|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:36 pm
| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Ubuntu / Debian
Мда, за това говоря ... Потрябва ми някаква глезотия и ей на до къде го докарах, убунту можеше и да свърши работа, та докато оправят дебиана сигурно ще се жертвам на някое убунту на втората машина. Обаче тя е зле от към графиката и процесора дърт, не знам дали ще се справи. Трябва да се пробва. Все пак сондирам за мнения за 7-цата, ако има някой да се е пробвал.
|
| Пон Юни 17, 2013 9:34 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Защото убунтуто трябва да го ъпгрейдваш 2 пъти всяка година, пък и посоката в която вървят не се нрави на всички. То и гном3 не се нрави де. Та дебиана иска по малко баене с времето, съответно за някои неща е по удобно - качил съм си една виртуална машина с минимален дебиан (т.е. без ГУИ) и я ползвам за разработка на ембедед неща - пушка е. Т.е. влизам си в на макос терминала и от там ссх към виртуалната машина, ако случайно ми потрябва гуи за нещо ползвам Х сървър на мака, грозно е, ама ми трябва рядко и естета в мен не прави проблеми. А за да не се чудите защо си правя живота сложен - за бързина, виртуална машина с пълно гуи е много по тежка, пък така на макбука имам 3-4 виртуални машини според проекта/клиента за когото работя - инсталацията на нова виртуална машина с линукс ми отнема точно 10 минути. head_up, ако не си подкарал тоя дебиан, прати /var/log/syslog да хвърля едно око.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Юни 17, 2013 10:29 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Това пък как ти хрумна ?? То е по желание ъпгрейда, аз съм още с 10.04 LTS, има си поддръжка и т.н. GNOME 3 на 12.04 LTS може да се конфигурира като 2.0, става дума за визията на десктопа. Не разбирам защо са ти тия извращения, при мен Ubuntu 10.04 LTS и/или 12.04 LTS си пердаши без проблеми, в него си пускам като виртуална машина Windows XP, ако случайно за нещо ми потрябва. Напоследък и това не ми се налага тъй като се преориентирах към Eagle, в последните му версии отваря директно Protel файловете.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Юни 17, 2013 11:44 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Ами ако не си с ЛТС няма много избор, трябва да се ъпгрейдва - то не, че е проблем, ама поне мен ме дразни. Последните няколко месеца работя точно върху 10.04 - да не ти разправям колко пакета трябваше да бакпортвам за да оправя разни проблемчета в една лайв дистрибуция. Ама клиента като се е запънал за тая версия си плаща да му се поддържа  На мен лично гном3 ми е ОК, по ми харесва от на каноникъл гуи-то, иска още работа де. Пък и си иска ресурси, повечко рам, хубава видео карта - т.е. не върви много гладко на 4-5 годишен лаптоп, също и във виртуална машина. Ами няма много начини да работиш с линукс на мак - или махаш макос-а и си нейтив в линукс със спорна поддръжка на хардуера, или качваш всичко във виртуални машини. Варианта с виртуалните машини е по практичен, освен това си работя предимно в конзолата, гуи-то ми трябва само за браузър, пдф, gitk, meld. Браузъра и пдф-те са в макос - няма грешка с тях. Като прост програмист не разбирам от проектиране на платки и съответно не ми и трябват кад системи, виндовс въобще нямам. Та няма какво да се чудиш, просто имаме да решаваме различни проблеми, съответно и решенията са различни. Ако трябваше да проектирам платки, щях да правя сигурно като теб, ама за нон стоп ровене в сорсовете на дистрибуциите гуи-то повече пречи отколкото помага, но в конзолата всичко си идва на място.
|
| Вто Юни 18, 2013 1:01 am |
|
 |
|
head_up
|
@palavrov, нещо се гъбарка с гнома във fallback, сложих xfce да му се пробвам - работи много леко, не забелязах проблем за сега. Ще го преинсталирам на бързо (дразнят ме разните остатъци от гнома) и ще му гледам сеира.
|
| Вто Юни 18, 2013 10:57 am |
|
 |
|
palavrov
|
Fallback-а на гном3 нещо не е много читав, пробвах го веднъж ама не ми направо много добро впечатление. А XFCE си е екстра. Мъчих се много време на стария ми дърт лаптоп с една федора с гном3 ... е няма такава мъка като започне човек да браузва. Накрая и сложих xfce и направо хвръкна, имаше малко дървении да се пооправят, ама нищо съществено - единственото което помня, че го псувах докато сложа фонетична кирилица която да се сменя със алт+шифт. И на пустия мак няма такава опция, сега сменям с алт+спейс, а Ч-то са го наврели до шифта, и редовно пиша § вместо ч. Може да поочистиш разните остатъци от гном на ръка, не е голяма философия. Ако не се лъжа направо деинсталирах целия гном, останах с един терминал, и от там качих на чисто xfce + смених gdm с нещо по леко. Абе ако ти се губи време с натъкмяване на линукс за собствените ти нужди, защо не хвърлиш едно око на arch linux и gentoo? Последно време като гугля за някакъв по засукан проблем, редовно се озовавам в техните документации или форуми.
|
| Вто Юни 18, 2013 11:17 am |
|
 |
|
head_up
|
Привърженик съм на дебиана. Аргументи много за, малко против. Обратно при повечето други дистрибуции, а убунту ми се струва мръсна дума, но уви - попсувам понякога, gentoo не съм ползвал - понаглеждам им документацията и аз като теб, доста неща са обяснени добре.
|
| Вто Юни 18, 2013 11:31 am |
|
 |
|
palavrov
|
Какво да ти кажа, за мен всички са малко или много един дол дренки. Ей последния месец се боря да оптимизирам буут тайма на това 10.04 за което споменах. След пускане на захранването, компютъра буутва от USB флаш драйв, и до пускане на самата приграма на клиентите ми, си отиваха около 3 минути. Само за справка ядрото на линукса се инициализира за секунда и половина, останалото време е заради плесканията на всички по веригата, като се започне от BIOS-а, та се мине през GRUB2, после initrd, после upstart и остатъци от sysvinit, после xorg. Както и да е, успях да го докарам до минута и десет секунди сумарно, и смятам да го оставя така - клиента е доволен. От тази минута, 6 секунди са в BIOS-а, 10 секунди са за боотлоадера да зареди 10мб ядро и инитрд (това още ми е трън в очите), 15 секунди са да се изкопира 200мб лайв squash файлова система + md5 сума за integrity check, около 20 секунди са за xorg, остатъка са разни баш скриптове.
|
| Вто Юни 18, 2013 11:53 am |
|
 |
|
head_up
|
@palavrov, при fxce как се мести / премахва този бар който стои отдолу в центъра и мога да си стартирам разни неща "бързо" ? Избожда ми очите заради няколко икони - и заема половин инч от екрана...
|
| Вто Юни 18, 2013 2:45 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Нямам в момента при мен xfce, но доколкото си спомням си имаше настройка - имаше един списък с панелите и там са горния който е докн-ат и долния който може да изтриеш от списъка - и си готов. ЕДИТ: Даже май имаше някакво въпросче по време на първото пускане, дали да ти нареди панелите по default или да те остави ти да си ги накичиш - което е малко досадно, ама се прави веднъж.
|
| Вто Юни 18, 2013 3:20 pm |
|
 |
|
head_up
|
А, мерси - направих го, сега остава да разбера и как се настройва суичването на езика с клавишни комбинации и ще се родя, че аман от кликане 
|
| Вто Юни 18, 2013 4:01 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Трябва да си инсталнеш един пакет който го прави това - слага ти иконка в таскбара, и прави бърз достъп до настройките. Май беше писано от българин http://goodies.xfce.org/projects/panel-plugins/xfce4-xkb-pluginЕДИТ: Ама ми се върти нещо в главата, че от време на време се самозабравяше и трябваше да му помагам с мишката ...
|
| Вто Юни 18, 2013 4:20 pm |
|
 |
|
head_up
|
Яд ме хвана. Той си идва инсталиран, ама кой да види. Някъде в нета попаднах на него, че уж за това бил, ама кой да види, че не му е зададена никаква дефолтна комбинация. Благодаря! Ама и аз като не чета ...
|
| Вто Юни 18, 2013 5:02 pm |
|
 |
|
head_up
|
Тормози ме един проблем... Ако имам няколко приложения, които искат да работят с един и същи /dev/tty* и приложенията са стартирани от root. Когато едното приложение е отворило девайса и си работи се появява друго приложение и то иска да работи с него и настава някакъв див, див ужас. Всички работят с девайса  Това води до много ужасни неща. Какъв е начина да разреша девайса да бъда отварян само от едно приложение и докато то не го остави - никой друг да не може да го отваря? Забележката е, че всички приложения са с root правата, а той може всичкооо...
|
| Пон Сеп 23, 2013 11:59 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Малко бабешко решение: Преди стартиране на процеса ще проверяваш дали някой собственик вече не притежава /dev/ttyS* устройството. Например с командата fuser се вижда, че потребителя spirev използва moserial програмата с /dev/ttyS0: Когато процеса moserial приключи с /dev/ttyS0 командата fuser ще върне празен стринг.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Сеп 23, 2013 3:11 pm |
|
|