Отговори на тема  [ 101 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Странно твърдение, има ли логика 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Странно твърдение, има ли логика
head_up написа:
Почвам да се чудя дали да не проуча как се прави ново разстение (тези ги има цял живот, всъщност няколко живота), ще е интересно да бучна едно на терасата, може да му хареса, кой знае. А е и красиво.
Тука мога да споделя опит - вече съм го правил. Избира се клон около 2 годишен прав. Малко над мястото където в последствие ще се отреже (около 3-5 см) от кората внимателно се маха пръстенче с ширина 1см. Като го зарязвате се внимава да не се нарани основната дървесина. Ножа трава да е чист и много остър. След като се махне пръстенчето около стеблото се слага срязана кофичка от кисело мляко, на дъното на която е направено кръгло отворче, така че стеблото да минава свободно през него.... Кофичката се залепва с тиксо след като се сложи на клона и се пълни с пръст. хубаво се натъпква и отвънс е завива с черен найлон за да осигури по-хубава тъмнина вътре. Почва да се полива заедно с дървото. В никакъв случай не трябва да се оставя да изсъхне. След 3 месеца се реже клона точно под дъното на кофичката, която вече е пълна с корени. Засажда се по стандартния начин. Този метод му викат "въздушен отвод". Имам вече един лимон растящ така размножен. В момента имам още един подготвен за след месец да го отделя от основното дърво. Някъде четох, че до втората година не е хубаво да се оставвя дървото да връзва плод. Аз го оставих миналата година - направи лимон малко по-голям от палеца ми, но за съжаление не успя да го задържи... Дано да съм го описал добре. Ако нещо не е ясно - питайте....

Сря Май 22, 2013 11:44 am
Профил ICQ

Koleto написа:
...

Благодаря, това беше полезно! Ще се консултирам и аз и ще споделя дали има и друг удачен начин. Но това не изглежда да има нужда от кой знае колко специални умения. Само не вдянах - обеления пръстен колко навътре трябва да е в кофичката, т.е. по средата ли, към дъното ли или в по-горната част - т.е. колко корен и на къде ще иска да пусне и ако е много на дълбоко дали няма да му се отрази зле на кората отгоре над пръстена. Ако може малко повече инфо около този момент, ще е добре :)

Сря Май 22, 2013 12:30 pm
Профил WWW

Koleto написа:
PS - за земните пчели - има ги и на вилата. Наблюдавам нещо много интересно последните 2 години - имам една щора дето я пускам и вдигам с редуктор. На таблото с автоматиката за двигателя от 2 години в дупките дето са винтовете, които държат капака пчели зазидват педантично нещо с кал вътре... Става някъде в началото на май... Жал ми е да разръчкам едната и да видя какво има вътре... Някой да знае нещо по въпроса?

Аз имах такава гад на балкона. Ама не в гората, а в града на сума метри височина. Снася яйце и го затваря с кал. Като се излюпи, отваря пломбата и заминава. Ако го отвориш преди това, вътре има нещо като червей.
Не съм сигурен, че е земна пчела. Същото е на цвят и по форма, мъхесто такова, обаче е по-дребно. Земните пчели са бая по-дебели от него.

Сря Май 22, 2013 12:38 pm
Профил

head_up написа:
Само не вдянах - обеления пръстен колко навътре трябва да е в кофичката, т.е. по средата ли, към дъното ли или в по-горната част - т.е. колко корен и на къде ще иска да пусне и ако е много на дълбоко дали няма да му се отрази зле на кората отгоре над пръстена. Ако може малко повече инфо около този момент, ще е добре :)
Опа... сори това го забравих - Аз го оставям обеленото да е на около 1/3 от дълбочината на кофичката - т.е. по-близо е до дъното й. На първия отвод като махнах кофичката преди да го засадя се виждаше, че корените са излезли точно от мястото на среза от горната страна - към стеблото дето ще става на дръвче и се беше получило точно като фиданките дето ги продават по агро аптеките... Принципно се препоръчва крайчетата на корените да се резнат с мъничко. Аз не съм го правил на пръвия лимон... На тоя дето сега се вкоренява мисля да опитам и това...

741 написа:
Снася яйце и го затваря с кал. Като се излюпи, отваря пломбата и заминава. Ако го отвориш преди това, вътре има нещо като червей. Не съм сигурен, че е земна пчела. Същото е на цвят и по форма, мъхесто такова, обаче е по-дребно. Земните пчели са бая по-дебели от него.
А... няма да го ръчкам тогава.. нека да си живеят гадинките - не ми пречи... Дано не ми се налага само да отварям таблото... Мерси за инфото !

Сря Май 22, 2013 1:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Да ама знаете ли колко години трябва да чакате докато изядете 2-3 качествени лимона?! То всъщност най-хубавото е да цъфне - вълшебен аромат!
А който иска вкусни, пресни и необработени лимони да свирка ама първо да си хареса куриера. Щото по пощата няма смисъл.

Сря Май 22, 2013 8:38 pm
Профил

Мнго зависи какъв сорт е лимона, аз имам един дребен прави лимончета като едри маслини.
Верно много приятно ухае като цъфне и лимончетата имат истински вкус на лимон, ражда по 20-30 лимончета на година.

Сря Май 22, 2013 8:47 pm
Профил
Аватар

Това дребното не е лимон а най-вероятно кум-куат или както му се вика. На о-в Керкира (Корфу) са спецове по него но и тук съм виждал. От него правят сладко или ликьор, дава изненадващо много плодчета.

Сега се сетих за дивия портокал (нирандзя му викат местните) като заместител на лимона в БГ. Плодовете са стипчиво-горчиви и не стават за ядене, само кората за аромат. Обаче цъфти два пъти годишно и е отрупан с узрели "портокали" затова го садят като декоративно по улиците. Много е устойчив и го ползват като подложка за присаждане на другите цитрусови.

Сря Май 22, 2013 9:27 pm
Профил

Ми подобно е ама плода е жълт и е с повече дребни семки, може да е някъв хубрид на тоя кум-куат с вкус на лимон.

Сря Май 22, 2013 9:47 pm
Профил
Аватар

Вярно че може, последно носих в БГ микромандаринки и едната май още е жива. Ама това ще са някви ГМО-та.

Сря Май 22, 2013 10:20 pm
Профил

Ебало си мамата .... щом до разсаждане на лимони стигнахме ;)

Сря Май 22, 2013 11:36 pm
Профил

Е кво малко разнообразие да има.

Сря Май 22, 2013 11:59 pm
Профил

А лошо няма, може би е интерсно занимание, мен земеделието не ме влече, поне не на любителски начала, иначе 10-20 хил дек. ако се намерят.. може и да се включа ;)

Чет Май 23, 2013 8:48 am
Профил

Е тва е, професионалистът си личи в теб.

Чет Май 23, 2013 9:38 am
Профил
Аватар

Във връзка със съмненията за експеримента - нали се появиха такива, че не заземяването
а наличието на метал вършело работата.

В контролната група може да има същите електроди, но несвързани - така тая променлива
ще отпадне.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Май 23, 2013 3:51 pm
Профил WWW

ОК ще набуча поцинкована тел същата но без заземяване.

Чет Май 23, 2013 10:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 101 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща