Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Не отричам проблемите...
Що се касае до държавата, когато я има винаги и проблеми. Затова казах че нямам аргументи срещу либертаринството по същество. На практика обаче много от проблемите се задълбочават именно с привидно линертариански подбуди. В случая и от твоя начин на мислене, защото ти имаш някакви очаквания как трябвало да се разпределят и да се харчат парите. И не само ти, болшинството хора мислят така и не е случайно че политиците създават още бюрокрация.
Разберете, че няма причина майчинските да се обвързват с други глупости. Това създава само нужда от бюрокрация да проверява обвързванията.

Колкото до личната страна... Да има безотговорни родители. Не бих ги определил като тарикати.
Но ако всички родители бяха отговорни, пестеливи, работливи от майчинството нямаше да има голям смисъл. За съжаление мноооого голяма част от хората не са перфектни и чисто финансово не могат да си позволят бебе. Отлагат докато стане прекалено късно, примерно половината ми братовчеди нямат деца (а са на възраст 40-50г). Независимо дали е от много съвест или липса на такава парите влияят на раждаемостта - факт.

Съб Май 25, 2013 1:59 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
@Dimitar, изплюй камъчето.... теб те дразни думичката държава :-)

Напротив - не ме дразни държавата, а ме дразни когато се меси където не и е работа. Много пъти тук съм писал какви трябва да са дейностите на държавата, т.е. не я отричам като институция, защото без държавата ще настъпи анархия. Така че май нещо не си ме разбрал.

miro_atc написа:
Нека да не намесваме инвалидите...

Не намесвам никакви инвалиди - намесвам псвевдоинвалидите, които се правят на такива, за да муфтят системата.

Съб Май 25, 2013 2:16 am
Профил

миро, говорим за различни неща, ако говорим за един идеален свят с идеални хора - съгласен съм с теб, но като вземем предвид и реалността с всичката сган и тарикати и крадци това което казваш съм го чувал само най-наивните и от най-големите тарикати

Съб Май 25, 2013 10:07 am
Профил

Dimitar написа:
Не намесвам никакви инвалиди - намесвам псвевдоинвалидите, които се правят на такива, за да муфтят системата.

ми и псевдоинвалидите не са ти проблема... хората са намерили лесен начин да изкарат едни пари. Ако го правеха на пазара и дума нямаше да обелиш, щеше да ги наречеш предприемчиви хора:-)

Каквото и да си говорим все стигаме до държавата, системата или както искаш го формулирай...
Естествено говорим за социални и тем подобни функции. Знам че нямаш предвид отбрана и ред.

Съб Май 25, 2013 11:55 am
Профил

miro_atc написа:
......ми и псевдоинвалидите не са ти проблема... хората са намерили лесен начин да изкарат едни пари. Ако го правеха на пазара и дума нямаше да обелиш, щеше да ги наречеш предприемчиви хора:-)

абе имах аз някакви подозрения че наивните са толкова много :)
все още средства придобити чрез измама му казват кражба, независимо къде и как и все още когато закона се прилага е наказуемо
с тия сладки приказки си готов за министър :)

Съб Май 25, 2013 1:10 pm
Профил

nik, не разбираш... хората често имат някакви убеждения. Предполагам и аз не съм изключение, най-малкото не съм против убежденията. Те често са резултат от рационални доводи. Но едно убеждение не е резултат само на 1-2 аргумента, а на много. Толкова много, че дори и да обориш 1-2 убеждението на човека не се променя.
Има теми обаче по които човек има просто мнение, демек само няколко аргумента. Ако обориш аргументите разумния човек ще си смени мнението.
В случая аз имам само мнение по отношение на майчинските. Аргументите ми са че в бг имаме проблем с раждаемостта и майчинските имат ефект. Не е перфектно решение, ама предложете по-добро или оборете аргументите ми и аз ще си променя мнението.
Но не искам да споря с хора с убеждения. Това изисква мноооого аргументи. Ако имах толкова аргументи аз самият щях да съм с някакви убеждения. В случая нямам, а и не искам да тръгвам по тоя път, защото тръгнем ли ще го избием на либертарианство, комунизъм, демокрация, право, криво и каквото се сетиш...
Така че ще ме извиниш ама не искам да коментирам твоите убеждения. Освен ако не ме убедиш, че кражбите имат някаква връзка с темата с майчинските. Склонен съм да си оттегля мнението за майчинските, ако ти докажеш че ако спрем майчинските кражбите ще намалеят. Не няма да намалеят, напротив твоят начин на мислене ги стимулира. Кражби, престъпност и несправедливост винаги ще има. Само наивниците вярват в някакви перфекти общества. Разумните хора се стараят да изграждат прости и работещи правила, защото това намаля проблемите. Сложните убеждения от типа "дайте да спрем майчинските щот някои крадат, дайте дайте да следим кой как ги харчи и т.н." водят точно до увеличаване кражбите и несправедливостта.
Не се поддавайте на страховете от чудовища, защото страховете раждат чудовища. Това не е наивност, а практичност. Има една притча за монасите, момичето и реката... потърси я в гугъл и я прочети.

Съб Май 25, 2013 2:33 pm
Профил
Аватар

Това за убежденията е много добре казано Миро. Още повече, че в съвременната цивилизация, убежденията са почти неразривно свързани с идеологиите. А идеологиите са крива работа - изопачават, идеализират, хиперболизират...
Като става въпрос за някаква генерална мярка за насърчаване на раждаемостта от една страна все едно че става въпрос за ферма - ще пуснем повече фураж и ще имаме повече телета. А желанието и решението да имаш деца е лично решение на родителите, не е въпрос на някакво фермерство в големи мащаби.
От друга страна в България като стане въпрос за майчинските и за увеличението им обикновено става въпрос за някакви 30 лева, което е абсурдна смешка. И да говорим че с тези 30 лева ще прилъжем някого да се отпусне и да прави деца е някаква демагогия просто.

Съб Май 25, 2013 3:14 pm
Профил

макар в началото да започна като спор, спор в случая не може да има защото говорим за различни неща
не толкова за идеология колкото за интереси
ако питаш един циганин трябва ли да има помощи естествения отговор е ясен, независимо от аргументи и прочие

притчи за монаси не съм чел но ще дам прост пример - трябва да носиш вода от кладенеца в къщи, кофата обаче без дъно, ти решаваш да наливаш повече и да тичаш по бързо, а някой ти дава съвет (не спори с теб) да завариш ново дъно, електрожена обаче е в мазето, това означава ще трябва да спреш да обикаляш с празната кофа за известно време... да отстраниш ръждясалото дъно и да сложиш ново преди да продължиш със заниманията

Съб Май 25, 2013 3:36 pm
Профил

Въобще не мисля че проблема в БГ е липсата на доходи, колко време с еплаща майчински и каква е детската надбавка е все тая. Аз познавам както хор акоито финансово са добре осигурени и нямат деца и не сикат да имат, така и хора които не са никак добре финансово но това изобщо не им пречи да ги правят едно след друго, е не по 10 но... говорим все за хора в БГ. Има два основни проблема за ниската раждаемост, първо все повече жени искат да правят кариера и са готови да жертват семейството, или си правят сметка да имат деца на по късен етап, който етап оабче все не идва. Другия проблем е нежеланието да се носи отговорност, всеки иска да си поживее малко, и всъщност разждаемостта се дължи май основно на хората с по ниски доходи,което напълно противоречи на идеите за стимулиране на рждаемостта с добавки.
В крайна сметка дали майчински ще се плащат на 100% 6 м, 1 или 3 год е все тая. Цената на детската градина или яслите е една и съща без нзачение дали оставиш детето като е на 1г. или на 3 г. Верно по-удобно е да си стоиш у вас и държавата да плаща, ноако не плаща достатъчно веднага си намираш работа и пращаш децата на ясли или градина.

Съб Май 25, 2013 3:45 pm
Профил
Аватар

Всички идеологии са практически непроверими с аритметика (прекалено много
променливи, далеч прекалено много). Съответно приемането на дадена идеология
може да бъде само на религиозен принцип.
А както е казал Ленин, "религията е опиум за народа" :D (смехът от това, че баш аз го
цитирам него, ама какво да се прави, с фактите не се спори :) ).

Та всякакви идеологии и религии човек не трябва да ги приема или отхвърля, просто
не трябва да взима решения базирани на това, което проповядват. Налага се да мисли
и да решава според конкретната ситуация - малко уморително но може да бъде
доста "rewarding" :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Май 25, 2013 4:21 pm
Профил WWW
Аватар

Повишаването на жизнения стандарт намалява раждаемостта и обратно. Това си е еволюционен закон, т.е. никакви финансово - административни мерки не могат да го оборят.

И в БГ този закон работи с пълна сила, т.е. ако искате да се плодим като цигани, трябва да заживеем като цигани.

Съб Май 25, 2013 10:35 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Гледам да не се меся по политико-икономически теми, ама не можах да се сдържа.
За майчинството и циганите...
Не знам за Вас, ама повечето сякаш живеят по градовете. Аз пък живея на 15 км от Плевен - в малко село. Тук няма училище. В съседния малък град - Пордим - има. Нашия син ходеше там на училище до преди година, когато стана в 8 клас и е вече в Плевен...
Та - за раждаемостта и циганите.
Верно че 30 лв на дете не е много - обаче има хора, които правят деца точно заради тия 30 лв. Не за друго - а точно заради 30-те лева... Ясно за кои хора става въпрос...
И сега примера:
В това училище - в съседния малък град, в което аз бях дори учитал за малко преди време, когато нашия син беше в 1 клас, в класа му от 20-25 човека имаше 2 или 3 циганчета.
Миналата година /демек за 7 години само/, в сегашния 1-ви клас, пак от 20-25 човека имашв само 2 българчета. Всичкото останало циганин. Това само за 7 години. Съответно, това доведе до напускане и на тия 2 българчета и преместването им в града, където тоя проблем все още не личи толкова.
Има и друго. Даскалята и цялото училище, с цел да оцелее ги пуска тия манговци да завършат, като поне 2/3 от тях дори не могат да пишат. Вие представяте ли си човек да завърши 12 клас - и да не може да пише. Това ще рече, че през всичките тия години, са правени компромиси на всеки изпит, класно, контролно и т.н. Бе чудо направо. Това заради съществуването на 20 човека даскали. А и не е само заради тях. Да не би да няма инспекторат, или пък да не са наясно с проблема... Жив "комунизъм" си е това. Аз му викам комунизъм на такова нещо - дето всички виждат, че нещо е по един начин, ама всички колективно му викат че е по друг. Точно както беше на времето...
Та отвлякох се малко - ама идеята беше, че само за 7 години, тоя проблем тук при нас пролича с пълна сила. Никой от тия "ученици" не става за нищо в реалния живот, освен да прави нови бебета. Чувал съм даже реплики от типа: "дай да направим едно ново, че на големия син скоро ще му спрат парите"... Родителите им на тия деца, които са малко по-големи от тях, също никога през живота си не са работили. В едно такова семейство нямат представа какво е да ходиш на работа - никой никога не го е виждал. Нямат никакво чувство вече за отговорност и задължение... Бе не е за приказване...
Това ще срине държавата така или иначе, и то не след много време ами в близките 12-20 години, та може и да го видим, ако "имаме" късмета...
Така, че за майчинските - до едно или 2 добре, ама от там нагоре е ГРУБА грешка да дават повече пари, защото всички виждаме, че отиват само на едно единствено място...
Нещо като раково образувание имаме в държавата, а сякаш се чудим как да му направим операция, с цел не да го премахнем, а да го подхраним повече...
Айде чакайте после за пенсии...

Нед Май 26, 2013 7:46 am
Профил WWW
Аватар

juzisound написа:
... Това ще срине държавата ...

тя държавата вече е срината, ние не сме го разбрали още. преди поне 5 години излезе една статистика, че на 1 българско бебе се раждат 3 турчета и 6 цигането. съотношение 1:9 е достатъчно за 10 години да смени облика на държавата.

баща ми е от Върбица, знаеш го селото. преди девети са били почти 3000 души селяни (не селяндури) и не са разбрали какво е криза, глад, недоимък. това било заболяване на града, където парите са стока. на село стоката се заменяла със друга реална стока - ако някой има повече царевица, я заменя за пшеница, кон или кокошки. пари са им трябвали за да си платят данъците или за някое сечиво, което Рачо ковача не може да изклепа.

още 1930-та е имало основно училище на 3 етажа, пълно с дечурлига. като гледам снимките, даскала с бяла риза, връзка и костюм. и баща ми твърди, че така си ходел, не само за снимка. когато за първи път докарали радио в селото го сложили в училищния салон на една маса с покривка. като свършила демонстрацията, баща ми се промъкнал и погледнал да не би байчото да се е скрил под масата и да говори. сега гугълясва по цял ден, не мога да го изкарам навън да се разходи... постави ми ултиматум, че няма да ходи на вилата, ако няма сателит и интернет 8O

Прикачени файлове:
dedo.jpg
dedo.jpg [ 130.25 KiB | Прегледано 1157 пъти ]

това е снимка на половината внуци на бабата и дядото. баща ми е имал 31 първи братовчеди. снимана е на великден 1936.
питах го - не е много сигурен, но поне 25 от тях са завършили висше образование. за съжаление само два ма са останали живи.

първите цигани в селото са се появили в началото на седемдесетте. сега даскалото в селото е превърнато в цигански интернат (не знам каква е модерната, политически обтекаема думичка). кмета е най-окомуш циганина, образован и доста активен. нито говори, нито се държи като мангал, можеш да обсъждаш с него доста широк кръг въпроси пълноценно. но май е по-скоро изключение от правилото.

Нед Май 26, 2013 9:48 am
Профил

miro_atc написа:
...
В случая аз имам само мнение по отношение на майчинските. Аргументите ми са че в бг имаме проблем с раждаемостта и майчинските имат ефект. Не е перфектно решение, ама предложете по-добро или оборете аргументите ми и аз ще си променя мнението....

Ето ти друго решение: да се въведе посемейно облагане с данъци и при раждане на дете да се прави съответното данъчно облекчение. Толкова е просто. :)

Нед Май 26, 2013 10:27 am
Профил

За какво данъчно облекчение говориш, какъв данък ще ти сложат та да имаш стимул да не го плащаш ... 50% .. 80% .. както предлагаш, ако е 5% все тая, който не иска да има няма да ражда, най-облагодетелстван ще е бай мангал ... май не разбирате че всички подобни стимули стимулират най-вече циганите. Според мен трябва да се спрат, дори обратно, имаш ли дете плащаш допълнителен данък ако нямаш пари отиваш в каторгата да си отработиш данъка, така ще се ограничи раждаемоста при мангалите.
Как да се стимулир апри българите е съвсем друг много по сложен въпрос, може да има преференции, но не директнии парични, може да има преференции приназначаване на работа, при закупуване на жилище, теглене на кредит ... нещо което прави нормалния работещ човек. Така хем ще се въведе мярка която недискриминационно ограничава разждаемостта на мангали, хем ще се стимулира недискриминационно раждаемостта на белия човек .. остава въпроса с хората които искат да с ана село и да обработват, но съм сигурен че и за там ще с енамери лек, така че тия пари които им се вземат като данък за детето да им се върнат многократно под друга форма .... иначе едностранните мерки, т.е. само стимулиращи работят за бай мангал.
Е аз имам и друго решение на проблема с увеличената раждаемост при циганите .... ама това вече е за друга тема.

Нед Май 26, 2013 11:00 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196 ... 1080  Следваща