Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Висше образование: ФМИ или ФФ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Висше образование: ФМИ или ФФ
mrock написа:
...
- английски език
...

Това няма да ти се размине като необходимост каквото и да правиш - и да се надяваме,
че няма да потрябва скоро и китайски в същата степен.
Ако си изостанал дай си зор именно в това, ще си направиш услуга. Най-лесният
начин е да хванеш книга - Азимов се чете лесно, примерно "Prelude to Foundation" - и речника
и се бъхти няколко дена докато минеш първите 20 страници.

След това няма да имаш нужда от съвети (то ти и тоя не си искал де, знам) :) .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Юни 14, 2013 4:56 pm
Профил WWW
Аватар

Cekins написа:
При добро желание и като си млад всичко става.

Познавам няколко студента тук, измежду тях и две момичета и не само, че не ползват никакви кредити и не натоварват семействата си, ами се оправят сами и всичко си плащат сами. А цените на образованието тук за международни студенти са астрономически. Има стипендии за тая работа и също позволяват да се работи. Така че да се мрънка само как било заробващо е просто смешно, особено пък като си няма човек идея точно как стават нещата :) . Другия момент е, че ако иска човек да се занимава с електроника и/или информатика да запише физика е супер тъпо. Верно, че както каза tgi всичко може да се научи и сам, след като знаеш фундаменталните основи, ама това могат да го направят единици хора, а като преценявам пусналия темата той не е измежду тях, след като пуска такива теми по форумите и споделя какви са му пречките да учи навън :D . Затова или да се ориентира към Техническия университет или пък към факултета Информатика и математика на СУ-то, щото бакалавар с една проста физика освен да стане после даскал по физика, аз не виждам какво друго може да стане. Все още дипломата и специалността ти осигуряват интервюто за работа и аз ако търся програмист или електронен инженер, някой с диплома по физика въобще няма да ми е в полезрението и резюмето му заминава директно в коша :) . Сега ако после мисли да прави магистратура с електроника нещата стават, ама незнам колко лесно се прави такава магистратура и колко предмета трябва да се вземат, за да може да се почне въпросната магистратура, ако преди това си учил само физика :) .
А английския е задължителен, без значение с какво точно ще се занимаваш, ако смяташ да го правиш сериозно. В днешно време без английски въобще си нямам идея как някой може да бъде добър професионалист в областта си.

Пет Юни 14, 2013 5:18 pm
Профил
Аватар

Вместо на английския наблегни на китайския, щото света се покитайчва, докато завършиш, докато намериш свястна работа и всичката документация може и да е вече на китайски :) Ако говориш/пишеш китайски ще си с една стъпка напред пред конкурентите. Само си представи комбинацията: бял инженер по електроника с перфектен китайски, всяка голяма фирма ще иска да те наеме на работа, докато бели инженери с английски под път и над път, да ги ринеш с лопатата.

Пет Юни 14, 2013 5:37 pm
Профил WWW

¶ написа:
Вместо на английския наблегни на китайския, щото света се покитайчва, докато завършиш, докато намериш свястна работа и всичката документация може и да е вече на китайски :) Ако говориш/пишеш китайски ще си с една стъпка напред пред конкурентите. Само си представи комбинацията: бял инженер по електроника с перфектен китайски, всяка голяма фирма ще иска да те наеме на работа, докато бели инженери с английски под път и над път, да ги ринеш с лопатата.

+100 :)

Пет Юни 14, 2013 5:41 pm
Профил
Аватар

Чисто софтуерните специалности в БГ са на прилично ниво и хляб има и в БГ и зад граница. С фундаментални науки - физика, химия, математика в БГ има смисъл да се занимаваш, само ако искаш да свършиш като учен в БАН с 600лв. заплата.

Пет Юни 14, 2013 6:11 pm
Профил ICQ

mrock кандидатстваш в ФМИ, ако не стане влизаш в ФзФ. Като се дипломираш хващаш рейс 84 и нататъка си знаеш.

Пет Юни 14, 2013 6:23 pm
Профил
Аватар

¶ написа:
... Само си представи комбинацията: бял инженер по електроника с перфектен китайски, всяка голяма фирма ще иска да те наеме на работа, докато бели инженери с английски под път и над път, да ги ринеш с лопатата.

А бе по-вярно нещо от това трудно може да се измисли ама дори да знае китайски ако
му куца английският пак няма да има стойност, потвърди му го и ти че хлапето
да не остане подведено и да хукне да учи китайския преди английския :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Юни 14, 2013 6:30 pm
Профил WWW
Ранг: Ориентиран

В момента образованието в България е под ВСЯКАКВА критика. Много младежи завършващи в момента, със сравнително високи оценки, се подвеждат много лошо, че знаят и могат достатъчно. Съответно висшето ни образование се съобразява с тази конютура и приема студенти които не са в състояние да научат нищо, освен ако преподавателите не започнат от А и Б - неща които се преполага, че са били вече научени. Съответно, тъй като съм завършил ТУ сравнително скоро, мога да ви уверя, че преподавателите там са вдигнали ръци и не влагат особени усилия да наливат акъл в главите на студенитите си - знаят, че това е кауза предута!

Все пак, за да не звуча свръх песимистично - има достатъчно интелигентни преподаватели, които като забележат, че си по-ярък студент, биха ти обърнали повече внимание, дори вероятно да те научат на нещо повече. Тези ми размишлиения в общият случай важат и за другите университети, поне базирайки се на споделяни мнения от колеги.

Основното, в днешно време е, че самоподготовката и желанието да научиш нещо САМ е много по-важно от това, къде точно ще запишеш. Ако очакваш да запишеш в някой университет и някой да те дърпа за ушите и да те научи на нещо - то можеш спокойно да забравиш - това е алюзия :)

В общи линии нещата стоят така, независимо дали ще учиш в БГ или чужбина (което за мен лично е все тая), са ти нужни следните неща:

1. Голямо желание и интерес в дадената област.
2. Упоритост да поддръжаш 1. Т.е. да четеш и да се развиваш.
3. Английски
...
Другите неща в последствие си идват от само себе си! :)

Съб Юни 15, 2013 2:29 am
Профил
Аватар

какво ще завършиш има значение най-вече за средата в която ще попаднеш и контактите които ще изградиш. от тая гледна точка фми е добре, защото е престижно и събира най-силните. ако все пак говорим за материала, моята препоръка е да се ориентираш към нещо инженерно. във фми учат разни дискретни математики, които после не им помагат много... меко казано. реалната равносметка: аз никога не съм търсил помощ от колеги завършили фми по математически въпроси, докато обратното се е случвало не веднъж, и то не защото колегата е бил калпазанин, а защото във фми просто не учат най-полезните части от математиката.

Съб Юни 15, 2013 7:44 am
Профил

Да, така е - от социална гледна точка това е на университета най-полезното нещо. С какви хора и интереси ще се събереш, съответно какви приятели и контакти ще придобиеш.
В нашият поток от 120 души имаше 10на с които ако общуваш можеш да тръгнеш в правилната посока, докато с останалите 110 можеш да си изкараш приятно на купони в Студентски град :)
В чужбина, предполагам, средата ще е най-важното нещо, с оглед на факта, че вероятно ще си в непозната обстановка, а след като завършиш ще искаш да останеш там, съответно ще са ти нужни приятели, колеги, връзки...

Съб Юни 15, 2013 1:48 pm
Профил

Абе аз като се сетя какви социални връзки имах в университета ... бяха всичко друго но не и особенно полезни, иначе виж някои особенно приятни, то повечето де, просто едните се осъществяваха основно на маса, а други можеше и на маса .. :D

Съб Юни 15, 2013 7:44 pm
Профил
Аватар

Абсолютно. Университета си е една удобна възможност да отдалечиш с малко момента, в който живота те удря с парния чук. Професионални контакти, ала бала... Може и да е имало, ама всички помним други видове контакти и мирис на евтин алкохол :) Нещо като казармата - уж било трудно... ми трудно е сутрин, определено.

А то, на който му е писано да се разболее от инженеризъм... тя съдбата го застига.

Пон Юни 17, 2013 10:30 am
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
...Професионални контакти, ала бала... Може и да е имало, ама всички помним други видове контакти и мирис на евтин алкохол :)

Ж'вота сте си живели, вие! А питате ли ни нас с военното (овенното ) училище ... :?

Пон Юни 17, 2013 10:34 am
Профил ICQ

Айде айде .. не знам ти къде си учил, ама аз съм от Шумен та имам съвсем близки наблюдения от военното училище, да го кажем така, когато не се правех на студент и не пиех по общежитията във варна, се правех на свиня по разни дупчести кръчмета в Шумен, ама интересното е че половината от поситителите бяха курсанти ... а в студентското градче, щото нали и университет си имаме курсант се води мярка за дължина, не за друго ама тия които не бяха по кръчми ходеха да се социализират с филоложки, музикантки и художнички ;)

Пон Юни 17, 2013 10:56 pm
Профил
Аватар

културни курсанти 8)

Вто Юни 18, 2013 8:54 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща