|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 8:26 am
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Работата взе да загрубява... Ще са интересни реакциите...
|
| Пон Юли 08, 2013 7:44 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Не знам дали загрубява, но днес имаше много засилено присъствие на полиция още от обед. А в момента има и протест на площада ... Аз чакам да видя какви циркове ще се развият след вчерашните избори.
|
| Пон Юли 08, 2013 7:52 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
Ако имаш предвид изборите във Варна - след тази публикация са вече забравени (поне в София). Сега очаквам реакцията на Помиярски и естествено на Сер Гей Стани Шеф Въпреки, че посланието не е само за тях, а и за Пожарникаря, Феса, Болен, Яне, ...
|
| Пон Юли 08, 2013 8:30 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
relsys те тия по принцип имат къс експлотационен период, но в крайна сметка тия които срещаме са смао тия които посредничат, рядко парите са техни. Иначе ... какви послания, на нешето политик ако у кажат в прав текст че нищо не става от него и трябва да си подаде оставката той ще ти обесни как това било един вид подкрепа, а казаното било за някой друг, а и билоизрязано част от изказването  Това важи за всички, в това отношение всички са еднакви, като боко и там е доста добър и дръпна напред като започна да изпреварва журналистите което е добре от PR гледна точка, плюсовете не могат да му се отрекът, има дарби за диктатор.
|
| Пон Юли 08, 2013 8:52 pm |
|
 |
|
relsys
|
Тъй де, той посредника го чакаше да се прибере, че да даде пари на един човек... Та днес да си дойде, утре.... и те така 
|
| Пон Юли 08, 2013 10:05 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Абе пичове.... Това някой успя ли да го види: http://banks.dir.bg/2013/07/08/news14378970.htmlКаква е тая кретения??? Моля някой да ми обясни???
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пон Юли 08, 2013 10:31 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Какво обяснение ти трябва Като всичко подобно от Ленин насам (т.нар. НЕП той по негово ли след негово ли време е бил), пускат някаква свободица за някоя-друга година (не за дълга та да не стане някой прекалено силен) за да понаправят/понатрупат хората нещо и после им го вземат. Защо ли - ами защото могат. Те държат пушките.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Юли 08, 2013 10:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
че то колко пари си събрал там, че си се закахарил? на мен втора поредна година ми пращат писма, че вноските, дето им го внасям "доброволно", са ги изхарчили под формата на "такса управление" и да бъда така любезен да утърча да им занеса още пари... аз има давам пари, а те ми дават някакви осигурителни точки. които към някаква дата били 1000лв, ама на следващия ден може и да са 10 стинки. цялата шашма с допълнителното пенсионно я измисли доцент иванчо, за да си перат парите от "консултантски услуги". в началото схемата беше: внасяш на 27 декември 100 бона да се осигуряваш. никой не те пита нищо, данък не се дължи, щото парите са за осигуровки. на другата година ги теглиш, пак без данъци, щото прихода е бил миналата фискална година. това вървеше 2-3 години, после затегнаха кранчето - като теглиш парите, дължиш данък. и направиха данъка ... 10% фондовете щяха да глътнат вода, ако останеха на "свободния" пазар. в последния момент направиха доброволното осигуряване задължително. и ги шитнаха. бизнес модела им е много близък до тоя виц:
|
| Вто Юли 09, 2013 12:10 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Дедо, естествено, че ще глътнат вода... интересно обаче що в "ония" държави, това си е основен стълб в осигуряването... и там някак си работи. Пък и на всеки с завършен 8 клас е ясно, че другия, основния стълб от осигуряването е математически сбъркан и ще гръмне до определено време. Реално този 2рия е много по правилен и логичен като фундамент. Но като изпълнение си е типично по български. А тоя синдикалист е по сбъркан в главата и от Болен... Ако оставиш на него, още от утре ще върне плановата икономика, петилетките и задължителните манифестации 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 09, 2013 8:33 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
До колкото знам в Дания пенсионните отчисления постъпват в държавата и тя се грижи за пенсиите на хората. Това с тези задължително-доброволни фондове ми се струва голяма пирамида. Да си спомним как "другарите" окрадоха пенсионните фондове след избухването на демокрацията ...
Та според мен по-голям гарант от държавата да не се случи отново това - няма.
Друг е въпроса, че парите НЕ трябва да постъпват в кюпа, а да са се трупат по индивидуална сметка за всеки титуляр. Така който плаща- ще има пенсия. Другите - да го духат.
|
| Вто Юли 09, 2013 9:31 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Абе колкото и да са... къде 2к и нещо са... как така ще ми ги крадът тяхната мама?  Бе как може да има идиоти, на които такава простотия може вобще да им имне през кратуната куха... дай да гушнем едни 6 милиарда ЮРУУУУШ... Лелееееее.... Имам чувстото, че от един месец насам всичките съществуващи идиоти са изпълзяли на светло... 
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Юли 09, 2013 9:32 am |
|
 |
|
Цецо
|
Дания е едно от малкото места, където успешно (засега) се строи социализма... За горното обаче е необходимо едно много важно условие - страната да е населена с датчани. По нашите ширини това е невъзможно да се случи. Най - малкото ако дойде утре бирника и ти каже - давай 70-80 от изработеното, ти си прост и не знаеш как да го харчиш, аз ще го харча вместо теб, много бързо ще разбереш, че социализма не е за всеки  Та не ми я давай Дания за пример, Северна Европа е изключение, поради спецификата на народонаселението си. Хабсолютно. Тоя синдикалист си е типичен партизанин, сигурен съм, че успешно би обирал мандри и колективизирал и изграждал ТКЗС-та.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Вто Юли 09, 2013 9:46 am, променена общо 2 пъти
|
| Вто Юли 09, 2013 9:42 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Интересно кои държави имаш предвид? В повечето европейски основният стъл е разходопокривен и държавен. В САЩ са долу-горе частни, но с много силен държавен контрол, но по-важното е, че не са особен пример на тема възвращаемост затова и не съм се интересувал от подробности. У нас просто се наложи някакъв мит за частните пенсионни фондове, а истината е малко по-различна. Много от частните фондове са супер първите 30 години докато събират пари, но като почнат да плащат и нещата се променят. Единствено холандските фондове са се доказали през годините. Меко казано успешни, защото проблемът е че пенсионните фондове по принцип трябва да инвестират в по-ниско рискови вложения спрямо банките или другите инвеститори. А то е ясно че като няма риск няма печалба. Холандците обаче постигат по-висока доходност от банките, при това значително по-висока. И това в продължение на много години, невероятно е наистина... Има обаче една малка подробност - хоалндските фондове не са частни, а публични дружества с идеална цел, с нулева или близка до нула такса за управление и т.н. Това ги прави много трудни за "копиране", защото дори и най-добрите консултанти да наемеш трудно ще докараш много по-висока доходност от банките. А сега си представи че трябва да го постигнеш и без да плащаш на консултанти, менаджери и прочие персонал и да оперираш с пари от порядъка 2-3 БВП на страната и да имаш доходност над икономическия ръст. Няма как да стане тая работа у нас... Иначе в много европейски държави има и частни фондове. Но тайната на техния успех е, че са малки, много малки. Това е важно защото само малка част от инвестициите в акции, борси и прочие имат достатъчно висока доходност. И малките фондове успяват да ги надушат. Но това са 2-3-5% от БВП.... Няма как с 200-300-500% от БВП да инвестираш само в силно печеливши неща и да имаш доходност над ръстта на БВП.
|
| Вто Юли 09, 2013 9:46 am |
|
 |
|
Цецо
|
Миро, почти всички държави от Западна Европа, имат допълнителни пенсионни осигурявания. Да в повечето има и двете и основния е държавен. Ама едва ли има такава, в която тотално да се отрича и задушава допълнителното осигуряване. За доходността и риска е ясно. Но как да класифицираме риска в БГ, където можеш цял живот да бачкаш и да се осигуряваш (държавно) и накрая да ти кажат - ми няма пари, взимай тия три кисели млека и оцелявай??? Аз лично предпочитам сам да си нося риска и сам да си бера последствията от това. А държавното осигуряване в БГ е супер рисково. В смисъл, че вероятността аз да не взимам смислена пенсия е 101%.  Как се калкулира и обезпечава тоя риск? Освен всичко друго, цялата държавна пенсионна система в ЕС е обречена на фалит, заради застаряването и мързела на населението. А в БГ ситуацията е 10 пъти по критична. И е време за крути мерки в осигуряването и те не са в посока - "всичко в торбата и ние ще разпределяме".
|
| Вто Юли 09, 2013 9:53 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Чакай сега... ти може да искаш много работи, то и аз искам тлъста заплата без да бачкам и после голяма пенсия, ама няма.
Подобни неща не могат да се осигурят чрез разходопокривна система, било то държавна или не. Но това, което пропускаш е, че те не могат да се осигурят от НИКОЯ пенсионна система. Просто няма такъв филм (само на арабски може).
Така че, прав си че има проблеми в Европа, но те нямат нищо общо с пенсионната система. Не си мисли че ако е капиталова, нещата ще цъфтят и вързват в икономика пълна с пенсионери. Даже напротив, тръгне ли корабът да потъва капиталите и спестяванията изчезват даже и преди плъховете.
Разбира се най-добър е холандският модел, само дето аз идея си нямам как може да се приложи у нас. Всъщност имам си идея - точно никак! Та остават другите два модела - разходопокривния (доказано работещ в бедни държави и при държави с ресети) и капиталовия, който може да работи но само за малка част от населението, т.е. за такива като теб, мислещи хора, стига разбира се всичко да е доброволно а не като у нас сега... Това е нормалното разпределение - на запад до 70:30, у нас по-реално е 90:10 или 95:5 държавно към частно... Няма нужда от революции, защото няма други алтернатив. Това от което имаме нужда е разходопокривния стълб да стане наистина разходопокривен, а частното да стане наистина доброволно.
|
| Вто Юли 09, 2013 10:09 am |
|
|