|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 6:39 pm
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Новини от страната
Е, има и логика в твърдението - "щом искаш много деца - гледай си ги и не чакай аз да ти плащам за тях". Това касае предимно циганите, но не само. И не защото са цигани, а защото паразитират в нашето общество. И за да се ограничи "паразитирането" - трябва да се направи нещо. Например помощи да се получават само за първите 2 деца. За следващите - да получават, ако майката е имала преди това определен трудов стаж и да кажем някакво образование. Всеки който отговаря на тези изисквания - независимо циганин ли е или българин - получава подкрепа от държавата. Българи които не отговарят на условията - също не получават подкрепа.
И все пак опираме до основния проблем - популизма на политическите субекти. А по-големи популисти от комунягите - няма. Докато няма лустрация и работеща съдебна система - България няма да я бъде. Слугинажа на руски и хамерикански интереси също трябва да се ликвидира. Отчасти лустрацията ще помогне за ограничаването на руското влияние, а хамериканското трябва да се ликвидира някак си още в зародиш.
|
| Вто Май 21, 2013 11:25 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ще помогне но не стига. Има лесно решение - но няма сила, която да го наложи, не и засега. Пълна амнистия за всички чужди шпиони, които излязат и си кажат. Това гарантирано ще ги изчисти практически всички, кой ще разчита, че няма да го издаде покаялият му се колега. И да останат някой-друг дълбоко законспирирани, до степен да могат да преживеят такова упражнение, единственото, с което ще има да се занимават доста години ще е как да останат скрити.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Май 21, 2013 1:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
На теб проблема ти е по-скоро расистки, от колкото някакъв друг  . Ти искаш да има стимулиране на раждаемостта от държавата, защото раждаемоста измежду българите падала, но пък в същото време ако може малцинствата да не се възползват от това стимулиране. Случайно да ти се струва това смешно, защото за мен е точно такова  ? Според всички изследвания за да има положителен прираст жената трябва да роди средно над 2.1 деца през живота си. Ако е под тази цифра прираста е отрицателен. Също така всички изледвания и анализи показват, че над 2.1 деца има само в бедните и необразовани общества и семейства. Т.е. с две думи колкото повече се покачва стандарта на живот и образователния ценз, толкова повече спада раждаемостта, просто защото не са необходими толкова деца вече в семейството. В момента положителен прираст има само в държави като Банкгладеш и на всякъде по белия свят прираста пада. Та от всичко това следва, че без значение какви стимули се предлагат за увеличаване на раждаемостта, от тях ще се възползват основно бедните и неграмотни семейства, т.е. точно тези с които вие имате проблем. На края какво излиза - популисткото решение да се дадат едни пари за уж да се увеличи раждаемостта измежду българите ще доведе единствено до увеличаване на раждаемостта при циганите и после пак точно вие ще ревнете с пълен глас, че видете ли циганите пак паразитирали, а българите пак намалявали и тогава пък ще търсим друго популистко решение за да се справим с "добрите" резултати от първоро популистко решение - сигурно ще призовете за газови камери тогава, в които да правят циганите на сапун. Изумително е как уж интелигентни хора в тоя форум отказват да мислят и повтарят глупости като латерни. Запомнете веднъж за винаги, че държавата е най-лошия харчител на пари и никога до сега държавата не е помогнала за решаването на такива проблеми. Даже напротив - винаги когато се намеси на пазара, за да направи нещо достъпно или да го стимулира резултатите са точно обратни. Мога да ви давам примери два дена за такива неща. Относно това какви пари прави една майка и колко трябва да плаща на гледачка не е въпрос само на пари а и примерно да не ти се появява двугодишна дупка в CV-то, защото всяка нормална професия за две години ще се е развила толкова много, че майката за да се върне на работа ще трябва или да си доучва или да минава тренинг. Отделно ако сте от страната на фирмите много ще ми е интересно да споделите какво мислите по въпроса да се пази две години мястото на майката - някакъв пълен абсурд е това, ама нали сме свикнали държавата все да ни "решава" проблемите на кой му пука, че сега фирмите са частни и по тоя начин директно се бърка в джоба на някой. За злоупотребите с платеното майчинство пък въобще няма да споменавам. Така че дори и майката да вади пари колкото дава на гледачката пак има полза от това да ходи на работа. А това че болшинството майки по белия свят си стояли в тях да си гледат децата може и да е било вярно, ама за преди 40 г., когато не е имало такайски стоки на всякъде и заплатата на мъжа е стигала за всичко. Одавна вече не е така, не и за средния бачкатор  .
|
| Вто Май 21, 2013 7:03 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Незнам ти каква чужбина виждаш и какви анализи четеш, ама такова нещо каквото описваш ни в САЩ, ни в ЕС има. Бачкат си майчетата, а бебета от 6 месечни са в яслите и това е. Няма хъката, няма мъката, не си фантазирайте. Няма как жената да работи "домакиня", освен ако мъжа и не е достатъчно богат да я издържа. Защото след 6-тия месец - майчински няма. Ако иска да работи, ако не да мре от глад и това е. Така е там.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 21, 2013 7:41 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Къде? Това "там" има ли име и данни или е само в главата ти? Аргументирай се.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Май 21, 2013 9:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Lupus, в малко държави се плаща така продължителност, не се съмнявай в това!
Иначе наистина не може да се прехвърлят автоматично нещата. У нас майчинските са най-малкият проблем. Раждаемостта е около 9 на 1000 жители. Демек средно 18 майки на 1000 човека. А да ви кажа ли колко са пенсионерите на 1000? Бюджета за майчинство по памет беше някъде 100-150 млн. като не малка част от тая сума идва не от данъци а от осигуровките за майчинство. За сравнение служебното правителство обсъжда сделката за самолети за 700 млн. Тъй че на фона на милиардите дето харчим за глупости майчинските са ни последната грижа.
|
| Вто Май 21, 2013 10:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Може и да не си наясно, но тая теория която повтаряш постоянно се нарича либертарианство и всички големи поразии у нас се направиха именно с такива мотиви. Не обвинявам теорията ти, нито хората дето наистина вярват в нея. Просто за съжаление у нас тя е най-удобното извинение на всеки некадърен политик или бюрократ. Така че към либертарианските теории винаги подхождаме с известни съмнения. Както и ако някой почне да развива леви идеи, веднага ще бъде възприет като мръсен долен комунист... Както и ако религията ти е малко по-различна от православната рискуваш да те приемат като гадна секта. Изобщо ние сме едно толерантно племе  Иначе по същество линертарианството си е една от многото теории. Не бива да се абсолютизира. Все пак е просто теория...
|
| Вто Май 21, 2013 10:55 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
http://vbox7.com/play:0cf33d8364 - голата истина но за съжаление остава само говоренето. Силна реч, добри идеи...
|
| Вто Май 21, 2013 11:11 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не знам каква силна реч и какви идеи виждаш, аз изтраях по-малко от минута - само празни приказки на актьор (в случая достатъчно умен да си пише сам репликите по задание в зададена рамка но просто актьор).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Май 21, 2013 11:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро, аз пък подхождам с известни съмнения към ей това: Точно с такива оправдания като твоето Обама прави в момента по трилион и половина на година бюджетен дефицит - можеш ли да си представиш това число с колко нули е  . За 5 години удвои дълга на щатите без реално да води война, а преди това Храстов водеше цели две войни. Така че самолетите са си самолети, майчинството - майчинство и не трябва да се смесват, какво остава пък харчовете по едното да се оптравдават с харчовете по другото. Да не говорим пък, че отбраната спада към една от трите единствено необходими дейности на правитрелството (отбрана, закони и печатане на парите - даже и за това последното не съм съвсем убеден, че е работа на държавата), докато субсидирането на гледането на деца въобще не е работа на държавата. Оставаме на страна въпроса, че каквото и да е това майчинство едва ли точно то ще е причината нормално мислещ човек да тръгне да създава деца. Както вече споменах по-горе за положителен прираст са необходими 2.1 деца, което реално е поне 3 в някои семейства. Я да видим колко от радетелите тук на положителния прираст са готови да направят 3 деца на жените си и съответно да се погрижат те да бъдат осигурени с всичко необходимо, а не да ги хвърлят пак на плещите на държавата. Съмнява ме, че ще са много желаещите  . Не знам дали са правени такива сметки за БГ, но тук едно дете струва на родителите си средно около 250 хиляди долара, докато навърши 18 г. (т.е. без университета, защото само той е още поне половината на горната цифра). Сума многократно по-висока от каквито и да са двугодишни майчинства, т.е. въпросното майчинство едва ли може да бъде критерий в семейното планиране на хора, на които пространството между ушите не е съвсем празно  .
|
| Сря Май 22, 2013 2:31 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Не си прав. Правенето на деца трябва да е подпомогнато от държвавата в българия, а неправенето на деца трябва да е подпомогното от държавата в Китай и Индия. По времето на тройната коалиция, когато дигнаха майченството парковете се изпълниха с майки с колички. 2-3 години по-късно бяха и проблемите с детските градини и яслите. През 2012 година българките спряха да раждат. 63 888 бебета родени през 2012 са само циганчета и турчета: http://offnews.bg/index.php/141396/reko ... a-12-12-12http://offnews.bg/index.php/154253/sled ... ez-yanuari
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Май 22, 2013 8:50 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Така е, българската държава насърчава сериозно раждаемоста на белите си поданници. Ето при мен например, жена ми роди, излезе в майчинство и веднага намериха начин да я освободят от работа. Плащам и здравни осигуровки, беше ми странно и нелогично че когато е в майчинство трябва да си плаща сама. Както и да е. Преди няколко месеца кандидтства за работа - не става, търсели мъж. Още си търсят. Още по фрапиращо, кандидатства на друго място - пак не я одобриха - имала малко дете. Друго - аз бачкам, съдират ми гъза от разни данъци но моето дете не получава детски, заработеното от мен отива за децата на търтеи които само смучат Та с такава политика викам да хлопваме кепенците на територията и да я оставяме на мангалите.
|
| Сря Май 22, 2013 9:12 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Я разкажи как стана тоя номер, защото по закон това може да се случи само ако фирмата фалира.... И доста строго следят за такива неща... Ако това наистина е станало не би трябвало да ти е много трудно да осъдиш работодателите й... И то лошо да ги осъдиш (стига да не са мутри де, щото ако е така, няма кво да се чудим, че се е случило това дето казваш)...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Сря Май 22, 2013 9:47 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Нормално е да имаш съмнения. Това че един проблем е по-малък от други не значи, че не е проблем изобщо. За майчинството има и други аргументи. Не е само това. Но всички аргументи трябва да се разглеждат в контекста на държавата. Примерно разходите за отбрана и пушки в една империя са жизнено важни. Аз съм споменавал и преди едно изследване, че всяка империя е падала, когато разходите и за лихви надвишат разходите за отбрана. Верно, светът се променя и не твърдя че САЩ задължително ще рухнат ако не следват историята. Но все пак историята си е някакъв аргумент. Въпросът обаче че България не е империя, т.е. не можем автоматично да прехвърляме проблеми и решения от САЩ. Не че не ни трябват нови изстребители, но при условие че няма пари за гориво и подръжка само да купуваме и да ги държим по хангари, не е най-разумното нещо. Да бе, запознат съм с либертарианството, както и с много други теории и аз мога да ти цитирам безброй твърдения на тема какво е или какво не е работа на държавата. Фактите обаче са други. България има проблем с раждаемостта. Ние сме на 200 и някоя място от 200 и няколко държави. Значително по-зле от САЩ и други западни държави. Така че има проблем и тоя проблем не се обяснява с това че сме развита държава. Нали не твърдиш че сме по-развити от САЩ. Факт е съшо, че майчеството и раждаемостта имат определена връзка. Връзката не е линейна, т.е. не ти твърдя че ако увеличваме майчеството до безкрай и раждаемостта ще се увеличава. Просто до определна степен (която варира според различните групи в населението) - майчинството е един от факторите за раждаемост. Точка. От тук нататък каквито и теории да ми развиваш няма значение, защото имаме очеваден проблем, имаме и някакво частично решение. Да, решението струва някакви пари, не е безплатно, уви. Решението не е пенкилер, уви! Единственото, което си струва да се обсъжда е дали можем да си го позволим и в каква степен. Защото мога да ти изброя и други доказани проблеми. Ако щеш цялото ни здравеопазване. И там също имаме безброй частични решения... Същото е в много други области. Нямаме пари за всичко. Факт. Затова и трябва да си степенуваме проблемите и решенията и някъде да сложим чертата...
|
| Сря Май 22, 2013 10:02 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Не бих казал, че струва пари на държавата. Едно семейство мъж и жена работят общо 80 години докато се пенсионират на 60 и няколко години, къде отиват осигуровките и данъците?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Май 22, 2013 11:18 am |
|
|