Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Висше образование: ФМИ или ФФ 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Висше образование: ФМИ или ФФ
Здрасти! :D

Тази година завършвам 11 клас, НПМГ, Физика. Тоест догодина съм абитуриент и кандидатствам за университет. Общо взето поначало се бях ориентирал към:

Физическия Факултет, Инженерна физика. Тук съм 101% сигурен, че ще ме приемат. Оценките за прием са ниски, няма кандидати, а аз отсега мога да си реша приемния изпит с над 5.

Минусите обаче са:
слаба среда, например има хора, които влизат, защото им трябва общежитие
самият факултет е във ужасно състояние, няма толкова пари, а и научният персонал е с доста висока средна възраст.
Физиката е доста обширна наука, тоест ще има и доста неща, които не са ми интересни. Ако я избера, обаче, после ще продължа с Микроелектроника (което ми харесва).

Заради това почвам да се замислям за ФМИ, Информатика. ФМИ е доста по-добре. Балът е висок, студентите са там, заради самите специалности.

Моето питане е - какво мислите вие? Също така - Информатика добър избор ли е, защото, да речем, Информационни системи е по бизнес ориентирано: има разни планирания на проекти, е-бизнес.

Аз като цяло ще имам диплома над 5, но под 5,50. Математиката (средно от годините) ще е 5,00. Някой може да каже, че не е добре за тези неща, дето ми се учат, НО математиката ми е профилиращ предмет и уча доста по-сериозни неща от другите гимназии. Което е добре, защото доста от задачите на матурата ми се виждат лесни.

Някой има ли идея каква оценка ми трябва на изпита във ФМИ, за да бъда приет?

Също така защо има два изпита и единия е с коефициент 2, а другия с 3? И се получава така, че мога да имам максимален бал 18 или максимален бал 24. Как се съпоставят двата бала?

Чет Юни 13, 2013 7:54 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Висше образование: ФМИ или ФФ
А замисляш ли се за нещо до което се стига с 200-300Е билет от нискобюджетна авиокомпания и се лети поне два-три часа до там?

До преди няколко години бях оптимист за тази "териотория" дето някога се е казвала България - честно казано много сериозно се замислям да стегна куфарите съвсем скоро време.

Не знам какво ще научиш в БГ ама аз като човек с никакво техническо образувание - с МГ като тебе съм - виждам как инженери дето излизат от нашите университети 5 пари не струват. Сори ама си е истина.

Чет Юни 13, 2013 10:21 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
А замисляш ли се за нещо до което се стига с 200-300Е билет от нискобюджетна авиокомпания и се лети поне два-три часа до там?

До преди няколко години бях оптимист за тази "териотория" дето някога се е казвала България - честно казано много сериозно се замислям да стегна куфарите съвсем скоро време.

Не знам какво ще научиш в БГ ама аз като човек с никакво техническо образувание - с МГ като тебе съм - виждам как инженери дето излизат от нашите университети 5 пари не струват. Сори ама си е истина.

Преди 3 години емигрирах, и колкото и да ме боли трябва да си призная, че това е най-умного нещо което съм направил в 40 годишния си живот. Не, че в България съм бил зле, напротив, винаги съм бил ОК - доста години имах софтуерна фирма с 20-на човека персонал.
Относно образованието - в ИТ-то разбираш ли си от работата никой не ти гледа дипломата - и аз също съм пример на вечен студент (10+ години) и накрая така и не завърших. Научи английски, изкарай шофьорска книжка, и бъди перфектен с компютрите - тези три неща са достатъчни. Ако искаш да въртиш бизнес - трябва да имаш понятие от счетоводство и право.

Чет Юни 13, 2013 11:40 pm
Профил

Човека пита какво да учи вие го направихте имигрант .... много е хубаво да учиш нещо което ти е интересно, иначе е все тая къде и какво учиш.

Пет Юни 14, 2013 12:20 am
Профил
Аватар

palavrov написа:
Преди 3 години емигрирах, и колкото и да ме боли трябва да си призная, че това е най-умного нещо което съм направил в 40 годишния си живот. Не, че в България съм бил зле, напротив, винаги съм бил ОК - доста години имах софтуерна фирма с 20-на човека персонал.
Относно образованието - в ИТ-то разбираш ли си от работата никой не ти гледа дипломата - и аз също съм пример на вечен студент (10+ години) и накрая така и не завърших. Научи английски, изкарай шофьорска книжка, и бъди перфектен с компютрите - тези три неща са достатъчни. Ако искаш да въртиш бизнес - трябва да имаш понятие от счетоводство и право.

И аз все по-често се замислям на тази тема. Особенно като гледам какви боклуци се стягат да управляват... Писна ми един и същи цирк да гледам вече 20 години. Тази държава няма никакви изгледи да стане някога нормална и хората в нея да спрат да работят на принципа "да преебем свето?"...

Аз също бих го посъветвал са се спасява накъде извън БГ...

Последна промяна Tisho на Пет Юни 14, 2013 10:50 am, променена общо 1 път

Пет Юни 14, 2013 10:24 am
Профил ICQ
Аватар

Е какво да му предложа - да остане тука, да си загуби 4-5 години в местния образователен гювеч, после да работи за жълти стотинки и да го мачкат всички от всякъде?!?!

Ако смята да остава в БГ, да отиде да учи право, да се натика в някоя партия (която ще спечели следващите избори) да стане депутат, министър или нещо подобно и да се влее в потока от крадци...

Пет Юни 14, 2013 10:30 am
Профил ICQ
Аватар

Аз завърших ФФ преди доста години, но съм последния тук, който ще ти препоръча ФФ. И навремето програмата беше неадекватна, а мога само да гадая какво е сега. Но по-важното е как ще използваш времето в унито.

Пет Юни 14, 2013 11:08 am
Профил
Аватар

Cekins написа:
Е какво да му предложа - да остане тука, да си загуби 4-5 години в местния образователен гювеч, после да работи за жълти стотинки и да го мачкат всички от всякъде?!?!

Ако смята да остава в БГ, да отиде да учи право, да се натика в някоя партия (която ще спечели следващите избори) да стане депутат, министър или нещо подобно и да се влее в потока от крадци...

Препоръчваш му демек да се нареди на най-голямата опашка от чакащи балъци.
Без пряка връзка вреждане по тия места няма.

Хлапето явно има мозък в главата си и знае какво да пита; друг е въпросът, че може би
не пита когото трябва :D . Аз най-малко мога да давам съвет по такива неща (кое ли в
живота ми е протекло "нормално"), но същината според мене е човек да не си хаби времето
чакайки или угаждайки на нечии глупости. Фундаменталните неща, математики, физика и т.н.
трябва да ги мине по един или друг начин, другото нататък може и сам. Инак казано, времето ни
на тоя свят е кратко, throughput-ът на главите ни или поне на I/O-то към тях - краен.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Юни 14, 2013 11:34 am
Профил WWW

ФФ съм го проучил "отвътре", понеже разговарях с млад човек, който работи там. Преди това е работил и учил в западна европа. Аз нямах кой знае колко високи очаквания, но след като разбрах и подробностите - почти съм се отказал. Проблемите са много и няма да ги коментирам, но основното е липса на финанси, най-много от наличните пари се дават за теоретична и ядрена физика, няма млади хора и т.н.

За ученето в чужбина краткият ми отговор е: "НЕ".

Ходих на няколко мероприятия за образование извън България. Имаше доста университети. Като цяло почти навсякъде искат три неща:
- среден успех в дипломата над 4,50 или 5
- английски език
- пари

Аз, за съжаление или за радост, парите ги нямам. При това цените са солени - около 10-20 000 лева на учебна година. Отделно ти трябват пари за ядене, наем и други разходи. От тук, дори и да предположим, че веднага си намеря работа там, това значи:
- или финансово натоварване за семейството ми
- или да тегля кредит
Да искам пари от родителите ми е абсурд, няма цял живот да се грижат за мен, пък и имам сестра, която също иска да се развива в някакви области.
Да изтегля студентски кредит също е абсурд, защото става много обвързващо. Повечето пъти искат, след като завършиш бакалавър, да си намериш някаква ниско платена специализирана работа по образованието и стигам до момента, в който работя за да плащам кредита, наема и яденето си.

От друга страна в България системата работи за мен. Ядене и жилище винаги имам. Оставам сред приятели. Доста ниски такси, няма нужда от кредит. Вярно е, че и заплатите не са толкова големи, но пък смятам, че търсенето на всякакви специалисти в този сектор (физика, информатика, електроника, мрежи и т.н.) ще се увеличава.

Тук вече разговорът би станал много политически, защо се е получило така, но трите неща:
- кандидатстването за право
- напускането на страната
- ниските заплати
за мен са свързани в омагьосан кръг. Всички, които искат много пари напускат, останалите кандидатстват за специалности, в които УЖ се плаща добре. В един момент (като сега) се получава море от мениджъри и ПР специалисти, които нямат работа, защото няма компании, които да им я дадат. Като няма компании, няма и как да се създават пари, че да има високи заплати.

Аз лично имам желанието да не ставам част от това и бих бил много по-доволен, ако в даден момент имам свой бизнес и мога да давам работа на хората, за да не се налага да търсят евтините самолетни билети...

Пет Юни 14, 2013 1:28 pm
Профил
Аватар

В ТУ видял ли си какви специалности има ? Там са като че ли по практически насочени специалностите. Навремето моята й сменяха името 3 пъти - започнах като Изчислителна техника, а завърших като Компютърни системи и технологии.

Пет Юни 14, 2013 1:50 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Ами дали в България, дали в чужбина навсякъде има малоумници, които избутват и се дипломират. Аз сега завършвам роботика в Англия магистратура и имам колеги, които не знаят какво е дължина на вектор ... общо взето до това се е изродила идеята да продаваш образование. Важното е да разбереш, че университета просто ти дава някаква среда и възможност да учиш и да се развиваш, пък ти как ще си оползотвориш времето си е твоя работа. Ако наистина ти се занимава с електроника по-добре разгледай ТУ.

Пет Юни 14, 2013 2:19 pm
Профил

@mrock, в София си предполагам? Ако се решиш на по-малък град като Пловдив - тука имаш и шансове да научиш нещо, достъп до лаборатории може да си изпросиш, дори може и да се намери някой да ти даде възможност да се научиш на нещо :) Не е майтап, чувал съм, че в софийското ТУ няма такъв вариант да имаш личен достъп до някоя зала и да си ползваш уредите там за да се развиваш. Тук се случва, ако те забележат, че нещо ти щрака под прическата. Пък като гледам колеги - май чужбинция е по-добрия вариант, ако можеш си го позволи. Уви и аз не можах, когато ми трябваше :)

Пет Юни 14, 2013 2:28 pm
Профил WWW

head_up написа:
... Не е майтап, чувал съм, че в софийското ТУ няма такъв вариант да имаш личен достъп до някоя зала и да си ползваш уредите там за да се развиваш. ...

Изобщо не е вярно това. Поне за ФТК.

Пет Юни 14, 2013 2:41 pm
Профил

dan написа:
head_up написа:
... Не е майтап, чувал съм, че в софийското ТУ няма такъв вариант да имаш личен достъп до някоя зала и да си ползваш уредите там за да се развиваш. ...

Изобщо не е вярно това. Поне за ФТК.

А дано, и то не само във ФТК да е така :)

Пет Юни 14, 2013 2:44 pm
Профил WWW
Аватар

Ами не знам скъпо ли е или евтино - мога да дам един пример - един мой приятел се напъна и тегли кредит (и то от Англия), завърши техчниеския в Bath. От там като се дипломира веднага започна работа в Rolls Royce в Derby. Това лято договора му изтича и каза че ще си търси друга работа ( в по топла държава :) ). Ама с този работодател като първи линии в трудовата му книжка едва ли ще му е трудно. Не се оплаква да гладува и да работи само за кредита си -оплаква се само от гадния климат. На всичко отгоре издържа и приятелката си, която в момента също учи в UK... При добро желание и като си млад всичко става.

Пет Юни 14, 2013 3:59 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща