Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Осцилоскоп 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Осцилоскоп
Оставам с впечатление че не знаеш какво искаш :)
Да започнем така - ако ще си гледаш карантийките покрай някой контролерче и самото контролерче, защо не се замислиш на логически анализатор (или подобен уред) с който да си наблюдаваш цифровите сигнали? Като пример ми идват няколко много ниско бюджетни у-ва (12 - 50$) - Пират по шината, клонинг на салеae логически анализатор и Open Bench Logic Sniffer
Ако пък държиш на скоп - има достатъчно под 1000лв дори самостоятелни (без ПЦ), но това мисля е коментирано ако не в тази то в сходна тема не чак толкова отдавна.

Вто Юли 02, 2013 11:40 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Благодаря за жокера. Един логически анализатор ще ми свърши идеална работа на първо време.

Сря Юли 03, 2013 12:13 am
Профил

Благодаря за жокера. Един логически анализатор ще ми свърши идеална работа на първо време.
Само да кажа че съм изключително впечатлен от Пират по шината. Според спецификацията с това нещо мога да програмирам AVR, CPLD, FPGA. възможнoст за работа като генератор и волтметър до 6 V и да наблюдавам разни протоколи. Не е типичен ЛА но и за това може да се използва до 1Мhz. И няма графична среда. Иначе тоя клонинг който препоръчваш е 12 $ а оригинала е към 150$. Не ми вдъхва доверие. Другият вариант на който попаднах е http://erelement.com/scanalogic-2-pro намира се по-нашите ширини. Може ли да ми препоръчате нещо което мога да взема от БГ магазин.

Сря Юли 03, 2013 1:46 pm
Профил

polinom написа:
Иначе тоя клонинг който препоръчваш е 12 $ а оригинала е към 150$. Не ми вдъхва доверие.

Вдъхва или не, разликата е в хубавата алуминиева кутийка на оригинала (говорим за първата им версия) :) . Един продукт не е само части за 12$ ами и софтуер, който изглежда мноого добре и почти сигурно им съставя по - голямата част от цената на продукта. Като добавиш и по - хубавите им сонди и то цената дето му търсят излиза.
Моя съвет е - инвестирай тия 12$, разгледай, тествай виж кое ще ти хареса или пък не и тогава реши има ли смисъл да търсиш нещо по - бързо и качествено.

Сря Юли 03, 2013 10:13 pm
Профил

Ще взема под внимание този твой съвет. Между другото споделете мнения за Rigol . Оставам с впечатление че не са много предпочитани.

Сря Юли 03, 2013 10:35 pm
Профил

Аз карам с такъв (DS1052) и само едно нещо не ми харесва - малкия дисплей. Ама както са казали хората - за толкоз пари - толкоз (590лв от EU).

Сря Юли 03, 2013 10:42 pm
Профил
Ранг: Популярен

Преди седмица ми пристигна OWON SDS7102V. Не ми е оставало време да го изследвам по подробно. Засега забележката ми е в организацията на менютата, но това може би е въпрос на свикване.

edit Забравих да напиша цената - 694лв.

Чет Юли 04, 2013 12:00 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Stoimen написа:
Преди седмица ми пристигна OWON SDS7102V. Не ми е оставало време да го изследвам по подробно. Засега забележката ми е в организацията на менютата, но това може би е въпрос на свикване.

edit Забравих да напиша цената - 694лв.

Колега я дай малко повечко инфо откъде си го пазарил и дали има някаква гаранция това чудо. Защото след многото изчетени ревюта и видеота в eevblog се чудя в бъдеще дали да не се пробвам с този модел. Иначе другото което ми допада като функционалност която има е Hantek DSO5062B, най евтино го намерих в немския Конрад и там е под тяхната марка Волткрафт аналога. Доколкото четох този модел може да се хакне да работи на 200Mhz, много се бях навил за точно този модел но след това ревю https://www.youtube.com/watch?v=GpFjUELk-dM малко се разубедих. Иначе като функции и екстри тоя хантек е най-добър сред бюджетните модели осцилоскопи.
Обаче на този Овон има един МНОГО сериозен хардуерен недостатък голямото ниво на шум или GND noise, което не знам дали на практика няма да го прави неизползваем за сигнали от порядъка на миливолти. Единствено това ме спира донякъде също да се спра на този модел.
Интересно ми е дали и твоя страда от това нещо ако ти е оставало време да го тестваш. Защото знам ли твоя е по ново производство и може да са го отстранили това.
Във форума на ееvblog има огромни теми за двата модела и явно няма пълно щастие с тези бюджетни модели, всеки си има предимства и недостатъци.
Определено ми допаднаха новите модели на Ригол от 2000 серията и са яки. Ама са и бая $$. Даже най-евтиния модел е пак 800-900 евра, но се оказа че също може да се хакне и той и да работи като по скъпите модели от същата серия но без да давате излишни пари, а разликата от единия до другия модел само с едните му софтуерно отключени екстри си доплащате отгоре още една хилядарка за тях. За таквоз чудо поне 2 години ще трябва да спестявам :)
Та ако китайчетата са оправили проблема в последните си ревизии на платките на SDS71202V -то може и да се спра на него в крайна сметка.

П.С.
За първо време ако търся бюджетен вариант някой има ли на идея дали това би ми свършило работа http://www.ebay.co.uk/itm/Hantek-6022BE ... 3f2308598e
например за изследване на импулсни захранвания, за неща в аудиоспектъра и евентуално някоя и друга цифрова схема с MCU или въобще като цяло не си струва?
В момента съм с едно аналогово руско осцилоскопче ОМЛ-2М ама и то е смешна работа отвсякъде ако ми потрябва за някоя по сериозна работа.

Чет Юли 04, 2013 1:41 pm
Профил

Имам Hantek DSO1062B, и става за всичко, за което питаш. Миливолти си се гледат съвсем нормално, не по-лошо от на аналоговия Tektronix 2445B. Просто може много неща, които обикновения аналогов не може. Естествено и обратното си важи с пълна сила. Факта е че пускам аналоговия крайно рядко.

Естествено, хакнат е на 200. Не че са ми трябвали. "B" моделите са с екран 640x480, за разлика от старите, които са с 320x240. Иначе отзад май си е същото.

Единствения недостатък, сравнен с OWON (преди това имах OWON) е че дисплея му не е transflective, и на светло се бачка по-трудно. OWON-а можеше да го изкараш на най-големия пек и пак да си виждаш всичко, което често си е серизоно предимство.

Аналоговата им част, поне според наблюденията ми, е сравнима, с лек превес на HANTEK-а, но може и да е субективно. На най-висока чувстителност, замасен, шума е около 0.2 деления, ако помня добре. Пускането на 20 мегахерцовия филтър малко оправя нещата, а пускането на усредняване, когато сигналите са периодични и еднакви, дава права линия от един пиксел.

Чет Юли 04, 2013 2:14 pm
Профил ICQ

От тук http://www.ebay.co.uk/sch/trade_spotting/m.html?item=271206400412&rt=nc&_trksid=p2047675.l2562 само дето цената беше £260.
Цитат:
Обаче на този Овон има един МНОГО сериозен хардуерен недостатък голямото ниво на шум или GND noise, което не знам дали на практика няма да го прави неизползваем за сигнали от порядъка на миливолти.

Ще тествам довечера и ще пиша. За mV неща имам друг :). Привлече ме LAN-а, големия дисплей и цената (и VGA порта! ) :)

Чет Юли 04, 2013 2:40 pm
Профил

Stoimen написа:
От тук http://www.ebay.co.uk/sch/trade_spotting/m.html?item=271206400412&rt=nc&_trksid=p2047675.l2562 само дето цената беше £260.
Цитат:
Обаче на този Овон има един МНОГО сериозен хардуерен недостатък голямото ниво на шум или GND noise, което не знам дали на практика няма да го прави неизползваем за сигнали от порядъка на миливолти.

Ще тествам довечера и ще пиша. За mV неща имам друг :). Привлече ме LAN-а, големия дисплей и цената (и VGA порта! ) :)

А как стоят нещата с митницата. Спираха ли ти го на нея или ти го пратиха директно от UK, защото гледам че продавача е от Китай?
Иначе за Овона най-добра цена от Европа намерих в батроникс, компания базирана в Германия и на всичкото отгоре дават 3 години гаранция и 30 дневен пробен срок.

Спарки да те питам твоят Хантек гледам че е тип мултископ и хардуерно същия ли е с 5062 серията, като изключим малко кутията и външния вид?

Чет Юли 04, 2013 4:00 pm
Профил

5062 е настолен, моя е преносим. До колкото знам от темата за хакването до 200Mhz са до голяма степен еднакви вътре. В смисъл - друга платка е, ама схемните решения и чипсета са подобни, ако не еднакви.

Ако е пратен от Китай, със сигурност отиваш на митница, където си плащаш ДДС-то и митото върху всичко, включително транспорта. Ако ти го пуснат с куриер, може и куриера да го освободи, ама и ова струва кинти - между 40 и 70 кинта, ако си им пуснал вече пълномощно.

По-добре си го купи от Европа. Аз като търсих моя не можах да го намеря по-евтино отколкото го намерих в Европа. А ти идва направо на вратата.

Чет Юли 04, 2013 4:06 pm
Профил ICQ

Използвах услугите на http://www.dostaviam.com/. Цената която написах е крайна цена - с включена доставка (до техен офис ).

Чет Юли 04, 2013 5:39 pm
Профил

Аха значи е взет с посредник.
Благодаря Спарки за препоръките.
Между другото като се рових из английския ибей намерих една доста добра оферта http://www.ebay.co.uk/itm/Thin-OWON-100 ... 589e2f2a99
И със сигурност пращат от Великобритания до БГ. Даже уж имат 3 годишна гаранция предоставяна от производителя.
Имам чувството че сега върви някаква промоция на тези Овони и за тези пари вземам да се замислям доста вече и ако Stoimen потвърди че няма сериозни проблеми с шума може да го взема.
Относно проблема на Овона за шума за който писах подробно е обяснен тук:
http://owon.freeforums.org/under-work-a ... e-t21.html

Чет Юли 04, 2013 5:48 pm
Профил

На 2mV задължително си включва 20MHz филтър. На 5 mV вече може и без филтър.
За това се сетих. Ако някой иска друго да казва :)

Прикачени файлове:
Коментар на файл: със сонда x10 и на късо. att x10
x10_sondax10.jpg
x10_sondax10.jpg [ 162.19 KiB | Прегледано 2039 пъти ]
Коментар на файл: със сонда x10 и на късо. att x1
sondax10.jpg
sondax10.jpg [ 168.5 KiB | Прегледано 2039 пъти ]
Коментар на файл: със сонда x1 и на късо. att x1
sondax1.jpg
sondax1.jpg [ 160.47 KiB | Прегледано 2039 пъти ]
Коментар на файл: BNC-то е дадено на късо с жичка
short.jpg
short.jpg [ 160.46 KiB | Прегледано 2039 пъти ]
Коментар на файл: без сонда att x10
bez_sonda_x10.jpg
bez_sonda_x10.jpg [ 161.96 KiB | Прегледано 2039 пъти ]
Коментар на файл: Без сонда att x1
bez_sonda_x1.jpg
bez_sonda_x1.jpg [ 161.1 KiB | Прегледано 2039 пъти ]
Чет Юли 04, 2013 10:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща