| Автор |
Съобщение |
|
Dimiter
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 3:18 pm Мнения: 309 Местоположение: Sofia
|
Както каза БатеАз
"A не е ли най-лесно да се измери импулсът преди мощния транзистор - на гейта ( базата ). А вече с какво ще се мери - варианти всякакви."
Мисля ,че това е най добрия вариант но ако не можеш пипаш чак там 1 резистор и ценер вършат идеална работа да ти оформят добре импулса.
PORTB пиновете на PIC-а (7-4) могат да се конфигурират да предизвикват прекъсване при промяна на състояние (така ще хванеш и двата фронта)
Пускаш таймер2 да работи нон-стоп като при събитие 'старт' го нулираш а при събитие 'стоп' обработваш стойноста и я извеждаш някак си.
Таймера си брои хардуерно и можеш много точно да определиш времето.Ако си пък съвсем маниак можеш да си преброиш асемблерските
инструкции около проверките за фронт да добавиш и инструкциите за преход и връщане след прекъсване и да го хванеш ама
Ммнннооооооооооого точно!
пс може би по добре е вместо ценер да използваш супресорен диод (не съм много сигурен ,че така се пишеше)
ползват ги в защити против гръмотевици и тн. имат голяма скорост на отпушване и са за доста ампери мисля ,че са по 1-2 лева
|
| Съб Дек 10, 2005 8:45 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ами мили, или дори микро секунди. Не знам никога не съм го мерил. 
|
| Пон Дек 12, 2005 11:56 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Най-лесно е, но трябва да се отваря екуто, да се рови вътре и да се запоява, което не е никак добре.  Искам да направя едно устройство, известно като "разходомер" и, евентуално, ако има интерес - да го пусна на пазара. 
|
| Пон Дек 12, 2005 12:01 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Това се надявам да ти помогне:
http://www.ggimages.com/rx7/pwm.html
... някой така го правят...
Времената не са много малки около, а може и над 20 mS...
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Пон Дек 12, 2005 12:08 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Не разбирам каква е ролята на делителя, при положение, че е цифров вход и CMOS логика?
|
| Пон Дек 12, 2005 12:26 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Това не е зле, обаче аз ше си го направя с mcu - значително по-просто е за мене, освен това искам да има и статистика.
|
| Пон Дек 12, 2005 12:29 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Преполагам че още си с ATмегата. И я храниш на 5V. Mинималното ти напрежение 3V ти е достатъчно за да ти вдигне пина в 1ца. Атмегата иска повечко грижи да я защитаваш от смущения каквито присъстват наи вероятно в входния ти сигнал.
Поради тая причина са 3-те последователни резистора, да се намали паралелния капацитет на резистора през които влиза сигнала. Ползваи някакви дребни smd да е малък капацитета. Ползвай някакви бързи шотки диоди. Долния е почти излишен но подобрява шумоустоичивоста малко. Ako e чуствително към закъснения дребни микросекунди намали резисторите до 300ома а кондензатотчето на 4,7p но маи няма смисъл. Този подход може да ползваш и за дуги вериги през които могат да ти визат смущения към процесора.
Последна промяна Nikola Kirov на Пон Дек 12, 2005 12:54 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Дек 12, 2005 12:50 pm |
|
 |
|
nickich
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Е, аз имах предвид да видиш само входната верига
И аз си мисля, че с МЦУ е много по-интелигентно и просто решение.
Входната верига, до изхода на ОУ-то, ти формира правоъгълния сигнал, после - ти решаваш кво ще го праиш 
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Пон Дек 12, 2005 12:52 pm |
|
 |
|
rumen
|
Гласувам за схемата на Никола.
Ако ти се вижда сложна може да смениш процесора със ПИК
И да оставиш само едно съпротивление от 10к и горния диод.
Просто ПИК-а издържа много повече на майтап.
А как ще тарираш разходомера? 
|
| Пон Дек 12, 2005 1:40 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Е тая реллама на тия проклети пикове е малко надута.  Точно през I/O пиновете най лесно се шашкат. С пик най много бих махнал единия резистор,за долния диод бих се позамислил. Собствените им защитни диоди към Vcc i Gnd не са особенно бързи и е по добре да се слагат външни в такива случаи.
|
| Пон Дек 12, 2005 1:51 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
А къв е тоя кондензатор там? И какъв е смисъла pull-up резистор да се смени с, хм, pull-up диод? 
|
| Пон Дек 12, 2005 3:33 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
"pull up диод"  :):) Добре звучи
Този диод ти ограничава напрежението на пина.
Просто го направи така както е там на схемата. И долния крак на кондензатора и долния диод с отделна писта или проводник до пина на процесора дето е GND и да е възножно по къса. Все пак работиш с ATmega и трябва да се съобразаваш с смущенията. 
|
| Пон Дек 12, 2005 3:37 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Батенце, там се мерят микросекунди бре, с тоя конденз такива грешки мое да се натрупат, че се обезсмисля цялото начинание. 
|
| Пон Дек 12, 2005 3:42 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
10пф е капацитета му, собствения капацитет на пина е няколко пикофарада. може да го смъкнещ както казах до 4.7p кондензатора ако толкова ти пречи на бързодеиствието. Но надали ще се наложи.
|
| Пон Дек 12, 2005 3:48 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Има ли някви методи да се сметне с колко точно ще се удължи импулса? 
|
| Пон Дек 12, 2005 3:50 pm |
|
|