|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 3:59 pm
| Автор |
Съобщение |
|
CarBeta
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
Явно твойта памет също не е от дългите. Беше разгласено по медиите, че от датата Х следва пълна забрана. До тогава ПРЕПОРЪЧВАХА да не се пуши в заведенията, но ако се пуши да има задължително място и за непушачи. За малки заведения, при които не може да се получи разделяне, трябваше да си изберат дали ще се пуши в тях или няма да се пуши. Естествено всички си избраха да се пуши в малките заведения, а по-големите САМИ си избраха вариант с разделяне щото са алчни ганьовци, само и само да не губят клиенти(според тях). Сами си се набутаха за вентилации, които се оказа, че грам работа не вършат. Да, ако е ***САМ*** в заведението. Ако имаш данни подкрепящи абсурдното ти твърдение, та дори и статии със съмнителен произход, дай да прочета. Успех в търсенето По принцип няма да ми омръзне да го повтарям, та ще го напиша пак. Никой не иска да спира пушенето. Забраната НЕ произлиза от факта, че цигарите са вредни, а произлиза от факта, че пушача с действието пушене ВРЕДИ на околните. Вреди и на себе си, но на никой не му дреме дали пушача си вреди след като той сам не мисли за себе си. Т.е. щом е решил да се трови, да се трови, но му се забранява да трови околните. Тая аналогия се доближава до пушенето само ако действието сране се извършва в средата на заведението или на масата по време на фирмения ви банкет или тим билдинг.
|
| Нед Юни 02, 2013 6:03 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ами да, пожелавам ти успех в търсенето на статии потвърждаващи тезата ти. Статии повтарящи твърдението не вършат работа, първо трябва да научиш какво значи научна публикация после да намериш каквото имаш да търсиш. Като не си научил аритметиката до 8-и клас ще трябва да се бориш с търсачките да видиш не може ли аджеба с лъжичка все пак да се подкваси морето. Успех. Да повтаряш това, което си чул по медиите е досадно за всеки тук, няма нито един който да не го знае преди да си почнал да мислиш да го повториш. Продължавам да поствам по тая безкрайно тъпа тема не от интерес към самата нея, той е нулев. Но това докъде може да отиде човек защитавайки това, което е запомнил без да има каквито и да е данни от проверка дали е вярно (т.е. на религиозен принцип) ме забавлява донякъде.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Юни 02, 2013 6:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
tgi, нека те питам нещо - представи си, че имаш малко дете или бебе и си пушач. Би ли пушил в негово присъствие, след като си убеден, че пасивното пушене е абсолютно безвредно? Просто ми отговори на тоя елементарен въпрос и да я приключваме тая дискусия  .
|
| Нед Юни 02, 2013 7:36 pm |
|
 |
|
tgi
|
Нямам малко бебе та не знам. Но аз като бях малък в нас си се пушеше.
Предполагам, че не бих пушил - по чисто полит-религиозни причини, нали ако пуша ще ме овикат околните или ще му се притеснявам и аз от едната неграмотност.
На тебе да ти обяснявам защо е безвредна миризмата на цигара правейки аналогията с подквасването на морето с лъжичка съм сигурен, че не се налага.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Юни 02, 2013 7:42 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Абстрахирай се от всички политико-религиозни причини и ми кажи. Също слабо ме интерисува ти като си бил малък какво се е правило. Аз като бях малък баща ми също пушеше в мое присъствие и това беше нещо, което ненавиждах, нищо че после и аз станах пушач. Аз лично никога не съм си позволявал за 18-я години пушене да паля цигара, ако в стаята има малки деца. Това за морето и лъжицата ми е ясно, но въпреки това би ли ни дал линк към научна статия (дори само една) която казва, че пасивното пушене е абсолютно безвредно. ПП. Предполагам си наясно, че не говорим точно за безвредността на миризмата на цигарите - просто държа да го уточним  .
|
| Нед Юни 02, 2013 7:49 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Чета и ми е смешно... Не сте малки деца а се хванахте за този кьорфишек, че го и дъвчете. Дреме му на някой дали раята ще вири цигари и ще трови непушачите, това си беше добре премерен ход за отвличане на внимание. А през това време батко и братко бяха реабилитирани(погледнете как си наредиха министрите), ученето на турски в училищата и то ще стане реалност. Орешарски говореше за 250 000 работни места а сега за надежди... С какво започнаха като встъпиха на власт? Реорганизация на силовите структури както на тях им харесва и трябва.
Интересно ми е, колко от фанатиците на болен ще го подкрепят след това ритуално задникоцелуване(продаване) на партии, които се кълнеше, че няма да подкрепи никога?
|
| Нед Юни 02, 2013 8:00 pm |
|
 |
|
nik
|
чеки малко сега.... не ми се връща да броя ама поне в 10 различни поста от тги има подчертано че НЕ вреди на околните или вреди САМО на пушача, изказано със значителна увереност, клоняща към нещо средно между експертно мнение и "are you talking to me?"  сега изведнъж стана ------ ще му се притеснявам и аз от едната неграмотност. мен ако питате след забраната на пушенето на публични места да се въведе и цигари на половин цена за в къщи, че ако случайно се окажат вредни да се отървем по бързо от тези безумия.... 
|
| Нед Юни 02, 2013 8:01 pm |
|
 |
|
tgi
|
Статия доказваща статистически някаква значимост на вредата от "пасивното пушене" ще трябва ти да намериш (не се хаби, няма да намериш). Ако тръгна аз да доказвам, че няма вреда от пасивното пушене, дишането, гледането на това как някой пуши и т.н. къде ще му излезе краят. Който твърди наличие на ефект той доказва, и това едва ли трябва да ти го обяснявам. На мене като малък не помня да са ми пречели цигарите, но и аз бих се спрял ако пушех да запаля при деца, де да знам дали няма да им е неприятно. То може и полезно да се окаже, да му предизвикаш кашлица спазмите от която да побутнат отрано съсирек който без кашлицата би предизвикал емболия и после горкото отроче ... Ама въпроеки това предполагам не бих се погрижил за здравето а за комфорта на дебилчето  .
|
| Нед Юни 02, 2013 8:17 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е това бяха и моите няколко първи поста по въпроса но виждаш как многогодишната дресура през медиите научила ги да се делят по някакъв признак тотално превръща сума народ в коне с капаци. Оттогава аз се забавлявам най-вече с това да видя кой доколко е вярващ и доколко е готов да скочи напред през липсващия мост само защото така са му подвикнали тия дето е свикнал да му подвикват. Това, че темата е добър агитационен материал я прави и добра за такива наблюдения, колко ще си твърдят, че земята е плоска защото всички така казват и ще чакат доказателства, че никой не е стигнал до края и и паднал от него (ма тоя край може и да е зад хоризонта, ахааа  ).
|
| Нед Юни 02, 2013 8:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ясно. Иначе дори и в една проста Уикипедия ( http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_smoking ) да влезнеш ще видиш в статията линкове към достатъчно статии със статистическа информация за каквото може да те интерисува за пасивното пушене. Ето ти един примерен цитат:  |  |  |  | Цитат: Effects
In the first 18 months after the town of Pueblo, Colorado enacted a smoke-free law in 2003, hospital admissions for heart attacks dropped 27%. Admissions in neighbouring towns without smoke-free laws showed no change, and the decline in heart attacks in Pueblo was attributed to the resulting reduction in second-hand smoke exposure.[164]
In April, 2010 the Canadian Medical Association Journal published a study evaluating the effects of a 10-year, three-stage smoke-free regulatory programme in Toronto. The study found that during the implementation of a restaurant smoke-free ordinance, hospital admissions for cardiovascular conditions declined by 39%, and admissions for respiratory conditions declined by 33%. No significant reductions in hospital admissions occurred in other cities which did not have smoke-free ordinances. The authors concluded that the study justified further efforts to reduce public exposure to tobacco smoke. In May 2006, Ontario instituted a comprehensive province-wide smoke-free law which extended the restrictions to all cities and municipalities in Ontario.[165] However, not all researchers agree that this was a causal relationship, and a 2009 study of many smoke-free ordinances in the United States disagreed with these conclusions.[166]
In 2001, a systematic review for the Guide to Community Preventative Services acknowledged strong evidence of the effectiveness of smoke-free policies and restrictions in reducing expose to second-hand smoke. A follow up to this review, identified the evidence on which the effectiveness of smoking bans reduced the prevalence of tobacco use. Articles published until 2005, were examined to further support this evidence. The examined studies provided sufficient evidence that smoke-free policies reduce tobacco use among workers when implemented in worksites or by communities.[167]
While a number of studies funded by the tobacco industry have claimed a negative economic impact from smoke-free laws, no independently funded research has shown any such impact. A 2003 review reported that independently funded, methodologically sound research consistently found either no economic impact or a positive impact from smoke-free laws.[168]
Air nicotine levels were measured in Guatemalan bars and restaurants before and after an implemented smoke-free law in 2009. Nicotine concentrations significantly decreased in both the bars and restaurants measured. Also, the employees support for a smoke-free workplace substantially increased in the post-implementation survey compared to pre-implementation survey. The result of this smoke-free law provides a considerably more healthy work environment for the staff.[169]
|  |  |  |  |
Даже има и пример за проведено изследване относно икономическия ефект от забраната (с удебеленото). Дори и за кръглостта на земята е тъпо да пишеш, защото е много лесно сега от позиция на това, че науката го е доказала да пишеш, ама щеше да ми е много интересно преди това какво щеше да ти е мнението. По твоята логика и радиацията са смятали даже за полезна и германците са имали даже специални радиационни пасти за зъби, ама ако сега някой излезне и заяви, че радиацията е полезна не съм съвсем сигурен, дали няма да го затворят в лудница. А писаници от сорта на "аз не трябва да доказвам нищо, защото ти си тоя, дето твърди нещо" само могат да ме карат да се усмихвам, защото в един спор и двете страни твърдят нещо  .
|
| Нед Юни 02, 2013 8:30 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Добър опит, поздравления! Това за ученето на турски в училищата леко го изпуснах. ДПС се пънеше, че било нормална европейска практика, Болен ги нагъваше да си говорят на турски у Турция, после им осмука резака, обаче да са се съгласявали мнозинството от нашите 240 търтей на тая оферта с езика - не си спомняма да ми е минавало през ушите?
|
| Нед Юни 02, 2013 8:45 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ами сам виждаш, че статиите дето цитираш нищо не казват. Намалели случаите като не пушат хората в ресторанта, ами добре, къде го процента на намаляването за *непушачите* в тоя "research". Че пушачите като спрат да пушат може да се очакват подобрения е добре известно и отдавна.
А за ползите и вредите от радиацията нещата отиват в още по-трагична посока. Разбирам, че не ти харесва да чуваш, че те лъжат за толкова установени по медиите стереотипи но факите са факти. Можеш да прочетеш тонове за това под някакъв праг, доста по-висок от естествения фон, всъщност който знае нещо по-скоро твърди че или няма вреда или че е полза. Думите са LNT (Linear No Threshold), ALARA (As Little As Reasonably Acheivable или подобна кретения), hormesis и може би още ама и тия ще те убедят бързо, че медийната антирадиационна параноя си е чиста проба юркане на публиката със страхове за постигане на някакви цели. Може и да не знаеш но след сърдечни операции на хората им вкарват гама източници да облъчват местата имащи нужда от по-бързо заздравяване... и т.н. и т.н., както с всичко полезно/вредно *няма* вредни вещества/лъчения, има вредни *количества*.
|
| Нед Юни 02, 2013 8:49 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Почвай тогава да си миеш зъбите всеки ден с радиационна паста за зъби щом "дозата прави отровата"  . Иначе аз съм последния, дето ще вярва на това, с което го облъчват по медиите, просто защото нито ги гледам, нито ги слушам. Ама някой да седне да ми обяснява как бармана, дето стои по цял ден в задимен ресторант не бил подложен на опасност за здравето си само мога да му се изсмея в лицето пък той нека си мисли каквото си иска за мен , въобще не ми пука.
|
| Нед Юни 02, 2013 9:11 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е не знам за пастата за зъби, помня, че преди години някой беше постнал в radsafe в тая връзка но не помня какво беше. Напълно възможно дозата от нея да е идвала вповече, особено ако човек се нагълта погрешка или по идиотия. Както е възможно и да е била безобидна и да е забранена по медийно-агитационни причини, де да знам.
То е имало и рентгенови гледарки в магазините за обувки в щатите на времето. И тях са забранили, то и дозата натрупана в обслужващия персонал сигурно е била доста висока.
За бармана от задимения бар едва ли си прав, колкото и невероятно да ти изглежда. Всеки вади какви ли не статистики в днешно време а такава за повишена заболеваемост на непушачи бармани и келнери в заведения в които се пуши не съм видял да има.
|
| Нед Юни 02, 2013 10:40 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
|
| Пон Юни 03, 2013 10:51 am |