|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:52 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
Намиране на загубени ключове
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
 Намиране на загубени ключове
Ситуацията е следната - преди няколко месеца изгубихме връзка ключове, включително два автомобилни - от Нисан Алмера и от СААБ 9-5. Ключовете ги прежалих, Алмерата е пред разпадане, но се оказа голям проблем да изкарам дубликат на СААБ-а - във фирмения сервиз, тук в Швеция, ми разправят за някакви бъркотии и май ако изобщо се случи нещо ще е след август. Така е като фалира фирмата производител.
Имам чувството, че ключовете са някъде в къщата или по-поляната, и най-вероятно мъника вкъщи има пръст в цялата работа(най-лесно е да обвиня него). Идеята е, че и ключа на Алмерата и на СААБ-а имат вградени пасивни транспондери. Ако успея да намеря честотите, евентуално някаква тестова поредица и добра антена, може би е възможно да претърся метър по метър навсякъде и евентуално да ги намеря. Не ми трябва да декодирам и т.н., просто искам да опитам да провокирам отговор от транспондера. Друг проблем е че не знам и на първ четене не намирам какви са типовете на транспондерите и съоветните честоти (нормално е да не ги раздават наляво и надясно).
Някой сблъсквал ли се е с подобна задача и с какъв успех? Мисля, че не е абсолютно наивно като идея.
|
| Нед Юни 30, 2013 2:07 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
 Re: Намиране на загубени ключове
тъжна реалност... така става, когато с изкуствен интелект се захванат хора без естествен такъв. кашата става много рейтингова, ако на всеки инженер сложиш 4-5 'финансиста'. ААА+++ направо. и накрая като дойдат такайците и се изтаковат окончателно на купчината лайна. с младия котарак е същата драма. но за стария джентълмен продължавам да си намирам оригинални части без проблем, при това на нормални цени. --- това с пасивния транспондер по шведските возила ли е някакъв фючър? добре е като идея да си търсиш ключовете, но дали производителя няма да предпочете да ти продаде нов 'ключ' за 800 афро, вместо да сложи чипче за $2?
|
| Нед Юни 30, 2013 2:27 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Дедо - то мнооого голяма част от колите от годините 95 - 05 имат rfid чип в ключа (автоджамбазите му викат имобилайзер). Приемника обикновенно е един пръстен монтиран на волана около патрона  . Новите не ги знам вече как ги правят. Grubi - не знам как е нито на нисана нито на сааба... Но вероятно може да си купиш нови/втора употреба ключове и да ги "разпознаеш" в комповете. Следващия ти проблем ще са патроните. Ама можеш да потърсиш из ебей дали няма да се продават комплекти патрон/ключ.
|
| Нед Юни 30, 2013 6:35 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@Grubi, От ключове и системи не разбирам, но няколко пъти съм намирал в къщи ключове, заврени на невероятни места. Просто няколко съвета: - опитай да разбереш кой ги е ползвал последно - изясни дали са загубени навън или са потънали из къщата - ако е второто имаш по-големи шансове - прерови систематично всички възможни джобове на дрехи и хастара (случвало ми се е ключ да пропадне през дупка джоба чак долу в пеша на шлифера) - прерови и дрехите на другите, случва се човек машинално да пусне нещо в чужд джоб - прерови всички сгъвки на дивани, легла, фотьойли, както и зад тях (ключове падат лесно от джоб на панталон) - щателен и систематичен обиск на целия апартамент - под килими, легла, шкафове - ако имате място за оставяне (с оглед съвместно ползване на колите) дребоса има ли достъп до него? - ако да, може да ги е заврял на невероятно място - пуснати в някоя ваза, заврени в играчка и още хиляди възможни и невъзможни места. - един металотърсач за проверка на хора би те облекчил много, големите са много чувствителни и неудобни за работа в домашни условия, но ако имате градина ще ти е от голяма полза. - и последно - доверявай се на логиката, но понякога и интуицията помага. Успех!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Нед Юни 30, 2013 7:00 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
чакайте сега... ключ нов ще си направя, оказа че застраховката го покривала и от фирмения сервиз няма проблем. но ще е след август, защото имат някакви регистрационни кодове които не съвпадат и им бяха изпратили механичен ключ, който не съвпада. затова сега по-бандитски - взимат отпечатък и ми правят нов ключ, а електрониката и програмирането след като тоя нов ключ пристигне. то всъщност от СААБ вече работят само резервните части, а китайската част скоро ще почват да правят електромобили, даже започват да наемат консултанти. военният СААБ си работи и то доста добре. основното е, че си губя време, нерви и се чудя какво ли ще стане ако изчезне и другия ключ. обикновено смяна на такъв ключ може да излез докъм 300Евро, може и повече - а на целия заключващ блок към 1000Евро. така е с архивните таратайки. така - Нисан Алмера 1997 има пасивен транспондер и механичен ключ СААБ 9-5 2007 има пасивен транспондер, дистанционно и механичен ключ. според описанието могат да се програмират до 4 транспондера и 4 дитанционни но докато чакам, реших че ако има отнякъде някакъв анализатор или скенер, или скимер или каквото и да е там което може да излъчи нещо между да речем 50Khz и 13.56MHz (правейки образовано предположение...) и да приеме вероятния отговор, бих могъл да се разходя по евентуалните места из/около къщата и при добра антена да имам обхват към 50cm. или поне да пробвам с останалите ми два ключа и да видя дали се случва нещо. видях някакви подобни RFID анализатори по 300 зелени или нещо подобно - ако намеря нещо такова даже под наем и с добра антена може да се разхождам бавно из тревата или по скритите ъгли в къщи. абе голям купон  п.с. да търсенето продължава - вече 3ти месец, даже тук има и едно бюро загубени вещи със закачалка за ключове по месеци - всякакви връзки, единични, за коли и къщи. луда работа, но не беше там...
|
| Нед Юни 30, 2013 7:15 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ами като имаш втори ключ защо не пробваш да слушаш различни стандартни честоти когато ползваш ключа (предполагам че при стартер се идентифицира) и поне ще знаеш на ква честота да лъчиш. Аз си мисля че са някой от видовете RFID, вероятно на 125kHz. Или нещо което е било "модерно" когато са произвеждани таратайките 
|
| Нед Юни 30, 2013 7:46 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Едно време се продаваха едни ключодържатели, евтинки бяха: свирваш с уста и те почват да пискат. Не знам доколко ще помонат в случая но като лепенка за дистанционно със сигурност: колко пъти съм псувал жената а пък тъщата с нищо не е виновна...  Братята китайци спят!
|
| Нед Юни 30, 2013 10:02 pm |
|
 |
|
vesko_hard
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 08, 2006 3:32 pm Мнения: 253 Местоположение: Благоевград
|
Транспондера е много слабочувствителен и маломощен , така че ще е трудно да се направи детектор. В колата той се намира в средата на бобина. Не като при рфид картите да работи от известно разстояние.
|
| Нед Юни 30, 2013 11:08 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Някои от моделите на Сааб са Вектра Ц, с други "калници"... От Опел не могат ли да помогнат?
|
| Нед Юни 30, 2013 11:40 pm |
|
 |
|
Grubi
|
ами ще помогнат, но скоростта е отчайваща - точно сертифициран сервиз на Опел, плюс СААБ и още някой. сега ще претърся тук и там отново, може и да излезне. тук често имат едни марки по ключовете с платена пощенска марка - който ги намери просто ги пуска в пощата за изпращане и те си пристигат. но в конкретния случай всичко се случи наопаки.
|
| Пон Юли 01, 2013 9:08 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Юли 01, 2013 9:54 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Сериозно по техническата част на темата - би трябвало да са на 125КHz, но можеш да провериш какво праща колата ако имаш резервен ключ, дори без трансподер. Една бобина на входовете на осцилоскопа долепена до там, където ти е четеца колата, и гледаш - така ще хванеш поне честотата. Оттам насетне транспондера може да е read-only и може би ще се активира автоматично само при появата на поле на 125Кхз, но може да чака нещо специфично за заявка и да не отговаря лесно. Ако намериш кола "донор" и го преслушаш би трябвало да разбереш. Ако си хванал честотата и си късметлия да отговаря направо без заявка, трябва да си направиш четец - стимулатор. Силно поле на тази честота, бобина примерно 30-50см диаметър в резонанс. Не знам в този случай дали нормалните начини за прихващане на върнатия сигнал, които се ползват в RFID четците ще ти свършат работа. Мисля си за нещо като демодулатор и филтър, вкарани на аудио вход на лаптопа примерно, и на "слух" да търсиш отговор. Може би с отделна приемна бобина ще е по-добре, отколкото да слушаш промяната в излъчващата. Естествено, цялата постановка ще трябва да се провери с нормален транспондер и да се установи експериментално колко хваща и как трябва да се търси.
Теоретически постигането на по-голяма "площ" за търсенето става с голяма площ на бобината на четеца. Е, сигурно с квадрат 2х2м ще е трудно да се захрани и прочете обратно, но за практически цели нещо с размерите на металотърсач ще е по-удобно. Отделно сигурно над някакъв размер собствената резонансна на бобината ще падне под 125КХз.
Ако идеята ти е да си вземеш готово такова устройство, не знам, не съм виждал.
Принципно алтернативния (джамбазки) вариант е комплект ключове и ECU от ebay (от тоталка). Но трябва да се провери - някой заключват и ГНП и няма да стане.
|
| Вто Юли 02, 2013 11:27 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|