Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Избор на захранване за микроконтролер 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Избор на захранване за микроконтролер
Здравейте
правя управление на една машина, но понеже е в цех където има заваръчна техника се притеснявам от смущения в захранването. Мислех LM317(или LM2575) и LC филтър на входа, но искам да чуя и вашето мнение. :)

Чет Юни 27, 2013 5:16 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Избор на захранване за микроконтролер
LM2575 и подобните му работят безгрижно дори в корпуса на инверторен електрожен. Въпрос по-скоро на опроводяване на платката и вида на индуктивностите, кото смяташ да ползваш. Обличай всичко в маса - аз слагам и на горе и долен слой 2 полигона с маса, обгръщащи всичко останало. С много проходни отвори между тях. С излишък от филтърни кондензатори за всеки чип, даже да са на сантиметър един от друг, и прочие истории. До сега нямам блокирал от смущения процесор. При последните проби всичко беше на 10 сантиметра от силовата част на инверторно телоподаващо, без никакво допълнително екраниране.

Когато искам да съм съвсем сигурен, на входа слагам диод, и след него C-L-C филтър. И набутвам чарковете около регулатора максимално близо до него. Слагам и танталови кондензатори на всеки 10 сантиметра дължина на захранващите линии по платката.

За индуктивностите - ползвай такива "облечени" с ферит, а не открити. Хем излъчват по-малко, хем прихващат по-малко външни смущения (или поне така си мисля :) ).

Например ползвай такива:
Изображение
или такива:
Изображение

И избягвай такива:
Изображение

Чет Юни 27, 2013 10:21 pm
Профил ICQ

Импулсното ще ти реши много проблеми, но трбва да внимаваш с опроводяването, и при линейно има значение, но импулсното е капризно в това отношение, иначе може да имаш интересни проблеми които най-веротно ще ги търсиш в нещо друго.

Пет Юни 28, 2013 11:18 am
Профил
Аватар

И добре да е опроводено, пак няма гаранция че всичко ще е ок. Тука на масата ми се боря с едни rohm-ски импулсни - bd9778 и bd9001 - както е по даташит ми вади 150mV рипъл. И с аналогиите дето захранва все едно нищо не правя... Ама му намерих цаката - веднага след него 500-600 uH и още един кондензатор и от рипъла остана само шумче... Един вид дето sparky предлага - C-L-C.

Пет Юни 28, 2013 11:32 am
Профил ICQ

То аз като ми трябва да захранвам и разни аналоговщини почти винаги и без друго ги отделям с L-C филтър, освен ако не са на отделен регулатор само за тях си. В обшия случай на buck регулатори ползвам и доста по-големи индуктивности от предписаните, освен ако регулатора нещо не им се мръщи, ама не се сещам за такъв случай до момента, поне не и с LM-ки. И такива на 200Khz, и такива на мегахерци съм ползвал, и съм синхронизирал по няколко и прочие полюции. Не е имало грижи. Но подхождам крайно предпазливо към опроводяването и разполагането на компонентите и обикновено се презапасявам доста.

Пет Юни 28, 2013 11:42 am
Профил ICQ

Е то по принцип ако имаш аналоговщини истински импулсните не са желателни, или трбява доста да се изпипват, примерно резонансни или добре опроводени, отделени и филтрирани нерезонансни но ... ако се гонят сигнали от микроволт и надолу си е борба голяма.
Доколкото разбирма обаче колегата и за аналоговщини не става въпрос а май захранва контролер, та с нормалното решение ще мине без грижи. А иначе точно тия BD доста ми се оплакваха от тях, сложил съм ги в момента в едно захранване за звуков усилвател и се държат много добре, нямам никакви грижи, в смисъл шум и други подобни ... но с уговорката че мен захранването на чиповете аналогово, цифрово, Adc и каквото там има щото те са 5 захранвания, са разделени и добре развързани.

Пет Юни 28, 2013 5:44 pm
Профил

Cekins написа:
И добре да е опроводено, пак няма гаранция че всичко ще е ок. Тука на масата ми се боря с едни rohm-ски импулсни - bd9778 и bd9001 - както е по даташит ми вади 150mV рипъл. И с аналогиите дето захранва все едно нищо не правя... Ама му намерих цаката - веднага след него 500-600 uH и още един кондензатор и от рипъла остана само шумче... Един вид дето sparky предлага - C-L-C.

Същите ползвам и аз за цифровата част. Единствената аналоговщина, която ще захранва това е резистивен термо-сензор и ще има активен филтър на входа. Ще пробвам с различни индуктивности и честота на работа за този bd9001. Аналоговия осцилоскоп има допълнително усилване х5 и мога да видя какво става дори в микро-волтовия обхват. :)
По-чувствителните аналогови схеми ще са на 12V, но няма да мине без DC-DC конвертор, понеже напрежението трябва да е стабилно и при падове до 8V на входното. Вероятно ще се ориентирам към готов модул, поне 7-8W, и филтър след него.

Съб Юни 29, 2013 1:55 pm
Профил

Ползвал съм на TRACO POWER и MURATA готови изолирани модули за захранване на аналоговщини, примерно четящи 75 миливолтов 300 амперов шънт на заваръчна машина. Никакви грижи, макар че като ги отвориш вътре изглеждат твърде смешно. Само референсите за ADC-то и DAC-а ми бяха отделни линейни, не помня серийни или шънт, но пак с напрежение, взето от захранването на аналоговщините. Никакви извънредни шумове не засякох, а на всичкото отгоре си и регулираха доволно стабилно.

Съб Юни 29, 2013 3:06 pm
Профил ICQ

Знам за тези, но още не са ми попадали в ръцете. Иначе и аз имам да меря тоци, но сигнала е с размах +-10V и идва от датчици на Хол.
Притеснява ме само един SinCos енкодер, който е с голяма разделителна способност(но съм си взел китче да го разуча).

Някой има ли опит с модулчетата на meanwell?

Съб Юни 29, 2013 4:13 pm
Профил

А някой случайно да е успявал да подкара LM2575 с отрицателно напрежение?! Намерих ето тази схема
Прикачени файлове:
LM2575.jpg
LM2575.jpg [ 21.13 KiB | Прегледано 2381 пъти ]

Аз имам само ADJ версии и исках да си направя едно захранване на -5В. Преправих набързо едно захранване, но ми изкарва някъде към 1,2-1,3В, което е доста далеч от заветните 5.
Та някой пробвал ли го е това?!

Пон Апр 21, 2014 10:57 am
Профил

Няма как да тръгне с отрицателно, това не е с нищо по различно, просто са направили + маса. Това изисква разделен източник, и като цяло регулиране в масата може да има странични ефекти.

Пон Апр 21, 2014 2:11 pm
Профил

Това от datasheet-а съм го взел! И реално излиза отрицателно, но само 1,7В.... Аз за това и питам...
Добре, а има ли някакъв аналог на lm2575 за отрицателно?!
Поздрави!

Пон Апр 21, 2014 2:19 pm
Профил
Аватар

Ще работи, но иска свирка.
1. Трябва да се направи "soft start". Не съм зяпал по схемата на LM2575 дали го може, ама най-вероятно става с пина "on/off". Това силно ще намали ефекта от точка 2.
2. Пиковият ток при старт на схемата се определя от тока на късо, на който сработва защитата на LM2575 - обикновено 1.5 - 2 ампера.
3. Веднъж претовариш ли му изхода, по-нататък няма възстановяване докато не изключиш захранването и не изчакаш да се разредят кондензаторите. Ако го задържиш по-дълго така ( дори и след като вече си разтоварил изхода ), може да поизгори леко.

Най-вероятно дава ниско изходно напрежение, защото си го свързал грешно. 8)

Пон Апр 21, 2014 2:46 pm
Профил ICQ

Той колегата го е казал
Цитат:
...Аз имам само ADJ версии и исках...

@stoyanoff - добави остатъка от делителя за ОВ, който е в чипа при тия дето не са ADJ...

Пон Апр 21, 2014 4:01 pm
Профил

Добре! Оставете тази работа! Има ли аналог на LM2575, но за отрицателно напрежение?!

Пон Апр 21, 2014 4:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]