Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Fuzzy Logic 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Хмммм. Незнаех че има писано на български относно фъзи логиката. Докато бях в МЕИ-то никой не ни спомена за нея по теория на управлението 8O ( или аз съм го проспал :oops: ). От къде си ги сканирал тея страници в началото? Относно производните, незнам, аз лично не съм чел нещо специално. Кажи като ти дойдат книгите, кажи дали пише нещо интересно в тях ( ако не са на немски :D ).

Чет Окт 20, 2005 12:03 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Да защото в руската литература се описва в контекста на два различни типа системи невронни мрежи, когато входната ти матрица е от 2 значни условия или ако говориш за управление в зона то това е в глава нелинейни системи в повечето случай с променливи параметри и адаптивен оптимум.

Ако говорим за конкретния пример всеки топлообменник е нелинеен обект с разпределени параметри или последователна комбинация от закъснения и апериодични звена n на брой. Ако говориш на първо четене маже да го представиш като апериодично звено с съсредоточени параметри което нормално се прави във вузовете в дисциплината атоматично управление. Но това е добре само за първо четене и за неща които миришат на книга. Вповечето реални системи даже простия шнек за топене на пластмасата имаш нагреватели с вентилатори които в повечето случаи е по лесно да ги контролираш спри тръгни отколкото да стигаш до оптимална постоянна температу. Та понеже разхода на матеряла е относително непостоянен в определени граници и зависи от скороста, охлаждането (топлоизолацията) температурата на матеряла и куп още други фактори е изключително неблагопрятно да тъсиш оптимална температура защото като цяло технологичната ти линия е с непостоянни параметри и ПИД регулатора които коригира предавателната функция на обекта до желаната трябва да сменя настройки всеки няколко минути ти изпадаш в паника и ..........., чакаи да отида да ударя чаша вино :oops:
Та преди в руската литература това се разглеждаше в нелинейни системи с разпределени параметри и по конкретно релейно регулиране в тясни граници на обекти с разпределени параметри. В 1962 на тези юнаци им се е наложило с ефтино PLC да контролират такова нещо и понеже са включили и адаптивен алгоритъм си представи сензори с условие да/не (матрица) адаптивно управление и майче стигнах ме до Fuzzy управлението. Да по принцип идеята е отлична да поговорим но нещо нехересвам боготворенето на англосаксонците 5 години вече им сърбам попарата. В САЩ първо правят глупоста и после е поправят да след 10 корекций и 20 пъти повече пари от предвиденото се бият в гърдите че саго направили. По тоталитарно време за такива грешки те пращаха в затвора за разхищаване на държавните пари. :evil:

Нед Ное 27, 2005 5:02 am
Профил

Мнение 
След много чакане успях да намеря разни материали които, ако не друго са на български, по същество това са лекциите които се преподават из РУ, ако някои иска мога да му ги пратя на пощата, е не е това дето ми обещаха / едва ли ще го получа, след като досега не ми го намериха /

на г-н Грозев мога да кажа че не е курсова задача :-)
ами нещо което реално трябва да работи.

според информацията която събрах това нещо не си струва да бъде описано поне според представите за термодинамика, зашото ще излезе нещо крайно сложно. от друга страна не е нужен толкова точен модел което значи, че мога да синтезирам нещо по просто и да ми върши работа, но като цяло всичко пак отива в линията на прекалено много време за описване, затова се отказах на този етап, а ще огледам малко по подробно теория за моделиране на подобни системи и от там ще се насоча как да го реализирам на практика такова описание в матлаб, намерих и разни продукти дето симулират системи в индустрията което може да ме насочи в някаква степен.

Сря Дек 07, 2005 12:04 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2