Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Качество на SMD монтаж 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Качество на SMD монтаж
"... и ако може маймуните сами да синосят триците" ... той проблема е очевиден, а решението явно не зависи от теб, аз на твое място щях да си търся друг работодател, с такъв бъдеще няма.

Нед Сеп 23, 2012 2:41 pm
Профил
Ранг: Популярен

Една колежка ходи в Германия да я обучават да навива един траф , та внесе малко яснота по въпроса с SMD терора , който продължава вече 10 месеца.Ясно е,че няма изгледи да се оправи - просто шефо работи на машината :).
Ето разбор от днес - нещо като виц :).Има едни платки 100 броя и докато ги стържем с колегата с едни пилички ( не че решава напълно проблема , но не влизат в кутийките - феритът стърчи с 1 мм извън платката ) ги пооглеждаме за грешки.На платката има само 2 ИС СМД - 7812 и UC3843B , та проблем е с UC3843B:
1 - запоена на обратно
4 вместо UC3843B - LM358
5 вместо UC3843B - 7815
14 вместо UC3843B - UC3844B
Талант , какво да го правиш :)

Пон Юни 03, 2013 9:37 pm
Профил
Аватар

Бе вас що не ви затворят и да не се мъчите така жестоко :D .

Пон Юни 03, 2013 10:25 pm
Профил

Мъка мъка .... виж сега грешки стават, при мен първите серии винаги имат някакви проблеми, не че не ги преглеждам, просто съм много разсеян, но пък първите 10-20 след като ми скъсат нервичките отиват в кофата и от там насетне е ОК. Някой път има други проблеми, е вчера се мъчих с едни такива, то проблем нямаше, но навремето комет казаха тия DB15 не можем да ги запоим, не хващат припой, ама ако топнем във ваната ще се запълнят дупките, съответно не запоиха нищо trough hole. Добре че бяха само 200, вчера донаситих последните 34, не че е голяма болка, имат по 3 Db15-ки и няколко RJ45 .. ааа и еидн резисто незнайно как забравен да се запои едричък, 0603 ... ама на ебаси мястото :) а иначе при мен си се поят повече от перфектно, защо комет не можаха така и не разбрах, а са произведени преди 2 години, сега би следвало да е още по-зор.
Та грешки стават, ама при вас ми се струва че всичко е грешка.

Пон Юни 03, 2013 11:13 pm
Профил
Аватар

за всичко което е над 0201 като елементи и BGA над 0.5мм стъпка ако имате по-дълга серия да си дебъгнете проблемите не би трябвало да имате почти никакъв брак, т.е. говорим за ppm порядък (part per million)
говорим за линия: читаво сито за паста, поне полуавтоматичен принтер (т.е. елеминира човешкият фактор), AOI за контрол на печата на пастата, автоматичен монтаж, читава печка, крайно AOI за монтираните елементи
иначе при всяка намеса по линията или зависеща от човек, проблемите се мултиплицират с човешки грешки
т.е. ако няма принтер а маже човек грешките се мултиплицират с някакъв коефициент човешки грешки
и така по всяка стъпка където нещо зависи от човек

писаха някъде че RaspberryPi в Англия монтират по 3 000 бр платки на ден, и че имат около 3-4 платки които не минават тест на месец е на това му казвам добре работеща линия :) в една платка имат стотина елемента

Вто Юни 04, 2013 5:41 pm
Профил

Това наистина е доста нисък рейт, и 3 от 3000 е пак добре, мен досега в BG не са ми насищали при такъв брак, от 100-на платки все има поне 1 с нещо криво, но това пък са малки серии, човешкия фактор е сериозен елемент при тях.
Самата идея да имаш платка на която ферита излиза извън нея не ми допада, иначе и аз съм шкутил платки, когато вместо да ги фрезоват само са ги минали с ролковата ножица.

Вто Юни 04, 2013 7:57 pm
Профил
Аватар

Тия, дето ми насищат платките правят общо около 100000 мои платки на година и досега за 4-5 години от как ги ползваме знам за около 10 платки, които не са минали теста и то основно заради къси от солдер пастата и то основно на първите серии. После като се корегира ситото ако се налага и нещата заспиват. Е верно, че не са платки като на RaspberryPi, ама са все пак с между 100 и 150 елемента на платка.

Сря Юни 05, 2013 12:41 am
Профил
Аватар

за това говорим
в държавите с висок стандарт не може да се работи мърляво защото цената на корекциите обезмисля цялата операция
ако не може да произвеждаш качествено не може да печелиш изобщо
тук в БГ понеже цената на труда е относително ниска никой не се напъва да си оправи процеса дори да има брак, карат и лелките на ретуша да му мислят :D
то няма и дълги серии, които да оправдават заиграване и дебъгване на сита и прочее параметри по линията
да работят професионално 10-тина фирми не повече и то тези които работят за навън като Епик и прочее

Сря Юни 05, 2013 4:36 pm
Профил

Ами това де, няма как да искам да пусна 100 платки и да получа 100 работещи, то аз искам и получавам, ама вместо 100 ми дават винаги 105 или 110 .. за вскеи случай, и винаги има по някаква кривина, но при единични серии съвсем нормално ми се струва.
Друго за цените .. хич не съм убеден че има чак такава разлика, в момента чакам цени от едни италянци, но това което ми дадоха като примери не ми звучеше страшно скъпо, а тия произвеждат доста за военната индустрия .. е верно италянска ама все пак трябва да работи та ще видим, да не с еокаже че цената е като в BG, качеството определено е по-добро, поне на това което гледах, а и правят до 36 слоя ...

Сря Юни 05, 2013 5:59 pm
Профил
Аватар

Абе всичко иде от количеството. Ама това не е непременно лошо. Аз бих преглътнал няколко процента брак при монтажа, ако работя с количества непривишаваща стотиците. А и там е истината според мен, бутикови серии с добра добавена стойност. В другия край е жълтата сган, нито мога да я конкурирам, нито имам подобни амбиции...

Е това, което е обект на темата, наистина минава всякакви граници :rolleyes: . Но ако този чорбаджия с подобно качество на изхода успява да храни и работници... абе евала му :)

Сря Юни 05, 2013 6:20 pm
Профил ICQ

Както писах 10 месеца вече, почти всяка седмица всички платки са объркани :).Но явно това е приемливо щом стават "някак си" ( това е много ключова дума за нашата фирма).Проблем става, когато се забавят ( а те винаги се забавят) материалите ( които ние монтираме - не SMD елементите) за платките и вместо седмица имаш 2 дена и тогава разбираш ,че има проблем.Ясно е ,че няма оправия. Аз за това и бях пуснал темата по принцип, понеже не съм разбиращ от производство та си викам аз ли нещо не съм в ред или така не може да се работи.Да не говорим за липсата на документация/информация ( или грешната такава).Лошото е ,че тия захранвания не се знае къде отиват.Сега правим някакви дето се ползвали в хеликоптер, които може да се каже добре бяха, ама ако видите външния им вид , направо да ти дойде да скочиш от хеликоптера.Е, колежката 3 дена чисти 10 платки , пък ще идват още 100 :).Част от вината си е нейна де, ама и едни кирливи кутийки се ползват и няма начин да станат така както ги искат ( иначе на снимката си станало добре ама е с друга кутийка).
Абе шефа си има доста сериозни психологични проблеми по моему ,че 6 години се мъча и не мога да открия някаква логика в действията му.

Сря Юни 05, 2013 7:19 pm
Профил

raven_feather написа:
Както писах 10 месеца вече, почти всяка седмица всички платки са объркани :).Но явно това е приемливо щом стават "някак си" ( това е много ключова дума за нашата фирма).Проблем става, когато се забавят ( а те винаги се забавят) материалите ( които ние монтираме - не SMD елементите) за платките и вместо седмица имаш 2 дена и тогава разбираш ,че има проблем.Ясно е ,че няма оправия. Аз за това и бях пуснал темата по принцип, понеже не съм разбиращ от производство та си викам аз ли нещо не съм в ред или така не може да се работи.Да не говорим за липсата на документация/информация ( или грешната такава).Лошото е ,че тия захранвания не се знае къде отиват.Сега правим някакви дето се ползвали в хеликоптер, които може да се каже добре бяха, ама ако видите външния им вид , направо да ти дойде да скочиш от хеликоптера.Е, колежката 3 дена чисти 10 платки , пък ще идват още 100 :).Част от вината си е нейна де, ама и едни кирливи кутийки се ползват и няма начин да станат така както ги искат ( иначе на снимката си станало добре ама е с друга кутийка).
Абе шефа си има доста сериозни психологични проблеми по моему ,че 6 години се мъча и не мога да открия някаква логика в действията му.

.... я моля ти се разбери в кой хеликоптер се слагат, че да знам какъв да НЕ вземаме, аз сериозно говоря. Странна работа, имаме два малки на които им се преебаха съвсем безпричинно едни контролери на стъпкови моторчета, не помня вече за какво бяха, беше отдавна а и май са отписани вече. После на големите пък, на моторчето на бензиновата помпа китайски лагер, ама по китайски няма на къде, отказа преди да е направил 100 часа нальот, естествено в полет, разбира се поне е помислено да има и механична та не се стигна до авторотация :) Сега да не вземем турбинен и покрай това импулсно да пробваме пилота и в режим авторотация ...

Сря Юни 05, 2013 8:27 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Ами това де, няма как да искам да пусна 100 платки и да получа 100 работещи, то аз искам и получавам, ама вместо 100 ми дават винаги 105 или 110 .. ..

Имаше един такъв виц - отиват от Джениръл Мотърс при едни японци да им правят някакви детайли. Разбират се там каквото се разбират и на раздяла един от GM се обръща към японците и им казва - "и като ни доставяте стоката си искаме и единия процент брак" :) . При което японците се споглеждат умно и не знаят какво да кажат. Минава време и идва време за първата доставка. Шипват я японците, тия тук я получават и телефона звъни и от другия край японците мрънкат и се притесняват - "ние таковата сложихме 1-я процент повече детайли, ама проблем ли е, че са си напълно работещи, защото нямахме никакъв брак" :D .
Една японска фирма ни прави едни големи диодни модули 240 ампера всеки. В един алтернатор, дето ги ползва отиват 6 такива и до сега от как ги ползваме вече 6 г. са ни доставили близо половин милион такива модула и няма нито един дето да не е минал тестовете и също нито един, дето да е фейлнал на къра. Няколко пъти вече ги караме да почнат да ни правят и едни други модули, дето единия диод вътре е ценер (54 волта/240 ампера) и ни отказват с извинението, че те не били добри в ценерите и не могат да ни гарантират същото качество като на обикновенните диоди и затова не искат въобще да почват да ги правят. Направо ни скриват шапката тия пичове :D. Имаме и едни в Англия, дето сме купили половината им фирма и те са точно на другия край на спектъра - постоянно проблеми, мрънкане и овъртания та миналата година един от нашите инженери трябваше да прекара там 2 седмици да ги учи как се правят диодни модули и какви тестове трябва да им се правят, че да почнат най-накрая да издържат на жестоките вибрации и температури :D .

Сря Юни 05, 2013 10:05 pm
Профил

Е ти намери да сравниш японец с англичанин :) айде и за израелците да не споменавам, там по скоро ще си признаят че палестина е независима от колкото да кажат че имат проблем в продукта.

Сря Юни 05, 2013 10:25 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
...да пробваме пилота и в режим авторотация ...

Те това би трябвало да са го учили и пробвали. :)

Нед Юни 09, 2013 8:42 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща