]
206 пъти

Сря Юли 10, 2013 4:33 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Някой с опит в PCM звуците?
Изтегли си audacity, безплатно е.

Сря Юли 10, 2013 5:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами то зависи и с какво ще плейваш. И говорителя най-вече да не е прекалено малък.
Аз плейвам глас, записан в телитския ГСМ модул, а там е 8KHz, 8-бита, моно. С малко баране по еквалайзера се получава добра разбираемост, но докато не сложих 5см говорител не се чуваше добре.
Затова те съветвам да си направиш хардуера на плейъра и да пробваш с него.

Сря Юли 10, 2013 6:03 pm
Профил

Едно време (началото на 90-те) се бъзиках с PWM модулация през PC speaker - оригиналното ПЦ не е било мислено за дигитални звуци, затова се програмираше единия канал на 8053 (който е свързан към говорителя) да прави единични импулси не по дълги от периода на другия канал на таймера който правеше прекъсвания. На 12кхц свиреше без грешка, на 8кхц се чуваше леко пищене, на 4кхц пищенето си беше да го кажем неприятно. Та това е през един бит - същото нещо пуснато през ЦАП на паралелния порт (covox) беше доста по добре. Принципно може да интерполираш семплите до каквато си честота искаш с проста аритметика (т.е. само с целочислено събиране без умножения или числа с плаваща запетая). Т.е. имаш честота А на която е сепмъла, честота Б на която искаш да се изсвири, и честота Ц с която пращаш данните към ЦАП-а. Добави към това миксване на няколко канала и си в джаза ... а още по весело е вкараш и ДМА с дабъл буфер да се свири през саунд бластера ;)
Е в твоя случай нещата може много да се упростят ако не ти трябва да се правиш на оркестър - сваляш честотата на семплите на колкото ще се пращат към цап-а ... и после ги пращаш. Помня, че имаше малка разлика ако довнсамплиш без интерполация спрямо с интерполация - усеща се, ама не се разваля мелодията или говора.

Сря Юли 10, 2013 7:24 pm
Профил
Аватар

Моят личен опит показва, че намаляването на битовете пречи значително по-малко от намаляването на честотата. Например 8 бита на 16 килохерца се чуват далеч по-добре от 16 бита на 8 килохерца.
За ADPCM (или к'вото беше там) предполагам си чувал.
А съвременните играчки се чуват прекалено добре - май като им знаят способностите им ръгат корекциите предварително.

За 8КХц забрави - мнооого е китайско :)

Сря Юли 10, 2013 7:47 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Е това ти трябва.
Работи като плъгин към всеки VST или DirectX аудио софтуер. Има го и излекувано.
http://www.sonalksis.com/ultimated.htm

Ако не го намериш - пусни ми файловете да ти ги направя.
Поздрав!

Сря Юли 10, 2013 9:48 pm
Профил WWW
Аватар

Ами файловете са в първия пост по темата. Целта на занятието в 8 килохерцовия да зазвучи като 16 килохерцовия... Доколкото може де. Бос съм в обработката на звук.

Чет Юли 11, 2013 12:00 am
Профил ICQ
Аватар

Не знам защо толкова държиш на тези 8КХц ама ти си шефа :)
Прослушах набързо файловете ти (на говорителите за музика, де) и да ти кажа, че се чуват сносно - нали не чакаш кристален звук на 8КХц?!
За да се уверя пуснах Lame да ми избичи MP3-ка от оригинала и пак същото.

Поиграх си с Audacity-то и ти пущам два елементарно обработени 8КХц: 16 и 8 битов. Ако ти харесат ще ти кажа какво бутнах.

Прикачени файлове:
english_02-2.zip [209.93 KiB]
185 пъти
Чет Юли 11, 2013 10:36 pm
Профил

айде и от мен малко :)
от моя скромен опит съм забелязал че 16кхз 8 бита е по добре от 8 кхз 16 бита при еднакъв размер на файла
ето най доброто което успях да постигна и в двата формата

Прикачени файлове:
Desktop.rar [201.98 KiB]
186 пъти
Чет Юли 11, 2013 11:35 pm
Профил
Аватар

Хубаво е да се пробва и с различна компресия на динамиката.

Пет Юли 12, 2013 2:00 am
Профил

itso.t написа:
Хубаво е да се пробва и с различна компресия на динамиката.

Това е абсолютно задължително. Много е важно да "напълниш" канала до горе. Иначе хем е слабо, хем глухо. Ако ще се плейва от малък говорител, няма смисъл и от особено запазване на ниските, класиката е да се реже всичко под 300Hz (Телефони, уоки-токита и т.н.), понеже и без друго не може да ги възпроизведе. Ако ти е много като обем файла и е 16 битов, първо свали на 8 бита, и чак тогава сваляй честотата. На малък говорител няма смисъл от 16 бита. Дори и евтини уоки токита например (300-3000hz честотна лента) се случва да звучат съвем прилично и разбираемо, а ти имаш мегдан чак до 4 килохерца (ако плейваш на 8).

И... без аналогов филтър след DAC-а няма да минеш. Бих сложил двоен операционник с филтър от 4-ти ред със срез на 4 килохерца. Ако още има паразитни шумове - филтър от 8-и ред, пак на същата честота.

off topic: С covox-и, gravis ultra sound, и всякакви истории и аз съм си играл навремето. Стигнах до Sound Blaster AWE32, в който можеше да се качват семпли и той да си ги свири, и с ерата на DOS програмирането и тракерите се приключи окончателно. А си бях направил собствен тракер. При свиване интерполирах между 2 семпъла, ако не е точно на даден семпъл. Звучеше повече от прилично. При все това, сравнени с 6 точковата интерполация на AWE32-ката имаше чувствителна разлика.

Пет Юли 12, 2013 3:57 am
Профил ICQ
Аватар

Мии аз к'во направих?!
Орязах лентата 80Хц-4КХц като леко повдигнах краищата и после компресирах на по-ниската степен от максималната. Направих и нормализация на -1dB ама ако устройството не е подготвено за компресионни изненади ще трябва поне - 5-6dB.

Ей ся скалъпих и 16КХц/8бита с по-малко вдигане на краищата.

По принцип би трябвало да се пусне оригинала през устройството, да се запише с по-читав от него микрофон и после да му се мисли.

П.С.: сериозен филтър след DAC-а трябва само за 8КХц, на 16 е по-лесно.

Прикачени файлове:
english_02-3.zip [109.36 KiB]
182 пъти
Пет Юли 12, 2013 8:43 pm
Профил
Аватар

sparkybg написа:
off topic: С covox-и, gravis ultra sound, и всякакви истории и аз съм си играл навремето. Стигнах до Sound Blaster AWE32, в който можеше да се качват семпли и той да си ги свири

Ох-топик: GUS прави точно същото.

Пет Юли 12, 2013 11:29 pm
Профил

woody написа:
sparkybg написа:
off topic: С covox-и, gravis ultra sound, и всякакви истории и аз съм си играл навремето. Стигнах до Sound Blaster AWE32, в който можеше да се качват семпли и той да си ги свири

Ох-топик: GUS прави точно същото.

Може и така да беше. Помня че се бях докопал по едно време до някаква карта, дето поддържаше и SB, и още няколко популярни за тогава звукови карти, та можех да направя тракера да ги поддържа.

Явно го бъркам с едно на което crystal semiconductor правеше аналог. Поддържаше 48Khz/16 бита (рядко удоволствие върху PC през ония години) и се управляваше по-различно. Изкрънках си даташитове и каталози - първите даташитове, дето съм чел през живота си. Даже още си пазя "1994 Crystal semiconductor audio databook". Само плахо поразпитах на развален английски през сайта им за описание на въприсния чип, и след седмица дошъл по FEDEX от Канада цял чувал с печатни чаршафи и каталози, за каквото съм питал и за каквото не съм. :) По тия описания си направих и библиотеките за него.

По темата - може да се опита да се резне на 200Hz и да се повдигне само долния край леко - горе говорителя и без друго си го повдига.

Съб Юли 13, 2013 12:03 am
Профил ICQ
Аватар

Мерси за съветите. Ще си поиграя и ще рапортувам какво се случва...

Да уточня - ще се плейва от 12 битов DAC на STM32, през D class усилвател (за сега съм се спрял на LM4673), говорителя е една въшка 4 ома/3 вата, нещо около 12-13мм мембрана, ама ми е спуснат отгоре, нямам думата там.

Съб Юли 13, 2013 4:49 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща