|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 8:26 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Ахъм де, съгласен съм напълно с последния абзац. Т.е. допълнително осигуряване си трябва и не само че си трябва, ами трябва да се засили процента му. Друг е въпроса как да се оправи бакията с разходопокривния. Защото това което предлага въпросния синдикалист е малоумно - дай да унищожим допълнителния, за да до-финансираме разходпокривния, който е сбъркан изначало. А е сбъркан изначало, щото няма начин 1 да осигурява 5. Просто няма как, тоя един им тегли майната и на НОИ и на НАП и те така...
Щото за да бъде разходопокривния реално работещ при сегашния му модел, аз трябва да плащам барем къде 50% от заплатата си като осигуровка и то при переспектива да взимам пенсия не повече от година. Т.е. с две думи - да ме хванат за ......
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 09, 2013 10:40 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Има само един начин - разходопокривния да стане разходопокривен. Демек да си покрива разходите. Просто е. Политиците не трябва да се бъркат и да вземат пари от осигуровки или пък да наливат пари от бюджета за пенсии. Когато това стане ще има и доверие в системата, защото знаеш че парите дето вземат от теб ще отиват за пенсии, а не заплати на чиновници или такси на фондове или не знам си какво си... "Хубавото" на разходопокривният стълб е че долу-горе знаеш каква ще ти е пенсията и защо е такава. Ако икономиката върви има пенсии, ако не върви и няма приходи от осигуровки пенсионерите духат супата. Иначе не е 50% от заплатата ти, не съм сигурен точно колко е. Беше 17% от осигурителния доход (таван 2400лв) и 5% към частните. Щяха да прехвърлят още към частниците, не знам прехвърлиха ли или не... Относно синдикалиста, не е толкова малоумно. Значи пак казвам, че идеята на разходопокривния стълб е да е разходопокривен. Това е най-важно от всичко. В момента не е, а за да стане, трябва да се спре преливането от бюджета. При това вероятно ще се наложи или да се намалят сегашните пенсии или да се вдигнат осигуровките. Намалянето на пенсиите в тоя момент хич не го виждам, затова гледам повече другите варианти. Принципно нямам нищо против вдигането на осигуровките, ако това стане за сметка на намаляване на данъците ми. Това е вариант и не е лош, но политиците нямат никаква далавера, защото де-факто само те ще се лишат от власт, иначе нито ние ще даваме повече пари, нито пенсионерите ще вземат повече... И последният вариант е вдигане на осигуровките за 1-ви стълб за сметка на 2-рия. Демек ние пак ще си даваме толкова, просто ще се разпределя по друг начин. Някои ще кажат че ще бъдат ощетени. Не е така, защото към момента всички спестявания по фондовете са на минус реално. Идеята на капиталовия модел е да добавя към спестяванията. И това е възможно по принцип, но у нас е обратното. Първата ни грешка беше задължителното осигуряване. Освен че убива всякак конкуренцията, "добавянето" в много западни държави става за сметка на някои хора. По-предприемчивите просто инвестират по-правилно и печелят за сметка на по-глупавите. В това няма нищо лошо, напротив стимулира правилното инвестиране. Само че у нас всички задължително инвестираме, при това в собствената си икономика. Е няма как да се получи голямо "добавяне". Може малко поради косвени ефекти и развитието на икономиката в следствие от спестовността ни. Ама както всички виждаме, икономиката ни си има много други проблеми и частните фондове са последното нещо дето ще я изправи на крака. Накратко не отричам ефекта, но съм против сръх очакванията. Истината е, че пенсиите ако са за всички и не експлоатираме чужди държави идват основно от собствения ни труд. Не бива да се залъгваме, че с малко труд и много приходи от лихви ще имаме големи пенсии. НЕ, НЯМА! На практика е още по-лошо, защото вместо към събраните осигуровки да се добавя всъщност спестяванията изтичат през фондовете. Не забравяйте, че спестевянията не просто трябва да се увеличават, а да се увеличават с по-голям темп от инфлациията плюс ръстта в икономиката. Това не се случва. И няма никакъв шанс да се случи. АКо случайно икономиката ни потръгне, ще имаме ръст от поне 5-10% плюс някаква инфалация, демек фондовете ще трябва да ни индексират спестяванията с 15-20% годишно. Абсурд! Така че ако имам избор НИКОГА не бих дал и една стотинка на наш частен пенсионен фонд. И вариантът да ме освободят да не им плащам 5% за мен е супер, дори ако тия 5% да трябва да ги дам в държавния фонд.
|
| Вто Юли 09, 2013 11:54 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Аз пък не искам нищо, не искам пенсия, не искам безплатно образование или медицина, така и така не се възползвам от тях, за какво са ми ? Да разчитам че като стана на 80 години ще живея с пенсията ... или пък че ако се разболея ще се лекувам на държавни разноски .. утопия, плащам си за всичко като поп и не разбирам защо трябва да плащам и на държавата за нещо което никога не съм ползвал и никога няма да позлвам.
|
| Вто Юли 09, 2013 1:47 pm |
|
 |
|
relsys
|
Е то повечето хора и магистрала не ползват, ама плащат за нея. Ама на мен, на теб и на сигурно всички от тук им трябва. Кога щяхме да си я построим сами?
|
| Вто Юли 09, 2013 2:03 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Точно затова написах, че разходопокривния метод на осигуряване е сбъркан по дефоулт. И че за да работи в сегашния му вид без финансиране от бюджета, аз трябва да плащам вероятно 50% от доходите си. Не може да имаш една камара привилигировани - маса народ го осигурява държавата (реално не ги и осигурява де), маса народ се пенсионира 20 години по-рано, маса народ взима фалшиви инвалидни пенсии и огромно количество хора не се осигуряват или се осигуряват на минимума. Прибави към това катастрофалния демографски фактор и трябва да ти е ясно, че това просто никога няма да проработи нормално и разумно. Ще работи както и до сега - мажем и замазваме и преливаме от пусто в празно... Затова аз съм на обратната страна - не бих дал и една стотинка на държавното осигуряване, ако можех. Защото частния може и да загуби парите ми на борсата, ама може и да не ги загуби. Докато държавния, в БГ реалността ми гарантира, че ще ги загуби  В частните фондове има едни пари. Факт е има ги. Много, малко - натрупани са някак си, въпреки кризата, въпреки инвестиционната им некадърност. Но ги има. Значи там нещо някак си работи. Не може да се каже същото за НОИ обаче, там положението се закучва с всяка година. И сега тоя дебил предлага да унищожим и малкото работещо за да финансираме една черна дупка. Видиш ли те много малко пари събирали и щели да дават нищожни пенсии. Ами логично, те събират само 5% и то го правят от 10 тина години. А НОИ като ти събира цял живот с бая по голям процент и накрая ти се моли да умреш преди пенсия, че не им стигат парите, на това какво му викаме? Не ме разбирай погрешно, наясно съм с това колко "успешни" са частните фондове. Аз лично съм най - съгласен да си ми отделят процента за лични инвестиции да ме оставят да си го правя каквото искам. Но да ми одържавят цялата вноска - да го духат. Ми затова магистралите би трябвало да се финансират с тол такси, та да не плаща който не кара. Толкова е просто. Същото е с винетките - който не кара - не плаща за извънградската мрежа.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Вто Юли 09, 2013 2:20 pm, променена общо 2 пъти
|
| Вто Юли 09, 2013 2:16 pm |
|
 |
|
relsys
|
И как първо се събира тол такса на нещо несъществуващо, че после да го направим? Или - който е болен, да си плаща тогава... не може да се разсъждава така. Във всички сички държави, които са читави, хората си плащат данъците и получават насреща. Само ние пак гледаме да се правим на тарикати. По твоята логика, едно билетче за метрото сигурно трябваше да струва 50 лв., вместо един...
|
| Вто Юли 09, 2013 2:30 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Инвестиция с отложено плащане. Ти като инвестираш, на момента ли си получаваш парите? Блазе ти... Хората залагат над 15 години и повече хоризонт в тая криза...
|
| Вто Юли 09, 2013 2:41 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Много сте сладки пак всички  . От една страна искате социална държава, а от друга ако можели да не внасят осигуровки в общия фонд, а да си ги управлявали сами - душички  . Същото и с другите такси. Крайно време е да изберете точно каква държава искате, а не да се въртите като фурнаджийски лопати според как ви оттърва на вас  .
|
| Вто Юли 09, 2013 2:48 pm |
|
 |
|
Цецо
|
А какво те кара да си мислиш, че трябва да искаме една и съща държава? Що пък трябва да съм съгласен със социалните въжделения на тая синдикална откачалка? Ти като живееш там, да не би да си съгласен с всичко? Не, ама каквото каже негъра - това е. Същото е и при нас, не сме съгласни, ама търпим, докато ни писне и те така... 
|
| Вто Юли 09, 2013 2:55 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз не съм съгласен с много неща тук но поне съм последователен в несъгласието си  . Докато като си говорим тук и един път искате социална държава, но ако може да не е социална към циганите например и после пък искате да си управлявате сами пенсионните фондове. Еми няма такъв филм - пенсионната система като такава е била създадена в началото да осигури само малък процент хора, които са надживявали останалите (когато такава система е била въведена за първи път само 3% от хората са доживявали да я ползват). Т.е. системата е била създадена да помага на тези, които не са могли да си помогнат сами - чисто социалистическа/комунистическа идея. Тук примерно много малко хора разчитат на това, която държавната пенсия ще им донесе, защото дори и да си се осигурявал на максимума (който в момента е около $110к на година) пенсията, която ще взимаш е минимална - в момента около $1600 на месец. Може да си направите сметка сами колко пари са това за тук -минималната заплата в момента е $1400 на месец. Така че всеки гледа да си помогне сам до колкото може - чрез спонсорирано от работодателя пенсионно осигуряване. Казва се "401к план" и с две думи представлява нещо такова - аз слагам Х пари всеки месец в една сметка и работодателя ги мачва с някакъв процент (при нас примерно е 50% от това, което слагам аз) и тея пари са преди данъци, т.е. не плащаш данъци за тях. После тия пари се инвестират някъде, като ти самия определяш точно в какво. Ако не разбираш от такива неща просто избираш някой от предварително подготвените от посредника варианти (обикновено 3), които имат различна степен на риск. Друг начин е когато фирмата предлага тъй наречениете планове за разпределение на печалбата с работниците (ESOP - Employee Stock Ownership Plan) - всяка година фирмата ти дава процент от печалбата, като при нас примерно половината е в кеш, а другата половина в акции и тези средства отиват пак в един акаунт и не можеш да ги пипаш, докато не напуснеш/уволнят те или се пенсионираш. Ей от това второто хората стават милионери тук, особено ако фирмата е печеливша. Това обаче в една социална държава посмъртно няма да го видиш, защото там има много задължителни неща и заради тях не остават свободни средства за такива благинки  . И естествено всеки е свободен допълнително да инвестира където си иска с цел да си осигури допълнителни доходи, когато се пенсионира - има една камара инвестиционни планове и застраховки, които помагат за това. Това е обаче, когато държавата не ти се бърка постоянно какво да правиш и ти остават свободни средства да инвестираш сам за себе си. Като почнат да ти прибират 50-60% от дохода под формата на данъци и не ти остават средства за такива неща и щеш нещеш разчиташ само на мижавото държавно осигуряване. Така че нещата са навързани (като свински черва  ) и като искаш да е сошъл се примиряваш с разни неща, ако искаш пък да не е сошъл се примиряваш с други, ама не може единия ден да искаш да е сошъл за едно, а на другия да искаш да не е сошъл за другото  .
|
| Вто Юли 09, 2013 4:10 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4939 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Юли 09, 2013 4:16 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Имаш пари - имаш проблеми , нямаш пари - пак имаш проблеми ... Като гледам какво става : http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5915471Ситуацията започва да наподобява първите мутренски години ...
|
| Вто Юли 09, 2013 5:04 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами бог да го прости, умрял е човека. Какво общо имат тук мутрите? Всичко сочи към ненасилствена смърт.
|
| Вто Юли 09, 2013 5:27 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Цецо, пропускаш някой факти - в тази гилдия НЕ издават касови бележки и средствата с които разполагат са безотчетни, т.е. един вид легална черна касичка и който разполага с тази касичка разполага и с много други неща. Освен това до момента е нямало такава случка с човек с такъв сан - още повече, че мястото където се е случило е строго охранявано и пазено след инцидента с Илко Ешкенази и там не се допуска кой да е. На мен ми мирише на дадени едни големи пари за нещо си, които в последствие са потърсени ама да видим ....
|
| Вто Юли 09, 2013 6:01 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
за да обединя двете теми - ще видим, колкото ще видим пенсия, плащане от здравната каса, читав политик, девствена курва и т.н.
|
| Вто Юли 09, 2013 6:22 pm |
|
|