Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Някой да си е правил/ползвал LED осветление? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Някой да си е правил/ползвал LED осветление?
ToHu написа:
Не бъркай метал халогена с живчна, на едното името му е metal halide а на другото е mercury vapor.

Не бъркам нищо. "Metal halide" е HID лампа, в ключително с живак вътре, но и с други неща, и с керамична колбичка. И с CRI за топлите варианти над 90%. Mercury vapor в чистия им вид са хем с никаква ефективност (към 50лм/ват), хем с никакво CRI.

Колкото до това колко народ разчите или не на него - просто сложи няколко различни източника с еднакво CRI един до друг и ги сравни. Сам ще видиш разликата, въпреки CRI-то. Когато един предмет е с цвят, попадащ точно в дупката на спектъра на източника на светлина, никакъв CRI няма да ти помогне да го виждаш по-добре, докато дупката е там. А спектрите на LED и на луминесцентна лампа със същата цветна температура изглеждат тотално различно. Съответно цветопредаването също, въпреки еднаквия CRI.

Нед Май 12, 2013 10:49 pm
Профил ICQ

Ами .. я вземи провери какво точно е CRI и как се мери. Това е горе долу като с усилвателите .... 0.5% THD при 20 W .... да ама с уточнение че това са total THD, пък дали на 20 kHz THD е не 0.5% а 2% ... та същото е и с CRI.
И директно съпоставяне съм гледал достатъчно, това е стандартният метод на всяка презентация как да покажеш че твойта кокошка е по рошава, и веднъж А е по-добро от В а на втората В е по-добро от А .... много зависи от приложението.
Мен ме интересува най-вече с цел наблюдение на процеси и охрана, това което е важно е да има цвят,и то сравнително реалистичен, особенно важно е при процесите, другото важно пак при процесите е да осигурява висока яркост в малък обем, и третото е да може бързо да се включва и изключва. В това отношение LEDми върши чудесна работа, а метал халогена е най-неподходящ. Разбира се го изпозлвам, дори повече от LED-а за външни приложения.
А иначе за лампите ... ами то не само в метал халогена има живак, обикновенно като се каже живачно се разбира точно живачна, а като с екаже маталхалоген се разбира това, но да речем за това моите понятия са по различни, най-малкото така е по света, а доста от проектите ми са извън BG, та да кажем терминологията ми не е правилната.

Пон Май 13, 2013 1:30 am
Профил

ToHu написа:
...да осигурява висока яркост в малък обем, и третото е да може бързо да се включва и изключва. В това отношение LEDми върши чудесна работа...

Е то точно в това отношение LED-а е без алтернатива.

Пон Май 13, 2013 6:53 pm
Профил ICQ

като сте се събрали толкова специалисти по ЛЕД я кажете има ли нещо вярно в това?
http://it.dir.bg/news.php?id=13884438&nt=10

че неотдавна започнах да планувам да заменя осветлението над работната маса с ЛЕД
кое е по малко вредно енергоспестяваща 826 или warm white led 5050 много на брой - 100-150
http://www.ebay.co.uk/itm/White-Car-Int ... 53f6a2147d

очите ми вече заминават а последните години прекарвам по много часове на тази маса

Сря Май 15, 2013 10:56 am
Профил

nik написа:
като сте се събрали толкова специалисти по ЛЕД я кажете има ли нещо вярно в това?
http://it.dir.bg/news.php?id=13884438&nt=10

че неотдавна започнах да планувам да заменя осветлението над работната маса с ЛЕД
кое е по малко вредно енергоспестяваща 826 или warm white led 5050 много на брой - 100-150
http://www.ebay.co.uk/itm/White-Car-Int ... 53f6a2147d

очите ми вече заминават а последните години прекарвам по много часове на тази маса

Е как да кажем, като няма конкретни данни. В статията някой/я от накакъв си университет твърди че LED уврежда очите, и толкоз. Изглежда нито учения, нито университета са случайни, но това не променя факта че подробности не са публикували.

Общо взето за всеки нов продукт напоследък все се намира по някой да твърди такова нещо. Например за рака, причиняван от мобилните телефони, за толкова години така и нищо не доказаха категорично.

За обиклновените крушки ако бяха сега открити, сигурно щеше да се намери някой да твърди че понеже излъчват прекалено много в IR спектъра, изпържват я ретината, я лещата.

Аз лично не бих имал особени спирачки да направя това, дето си си наумил, стига да намериш диоди дето да светят според вкуса ти.

Живота е вреден - води до смърт в абсолютно 100% от случаите. :)

Сря Май 15, 2013 11:22 am
Профил ICQ

Не бих се притеснявал много от радиацията на ЛЕД-а .. имайки в предвид че лампата в лапатопата или във ТВ-то, имам в предвид на TFT дисплея, е на доста по високо напрежение, именно тя може да еизточник на високоенергийно лъчение ... пък какво да кажем за кинескопа дето вътре си е почти ренген ... за 40 години, щото толкова време се експлоатират CRT-та масово по света не знам да има такива с повредени ретини ... та айде .... и писането тук е вредно, може да ти докара артрит..

Сря Май 15, 2013 8:47 pm
Профил
Аватар

Вероятно имат предвид UV радиация - все пак в белия свят (извън БГ) под радиация се има предвид всякакво излъчване (от радио до гама).
По-читавите диоди имат и такъв параметър - за допустими излъчвания в UV областта.

Пет Май 17, 2013 1:51 pm
Профил

velio написа:
Вероятно имат предвид UV радиация - все пак в белия свят (извън БГ) под радиация се има предвид всякакво излъчване (от радио до гама).
По-читавите диоди имат и такъв параметър - за допустими излъчвания в UV областта.

E каква UV радиация от син диод, облечен в жълта премянка, еле пък сравнен с луминесцентни лампи?

Пет Май 17, 2013 2:00 pm
Профил ICQ

не знам дали не ми е стара информацията, но съм чел когато излязоха именно първите бели и меко-бели светодиоди са на принципа на живачните лампи - светят от към УВ спектъра и после с нещо като луминифор докарват видимата светлина

а сините си светят в синьо, не УВ

Пет Май 17, 2013 2:05 pm
Профил

Сини с луминофор са поне сегашните.

Пет Май 17, 2013 2:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами погледнете един спектър на син светодиод (от качествен производител - там има) и ще видите че макар и син излъчва от червено до UV... Когато е мощен и съответното излъчване в UV е по-силно - съответно трябва да се вземе под внимание.
Някои смотани сини светодиоди успяват да накарат защитите на банкнотите да светят ;)

Пет Май 17, 2013 2:38 pm
Профил

точно за банкнотите се сетих одеве като казах сините си светят синьо, истински син светодиод не показва защитите на банкнотите, но имам бело-сини светодиоди на едни запалки - зашитите светят яко

сега проверих какво казва вики:
There are two primary ways of producing white light-emitting diodes (WLEDs), LEDs that generate high-intensity white light. One is to use individual LEDs that emit three primary colors[76]—red, green, and blue—and then mix all the colors to form white light. The other is to use a phosphor material to convert monochromatic light from a blue or UV LED to broad-spectrum white light, much in the same way a fluorescent light bulb works.

значи и двата вида се срещат, и според спектъра който показват си светят яко и в основния цвят и кво праим ако е няколко вата УВ ?!?

Пет Май 17, 2013 3:21 pm
Профил

nik написа:
... и кво праим ако е няколко вата УВ ?!?

Купуваме си лампи с нагреваема жичка за следващит 10 години, докато някой оправи работата с лед-овете.
Честно казано от такава лампа за домашно осветление - по-комфортна за очите не съм намерил. Еле, като попадна в помещение с бели стени и луминисцента лампа, все едно някой с пръсти ми бърка в очите. Лед-ове не мисля, че още ги бива за в дома - може за билбордове, улично-градинско осветление, но не и за помещение, в което човек пребивава, още повече пък се напъва да работи с очите си.
Нещо като онази работа с лед подсетката на лаптопите - баси и боклука, не може да става и дума за сравнение с CCFL :)

Пет Май 17, 2013 3:41 pm
Профил WWW

head_up написа:
nik написа:
...
Нещо като онази работа с лед подсетката на лаптопите - баси и боклука, не може да става и дума за сравнение с CCFL :)

Като сравняваш еднакъв клас монитори/дисплеи на лаптопи, разликата никаква я няма, освен че едните те и топлят.

Пет Май 17, 2013 3:47 pm
Профил ICQ
Аватар

head_up написа:
nik написа:
... и кво праим ако е няколко вата УВ ?!?

Купуваме си лампи с нагреваема жичка за следващит 10 години, докато някой оправи работата с лед-овете.
...

Купуваме ама откъде, нали ги забраниха тия капути.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Май 17, 2013 3:54 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща