|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:18 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Bitcoin
ами далаверата е че една карта има 800-2000 курчета, всяко от което бачка на 800-1000 MHz... както искаш ги смятай ама са си бая операции в секунда. Силата на ФПГА са че можеш да правиш сложни неща, ама в случая това не помага изобщо. Просто ша алгоритъма иска много и прости операции. Не подлежи на оптимизация. При sha-256 имаш 256 битов регистър, който трябва да го джуркаш 64 пъти. За съжаление при всяко джуркане има загуба на информация и няма как да се развие. Може да се направи на конвейр ама заминават страшно много регистри. С две думи стандартния алгоритъм не е за фпга.
|
| Сря Май 08, 2013 11:07 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе като гледам класацията видео картите са мнооого назад, в сравнение с ASIC/FPGA .....
|
| Чет Май 09, 2013 12:02 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Аз незнам кой е инвестирал в къстом асик? то това не е за масс продъкшън, демек - никога няма да и се изплати, ако ще и да продаваш по 500$ пар4ето.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Май 10, 2013 12:44 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Преди време исках да ми добавят около 9 диода и още толкова резистора към един стандартен операционен усилвател - супер тривиално нещо. Поискаха $700К за нова маска само, отделно дизайна и отделно да купя поне 100к чипа на някакви астрономически цени. Та не знам за къстъм ASIC колко би трябвало да искат  .
|
| Пет Май 10, 2013 1:33 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
И аз имам спомени от преди доста време за едни DS на далас ... доста отдавна беше но по-спомен окол 1 млн искаха за да направят промените, то промените май бяха свързани с ползването на новото им ядро за продукт който така или иначе се произвеждаше само за нас... не знам какво е станало, точно по това време напуснах въпросната организация.
|
| Пет Май 10, 2013 1:46 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Аааа не е толкова трагично с ASIC, то в това им е смисълът - полу-къстъм и не скъпи като къстъм. Имам някакъв спомен на 10 ли, 20 ли години как някой се хвалеше, че могъл и за $10к да прави ейзици. Не знам къде е реалността сега но едва ли отива в стотиците к.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Май 10, 2013 6:33 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
tgi май за това говориш: http://en.wikipedia.org/wiki/Structured_ASIC_platform, логически блокове и връзките между тях се правят в последните няколко слоя. Както и http://en.wikipedia.org/wiki/Gate_array"A gate array or uncommitted logic array (ULA) is an approach to the design and manufacture of application-specific integrated circuits (ASICs), using a prefabricated chip with active devices like AND-gates etc. that is later interconnected according to a custom order by adding metal layers in the factory environment."
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Май 10, 2013 10:10 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
аз затова бях почнал да обяснявам за ефекта "вятър на ушите"  при положение, че няма икономическа изгода(файда  ) за големите акули, няма кой да инвестира в изпипан, изтестван, оптимизиран чип(асик или както искате да го наричате). И да има някакви самотни гении, дето могат да разберат/имплементират/тестват цялата работа на едно фпга, няма как да го пуснат на на приемлива цена  , ако почне да става системата на няколко фпга - сами ще отидат на идеята за графични процесори. щото то не е само фпга - ами памети, захранвания, правилно нарутена платка, и прочие и прочие демек има разходи и като теглиш чертата и видиш реално колко такива устройства може да продадеш и сам ще се откажеш. И ще купиш една торба графични платки и отиваме в началото на темата.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Май 10, 2013 11:45 am |
|
 |
|
741
|
За малки бройки има възможности за ниски цени и при напълно къстъм чипове. Събират по много проекти на една пластина и се делят разходите. Порядъкът е няколкостотин евро на квадратен милиметър, минималната площ е някъде между 1 и 10 кв.мм според технологията. При неголям чип реално излиза по-малко от месечна заплата в бяла държава. Срещу това получаваш 20-30 голи нетествани чипа, за още малко пари могат и да ти ги опаковат.
|
| Пет Май 10, 2013 2:56 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
То затова в днешно време голям дял от цената на чипа формира тестването  щото ако нямаш тестване тези 20-30 голи чипа ще има да си ги лепиш на стената на плача/срама, само не ми казвай че си от хорате дато проектиран чип от веднъж и тестване и симулации не им трябват  и после пак даваш едни пари за нови 20-30 чипа, и т.н. а да не говорим за чипове дето щракат на 1гХз, и памет вътре да набуташ и т.н. и накрая пак е скъпо, и ти не си доволен, пък току виж биткоините се изчерпали, или е обезценили 
|
| Пет Май 10, 2013 3:43 pm |
|
 |
|
741
|
Става въпрос за производство на прототипи. Идеята е да си ги изтестваш сам. Така или иначе, даже и нито един да не работи, от фабриката не могат да ти помогнат. Те ти дават всичко произведено. Ако искаш други - нова поръчка.
|
| Пет Май 10, 2013 3:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
И аз искам така да печатам без да тествам, даже истинска маска няма да им сложа  . Бе вие четете ли си после постовете като пишете - кой е тоя сериозен девелопър, дето ще залага къстъм чипове в продуктите си и ще ги купува по 10-20 бр. и то не изтествани и не скрийнвани. Аз не знам да има такъв по белия свят - в Такай може да е нормална практика, ама по белите държави така ще продадеш точно 5 устройства на кръст, докато ре разберат, че си най-обикновен лалар  .
|
| Пет Май 10, 2013 4:01 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Или да произвеждаш нещо дето е 99% принадена стойност, продаваш 1 брой на 5 години и през останалото време ядеш и пиеш печалбата.Тогава можеш да си слагаш и чипове рисувани и бондирани на ръка от девствена тайландка в екологична шатра навръх Тибет.... при новолуние 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Май 10, 2013 4:08 pm |
|
 |
|
741
|
Че кой говори за редовно производство и обеми. Подхванах нишката за колко най-малко може да се произведе къстъм чип. Дали ще тестваш ти или фабриката - разликата е само в цената. За малки бройки е по-евтино да го изтестваш сам. Така или иначе, процедурата за тестване и в двата случая е грижа на тоя, дето е проектирал чипа. А за китайците не позна. Предлага се като услуга и в Европа. Щото не всеки ще хвърли от раз колкото на теб са ти поискали, без да го провери преди това на практика: http://www.europractice-ic.com/index.php
|
| Пет Май 10, 2013 4:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Какво трябва да се проверява на практика? Това, дето аз го исках съм го проверил хиляди пъти на практика и само ми трябваше в един чип. Това си е работа на правячите на чипове да го докарат да работи като дискретния вариант и направо да ми доставят чиповете в корпуси. Сега много ясно, че ако ти трябва нещо, дето няма как да го изтестваш как работи в дискретен вариант ще трябва да чакаш направо готовия чип. Но това пак не значи, че можеш да имаш накрая готовия чип за няколко хилядарки. Все някога ще трябва да ти направят твоя маска и да ги тестват там по всичките им стандарти, т.е. накрая пак стигаме до големите цифри.
|
| Пет Май 10, 2013 4:42 pm |
|
|