Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
tgi написа:
ike написа:
Естествено, че не е все едно. От цигарения дим умираш малко, докато от лайното не можеш да умреш.

Пробвал ли си :D :D :D

Аман от самонавити глупости, ей.
...

tgi, не се хаби, няма полза. При липсата на каквото и да е функционално мислене и гледане само в собствената чиния отдавна сме хлопнали кепенците на държатава, не само на заведения, били те за здравни или за пиене и пушене. Тегли чертата от долу и не се занимавай.

Чет Май 30, 2013 2:19 pm
Профил WWW
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Тази тема за цигарите е доста плодотворна на глупости. Доказано е, че цигарите са вредни и убиват - това го знае всеки лекар. И друго - създават зависимост, която хем не е силна, хем трудно се преодолява. ТГИ сигурно не си ги спрял ей-така от раз без да си усещал някакъв дисконфорт?
Тия приказки за това, че ти отнемат удоволствието да запалиш като си пиеш кафето или уйскито са много вълнуващи, но всъщност става въпрос за едно - абстиненция.
Сега е в пъти по-добре като го няма пушека по заведенията. Между другото и аз пуша.

Чет Май 30, 2013 2:20 pm
Профил
Аватар

head_up написа:
Къде сте бре, що не ходите ли да пиете и ядете достатъчно, а? Тия заведения от какво да се издържат? Забавно е, когато видя тумба хора пред заведение с бира в ръка си лафят и пият, докато пушат, а вътре ... ми те масите празни, има-няма някой и друг самотен индивид, да кажем под 30% от клиентелата ;) Та това е реалността, щете или не ...

Това е невероятно тъпа теза. Аз съм имал случаи да оставям в кръчма и по няколкостотин лева (живи и здрави да сме). Това значи ли, че съм оправдал 20 пушача които са си киснали цяла вечер на по две бири с цигара? Да не говорим, че голяма част от пушачите, всъщност не са добре финансово и като купи 2 кутии цигари на ден, после и пари за кафе не му остават, та оборота дето го прави в кръчмата е повече от смешен.

Кръчмите губят оборот заради кризата. Дали ще влезнат 5 кибика вътре и ще изпят по едно пиене покрай цигарата или не - все тая. Почти всичките ми познати пушачи одобряват забраната, намалиха цигарите, пушат си навън и си влизат при нас. А в заведения където се нарушава забраната и аз и те не влизаме. Защото и те се убедиха, че да киснеш в задимено заведение си е било тъпотия както и да го гледаш.

Апропо - по последни данни на турстическите асоциации, приходите в туризма са с 4% ръст след забраната. Толкоз за загубите на бизнеса.

А вчера излезна едно проучване, че 61% подкрепят забраната (вкл. доста пушачи) и 39% са за отмяната и. И като гледам нагласите около мен е точно така. Така, че може и да не е толкова леко връщането на стария режим.

Последна промяна Цецо на Чет Май 30, 2013 2:52 pm, променена общо 3 пъти

Чет Май 30, 2013 2:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Midnight spirit, а бе разбира се, че е така - ама всичкият загрижен непушач за здравето на пушачите
ако проявяваше 1/10 от тая загриженост по отношение на гладните и бедните последните
нямаше да ги има.
Та ако пушачите са зависими от цигарите борците антипушачи са сто пъпи по-зависими
от собствените си бръмари в главите.

head_up, не съм се впрегнал бе, да не съм малоумен да се впрегна баш пък на такава тема.
Нали споменах по-горе, че главният резултат от публичността по въпроса е публиката
да има за какво "важно" нещо да мисли.
Ама съм недоспал и негоден, на всичкото отгоре на клиента дето станах заради
него да му правя онлайн съпорт му сговниха връзката (сле толкова години още
ми е трудно да повярвам до каква степен и колко надалече отиват гадовете просто
за да ми пречат, ей; не съм се смятал и за наполовина толкова важен колкото ме
смятат те, това базирано на богата статистика от последните години, ако тръгне
човек да го обяснява никой няма и да помисли, че не става дума за болен мозък).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Май 30, 2013 2:47 pm
Профил WWW
Аватар

tgi написа:
Midnight spirit, а бе разбира се, че е така - ама всичкият загрижен непушач за здравето на пушачите
ако проявяваше 1/10 от тая загриженост по отношение на гладните и бедните последните
нямаше да ги има.

Аз съм егоист, не ми дреме за здравето на пушачите. Пука ми за здравето на непушачите и най-вече за смрадта, която в момента съм много радостен, че липсва. И въобще не твърдя, че съм толерантен, преди време не позволих на един познат да си запали цигара в продължение на 500км, защото бяхме с мойта кола :) Поизмъчи се, ама не умря.

Чет Май 30, 2013 2:49 pm
Профил ICQ

head_up написа:
...... липсата на каквото и да е функционално мислене и гледане само в собствената чиния .....

именно, пушачите мислят само за себе си и не им пука какво причиняват на околните
така, че нормално е и непушачите да мислят за себе си

иначе за бизнеса.... склонен съм да повярвам че влияе, при положение че в БГ много НЕ спазват забраната, нормално е тези които я спазват да им намалее оборота, но на другите се увеличава....

много лесно се разглезва човек... после най малкото съобразяване с околните му се струва като ограничаване на човешките права... ха посмей сега да кажеш на черен заведението е само за бели.... в БГ не е известен манталитета на черните, но който живее в чужбина знае...

Последна промяна nik на Чет Май 30, 2013 3:00 pm, променена общо 1 път

Чет Май 30, 2013 2:58 pm
Профил
Аватар

Цецо,
това с непозволяването да се пуши в колата и аз съм го правил, нищо странно.

За твоето здраве да си загрижен от чуждото пушене е смешно - би трябвало да го знаеш.

За дискомфорта си от чуждото пушене лесно можеш да се погрижиш, просто не им
давай да пушат в твоите пространства - стая, кола - и не се ври в техните.
Мене лично смрадта на човешко тяло позабравило да се изкъпе ми е къде-къде
по-погнусяваща от тая на всякакви цигари, бих попреподредил приоритетите
в тоя контекст за БГ.

Но нали пушещи/непушещи са разделени в толкова удобна пропорция, да не са
луди тия с медиите в ръце да изпуснат тая файда за изразходване на енергията
на хората за противопоставяне.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Май 30, 2013 2:59 pm
Профил WWW

Цецо написа:
Това е невероятно тъпа теза. Аз съм имал случаи да оставям в кръчма и по няколкостотин лева (живи и здрави да сме). Това значи ли, че съм оправдал 20 пушача които са си киснали цяла вечер на по две бири с цигара? Да не говорим, че голяма част от пушачите, всъщност не са добре финансово и като купи 2 кутии цигари на ден, после и пари за кафе не му остават, та оборота дето го прави в кръчмата е повече от смешен.

Кръчмите губят оборот заради кризата. Дали ще влезнат 5 кибика вътре и ще изпят по едно пиене покрай цигарата или не - все тая. Почти всичките ми познати пушачи одобряват забраната, намалиха цигарите, пушат си навън и си влизат при нас. А в заведения където се нарушава забраната и аз и те не влизаме. Защото и те се убедиха, че да киснеш в задимено заведение си е било тъпотия както и да го гледаш.

Апропо - по последни данни на турстическите асоциации, приходите в туризма са с 4% ръст след забраната. Толкоз за загубите на бизнеса.
...

Заведенията, които посещавах аз пък хлопнаха кепенците (масово) или набързо опитаха да се преориентират (единици) от клиентела, която пие по 3 бири и дъвче мезе, 'щото е наминала да си види дружките към клиентела, която предпочита хубаво ядене, безалкохолни и сладоледи. Мерси. Такива си имаше и преди ;)
Колкото до твоите 300 лв - пробвай да сметнеш малко заведение с 15 маси по минимум 20-30 лв сметка за престой 2-3 часа на маса от 8 активни часа работен ден (20 часа до към 3 сутринта) и добави ненатоварената част от смяната по колкото пожелаеш. После спри да тропаш по клавиатурата - математиката ти не струва.
Ама и ти вярно намираш пушачите задължително за мишки с жълти стотинки само за кафе? Това да не са ти тийнове само? Ей, високо ти отиде камбанарията, високо :D
Спор няма - по-добре е заведение без цигари вътре, но е още по-добре ако има и заведение, където цигарите са разрешени - всеки сам ще си избира къде да седне. Айде да се обзалагаме, колко ще е процента заведения за непушачи - 30, 20, 10 ... колко? ;)

Чет Май 30, 2013 3:03 pm
Профил WWW
Аватар

Много често в подобни дискусии на живо чувам от пушещите мрънкала "щом цигарите са толкова вредни защо не забранят продажбата им". А това с нарушените права и че щял да настине зимата като излиза навън пък много ме радва. Ама фалирали заведения... Естествения подбор отсява некадърниците и никой не им е крив, че не могат да привлекат клиентела.

НЕуважаеми наркомани, забраната за пушене на обществени места не произлиза от факта, че цигарите са вредни, а от факта, че пушача с действието "пушене на закрито" вреди на околните, били те пушачи или непушачи. Дори да има салон за пушачи и всички са отишли там доброволно, то всеки един пушещ вреди на околните. На открито си пушете та ако щете ги и яжте тия цигари. Всеки индивид взима сам решение дали да се трови или не. Уважавам решенията и на двете страни. Ако някой е взел решение да се трови ок, но кой му дава право да взима решение от името на останалите и да им натрапва собствените си разбирания заливайки ги със смрад? Че има и наглостта да обвинява останалите в нетолерантност. Ако пушача може да си държи дима на метър около себе си аз нямам нищо против да пушат навсякъде.

А... за мамините синчета дето щели да настинат щото ги карали да излизат да пушат навън... Аз не знам някой да им е сложил пистолет на челото и да ги кара да пушат. Те сами си взимат това решение и никой не ги кара насила да излизат.

И един въпрос към кръчмарските лъвове дето им е много сладко да не си прекъсват рахата ставайки от масата през 20 минути да пушат: Дали ходите до тоалетна за тия 2,3 или 4 часа в заведението?? И ако да що ходите бе??? Не си разваляйте кефа да ставате, серете и пикайте до масата, може и да не ставате даже :D

Не ми е ясно и друго. Кой е казал, че пушача прави по-голям оборот за заведението от непушача?

Последна промяна CarBeta на Чет Май 30, 2013 3:45 pm, променена общо 1 път

Чет Май 30, 2013 3:43 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Dimitar написа:
Ти съзнаваш ли въобще, че в една социална здравна система като българската всички плащат за здравето на пушачите и на тези покрай тях.

Приходите от акцизи на цигари са 1.5 млрд.лв. Разходите за онкоболни 200 млн. и далеч не всички ракови заболявания са от цигари. Приходите от здравни осигуровки са 1.7 млрд. лв.
Не че са цифри с които да се гордеем, ама по-скоро пушачите плащат за здравето на останалите. Все пак един работник при средна заплата 800лв за страната дава 7% за здраве, т.е. 50-60лв. Един пушач с 1 кутия на ден дава поне 100лв месечно на държавата плюс осигуровките.

Миро, ако мнозинството от българите започнат да ходят редовно на профилактика и болестите да почват да се лекуват от ранен стадий, така че да има болния някакъв шанс цифрите ти ще се променят тотално. В момента здравната система в БГ се оправя що годе просто защото българина е супер нехаен за здравето си. Един пушач никога не може да внесе толкова пари в бюджета, колкото реално може да струва лечението му после, какво остава пък да останат пари и за лечението на непушачите, които се тровят покрай него.

Чет Май 30, 2013 3:43 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
... Един пушач никога не може да внесе толкова пари в бюджета, колкото реално може да струва лечението му после ...

в българия - може.
защото, когато ти дотрябва лечение, то практически ти се отказва по чиновнически причини - няма направления, няма места по каса, няма лимити за лекарства, дълга процедура (за онкоболни), която обикновено приключва след като нуждаещият се е умрял от болестта си. това съм го блъскал фронтално няколко пъти вече. ако нямаш кинти в джоба изхода е само в талашитен сандък. не че ако имаш нещата са по-оптимистични. просто у нас докторите са обикновени търгаши уж със касови апарати. при вас може и да са търговци, че може и нещо докторско да е останало в тях. тука не е [-X

Чет Май 30, 2013 3:56 pm
Профил

CarBeta написа:
И един въпрос към кръчмарските лъвове дето им е много сладко да не си прекъсват рахата ставайки от масата през 20 минути да пушат: Дали ходите до тоалетна за тия 2,3 или 4 часа в заведението?? И ако да що ходите бе??? Не си разваляйте кефа да ставате, серете и пикайте до масата, може и да не ставате даже :D

не е същото, ако му се припикае може да стиска, но ако му се припуши НЕ МОЖЕ ДА ЧАКА!!!
не съм чул някой да е приритал и умрял ако не запали цигара... ама ей на.... лигавщини... само, че без срам...

тги, като каза некъпан.... я си представи 70% от хората около теб да не се къпят..... и да не им пука от това че смърдят.... в заведения, по улицата, на работа, където и да мръднеш навсякъде постоянно някой от някъде излъчва зловоние... единствено ако си отшелник няма да ти пука...

Последна промяна nik на Чет Май 30, 2013 4:18 pm, променена общо 1 път

Чет Май 30, 2013 4:05 pm
Профил
Аватар

head_up написа:
Aйде да се обзалагаме, колко ще е процента заведения за непушачи - 30, 20, 10 ... колко? ;)

Точно поради тази причина няма да имате възможност за избор. Ако ЕВЕНТУАЛНО надделеете сега, то след 2-3 години с евродиректива пак ще има ограничение.

А математика ми струва, вервай ми. Незнам ти какви заведения посещаваш, но тия дето аз ги посещавам, нямат особен проблем със забраната. И по-точно казано, ако заведение разчита на пушилката да си привлича клиенти - да ви пикам и на заведението и на бизнеса :) :) :) Аз лично ходя в заведение заради храна, музика, обстановка... пушилката няма нищо привлекателно, а само отблъскващо. За такива грам не ми е мъчно. Както казах, аз толератност към пушачи съм неспособен да изпитам, защото тютюнопушенето е болест при това лечима.

Чет Май 30, 2013 4:11 pm
Профил ICQ
Аватар

ДедоБоре написа:
при вас може и да са търговци, че може и нещо докторско да е останало в тях. тука не е [-X

Какво да ти кажа - според зависи е. Някои са по-търгаши и от българските, но има и много свестни, дето ще ти помогнат и без пари. Имам опит и с двата вида - единия ме гледа съчувствително и неусетно ми изпразва портфейла, а другия ми вика - днес няма да ми плащаш, щото не съм направил кой знае какво, нищо че за 20 минути ми е оправил проблем, дето първия не можа да го оправи за два месеца и за няколко хилки :) . Идеята ми беше, че ако се прави профилактика както трябва, тогава бюджета, дето го има сега здравната каса в БГ няма да стигне до никъде и единствено ги спасява неханието на българина за здравето му, а то доктори-кожодери има на всякъде, както и такива дето си гледат работата :) . Иначе това с направленията и другите глупости го има на всякъде, където системата е подобна на българската - в Канада е същото, в Англия като слушам как се оплакват от английския ни офис явно даже е по-зле и от Канада. Винаги щом плаща трето лице/организация (в случая централизирана здравна каса) работата я пиши бегала, щото на първите две лица (доктор и пациент) въобще не им пука, след като парите не излизат от техния джоб.

Чет Май 30, 2013 4:19 pm
Профил

Dimitar написа:
miro_atc написа:
Приходите от акцизи на цигари са 1.5 млрд.лв. Разходите за онкоболни 200 млн. и далеч не всички ракови заболявания са от цигари. Приходите от здравни осигуровки са 1.7 млрд. лв.
Не че са цифри с които да се гордеем, ама по-скоро пушачите плащат за здравето на останалите. Все пак един работник при средна заплата 800лв за страната дава 7% за здраве, т.е. 50-60лв. Един пушач с 1 кутия на ден дава поне 100лв месечно на държавата плюс осигуровките.

Миро, ако мнозинството от българите започнат да ходят редовно на профилактика и болестите да почват да се лекуват от ранен стадий, така че да има болния някакъв шанс цифрите ти ще се променят тотално.

Не те разбирам много... Цифрите показват едно, че приходите от цигари са почти колкото приходите от здравните осигуровки. Причината е ясна - цената на цигарите се определя от пазара, а за здраве от държавата. Когато цената е пазарна ти е ясно, че колкото са у вас цигарите, толкова са долу-горе и у нас. Има разлика, ама не в порядъците. Докато при здравето разликата е огромна. По спомен от една статистика средната годишна здравна вноска в САЩ е 7000$. У нас средната заплата е толкова. Няма как да даваме 100% от заплата. Плащаме 7% май бяха и то не винаги върху цялата заплата (до максималния осигурителен праг).

Цитат:
В момента здравната система в БГ се оправя що годе просто защото българина е супер нехаен за здравето си.

Така е... за съжаление!
Наистина няма как да даваме толкова колкото вас. Очевидно здравето е скъпа стока, която не можем да си позволим. Но затова давам цифрите щото и цигарите също са скъпа стока, ама си я позволяваме....

Цитат:
Един пушач никога не може да внесе толкова пари в бюджета, колкото реално може да струва лечението му после, какво остава пък да останат пари и за лечението на непушачите, които се тровят покрай него.

Зависи с кой аршин мериш. Ти мериш с американския. Наистина трудно един американски пушач ще изпуши толкова цигари колкото е здравната ви осигуровка. Но пак ти казвам, че у нас даваме повече пари за цигари, отколкото за здраве. Така че последното нещо за което може да обвиниш един български пушач е че не си плаща. Плащаме. За цигари плащаме солено. За здраве не се плаща. Ама това не е вина само на пушачите...

Иначе по темата със забраните както много колеги пушачи тук и аз не съм против целта да не се пуши. Не искам отмяна. Но начинът по който беше направена беше некадърен. Ама то какво ли ни е наред...

Пет Май 31, 2013 10:27 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203 ... 1080  Следваща