Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
Цитат:
Коя от тези жени ще определиш, като умна и успяла жена, оставям ти да си прецениш

Всеки си има виждания по въпроса - аз говоря за мнозинството. Факт е, че жени с по 10 деца има 1 на 1 млн и явно ти ги познаваш всичките :) .

Пет Май 24, 2013 4:59 am
Профил
Аватар

Lupus написа:
Интересно ми е колко деца има едно средностатистическо американско семейство?

Цитат:
According to the 2000 Census, the average US family size was 3.14 people.
The average number of children per all families was only .90 child.
The average number of children in families with children was 1.86 children.
So families with children tended toward 2 children, but not significantly if you allow for the number of families with MORE than 2. The number of families with 1 is likely close to the number of families with 2. More than half (52%) of ALL families had no minor children at all.
With changing demographics, this number could be larger in the 2010 Census. Larger families would weight both averages upward.

Пет Май 24, 2013 5:01 am
Профил

Предполагам, че за Юта статистиката ще е малко по-различна.
Аз, лично бях на гости на семейство с 12 деца. А може и повече да са вече... :oops:

Пет Май 24, 2013 10:28 am
Профил ICQ

Niama nuzda da hodish cak do uta, drugia put kazi i shte te uredia i u nazi ;) Uta ne e primer kakto i nevada ne e. Dimitur e dal izwadka ne vizdam kakwo powece da kazem.

Пет Май 24, 2013 4:13 pm
Профил
Аватар

Wise написа:
Предполагам, че за Юта статистиката ще е малко по-различна.
Аз, лично бях на гости на семейство с 12 деца. А може и повече да са вече... :oops:

Моя бившия шеф е силно религиозен (въпреки, че не е мормон от Юта) и има 5 или 7 деца (сега не се сещам колко точно бяха). Това обаче ми обясни какво доказва - единствено, че някои хора вярват повече на господа, от колкото на книгите и науката :) . Също така предполагам знаете, че в щатите да се направи аборт без медицинска причина граничи с престъпление. И въпреки всички тези неща виждаш каква е статистиката - под две деца на семейство, т.е. отрицателен прираст. Ако не са емигрантите, дето идват всяка година щатите също ще са с намаляващо население. Повечето геополитически анализатори смятат, че около 2030 година това ще е една от основните "битки" между държавите - коя да привлече повече емигранти, които да компенсират застаряващото и население. В следващите няколко години тук почват да се пенсионират тъй наречените "бейби бумъри". Хората, които са родени след войната. Това са около 50-60 млн. човека, които ще излезнат от пазара на труда за около 10-на години, ще се опитат да си продадат големите къщи и да си купят малки апартаменти някъде по южните щати и ще почнат да вземат пенсии и да ползват "безплатни" задравни услуги от държавата. Това що доведе до такъв натиск върху икономиката (не само щатската, ами и световната), че е много вероятно да предизвика емиграционни, търговски и истински войни. И най-тъпото решение на въпросния проблем е точно да почне да се стимулира раждането със социални плащания, точно когато социалните системи ще са натоварени до колапс. Вижте какво става в момента в Япония - една от най-застаряващите нации. От 20 г. се опитват с какви ли не стимули да оправят нещата и единственото до което стигнаха е постоянно падащо потребление и икономика и най-високия държавен дълг в света като процент от БВП - около 230% е вече. Та примери има колко щете, само дето на някои хора не ви се чете, за да видите какво се случва по света с нещата, дето ги предлагате за България :) .

Пет Май 24, 2013 4:47 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Моя бившия шеф е силно религиозен (въпреки, че не е мормон от Юта) и има 5 или 7 деца (сега не се сещам колко точно бяха).

Преди малко проверих - 6 били децата :D .

Пет Май 24, 2013 6:06 pm
Профил

Dimitar написа:
Та примери има колко щете, само дето на някои хора не ви се чете, за да видите какво се случва по света с нещата, дето ги предлагате за България :) .

още ли го дъвчете това с раждаемостта...

Димитре, съгласен съм че трябва да се чете, ама трябва и малко да се осмисля прочетенето. Копирането на рецепти може и да помогне, но само ако диагнозите са сходни. А те не са. Не може да обясниш ниската раждаемост у нас с "високия стандарт"...
Изобщо повечето ви аргументи не съответстват на проблемите. И другото е, че не отчитате порядъците. Хващате се за сламка и я изкарвате греда. Не става така ;-)

Примерно аргумента за преразпределянето (sky is the limit). Сам по себе си е верен, ама връзката му с раждаемостта у нас е почти абсурдна. Първо трудно може да се нарече преразпределяне, защото субектът реално са децата а не родителите. Пари се дават за деца, а не за родители. Ако почине детето няма детски, въпреки че има родител. Ако починат родителите парите могат да се вземат от настойниците. Така че всички живи получават и всички живи плащат пряко или косвено. Далеч не е такава форма на преразпределяне при която едни вземат други получават както го описвате.
Но дори и да приемем че е някаква форма на преразпределяне, то парите за майчински са под 1% от бюджета ни. Освен това бюджета е само едно от нещата, които опиределят икономическата свобода. А икономическата свобода е само част от свободата изобщо. Когато се говори, че в САЩ има свобода и sky is the limit се има предвид че като цяло свободата е голяма. Не толкова че са ви ниски данъците или че е ниско преразпределянето.
Ако на някой наистина му пука за свобода в България би следвало да се съсредоточи върху тоя проблем и да види какво го предизвиква. Има много какво да се направи и свобода в смисъл на права. И като икономика, бюрокрация, корупция, престъпност... Стига някой НАИСТИНА да иска да се бори за свобода. Но за съжаление 99.999% от проблемите на свободата не се забелязват, а вместо това се чепкат такива теми дето както и да ги решиш нищо няма да се промени. Всъщност ще се промени на по-зле, защото майчинството макар и малко помага. Да, има и други проблеми и причини за ниската раждаемост. И точно за това че има други е важно да се помогне. Иначе стават твърде много проблемите и резултата го виждаме.

Другият аргумент там за уравновиловката и студентите е още по-абсурден. Да, звучи готино... сигурно е кеф за четящите, но само толкова. Кое в тоя пример може да се определи като полезно? Едно очевадно неразумно решение, не е аргумент за нищо и не доказва нищо.
Примерът би имал някакъв смисъл АКО се приеме, че майчинските у нас нямат връзка с раждаемостта или всички ние нямаме интерес от по-висока раждаемост. Само че има едно АКО....

Пет Май 24, 2013 6:17 pm
Профил
Аватар

"Скай ис дъ лимит" е много тясно свързан със социалната система, защото тя просто спъва амбицията. Също както помощите за безработица увеличават безработицата защото много хора просто предпочитат да стоят на помощи, вместо да работят. Например имам тук един познат, който взема около 2000$ помощи за безработица вече около година и половина и не се хваща на работа, защото парите, които му предлагат са около 2200$, т.е. за някакви си 200$ той не си прави труда да работи. Друг номер е помощите за инвалиди - като погледнеш двете графики на тези получаващи помощи за безработица и тези за инвалиди и се вижда, че точно когато едната пада, другата се вдига. Т.е. като им спрат помощите, вместо да се хванат на каква да е работа, те си търсят нов начин за муфтене на системата. Така сега си имаме около 7 млн. инвалида мисля бяха последно като гледах статистиката (от около 4.5-5 преди) след като намалиха времето, за което можеш да получаваш помощи. Затова нека махнат помощите за безработица пък да видим какво ще стане с процента безработни :) . Социализма освен да насърчава мързела, друго не прави - знам, че никога няма да се съгласиш с това твърдение, ама недей да съдиш по себе си. Съди по милионната паплач, която е готова да мизерства на помощи, но да не прави нищо :) .

Пет Май 24, 2013 6:34 pm
Профил
Аватар

Аз пък тия дни видях някаква новина как се налагало да изключват много от мощностите
щото консумацията на тоци била паднала два ли, колко ли *пъти* 8O .
(И ми го напомниха на няколко пъти със спирания на тока де).

Това вече означава, че всякакви мерки с мисъл за няколко години напред от "нормален"
вид са абсолютно празна работа, в момента тече финалното пускане на кепенците, каквото
производство е карало на доизживяване е карало дотук и вече се е споминало. Какво
ще последва идните месеци и години (не?) можем само да си представяме но може и
да е доста по-тежко от всичко досега.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Май 24, 2013 8:02 pm
Профил WWW

@Dimitar, изплюй камъчето.... теб те дразни думичката държава :-)

Имам доста познати с либертариански и сходни убеждения и все до там стига приказката. В интерес на истината на тема държава аз нямам кой знае какви аргументи, но и да имах едва ли ще промени нещото, защото вашето е вътрешно убеждение. По същия начин като стане дума за религия нямам аргументи против Господ, но и не мисля, че протестанти, католици и православни стъпват само на рационална логика...

Иначе с преразпределението само си търсиш оправдание. Ти не си против преразпределението, ти си против това държавата да го прави. Преразпределението е нещо неизбежно в частния бизнес. Примерно милиарди ползват безплатно услугите на гугъл за търсене. Услуги за които плащат рекламодатели и техните клиенти и т.н. Това го има в много, аки не и абсолютно всички сектори. Даже има правило, че 20% от клиентите дават 80% от печалбата, независимо дали влагаш еднакви усилия за всички. Това са си съвсем естествени процеси и нека да не задълбаваме. В смисъл не ми излизай с контрааргумент за свобода на избора и прочие... Не ти е тва проблемът, пак казвам алергията ти е към държавата :-)
Между другото към майчинството у нас също се опитаха да борят преразпределението. Вдигнаха размера на обезщетението според заплата на която си се осигурявал. Изведнъж се оказа че разни майчета дето никога не са бачкали са се осигурявали (със задна дата) на 2000 лв. Плащаш 30% от тая сума за 6 месеца и ти дават 90% за 12 месеца. Наложи се да запушват дупката, сега ако искаш да получаваш много трябва да си дал още по-много, демек пак нещо като преразпределяне...Поне е доброволно :-)
Мисълта ми е, че преразпределението само по себе си е сложен проблем и си иска повече внимание. Аз против това да се използва необмислено като предтекст за други проблеми. В случая у нас тия 240 лв. дето ги дъвчим не създават толкова голямо преразпределение. И това не защото са малка сума. Много по-вреден е фактът че ги спират ако майчето работи. Това е причина за преразпределяне, защото някои получават, а други работят плащат дянъци и не получават нищо. Пак да припомня, че субектът на майчинството би трябвало да е детето. За него плащаме. Нека да не забравяме това и да не сменяме темата и целите, защото и резултатите ще се сменят.
Ако ще се дискутира да се дискутира дали имаме проблем с раждаемостта, дали майчинските лекуват проблема и дали можем да си позволим това люкарство.
Нека да не намесваме инвалидите...

Пет Май 24, 2013 9:39 pm
Профил

tgi потреблението на ток наистина доста беше спаднало, но това се дължи на доста неща. Първо излязохме от зимен сезон, имаше доста празници и не малко фабрики си бяха дали почивка. Идва лято, пак ще се качи, но като цяло да, икономиката не е много добре и потреблението пада. Не трябва да забравяме и продължаващата газификация, хич да не е оказва влияние. Лошото е че и износа ни май понамаля, също и затова има излишък на мощност.

Пет Май 24, 2013 11:06 pm
Профил

миро_атц , с риск да кажеш че и аз мразя държавата ще ти кажа едно - докато тарикатите са многократно повече от баламите това дето си го мислиш няма как да стане
без значение - град, цело, държава, квартал, махала, домакинство ако щеш, докато трарикатлъка и алчността са движещата сила нищо по различно от настоящето не може да се случи
парите били за децата, да ама ги разпределят едни алчни хора за други алчни хора
нима не си чул за бащата на едно дете, уж събират дарения за лечение, а пича отишъл да си проиграе на машинките...
или циганката от сливен дето заради нея спряха паричните помощи за ученици? не си спомням каква беше историята точно но нещо от рода - с помощите за ученика си напазараувала уиски и луканка...
почне ли някой да ми обяснява как трябва хората да си помагат, веднага си мисля дали той някога е помогнал на някой или иска само на него да му помагат и да се възползва, нещо като попа в църквата, помагайте миряни, ама като тръгна журналистката със скрита камера да си кръщава детето уж че няма пари да плати за кръщенето - от повечето църкви я изгониха.... помагайте си хора, бъдете добри!!! ама добре дошъл е само който има за даване....

Пет Май 24, 2013 11:24 pm
Профил

nik написа:
миро_атц , с риск да кажеш че и аз мразя държавата.

Първо не ми звучиш като либертарианец и второ и да си не съм казвал че е нещо лошо...

Иначе пак казвам, че основанието за майчински субсидии е само и единствено живо дете. Има ли дете има субсидия. Няма дете, няма субсидия. Трудно се фалшифицира дете, а ако все пак някой може да създава фалшиви самоличности си мисля, че майчинските са ти най-малкият проблем.

Всичко останало е проблем на болни амбиции и криворазбрани интереси. Не е твоя работа дали майката ще ги изяде или изпие тия пари. Къв си ти нейн счетоводител ли??
Майката като законен настойник може да се разпорежда както намери за добре с парите и никой освен самото дете (като порасне) може да й държи сметка. И това е така, докато майката има родителски права. В случай, че за детето има опасност правата могат да бъдат отнети, но само профукването на майчинските не е достатъчно основание за това.

Ако още не ти е станало ясно ще ти го обясня по друг начин - ти имаш дълг... При твоето раждане обществото е дало едни пари на семейството ти. Сега ти трябва да връщаш тия пари. Не може да оспориш дълга, само щото не ти харесва банката. Ако мислиш че не си ги видял тия пари - сърди се на родителите си. За осталото се сърди на Господ че не се раждаш пълнолетен. Да беше се родил такъв, нямаше да се налагат настойници и майчински....

Съб Май 25, 2013 12:14 am
Профил

всичко което говориш се отнася за една имагинерна идеализирана държава, реалността е съвсем друга

първо парите които се внасят многократно се различават от тези които се получават, т.е. аз сега трябва да внеса неколкократно повече от т.нар. дълг, защото разпределителя е силно неефективен заради неправилно разпределение(едни само внасят други само получават) и раздута администрация, да не кажа и крадлива...
второ - дете не се фалшифицира, просто се прави, и се вземат парите, харчат се за луканки и уиски, и това дете като порастне дълг не плаща, а взема помощи, т.е. продължава паразитизма на родителите, после прави внуче и така до безкрай

докато има такива хора + безброй чиновници които смучат от същите пари, майчинските никога няма да стигат
и пак стигаме до това че тарикатите са много повече от баламите, това е реалността, за това сметките не излизат и пари все няма
а проблема не е само с детските...

Съб Май 25, 2013 12:41 am
Профил
Аватар

Нищо нищо, майчински, бащински, бабини и дедови ама днес една от новините беше
как двете опции от "изборите" - БСП и ГЕРБ - ще си гласуват заедно правителство
за да не се излагали пред Европа с подкрепа от Атака.
За мене е нулева изненада, разбира се, никога не съм имал съмнения, че са от една
и съща дори театрална трупа (да не говорим, че от едно министерство - онова на
Лубянка - ги командват до един), но за тия, дето са се редили на опашка да ги легитимират
и това сигурно няма да е достатъчно да загреят какво става.
Много биха казали "ми тъпи са, такъв е народът" - което разбира се е вярно.
Но това, че някой е слаб не значи, че си е заслужил боя, както ти това, че някой
е тъп не значи, че си е заслужил воденето за носа. Значи само, че не може да го
предотврати...

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Май 25, 2013 1:32 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195 ... 1080  Следваща