Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
ИМКО 1... Някой виждал ли е това животно на живо ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: ИМКО 1... Някой виждал ли е това животно на живо ?
Дедо, твоите писания ме върнаха в миналото, та да питам има ли някой поне някаква идея, колко са стрували на бюджета на НРБ тези постижения и каква е възвращаемостта.
Аз Бг ТТЛ-ки не съм използвал - имаше чешки и руски и то в доста по-голяма номенклатура от нашите, та се питам за чий ... ни беше да ги правим и ние.
До Унимос серията въобе не опрях.

В Правец-82 май нямаше български чип (поне аз не съм виждал в тези, които се е налагало да отварям).
Първото РС, пред което седнах трябва да беше Apple II. Имаше десетина в Математическия на СУ през 1982-ра, ама то на 100 вълка кози крак. Останал ми е спомена от цветения монитор и Фортрана. След година - две и в нашата лаборатория огря слънце във вид на Правец-82 и Бейсик, ама на фона на ябълката си беше като да скочиш от Мерседес в Москвич.
Е, вършеше и работа, когато не се играеха игри на него.

Нед Юни 02, 2013 12:29 pm
Профил

Малко оффтопик, ама имаше си възвращаемост. За 4 правеца руснаците даваха един КАМАЗ. Същият се продаваше в Гърция за долари. Големите машини /СМ, ВАКС/ донесоха много пара! И не само рубли, но продавахме в Корея и Китай.
Дисковете в Русия се харчеха като топъл хляб. Дори и ИЗОТ1037 след като ги изхвърлихме ги продадохме на руснаците.

Нед Юни 02, 2013 2:09 pm
Профил ICQ
Аватар

VAX-овете май не стигнаха до кой знае какво производство? Нямам пряко участие, имах един
приятел дето работеше в "електроника", там пускаха PDP-та и май така и не стигнаха до правене
на ВАКС-ове - но май работеха нещо де, не знам докъде го бяха докарали.

Инак в тоя вид приказки хората непрекъснато смесват финансов успех с инвативност
и способности... причинно следствената връзка между двете далеч не е двупосочна,
нито толкова проста колкото изглежда на обикновения неуспял нито в едното човек
от публиката.

По него време - 80-те - огромната част от парите налети в проекта "нация техническа"
имаха смехотворни резултати като продукти, но отгледаха не малък брой грамотни хора
(покрай изхранването на легиони напълно безполезни, разбира се).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Юни 02, 2013 4:52 pm
Профил WWW
Аватар

Desert Leo написа:
В Правец-82 май нямаше български чип (поне аз не съм виждал в тези, които се е налагало да отварям).

аз пробвах наши ттлки, не ставаха. нестабилни, лесно се смущаваха по захранване и лесно изгаряха. а чешки ттлки сефте чувам, руски имаше дето стават за работа.

Нед Юни 02, 2013 5:58 pm
Профил
Аватар

Аз пък БГ TTL не помня (май ми се е мяркала някаква експериментална екзотика и дотам).
Чешки имаше немалко, "tesla". Руските работеха криво-ляво но бяха доста далеч от истината,
и горяха лесно и на параметри кога го докарали кога не. Но можеха да се ползват де,
"като няма кон, и магарето е слон" както казваше един познат :D :D :D .

Нед Юни 02, 2013 6:15 pm
Профил WWW
Аватар

Всички от Варшавския договор произвеждаха TTL-ки, повечето и LS типове. Например БГ само LS произвеждаше, с руско означение. Аз имам останали 50-100 бр 1ЛБ04шм, избягвам да ги ползвам.

Нед Юни 02, 2013 6:17 pm
Профил ICQ
Аватар

За всички не се сещам но ГДР-йски си спомням, че имаше. За полски не помня май
да съм виждал (но имаха и те неща, поне някакви транзистори си спомням техни).
Чешките най го докарваха на истински, само надписът беше друг инак си се държаха
съвсем нормално. Унгарски също не помня да(ли?) съм виждал.
Не знаех, че е имало български със съветското обозначение, може и да съм пипал
такива. Тия дето аз знам бяха все в една зеленикаво-кафява лъскава пастмаса,
може би голяма част от проблемите им идваха от нея (не знам дали е така де, само
ми изглеждаше много келява).

Нед Юни 02, 2013 6:35 pm
Профил WWW

И полски ттл-ки имаше, бяха UCY74XX. Руски, български, чешки и гдр-ейски е ясно, за унгарски не се сещам, от румънските май само аналогови чипове съм виждал, може и да бъркам.

За правците - Правец 82 беше целия с вносни чипове, обаче до 3-4 години след това излязоха и други модели, Правец 8А беше с български процесор и три специализирани български чипа, рамовете му също бяха български.

Нед Юни 02, 2013 7:43 pm
Профил
Аватар

Аааа, БатеТи, 1ЛБ04шм си е наше означение. Вероятно го бъркаш със старата руска система за означение на ТТЛ-ките, която е сходна - 1Л(Б,Р...)5ХХ (1ЛБ553 беше май К155ЛА3, което е почти 7400.

В соц. лагера, ТТЛ-ки правеха най-много руснаците: серии К155, 155, КМ155 (керамичен корпус), съответните 555 серии (шотки), 131, 133 (СМД по руски) и какво ли още не.

Чешките бяха МН74/54ХХ. Последните са с милитари температурен диапазон, но в пластмасов корпус. Верно държат от -40 до +50. Пробвано е.

От ГДР-ейските съм срещал серии D100 и D200. Доста ползвахме D146/7(D/E) - LED 7-сегментен дешифратор ОА. 146 изобразяваше "а" сегмента на 6-цата и "d" сегмента на 9-тката, а тези, които завършваха на "Е" май бяха пак за милитари цели, но в керамика.

Унгарците и румънците и също правеха. поляците, май и те.

Имам някакви остатъци, та трябва да нащракам малко снимки за музея.

Като се върнахма назад в историята, някой помни ли ЕМК-12 ("Едноплатков Микро-Компютър", 12-тицата нямам идея какво значи). Базиран беше на МС6800/СМ601. 4-разряден 7-сегментен LED дисплей и шестнайсетична клавиатура за въвеждане на програмата и индикация на резултата. На него започнахме да учим микропроцесорната техника. Цената му беше около 800 тогавашни лв. 8O 8O 8O

Нед Юни 02, 2013 7:45 pm
Профил

Да аз го помня, на това време тази сума нямаше кой да ми я даде за да го купя, имаше един в ОСО-то но никога не съм го виждал работещ, там бяха фенове на 82. Иначе за Българските чипове, да имаше продукти предполагам и не малко възвръщаемост, с 601 ако се не лъжа дори имаше правено ЦПУ копие на фанук, не точно де ...иначе за фанук копията имаше някаква наша серия изкопирани чипове но никога не съм ги барал ... някой от форума беше споменал че се е борил с тях.

Нед Юни 02, 2013 9:51 pm
Профил
Аватар

Е, ти да не мислиш, че съм си го купил за себе си в онези години. Просто мен изпратиха да го платя и данеса от ВМЕИ. Нямам идея кой го е разработвал.

Нед Юни 02, 2013 10:37 pm
Профил
Аватар

фанук...
помните ли скандала с 9 осевите обработващи центрове, които тошиба бяха продали на руснаците.
държавния секретар на САЩ спраска един телевизор тошиба по телевизията с думите: "това ще направим с японската икономика"
конгреса гласува някакво доста неприятно ограничение за внос на ВСИЧКИ японски стоки, поне година беше, вече не помня.
всичко това на основата на СОСОМ.

защото хамериканците изведнъж почнали да не чуват съветските подводници. руснаците по някакъв начин се изхитрили да си правят винтовете (на подводниците) близко до теоретичната крива, което на ръка/крак няма как да стане. по принцип ограничението за оси на CNC за източния блок беше ... 2 оси. всичко от 3 нагоре беше ембаргово, но за три се гледаше през пръсти и се доставяше. та някакви шведи взели японското желязо, комплектовали го с CNC-та, като написали в декларацията 3 CNC-та по 3 оси и машинката запяла на 9. много голяма пяна се вдигна тогава... и то май само за една бройка ставаше въпрос.

та никой производител на CNC чипове не ни ги продаваше през завесата. трябваше да се краднат. което си му викат разузнаване. когато си на добрата страна ти дават медал, като се обърне палачинката ставаш доносник с агентурно минало.

---

на мен ми светна лампата :idea: когато пипнах оригиналното китче, по което беше правено нашето. батковците ме пускаха да си играя, когато нямаше часове. асемблираш на ръка, пишеш в хекс и 'GO'. като почне да брои и умножава - скачаш от радост. то нямаше и много литература, всеки беше докопал по някоя книга на английски и се правеше на писател (преводач, де).

кирилизирания вариант мисля, че го правиха на мартинов хората. произвеждаше се в завода на ВМЕИ-то

Нед Юни 02, 2013 10:40 pm
Профил

Преди около 4 години упражненията в ТУ по микропроцесорна техника ни бяха точно на ЕМК-12 :)
Няма такова безумие!

Нед Юни 02, 2013 10:50 pm
Профил
Аватар

Не помня да са правели китове в завода ама знам ли. Имаше една платка с клавиатура
и индикатори май 140 на 140мм някъде идваше, може би Рошавият я беше опроводявал, може
би някой друг от все същата група (която беше направила такива китове, всъщност може
и в завода да са ги сглобявали, даже сигурно са - в първия момент не се сетих за тоя
вариант щото баш там ми бяха близки приятели, по едно време и работех там).
Аз бях взел една и я бях съшил с една моя процесорна платка с бая RAM на нея и бях
подкарал на това т.нар. D-5 кит (оригиналът е с 6802, моят беше с 6800, които са практически еднакви в тоя контекст). То аз на ръка бях добавил към 2-та килобайта ROM и още един та имаше бая допълнителни функции,
с касетофона комуникираше и в стандартния S1/S9 формат, търсеше стрингове и т.н.... (и беше вече D-7 :D )
бях го писал това разширение на хартия и асемблирал на ръка. Че и една игра
на бикове и крави му бях написал дори :D :D . Неотдавна ми попадна в ръцете и
"червото" ми към него, един лентов кабел който свършваше с мъжки DIP-40 и се навираше
в цокъла на 6800 за изначално дебъгване/програмиране (така си правих първия текст терминал,
пишех на чужда MDOS машина, прехвърлях обектния код към кита и пусках, трасирах
и т.н.).

Нед Юни 02, 2013 10:56 pm
Профил WWW
Аватар

Да няма грешка в информацията за 9 осните CNC? ДО 5 оси имам яснота какво трябва да правят, ама останалите 4? :-k

Нед Юни 02, 2013 11:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща