Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
покупка на клещи за кримпване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение покупка на клещи за кримпване
Здравейте,

решил съм да си купя клещи за кримпване на обувки/D-Sub пера. Не ми се налага често, така че не е нужно да са професионални издържащи десетки хиляди операции. По-скоро търся нещо по-универсално, което да върши работа завбъдеще за изолирани/неозолирани накрайници, като за хоби употреба.

Намерих тези два варианта в ebay:

http://www.ebay.co.uk/itm/41651004-Elec ... 4171d982a2

http://www.ebay.co.uk/itm/41651005-Elec ... 4171d98480

Единият има по-голямо разнообразие за по-малки сечения, другия може да кримпва и малко по-големи. Как ви се виждат и според вас кой от двата?

Другия вариант е да взема това, колкото да си свърша конкретната работа:

http://radimex.eu/%D0%9A%D0%BB%D0%B5%D1 ... %B5_HT202B

Всякакви препоръки, или насоки към български магазини, където може да се поръча он-лайн са добре дошли. От това което аз разгледах, на доста места се предлагат на Pro's kit, но само с несменяеми накрайници от цена около 50 лева/бр клещи. Не ми се струва оправдано да купувам 4 вида клещи по 50 лв, с които сигурно ще кримпна 50 накрайника за година.

Поздрави,
Радо

Пет Май 10, 2013 12:17 pm
Профил

Мнение Re: покупка на клещи за кримпване
в електронинвест имат такива със сменяеми челюсти и бяха на прилични цени, до колкото помня. Аз лично бих инвестирал в по-универсалния вариант, а не да трябва да сменям клещите заради още два размера клеми.

Пет Май 10, 2013 1:08 pm
Профил

Погледнах и там, но он-лайн магазинът им е малко дървен, а аз не живея в София. Не можах да видя вариант със сменяеми челюсти. Има клещи на Про'с кит, които изглеждат, като да са със сменяеми, от отделно челюсти в каталога не видях.

Пет Май 10, 2013 2:47 pm
Профил

И в Комет имат 2 варианта.

Ако искаш истинско (с хубави челюсти) - Knipex (аз конкретно - от немския eBay), ама удоволствието е скъпо.

Най-малките им резачки цепят мрака направо. Режат всичко медно/калаено от 0.01 до 1.5мм кажи-речи без почти никакво усилие.

Пет Май 10, 2013 3:25 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Също са хубави инструментите на Klauke, преди време купихме техни клещи за кримпване и сме доволни. Тук в БГ ги внасят В&В Изоматик.

Вто Юли 09, 2013 4:08 pm
Профил

Ами Дан го е написал, виж някои които са със сменяеми челюсти, но не всички модели са ОК, има някои които затварят под твърде голям ъгъл и често повреждат перата. То всъщност професионалното на едни кримпвачики не е това колко бързо или колко много могат да кримпнат а това с какво качество кримпват. Това е особенно критично при конектори като D-sub-а, там перата лесно се повреждати после или излизат или се чупят .. все неприятни проблемчета.

Вто Юли 09, 2013 4:36 pm
Профил

ToHu написа:
Ами Дан го е написал, виж някои които са със сменяеми челюсти, но не всички модели са ОК, има някои които затварят под твърде голям ъгъл и често повреждат перата. То всъщност професионалното на едни кримпвачики не е това колко бързо или колко много могат да кримпнат а това с какво качество кримпват. Това е особенно критично при конектори като D-sub-а, там перата лесно се повреждати после или излизат или се чупят .. все неприятни проблемчета.

Абсолютно вярно. Освен кримпвачките, много е важно какви са и "фитингите", дето се кримпват, че и квадратурата на кабелите, върху които се кримпват те. Аз в много редки случаи намирам комбинация, способна с едно стискане да кримпне и частта, стискаща жицата на проводника, както и частта, стискаща изолацията му. Това дори с препоръчаните от производителя на конекторите клещи.

Имам таман 4 чифта клещи + 10-ина комплекта челюсти. Рядко успявам да го направя като от завода само с едно стискане. Понякога дори двете стискания правя с различни клещи.

Но определено Кnipex-а най-често влиза в употреба.

Вто Юли 09, 2013 4:49 pm
Профил ICQ

Аз само да се отчета, че в крайна сметка взех тези - http://radimex.eu/%D0%9A%D0%BB%D0%B5%D1 ... %B5_HT202B защото не ми се чакаше поръчка от чужбина. Като за кримпване на 10-20 обувки за които кокнренто ми притрябва свършиха работа. Те по-принцип май не са предвидени да го могат наведнъв, та кримпвах по 2 път - веднъж проводника и веднъж изолацията.

Вто Юли 09, 2013 5:43 pm
Профил

Sparky и това което казваш е вярно, но много често се дължи на неправилно подбран терминал. Аз тия дни едни кабелни форми правя та по цял ден ровяв по сайта на tyco и molex, избора на подходящ терминал е възможен макар и труден. Забелязах че като продукти имат доста, в смисъл за различна квадратура и различна дебелина на изолацията, но някои комбинации не може ги доставиш ако не купиш 20 или 50.000 терминала, а някои от тях са по 0.10 пари при тия цени, и като имаш 5 такива ей ти ги 25 хил USD в терминали, та голямо ровене беше да се намерят подходящите като квадратура и изолация, хем да са и ROhS хем и да могат да се купят примерно по 1000.
Не че 50 хил няма да заминат ама защо да се затварят толкова пари, само по един блок на това изделие ми се появиха 35 различни позиции терминали и конектори .. то не е от един блок :)

Вто Юли 09, 2013 8:56 pm
Профил

Естествено че го има и това. Ама клещите в общия случай са разграфени за квадратура на кабела - примерно първо гнездо 0.5 - 1 квадрат, второ гнездо 1 - 2 квадрата, и т.н. Изолацията никаква я няма. А и обикновено при моя случай (предимно хоби неща и малки серии) се купува конектор с клемите към него, на когото е означено на какви токове издържа и евентуално пак квадратурата на кабела, но не и на изолацията. Аз използвам основно 2 вида конектори на CviLux за върху платки, всеки от които има единствен вариант за терминали, и толкоз. И съответно правя еквилибристики, за да станат човешки.

Ако иде реч за много бройки, естествено че трябва да се подбере всичко за да става човешки. Не знам как ги кримпват по заводите - предполагам имат доста богати набори от "камъчета" за машините. Дали отделни за изолацията и медта - нямам идея. Факта е че си купих клещите за кримпване, дето самите Cvilux препоръчват, спазвам квадратурата на кабелите пак според техните препоръки, и пак не е оптимално.

Вто Юли 09, 2013 9:06 pm
Профил ICQ

Имат, погледни в сайта на tyco ако искаш, предлагат си инструменти за различните серии, различни апликатори, пресформи и каквото е нужно. Фабрично се кримпва на автоматични машини, има малки които не са много скъпи но пак трудно се изплащат ако не работиш постоянно.
Най-лесно е да ги поръчваш, в китай примерно, учудващо добро качество, не знам как ги кримпват и не ме вълнува технологията но няма повредени терминали, няма не-добре кримпнати и т.н. .. сега трябва да търся кой да го прави в САЩ, подозирам ще намеря, ще е качествено но цената ще е .. красива.

Вто Юли 09, 2013 9:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]